Veľmi nám chutia syrové gule, už som ich dávnejšie nerobila a tak dnes na ne prišiel rad.
Nafotila som aj postup.
Syrové gule
250 ml vody, 60 g masla, soľ, čierne mleté korenie, 125 g hladkej múky, 150 g tvrdého nastrúhaného syra, 4 vajcia
Vodu zvaríme s maslom, soľou a korením. Vodu osolíme podľa toho, aký máme slaný syr. Korenia dávam len štipku, kto má rád, môže viac. Keď voda začne vrieť, prisypeme všetku múku naraz a prudko miešame s vareškou tak, aby sa cesto vysušilo. Po chvíľke sa vytvorí bochník, ktorý sa nelepí na steny. Odstavíme z ohňa a postupne pridávame po jednom vajci. Každé jednotlivo zvlášť dobre do cesta zamiešame a až potom pridáme ďalšie. Ja to robím elektrickým hnetačom. Nakoniec zamiešame strúhaný syr.
Lyžicou tvoríme hrudky na vymastenom plechu. Pečieme pri cca 200 st.(po asi 10-15 min. teplotu znížime na 180 st) do ružova, čo je asi 25-30 minút. Počas pečenia rúru neotvárame, cesto by mohlo klesnúť.
Poznámka: Môžeme robiť aj takú variantu, keď nastrúhame 2/3 syra, ktorý zapracujeme do cesta a 1/3 syra pokrájame na drobné kocky, ktoré vtlačíme na vrch do ešte surových hrudiek pred pečením. Môžu sa robiť aj malé jednohubky, na plech nastriekať vrecúškom.
Sú chutné tak teplé ako aj studené. Dobrú chuť!