Zavrieť

Porady

Susedia a hluk v byte do 22.00

Byvam na sidlisku v 10 poschodovom panelaku tak ako vela inych ludi. Avsak zacinam o sebe pochybovat, ci som normalna... totiz nad nami suseda perie pravidelne po 22hej, nehovoriac o siti na masine, ked si vypiju tak ziapu tak, ze pocujeme cely obsah hadky... pod nami pre istotu byval sam chalanisko a ten zvykol pustat hudbu az tak nahlas, ze mi zacali pohariky tancovat na stole.... dalsia vec je ako to vo vchode vizera... sama spina, ludia su lenivy vyhodit smeti do kosa a nechaju plnu igelitku smeti na stred chodby, parkuje sa uz aj na trave...

ale spät k tomu hlavnemu bodu... pod nami predali byt, cize sme boli stastni, ze sopliak uz nebude vyhravat ale!!! novi majitelia zacali byt prerabat... na tom by tiez nebolo nic neobvykle, keby ich prerabky nezacali o 17.00 az do vecera, kym ich ktosi nepride upozornit!!! Neexistuje nejaky domovy poriadok, ktory riesi aj taketo otazky? Predsa pridem z prace utahana, nehovoriac o tom, ze pracujem aj doma a mam pocuvat ako vrtaju, stierkuju a ja neviem co ine hlucne robia v byte?

Uz som bola u nich vcera o 21.00, ze uz by stacilo, ze uz chceme mat klud a udivene sa na mna pozerali, ze co chcem...

Predsa uz len z ludskej inteligencie by taketo veci mali robit v case, ked je vacsina ludi z panelaku v praci, no nie? ved ma v podstate vyhanaju z bytu! My sme tiez prerabali byt, ale v case od 09.00-17.00...

prosim poradte mi hocico, lebo uz som zufala.... buduci tyzden si po roku beriem dovolenku a chcem si skutocne oddychnut, tak neviem, ci sa mi to vobec podari...
Usporiadat
snúbenica snúbenica

snúbenica je offline (nepripojený) snúbenica

ajacik Pozri príspevok
mne sa zdá, že nejaký právny predpis (netuším aký ) povoľuje vykonávať stavebné práce v byte v čase od 8,00 do 16,00 hod cez pracovný týžden. V sobotu nie som si istá, ale v nedeľu vôbec nie. (tými stavebnými prácami mám na mysli, vrtanie, búchanie a pod).
Tak taký stavebný predpis by aj mňa zaujímal, lebo nám tu pár metrov pod oknami stavajú bytovku denno denne od pondelka do NEDELE, od rána 6 do večera 18, každý deň, piatky, sviatky. A písali sme už aj na mesto a odpísali že pokiaľ nerušia nočný kľud resp. neznečisťujú vozovku a pod. tak sa im v práci zabrániť nedá.
0 0
Chobot Chobot

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

snúbenica Pozri príspevok
Tak taký stavebný predpis by aj mňa zaujímal, lebo nám tu pár metrov pod oknami stavajú bytovku denno denne od pondelka do NEDELE, od rána 6 do večera 18, každý deň, piatky, sviatky. A písali sme už aj na mesto a odpísali že pokiaľ nerušia nočný kľud resp. neznečisťujú vozovku a pod. tak sa im v práci zabrániť nedá.
Taký stavebný predpis nie je. Časové obmedzenie stavby zvykne vydávať miestny stavebný úrad pri vydaní stavebného povolenia pri výstavbe alebo napr. pri rekonštrukciách alebo pri zatepľovaní domov. Vtedy zvyknú určiť, že stavebné práce sa môžu vykonávať len v určitom čase (býva to cez týždeň medzi 8:00 a 18:00, niekedy až 19:00 a cez víkend len v sobotu od 8:00 do .... podľa rozhodnutia).
0 0
snúbenica snúbenica

snúbenica je offline (nepripojený) snúbenica

Dík za radu Chobot, tak na ten miestny stavebný úrad si zájdem. Len aby to tam aj bolo určené....
0 0
snúbenica snúbenica

snúbenica je offline (nepripojený) snúbenica

V stavebnom povolení žiadna zmienka o časoch, presne ako sme aj tušili.
0 0
trust trust

trust je offline (nepripojený) trust

servisman
Nooo, jedného suseda som takmer bil, odvtedy si dal pokoj... Ale to asi nie je riešenie. Pre potešenie - všade sú takí, asi ťažko nájsť toľko inteligentných ľudí pohromade, ktorí sa vedia správať.
0 0
Monikaka Monikaka

Monikaka je offline (nepripojený) Monikaka

... osobne som názoru, že ak si kupim byt tak si ho hádam môžem upraviť a teda vykonávať aj stavebné úpravy. Čo rozumiete pod pojmom rušenie spolubývajúcich prestavbami? Niekomu vadí elektrický mlyček na kávu a niekomu nevadí ani rezanie panelu.

V bytovke jednoducho treba počítať s tým, že sa tam STÁLE prerába... ak si zoberiete 12 poschodový panelák a na každom poschodí 6 bytov, tak to je každý rok pár rekonštrukcii. Ja osobne nevidím dôvod prerábku ukončiť do 18 hodiny.... to mi môže niekto búchať aj ráno na byt aby som prestala vrtať, lebo on o 9 prišiel z nočnej a chce do 18 spať.... takže ak je zákon postavený tak, že do 22 hodine jednoducho musíte strpieť hluk, tak to tak asi je. Špekulovať nad tým, že vy ste prišli z práce o 18 a chcete mať pokoj neobstojí. Mne tiež vadí krik detí pod oknami, občas mi vadí aj buchot susedov, ale jednoducho to musím tolerovať.... čo vyhovuje iným nevyhovuje mne a zas naopak.

Takže chodiť pred 22 hodinou búchať susedom mi pripadá trápne.... ja by som to tolerovala do 22 hodiny a potom si môžem nárokovať ticho. Nad nami prerábali kupelňu a začínali presne ráno o 6.... hoci mne tu spali dve maličké deti.
0 0
Zitulda Zitulda

Zitulda je offline (nepripojený) Zitulda

Nie je všetko riešené v zákonoch a vyriešené, ale podľa môjho názoru by sa všetko dalo dojednať či už v domovom poriadku (ktorý by pripomienkovali a následne podpísali všetci vlastníci a potom už by sa toho pridržiavali. Alebo druhá možnosť...prestava sa musí ohlásiť,správca dáva súhlas a ten môže stanoviť čas a termín prác. Zasa je to všetko o ohľaduplnosti a chcení byť asertívny a nie sobec.
0 0
Monikaka Monikaka

Monikaka je offline (nepripojený) Monikaka

...ano, je to o ohľaduplnosti... ale bohužiaľ ani v našom dome skoro nikto taký nebýva. U nás sa v pohode prášia koberce na balkone, hoci mám ja zavesené prádlo, u nás sa v pohode prerába od 6 ráno, hoci tu máme viaceré rodiny deti. A o tom, že správca schvaľuje prestavbu netuším..... pre mňa je podstatné čo je v zákone.... a netuším či je v zákone že mi má prestavbu bytu schváliť zákon.

Ak som vlastníkom bytu, tak predpokladám že v prvom rade sú pre mňa dôležité zákony. Ako by si chcela postihovať tých, ktorý síce podpíšu nejakú "vnútrodomovú" dohodu o nerušení po napr. 18 hodine, ale následne ju porušia? To si iný zas povie... keď on mohol, tak môžem aj ja.... a takto by to išlo dokola. Ak je niekde 72 bytov, tak sa ťažko niekto dohodne :-D
Pod nami býva banda polocigánov, tri dospelé osoby plus pes. Všetci traja tam hulia ako komíny, sústavne vysmážanú na spálenom oleji a k tomu ten pes.... to si neviete predstaviť aký smrad odtiaľ ide. Ja si napr. nemôžem otvoriť okno, lebo to všetko ťahá k nám. Denne ráno počúvame sonátu 3 kašľajúcich tuberákov.. no na vracanie. Rada by som takýchto ľúdí tolerovala, ale jednoducho sa to niekedy len z veľkým sebazaprením podarí.
Naposledy upravil Monikaka : 19.08.09 at 16:26 Dôvod: doplnenie textu
0 0
Zitulda Zitulda

Zitulda je offline (nepripojený) Zitulda

Musela som prerušiť, niečo sa v PC pošahalo.... U nás v 12.posh. vežiaku(bez okien a možnosti vetrania chodby a schodiska) vo februári boli odkúpené tri byty a každý si prerábal podľa seba. Iba jeden z nich mal súhlas, ostatní nie. Búralo,vŕtalo a búchalo sa naraz každý deň od 7,00 hod.do 17,00 hodiny okrem soboty a nedele. Po troch mesiacoch jeden(ten mal ohlásenie) ukončil, druhý(nemal) ešte sporadicky dorába a ten tretí (tiež neohlásil) robí úpravy ešte vždy.Správca napriek tomu, že mu to bolo ohlásené, mlčí...nerobí nič a je to užto 6.mesiacov. No a zástupca vlastníkov bytov(to som ja) bol slovne napadnútý...že prečo dovolil robiť stav. upravy naraz v troch bytoch. Aj za špinu, prach na schodisku a bordel, čo nechávajú aj pár dní na chodbe vinia poniektorí zástupcu. no ak ľudia sú neskonale (poviem drzí a bezohľadní ), že napriek mojim osobným upozorneniam na to z vysoka kašlú, lebo majú na to právo....ale zabúdajú že ak máme právo, máme mať aj povinnosti a ohľaduplnosť voči ostatním spolubývajúcim.
Nie jednu neblahú skúsenosť mám ako predseda Č.S. aj ako človek a je mi veľmi lúto, že ľudia sú takí akí sú a tak tvrdím jedno " keby ľudská zlomyseľnosť, samoľúbosť a bezohľadnosť kvitla....po našom Slovensku (žeby to bolo z nesprávneho pochopenia demokracie?) by chodilo veľmi veľa ružových kríkov" Alebo...ten kto má peniaze má moc a myslí si, že môže všetko
0 0
Zitulda Zitulda

Zitulda je offline (nepripojený) Zitulda

Monikaka-odpoveď na Tvoj príspevok je v texte. Prosím prepáčte mi jeho dĺžku.
Monikaka Pozri príspevok
...ano, je to o ohľaduplnosti... ale bohužiaľ ani v našom dome skoro nikto taký nebýva. U nás sa v pohode prášia koberce na balkone, hoci mám ja zavesené prádlo, u nás sa v pohode prerába od 6 ráno, hoci tu máme viaceré rodiny deti. A o tom, že správca schvaľuje prestavbu netuším....
Pozri si na nete alebo tu na porade je úplné znenie zákona 182/1996 aj so súvisiacimi zmenami o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, tam sa dočítaš o mnohom
.... pre mňa je podstatné čo je v zákone ....
na túto časť vety Ti dám otázku, ale neber to v zlom - ktorý zákon máš na mysli?....
a netuším či je v zákone že mi má prestavbu bytu schváliť zákon.
tak prestavbu bytu Ti neschvaľuje zákon.... ale Ti stanovuje čo máš urobiť a dodržať, ak chceš robiť stavebné úpravy v byte, ktoré úpravy podliehajú stavebnému povoleniu a na ktpré postačuje iba ohlasovacia povinnosť, to sa dočítaš v stavebnom zákone č.50/1976 zb a so súvisiacimi jeho novelami-aj ten nájdeš na nete.
Ak som vlastníkom bytu, tak predpokladám že v prvom rade sú pre mňa dôležité zákony. No áno ale musíme mať na zreteli aj to, že neznalosť zákonov (hoci nie sú niektoré úplne dobré) nás neospravedlňuje ak urobíme niečo v nesúlade s nimi.
Ako by si chcela postihovať tých, ktorý síce podpíšu nejakú "vnútrodomovú" dohodu o nerušení po napr. 18 hodine, ale následne ju porušia? Dalo by sa to (je to ale čiste môj subjektívny názor)ak sa stanovia krytériá a ich porušenie sa bude sankcionovať(fin.pokutami). Podotýkam, že tú ako píšeš " vnútrodomovú" dohodu musia všetci chcieť pripomienkovať,a odsúhlasiť (zasa je to len o ústretovosti dobrého spolužitia...je to ale ťažké... no ale všetko dá sa, len chcieť treba. To si iný zas povie... keď on mohol, tak môžem aj ja.... a takto by to išlo dokola. Ak je niekde 72 bytov, tak sa ťažko niekto dohodne :-D Tak keby to schválili ak nie tých 72, alebo 90 vlastníkov, ale podľa zákona tie 2/3, tak ostatní by to museli akceptovať. Predpokladom je aj to, že schválený domový poriadok by obdŕžal každý vlastník.
Pod nami býva banda polocigánov, tri dospelé osoby plus pes. Všetci traja tam hulia ako komíny, sústavne vysmážanú na spálenom oleji a k tomu ten pes.... to si neviete predstaviť aký smrad odtiaľ ide. Ja si napr. nemôžem otvoriť okno, lebo to všetko ťahá k nám. Denne ráno počúvame sonátu 3 kašľajúcich tuberákov.. no na vracanie. Rada by som takýchto ľúdí tolerovala, ale jednoducho sa to niekedy len z veľkým sebazaprením podarí.
Tak s tými a inými problémami sa potýkame asi mnohí...holt veľkomesto a spôsob života v ňom. V okolí nášho bloku máme šesť podnikov pohostinstiev a barov. Okrem súsedov ako píšeš, alebo nazvime ich neprispôsobivými súsedmi (ver mi že sú aj nerómovia takí), potýkame sa hlukom a vulgárnosťami od výrastkov požívajúcich alkohol a drogy na detskom ihrisku v nočných hodinách aj hlukom ožranov odchádzajúcich z barov po záverečnej(okolo 0.3 hod), hlukom štartujúcich aut a taxíkov. A taxíky niekedy sa postavia už o 1/2 druhej v noci čakajú na klientov a pustia si hudbu...no môžeme aj tancovať doma, ak nechceme ísť do baru...
No a ráno v tesnej blízkosti je fitnescentrum, kde prídu zamestnanci skoro ráno vyvetrať pred otvorením a už od 6.00 hod pri otvorených oknách púšťajú hudbu na vysoké decibely, celé sídlisko môžme žačať cvičiť. No povedz nie je slasť žiť tu? máš kopec záujmov a ani platiť za to neplatíš.
No a pri sťažnostiach už poniektorí obyvatelia od kompetentných ľudí a orgánov, ktoré to majú pod palcom a dovolia prevádzkovať (sú v tom zasa iba peniaze) dostali odpoveď " ak sa Vám nepáči môžte ísť bývať inde".
0 0
mimaBe mimaBe

mimaBe je offline (nepripojený) mimaBe

Mili poradaci,
ak si myslite, ze byvate v tom najhorsom, tak na margo predchadzajuceho prispevku si predstavte nase byvanie: dom je vedla hlavnaj cesty, 50 m mame zeleznicu, hned vedla vedlajsej cesty pumpu, hned vedla pumpy mame podnik, ktorý funguje do 4 rano a hned vedla domu /10 metrov/ mame hernu, ktora funguje nonstop... este stale si myslite, ze ste na tom zle, kvoli susedom, ktori si uzivaju???
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
mimaBe Pozri príspevok
Mili poradaci,
ak si myslite, ze byvate v tom najhorsom, tak na margo predchadzajuceho prispevku si predstavte nase byvanie: dom je vedla hlavnaj cesty, 50 m mame zeleznicu, hned vedla vedlajsej cesty pumpu, hned vedla pumpy mame podnik, ktorý funguje do 4 rano a hned vedla domu /10 metrov/ mame hernu, ktora funguje nonstop... este stale si myslite, ze ste na tom zle, kvoli susedom, ktori si uzivaju???
Sorry , sorry , ale to je o niečom inom , ak sa nemýlim ......

Čo bolo prvé ?

Vajce alebo sliepka , dom alebo to ostatné ...?

V téme sa jedná o rajbnutých susedoch , čo robia bordel ....

Ale inak to okolie fasa , ako sa v jednej českej pesničke ....:

......" je to na věšák ..." na vojne sme si ju spievali ...
0 0
Iveta2505 Iveta2505

Iveta2505 je offline (nepripojený) Iveta2505

U nás minulý týždeň začal horný sused búrať kúpelňové jadro o 20.00. hod. v nedeľu a skončil o 02.45 hod. ráno. Povedal. že inokedy mu to časove nevychádza. A to nie je po prvý krát.Takže my by sme boli šťastní , keby sa vtesnal do času od 6.00 hod do 22.00 hod.
Takže ešte ste na tom relatívne dobre.Všade sa nájdu drzí a neohľaduplní ľudia.
0 0
FugAn FugAn

FugAn je offline (nepripojený) FugAn

Iveta2505 Pozri príspevok
U nás minulý týždeň začal horný sused búrať kúpelňové jadro o 20.00. hod. v nedeľu a skončil o 02.45 hod. ráno. Povedal. že inokedy mu to časove nevychádza. A to nie je po prvý krát.Takže my by sme boli šťastní , keby sa vtesnal do času od 6.00 hod do 22.00 hod.
Takže ešte ste na tom relatívne dobre.Všade sa nájdu drzí a neohľaduplní ľudia.
Ak to urobí po 22.00 treba volať policajtov, ide o rušenie nočného kľudu. V domovom poriadku, ktorý by mal vysieť niekde v spoločných priestoroch sa dá dočítať, medzi iným aj to, že sme povinní reprodukovanú hudbu po 21.00 hod. znížiť na počúvateľnú mieru, zabezpečiť aby hluk s elektrospotrebičov neprenikal do susedných bytov.
Na búranie jadra by mal mať min. splnenú oznamovaciu povinnosť voči patričným úradom, ak nie stavebné povolenie. Oni mu oznámia že môžebúracie práce môže vykonávať v čase od 8.00 do 18.00.
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
Iveta2505 Pozri príspevok
U nás minulý týždeň začal horný sused búrať kúpelňové jadro o 20.00. hod. v nedeľu a skončil o 02.45 hod. ráno. Povedal. že inokedy mu to časove nevychádza. A to nie je po prvý krát.Takže my by sme boli šťastní , keby sa vtesnal do času od 6.00 hod do 22.00 hod.
Takže ešte ste na tom relatívne dobre.Všade sa nájdu drzí a neohľaduplní ľudia.
Tak v najbližší pondelok okolo 06:00 ho zobudiť pri odchode do zamestnania , patrične pribiť jednu - dve medzi oči s tým , že inokedy to nevychádza vám , proste nestíhate ...
0 0
karolina5 karolina5

karolina5 je offline (nepripojený) karolina5

A co by ste povedali na to, keby ste mali v byte pribuzneho s vaznymi zdravotnymi problemami, sami by ste boli uz takpovediac "na nervy", mali pracu, ktora sa vykonava doma a vyzaduje si maximalne sustredenie, pred dvoma rokmi si za posledne peniaze prerobili byt a predvcerom sa vam nad hlavu nastahovala rodinka s tromi detmi vo veku 2, 2 a 4 roky, ktore cele dni revu a behaju...po upozorneni by sa na vas osopili ze "ak chcete mat klud, odstahujte sa" (neviem, kto by nas byt kupil s takouto rodinou nad hlavou)...teda nic extra neocakavam, aspon vsak taku obycajnu uctu cloveka k cloveku v style "mrzi nas to a pod." Je to jednoposchodovy cinzak a vsetky ostatne rodiny, ktore byvaju na prizemi, sa len tisko rehocu, ze to nie je nad nimi a priam sa predbiehaju, kto sa detickam milsie prihovori, takze nakoniec este ja vyzeram ako nejaky netvor co neznasa deti. Zdravie nam nikto nevrati...mam si niekde platit par tisic za podnajom?
0 0
raidyM raidyM

raidyM je offline (nepripojený) raidyM

Dobry den
S priatelom sme sa nastahovali do podnajmu a susedia pod nami neustale buchaju trepu a to nehovorim o tom ze prerabaju byt...uz 2 roky!!mame male dieta rok a pol a nevie kvoli nim spavat cez den...hlavne kvoli tomu ze pani slecna pod nami hra na klaviri...hra krasne ale co z toho ked hlasitost presahuje svoje medze..niet kuta v byte aby ste nepoculi aspon miernejsie hudbu...je to na roztrhanie...ked vam je dieta cely den potom unavene a nervozne ked nemoze spat kvoli tomu ze si vyhrava na tom debilnom klaviri..neraz som trepala buchala vrieskala co nieje mozne nepocut aby prestala...ale ona to ma na haku...byva tam mlady par takze cakam ked nahodou budu mat oni dieta tak im to s radostou vraaaaaaatim...!!!
0 0
Katarína111 Katarína111

Katarína111 je offline (nepripojený) Katarína111

My zasa máme problém so susedovcami, ktorí sú vášniví hudobníci, keď nie klavír, tak husle a je im jedno kedy. Niekedy ani nepočujeme čo hovoria v televízii, ale ich počujeme dobre.
Tak si myslím, že to je tiež nefér voči susedom, keď to musia stále počúvať.
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
Reagujem na príspevky 77 - 79 ...

Upozornil by som len raz ....jediný raz ....

Potom by ich už išiel upozorniť celý barák ako dôsledok môjho " vystrájania " ako odvetu za ich neprístojné správanie sa.....
0 0
fachman fachman

fachman je offline (nepripojený) fachman

Len tak si čítam túto tému-hluk.Ja som to mal podobne od roku 1990.Postupne som sa držal toho aká diera taká záplata.Ako tu spomínate,aj medzi oči treba udrieť,proste je smutné,že sú unás arogantní ľudia,dobré slovo nepomôže.Kde nepomôže právo,príde hrubá sila a tá sa vyhlási za právo.A to vidím aj šoférov na cestách,hrôza,vravím si,keď ide hulvát,mať v aute ťažký guľomet,tak mu dám najavo,že ó pozor.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať