Zavrieť

Porady

Ako prinútiť pasívneho spolupodielového vlastníka k odpredaju zdedenej nehnuteľnosti?

Pred viac ako 10 rokmi som zdedil po rodičoch rodinný dom spolu s 2 bratmi, ktorí bývajú vo vzdialenejších lokalitách. Tí sa po celú dobu nepodieľali na jeho údržbe, daniach, ani ďalších potrebných nákladoch. Ako spoluvlastník tretiny som nemal priveľkú motiváciu vraziť peniaze do väčšej rekonštrukcie, ktorá sa po toľkých rokoch žiadala. Prednedávnom sa mi podarilo odkúpiť ďalší podiel, no zvyšný brat sa napriek počiatočným sľubom rozhodol, že si svoju tretinu ponechá a že sa bude radšej podieľať na rekonštrukcii. Brat však žiadne peniaze nemá. (Potrebnú čiastku mám vraj čerpať z predaja pozemkov, ktoré som po rodičoch zdedil iba ja. Vyplácanie tretín z prípadných predajov som navrhol sám, ak však nedôjde k dohode ohľadne domu, sú bezpredmetné. Tým skôr, že po rokoch znášania nákladov a chátrania domu, ktorý núdzovo užívam ako víkendovú chalupu, trvám na odkúpení posledného podielu.) Akým spôsobom by som ho teda mohol donútiť, aby pristúpil k odpredaju nehnuteľnosti, ktorú nezveľaďuje, neužíva a podľa jeho slov ani užívať nebude, (chce mať vraj iba nejaké želiezko v ohni do budúcnosti)? Posledným riešením je asi súd, ale do akej miery sa tam bude brať do úvahy môj majoritný podiel a dlhoročné sólové náklady? Napokon - keby som dal vykonať ohodnotenie domu a potom ho začal renovovať na vlastné trovy, dá sa potom z tohto ohodnotenia vychádzať? Zohľadní súd použitý finančný vklad v môj prospech, alebo bude platiť aktuálne ohodnotenie, ktoré bratovi v prípade núteného odpredaja pomôže k vyššiemu zisku z pôvodne schátranej nehnuteľnosti? Môžem sa do toho vôbec pustiť bez jeho súhlasu? Podotýkam ešte, že som aj vlastníkom pozemku, na ktorom spomenutá nehnuteľnosť stojí.
Naposledy upravil Clinton : 02.08.17 at 18:59
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    draik je offline (nepripojený) draik

    draik
    Návrhom na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, hoc aj súdnou cestou. Ak nehnuteľnosť na rozdiel od menšinového spoluvlastníka aj užívate, staráte sa o ňu, máte väčšiu šancu na úspech.

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    Ak sa pustíš do toho bez jeho súhlasu (po oznámení mu), investície si môžeš uplatniť až pri zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva - súd ti to prisúdi. Ak mu to neoznámiš, je to neplatný právny úkon. Ak bude súhlasiť, vložené peniaze treba vymáhať do troch rokov (premlčanie).

    Najlepšie by bolo vyporiadať spoluvlastníctvo čím skôr. Ak nie je dohoda, návrh na zrušenie a vyporiadanie spoluvlastníca súd rozhodne spôsobmi v poradí podľa § 142 občianskeho zákonníka.

    § 142
    (1)
    Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov.

    Pozri priložené judikáty

    IIla je offline (nepripojený) IIla

    IIla
    Myslím si, že by bolo dobré navrhnúť Vášmu bratovi výmenu podielu na dome za inú nehnuteľnosť: pozemok. Takto by mal aj on svoje "želiezko v ohni", keby niečo... A s pozemkom by nemali byť spojené také náklady ako s údržbou domu.
    (Aký pozemok by to bol, či trvalý trávnatý porast alebo iný, to už by záviselo od Vašej vzájomnej dohody a možností.)

    (Ešte iná možnosť by bola výmena za nehnuteľnosť v lokalite, kde sú nižšie ceny: malý dom s pozemkom: a ak chce, nech sa stará... V prípade, že by sa mu možnosť s výmenou za pozemok nepozdávala, je možné mu navrhnúť toto.)
    buchač Ak dávaš takúto "fasa radu" (výmena v úplne inej lokalite), tak si ju polož sebe.
    Súhlasila by si s takouto ponukou ?
    Odpoviem za Teba ... NIE, nesúhlasila.
    Clinton veru tak...!

    Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

    Nandrolon
    Brat chce jednoznacne naryzovat na Tebe. Pisal si, ze sa chce podielat na rekonstrukcii. Nasledne si napisal, ze Tvojimi prachmi. To co je za vychcanka?...

    Ako prinútiť pasívneho spolupodielového vlastníka k odpredaju zdedenej nehnuteľnosti?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.