Zavrieť

Porady

Auto kúpené 31.12.2010 a DzMV

Ahojte poraďáci !
Poprosila by som Vás o pomoc pri nasledovnom :

Podnikateľ kúpil motorové vozidlo dňa 31.12.2010.
1/ Môže ho týmto dňom zaradiť do majetku ?
2/ Prvýkrát ho použil na podnikanie dňa 8.1.2011. Bude daň z MV platiť až od 9.1.2011 ?
3/ Môže si uplatniť daňové odpisy za rok 2010 a pritom platiť daň z MV až od r. 2011 ?
4/ Rada by som vedela, či dobre chápem, že medzi zaradením a prvým použitím na podnikanie je rozdiel ? To, že zaradím, neznamená, že ho už používam na podnikanie, či áno ?
Usporiadat
alicacka alicacka

alicacka je offline (nepripojený) alicacka

Prikladám odpoveď DRSR:
Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:

1/Jednou z podmienok, aby vozidlo bolo predmetom dane z motorových vozidiel je používanie vozidla na podnikanie podľa § 2 OZ alebo na činnosti, z ktorých plynúce príjmy sú predmetom dane z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov v znení neskorších predpisov napr. ide o príjmy z podnikania a príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Podľa § 2 OZ sa podnikaním rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku.
Pre účely dane z motorových vozidiel nemá vplyv, či je, alebo nie je motorové vozidlo zahrnuté do obchodného majetku živnostníka, ale je rozhodujúce, či sa vozidlo používa na podnikanie.
Daňová povinnosť VZNIKÁ nasledujúcim dňom po dni použitia vozidla na podnikanie, ak tento zákon neustanovuje inak.
Nakoľko vozidlo zakúpené dňa 31.12.2010 sa začalo používať na podnikanie až 8.1.2011, vozidlo v zdaňovacom období roka 2010 nie je predmetom dane. Za uvedené vozidlo nevzniká povinnosť zaplatiť daň ani podať daňové priznanie do 31.1.2011.
2) Ak daňovník v roku 2010 zaradí automobil do obchodného majetku ( bude o ňom účtovať k 31.12.2010) a bude automobil využívať na podnikanie, môže uplatniť do daňových výdavkov v roku 2010 odpisy v súlade s ustanoveniami zákona o dani z príjmov.
Podľa § 22 ods. 11 zákona o dani z príjmov odpis vo výške vypočítaného ročného odpisu z hmotného majetku podľa § 26 ods. 6 až 9, § 27 alebo § 28 účtovaného alebo evidovaného podľa § 6 ods. 11 k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia, okrem majetku vylúčeného z odpisovania, môže daňovník uplatniť k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia. Z vyššie uvedeného vyplýva, že daňovník uplatní ročný odpis, a to z toho majetku, ktorý má v majetku účtovaný (evidovaný) k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia, zároveň musí ísť o majetok používaný na zabezpečenie zdaniteľných príjmov.
Pokiaľ sa vozidlo zaradené v obchodnom majetku daňovníka v roku 2010 nepoužívalo na zabezpečenie zdaniteľných príjmov daňovníka, v uvedenom prípade daňovník nemôže uplatniť do daňových výdavkov v roku 2010 odpisy v súlade s ustanoveniami zákona o dani z príjmov.
Renata Ludiková, Odbor služieb pre verejnosť, DR SR Banská Bystrica
3 0
Stefan2005 Stefan2005

Stefan2005 je offline (nepripojený) Stefan2005

!
Mária.K. Pozri príspevok
Ty to takto vidíš niekde v zákone napísané?
§ 22 ods. 1 zákona o dani z príjmov hovorí, že:
"(1) Odpisovaním sa na účely tohto zákona rozumie postupné zahrnovanie odpisov z hmotného majetku a nehmotného majetku do daňových výdavkov, ktorý je účtovaný /1/ alebo evidovaný podľa § 6 ods. 11 alebo 14 a je používaný na zabezpečenie zdaniteľných príjmov. Postup pri odpisovaní hmotného majetku je určený v § 26 až 28 a nehmotného majetku v odseku 8, ak nejde o hmotný majetok a nehmotný majetok vylúčený z odpisovania podľa § 23. "
Ak si mám príjem pomocou auta zabezpečiť, najprv musím auto kúpiť a príjem sa vždy bude nejakým spôsobom oneskorovať. Takže úkonom na zabezpečenie príjmov je už samotná kúpa auta a jeho zaradenie do majetku. Podmienka, že automobil pri uplatnení odpisu už musel byť aj využitý na dosahovanie a udržanie zdaniteľných príjmov v zákone nie je uvedená.
Podmienkou uplatnenia odpisu nie je, že automobil musí byť používaný na dosiahnutie zdaniteľných príjmov už ku dňu uplatnenia odpisu, t.j. stačí, ak je používaný aj v nasledovnom zdaňovacom období.

Súhlasím s názorom Zita5.
Takže Zoli to dobre videl napísané v zákone, potvrdzuje to aj vyjadrenie DRSR, a potvrdzuje to aj naša skúsenosť z daňovej kontroly...
0 0
Mária.K. Mária.K.

Mária.K. je offline (nepripojený) Mária.K.

Stefan2005 Pozri príspevok
Takže Zoli to dobre videl napísané v zákone, potvrdzuje to aj vyjadrenie DRSR, a potvrdzuje to aj naša skúsenosť z daňovej kontroly...

Naďalej trvám na svojom názore a vysvetlím bližšie prečo:


§ 2 písm i) ZDP:
i) daňovým výdavkom výdavok (náklad) na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom, zaúčtovaný v účtovníctve /1/ daňovníka alebo zaevidovaný v evidencii daňovníka podľa § 6 ods. 11 alebo 14, ak tento zákon neustanovuje inak,


§ 22 ZDP:
1) Odpisovaním sa na účely tohto zákona rozumie postupné zahrnovanie odpisov z hmotného majetku a nehmotného majetku do daňových výdavkov, ktorý je účtovaný /1/ alebo evidovaný podľa § 6 ods. 11 alebo 14 a je používaný na zabezpečenie zdaniteľných príjmov. Postup pri odpisovaní hmotného majetku je určený v § 26 až 28 a nehmotného majetku v odseku 8, ak nejde o hmotný majetok a nehmotný majetok vylúčený z odpisovania podľa § 23.

§ 6 ods. 6 postupov účtovania v JÚ:
(6) V knihách dlhodobého majetku sa uvádza
a) názov alebo popis dlhodobého majetku, prípadne jeho číselné označenie,
b) názov alebo popis každej jednotlivej oddeliteľnej súčasti dlhodobého majetku /7a/ v ocenení podľa osobitného predpisu /7b/, pričom sa uvedie aj dátum a rozsah zmien jednotlivých oddeliteľných súčastí dlhodobého majetku, údaj o vstupnej cene a zostatkovej hodnote jednotlivých oddeliteľných súčastí dlhodobého majetku,
c) dátum obstarania a dátum uvedenia do používania,
d) ocenenie podľa § 25 zákona, odpisový plán účtovných odpisov, ktorý obsahuje sadzbu odpisov, odpisy a účtovnú zostatkovú cenu,
e) vstupná cena podľa osobitného predpisu /8/, odpisový plán daňových odpisov, ktorý obsahuje odpisovú skupinu, sadzbu daňových odpisov, daňové odpisy, zostatkovú hodnotu podľa osobitného predpisu /4/,
f) dátum a spôsob vyradenia.

Zaradením do používania 31.12.2010 daňovník v účtovníctve podľa môjho názoru jednoznačne deklaroval, že hmotný majetok je používaný na zabezpečenie zdaniteľných príjmov.

§ 20 postupov účtovania v JÚ:
Odpisovanie dlhodobého majetku
(10) Dlhodobý majetok sa začne odpisovať v mesiaci, v ktorom bol zaradený do používania, ak účtovná jednotka nepostupuje podľa § 28 ods. 3 zákona.



Ak by sme volili iný postup a chceli fyzickej osobe uprieť uplatnenie odpisu pri majetku zaradenom do používania 31.12.2010, bola by fyzická osoba veľmi znevýhodnená. Dôvod?
1. Fyzická osoba kúpi majetok 31.12.2010. Ak splňuje požiadavky na zaradenie do majetku, má možnosť zaradiť 31.12.2010 (žiadny zákon to nezakazuje). Ak nezaradí do majetku, bude sa naň u fyzickej osoby pozerať ako na majetok, ktorý bol využívaný v roku 2010 na osobnú spotrebu, čo nezodpovedá skutočnosti.
2. Postupy účtovania pri zaradení do majetku k 31.12.2010 prikazujú uplatniť odpis (ak sa fyzická osoba sama neroznodne neuplatniť).

3.
Zákon umožňuje prerušenie odpisovania. Ale: môžem prerušiť odpisovanie u majetku, o ktorý sa nemôže odpisovať ? Chcem tým povedať to, že ak poviem, že som nemohla k 31.12. odpisovať, nemôžem ani prerušiť odpisovanie, na ktoré by nebol nárok.

Dôsledok u fyzickej osoby?

§24 ZDP
(5) Daňovník, ktorý je fyzickou osobou, pri preradení hmotného majetku a nehmotného majetku z osobného užívania do obchodného majetku a daňovník nezaložený alebo nezriadený na podnikanie pri začatí používania majetku na činnosť, z ktorej príjmy sú predmetom dane, odpisujú tento majetok ako v ďalších rokoch odpisovania zo vstupnej ceny ustanovenej v § 25 ods. 1 písm. d).

§ 25 ZDP
(1) Vstupnou cenou hmotného majetku a nehmotného majetku je

a) obstarávacia cena; /118/ obstarávacou cenou majetku nadobudnutého od fyzickej osoby darom, je obstarávacia cena zistená u darcu, len ak ide o majetok, ktorý u darcu nebol zahrnutý do obchodného majetku, pričom pri jeho predaji uskutočnenom v deň darovania by sa naň nevzťahovalo oslobodenie podľa § 9,
b) suma vo výške vlastných nákladov, /118/
c) reprodukčná obstarávacia cena zistená podľa osobitných predpisov; /118/ pri nehnuteľných kultúrnych pamiatkach sa reprodukčná obstarávacia cena určí ako cena stavby zistená podľa osobitného predpisu /119/ bez prihliadnutia na kategóriu kultúrnej pamiatky, na jej historickú hodnotu a na cenu umeleckých a umelecko-remeselníckych prác, ktoré sú jej súčasťou,
d) cena určená podľa písmen a) až c) pri preradení majetku z osobného užívania fyzickej osoby do obchodného majetku alebo u daňovníka nezaloženého alebo nezriadeného na podnikanie pri začatí používania majetku na činnosť, z ktorej príjmy sú predmetom dane, pričom za roky nevyužívania hmotného majetku a nehmotného majetku na zabezpečenie zdaniteľného príjmu sa odpisy neuplatňujú,


Ak fyzická osoba auto do majetku 31.12.2010 nezaradí, bude sa naň pozerať ako na auto na osobnú spotrebu a o jednoročný odpis za rok jednoznačne príde. Tento odpis by si už nikdy nemohla uplatniť
.

Zákon o dani z príjmov nikde nehovorí, že majetok zaradený do používania firmy dňa 31.12. je vylúčený z odpisovania a ak začiatkom januára fyzická osoba prihlási auto na daňovom úrade ako auto používané na podnikanie, nie je dôvod spochybňovať, či sa používa na zabezpečenie zdaniteľných príjmov.


Takže myslím si, že celú situáciu je potrebné posudzovať v celom kontexte zákona o dani z príjmov a postupov účtovania a celej vzniknutej situácie. Ak by sa situácia neposúdila v prospech daňovníka, bola fyzická osoba v porovnaní s právnickou osobou diskriminovaná.

Názor pracovníka daňového riaditeľstva, ktorý je mimo filozofie zákona o dani z príjmov, zákona o účtovníctva a postupov účtovania a navyše diskriminujúci určitú skupinu daňovníkov, nemôže na mojom názore na daný problém nič zmeniť.
.....................
Doplnenie:

Keď sa tak pozerám dôslednejšie na odpoveď z daňového riaditeľstva, tak neodporuje môjmu názoru.
Pre úplnosť prikladám výňatok z odpovede DRSR uvedenú v príspevku č.22:
alicacka Pozri príspevok

...2) Ak daňovník v roku 2010 zaradí automobil do obchodného majetku ( bude o ňom účtovať k 31.12.2010) a bude automobil využívať na podnikanie, môže uplatniť do daňových výdavkov v roku 2010 odpisy v súlade s ustanoveniami zákona o dani z príjmov.....
Dopyt na DRSR bol v tom zmysle, že sa auto použilo na podnikanie prvýkrát až v roku 2011.
Naposledy upravil Mária.K. : 19.01.11 at 17:13 Dôvod: Spresnenie
2 0
Stefan2005 Stefan2005

Stefan2005 je offline (nepripojený) Stefan2005

!
Mária.K. Pozri príspevok
Naďalej trvám na svojom názore ...
... nebudem ťa presvedčovať o opaku .

V záujme svojich zákazníkov (ale i svojom) však robíme všetky podklady tak, aby sme vyhoveli zneniu zákona:

(1) Odpisovaním sa na účely tohto zákona rozumie postupné zahrnovanie odpisov .... do daňových výdavkov, ktorý je účtovaný /1/ alebo evidovaný podľa § 6 ods. 11 alebo 14 a je používaný na zabezpečenie zdaniteľných príjmov.

... teda že " JE účtovaný / evidovaný a JE používaný na zabezpečenie zdaniteľných príjmov ".
0 0
Mária.K. Mária.K.

Mária.K. je offline (nepripojený) Mária.K.

Stefan2005 Pozri príspevok
... nebudem ťa presvedčovať o opaku .

V záujme svojich zákazníkov (ale i svojom) však robíme všetky podklady tak, aby sme vyhoveli zneniu zákona:

(1) Odpisovaním sa na účely tohto zákona rozumie postupné zahrnovanie odpisov .... do daňových výdavkov, ktorý je účtovaný /1/ alebo evidovaný podľa § 6 ods. 11 alebo 14 a je používaný na zabezpečenie zdaniteľných príjmov.

... teda že " JE účtovaný / evidovaný a JE používaný na zabezpečenie zdaniteľných príjmov ".
Všetci robíme pre svojich zákazníkov tak, aby sme vyhoveli zneniu zákona a aby sme o svojej pravde presvedčili aj kompetentných.
0 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
alicacka Pozri príspevok
Prikladám odpoveď DRSR:
Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:

1/Jednou z podmienok, aby vozidlo bolo predmetom dane z motorových vozidiel je používanie vozidla na podnikanie podľa § 2 OZ alebo na činnosti, z ktorých plynúce príjmy sú predmetom dane z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov v znení neskorších predpisov napr. ide o príjmy z podnikania a príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Podľa § 2 OZ sa podnikaním rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku.
Pre účely dane z motorových vozidiel nemá vplyv, či je, alebo nie je motorové vozidlo zahrnuté do obchodného majetku živnostníka, ale je rozhodujúce, či sa vozidlo používa na podnikanie.
Daňová povinnosť VZNIKÁ nasledujúcim dňom po dni použitia vozidla na podnikanie, ak tento zákon neustanovuje inak.
Nakoľko vozidlo zakúpené dňa 31.12.2010 sa začalo používať na podnikanie až 8.1.2011, vozidlo v zdaňovacom období roka 2010 nie je predmetom dane. Za uvedené vozidlo nevzniká povinnosť zaplatiť daň ani podať daňové priznanie do 31.1.2011.
2) Ak daňovník v roku 2010 zaradí automobil do obchodného majetku ( bude o ňom účtovať k 31.12.2010) a bude automobil využívať na podnikanie, môže uplatniť do daňových výdavkov v roku 2010 odpisy v súlade s ustanoveniami zákona o dani z príjmov.
Podľa § 22 ods. 11 zákona o dani z príjmov odpis vo výške vypočítaného ročného odpisu z hmotného majetku podľa § 26 ods. 6 až 9, § 27 alebo § 28 účtovaného alebo evidovaného podľa § 6 ods. 11 k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia, okrem majetku vylúčeného z odpisovania, môže daňovník uplatniť k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia. Z vyššie uvedeného vyplýva, že daňovník uplatní ročný odpis, a to z toho majetku, ktorý má v majetku účtovaný (evidovaný) k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia, zároveň musí ísť o majetok používaný na zabezpečenie zdaniteľných príjmov.
Pokiaľ sa vozidlo zaradené v obchodnom majetku daňovníka v roku 2010 nepoužívalo na zabezpečenie zdaniteľných príjmov daňovníka, v uvedenom prípade daňovník nemôže uplatniť do daňových výdavkov v roku 2010 odpisy v súlade s ustanoveniami zákona o dani z príjmov.
Renata Ludiková, Odbor služieb pre verejnosť, DR SR Banská Bystrica

Neuspokojivá odpoveď pre mňa .
Je to názor jednej a možno viac osôb, ako chápu výklad zákona .Kto vie ako by to posúdili vyššie.Každý chápe výklad zákona po svojom.

Ale na druhej strane im ani nemôžem až tak celkom zazlievať ,že sa vyjadrili tak ako sa vyjadrili, lebo zrejme jasne v dopyte od zadávateľky bolo napísané , že MV na podnikanie sa použilo prvý krát 8.1.,(čo im uľahčilo odpoveď a mali sa čoho chytiť ) čo skonštatovala len z dôvodu čerpania a zakúpenia PHM http://www.porada.sk/1616109-post5.html.Tým pádom sa použilo podľa ich názoru aj prvý krát na dosahovanie príjmov a to im veľmi pomohlo k odpovedi .


Nuž čo ..............dvakrát merať a raz strihať
Naposledy upravil Zita5 : 17.01.11 at 19:29 Dôvod: vymazanie poslednej vety, aby nebola nesprávne chápaná .
2 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať