Zavrieť

Porady

Dostali sme adekvátne podmienky pre financovanie startupu ?

Ahojte,

náš startup, (nebudem približovať aby som nerobil reklamu) oslovil investor so zámerom investovať po dobu xy mesiacov istú adekvátnu sumu do reklamy.

Požaduje za to 50% podiel zo zisku (na stálo) + z prvotného zisku sa mu vráti celá investovaná suma, teda pre nás to znamená že budeme na suchu čo sa týka priamého zisku z daného projektu po nejakú dobu.

Sú to podľa Vás adekvátne podmienky pre obe strany ?

Aké podmienky sú obvyklé pre takéto investovanie ?

Ďakujem za rady.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    Poskytujeme služby v oblasti: Poradenstvo pri predaji firmy. Oceňovanie firiem. Tvorba business plánov a finančné analýzy. ...viac pre_podnikanie
    Široká téma. Ako už bolo povedané, všetko je otázkou dohody, ale.....
    Pri vstupoch investorov do startupov tak ako sa robia najmä v zahraničí je najdôležitejšia valuácia - ocenenie startupu, aj keď v našich podmienkach je to niekedy varenie z vody. Je to však stále lepšie ako potom variť z vody podmienky vstupu investora.
    Takže ak viete odhadnúť potenciál startupu, potom viete odhadnúť jeho hodnotu napríklad cez multiples. A ak viete hodnotu startupu, potom viete aká navratnosť ktoru požaduje investor a či je ok.
    Vo vašom prípade by som si možno dal len pozor na návratnosť investície z prvého zisku. Ak by startup vyžadoval ďalšie investície tak budete pod tlakom.

    Consultix je offline (nepripojený) Consultix

    Consultix
    Tazko sa odpoveda na takuto otazku. Na jednej strane je celkom vseobecna (nepozname oblast, vysku), na druhej, kazdy investorsky vstup je specificky. Osobne som skor za investiciu s dopredu definovanym exitom investora, ved hlavne chcem budovat vlastnu firmu, nie spolocne s niekym.
    Daval by som si pozor hlavne na to, ako sa bude podielat investor na podnikani: poskytne pozicku, bude tichy spolocnik, spolocnik/akcionar. Zaroven, ake ma naroky na vedenie spolocnosti, na hlasovacie prava (ak by bol spolocnikom/akcionarom).
    Ci su podmienky adekvatne? Vacsinou urcuje pravidla ten, kto dava peniaze. Ale samozrejme je to vec dohody. Hlavne Vy sa musite vysporiadat s navrhovanym riesenim. Ak to nie je pre Vas prijatelne, nemate z toho dobry pocit, ocakavate, ze by ste mohli ziskat aj viac, tak do toho nechodte. Bude Vas to brzdit a frustrovat... A ta frustracia bude cestou k nezhodam.

    misomiso je offline (nepripojený) misomiso

    misomiso
    Ziadne obvykle podmienky nejestvuju. Je to ako ked dohodnes akyolvek iny barter. Ty niekomu postrazis deti, on ti zaplati cerstvymi marhulami alebo ti opravi auto. V akom koeficiente si budete vzajomne vymienat svoje sluzby a tovary? V takom, v akom sa dohodnete.

    Vzdy je vhodne najst viac investorov a vyjednavat. Ak mas jedneho, tazko sa bude vyjednavat. Ja osobne by som na to asi nepristupil. Hoci - ak by to bola jedina sanca a velmi by som to chcel rozbehnut - neviem.

    Celkovo mi ale tvoja otazka pripomia nieco ako: Pred tyzdnom som kupil nove auto za 45.000 EUR. Zistil som, ze je voci mne vedene exekucne konanie. Auto som dal do inzeratu, do tyzdna ho musim predat. Na inzerat zatial reagoval jediny zaujemca ponuka 20.000. Mam mu to ho predat?...

    Ak tomu projektu sam veris, tak v tvojom pripade by som skusal skor pozicat si, hoci aj ako sukromna osoba. Ako sukromna osoba si ovela doveryhodnejsi dlznik pre kohokolvek, ci uz banku alebo inu sukromnu osobu v porovnani s s.r.o. Najma ak vlastnis nejaku nehnutelnost. Na rozdiel od s.r.o. na teba mozu vzdy poslat exekutora.

    Ja osobne vyuzivam taketo priatelske pozicky od znamych sporadicky na vykrytie vacsich investicii, najma takych na ktore nechem pouzit z roznych dovodov leasing. Poziciam si ako sukroma osoba, a vlozim docasne do s.r.o. Urok povedzme 5-6% p.a je celkom vyhodny pre obe strany.

    Dostali sme adekvátne podmienky pre financovanie startupu ?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.