Zavrieť

Porady

DF-prelom rokov 06/07 ešte raz

Dobrý večer,
ešte raz prosím o radu pri učtovaní DF prelom rokov, nakoľko som čítala
viac príspevkov a nezhodujú sa. Chcela by som to zaúčtovať správne.

Dodavateľká fa : dátum dodania : 29.12.2006
dátum vystavenia : 03.01.2007
dátum splatnosti : 11.01.2007
uhradená : 05.01.2007

Ja som dostala radu : kniha záväzkov do roku 2007, výdavok rok 2007 - keď je uhradená, DPH buď 4.Q./2006 ale taktiež je možné dať do DPH 1. Q./2007.


Ale niektoré názory sú : kniha záväzkov do roku 2006, výdavok rok 2007 - keď je uhradená, DPH buď 4.Q./2006, ale je tiež možné dať do DPH 1.Q./2007.

Ďakujem za všetky rady.
Usporiadat
Muška Muška

Muška je offline (nepripojený) Muška

Zituuuuuuuuuška, toto som nechcela, aby som Ťa presvedčila o mojej pravde.

Jasne, že každý si sám musí obhájiť pri kontrole, prečo tak jednal. Ja by som bola najradšej keby JU zrušili a bolo by po probléme.

Len mám dvoch dosť veľkých klientov, ktorí nechcú ísť na PÚ a u nich by som ozaj vytvorila dosť veľký guláš /napr. aj čo sa týka založenia fa podľa odpočtu DPH - odpočet by chceli v roku 2006 a faktúru by som dala do záväzkov roku 2007/.

Chcela som len tou odpoveďou povedať, že niektoré odpovedajúce pracovníčky ani netušia aká je realita
0 0
duficek duficek

duficek je offline (nepripojený) duficek

JU nerusit !!! mne sa v JU uctuje dobre
0 0
ekopo ekopo

ekopo je offline (nepripojený) ekopo

JA
duficek
JU nerusit !!! mne sa v JU uctuje dobre
Len niekedy mi to JU pripadá už ako " J P U"
0 0
ekopo ekopo

ekopo je offline (nepripojený) ekopo

JA
Dostal som už aj ja odpoveď na moju myslím si že jasnú otázku. Vidieť, že asi odpovedal niekto iný. Keby si pod odpovede uviedli aspoň svoje meno, pretože raz si myslím, že odpovedá pracovník na to určený a raz si zasadne za PC "manažér pre údržbu podlahových krytín" a kráti si dlhú chvílu. Našťastie z hľadiska základu dane táto problematika nemá žiadny dopad. Neviem si však predstaviť situáciu, keby to malo vplyv na ZD. Jedna vec ma však zaujala. DF mám k dispozícii až v 1/07 záväzky nemám uvádzať, ale DPH si môžem odpočítať. Viem že je to iný zákon, preto nechcem ani na túto tému už rozprúdiť diskusiu. Dal som súhlas aj Zitke aj Muške, čiže jednej aj druhej "strane" každý máme to svoje a robme a obhajujme si to po svojom. Môj pohľad som tu prezentoval a meniť ho tiež nebudem. Osobne si myslím že ktorúkoľvek alternatívu predložíme prípadnej DK tej to bude úplne jedno - základ dane je rovnaký.
Pripájam tiež odpoveď
0 0
andrej_rv andrej_rv

andrej_rv je offline (nepripojený) andrej_rv

Z odpovede DÚ, ktorú dostal ekopo:
V účtovníctve účtovnej jednotky účtujúcej v sústave jednoduchého účtovníctve sa účtuje na základe účtovných dokladov, čiže aj záväzok môže byť v pomocnej evidencii - v knihe záväzkov zaúčtovaný na základe prijatej faktúry. Dohadné účty jednoduché účtovníctvo nepozná
mám taký zmiešaný pocit. Postupy JÚ sú stanovené opatrením MF SR, čo je dokument nižšej právnej sily ako zákon. A zákon o účtovníctve v § 17 ods. 8 ukladá, že účtovná jednotka má v uzávierke vykazovať informácie podľa stavu ku dňu uzávierky, avšak aj so zohľadnením informáciím ktoré má k dispozícii do dňa uzávierky.
Téza, že záväzok môže byť zaúčtovaný len na základe faktúry, je podľa mňa blud. Aj v JÚ sa účtuje na základe účtovných dokladov. A to môže byť aj zmluva, splátkový kalendár, daňové priznanie, zúčtovanie miezd alebo aj interný účtovný doklad na podchytenie nevyfakturovaného záväzku, ktorý účtovná jednotka vystaví napr. preto, aby dodržala zásadu verného zobrazenia stavu majetku a záväzkov ku dňu uzávierky. Tak isto podľa mňa neobstojí argument o dohadných účtoch. Na dohadných účtoch sa účtuje vtedy, ak účtovná jednotka do dňa schválenia uzávierky nepozná presnú výšku ani dobu úhrady záväzku. U faktúr došlých na prelome rokov sú známe obe veličiny, nejde tam o žiadne dohadné položky.
Na Porade sa veľmi rozmohlo to , že pomerne každá odpoveď z DÚ prilepená na PORADU je nesprávna .............ale myslím, že dôvodom je to , že správnosť odpovedí považujeme tak , ako a kedy nám to vyhovuje ...... aspoň ja mám z toho taký pocit
Ja mám z toho trošku iný pocit. Že odpovede - aspoň tie, ktoré sú zasielané e-mailovou nie písomnou formou - sú povedal by som odfláknuté. Spravidla tam chýba argumentácia podložená právnymi normami, odpovede na rovnaký problém sú rôzne. Ekopo to dobre utrafil: " ako keby tam odpovedal manažér pre údržbu podlahových krytín"... Možno to má súvis s nejakými personálnymi presunmi, možno tým, že celé JÚ je len taký účtovno-danový kríženec bez nejakého poriadneho metodického doriešenia zo strany MF SR. A kým bude tento stav pretrvávať, JÚ sa asi s pocitom, že je urobené úplne správne, ešte dosť dlho robiť dať nebude...
Naposledy upravil andrej_rv : 02.02.07 at 21:41
0 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
andrej_rv

Ja mám z toho trošku iný pocit. Že odpovede - aspoň tie, ktoré sú zasielané e-mailovou nie písomnou formou - sú povedal by som odfláknuté. Spravidla tam chýba argumentácia podložená právnymi normami, odpovede na rovnaký problém sú rôzne. Ekopo to dobre utrafil: " ako keby tam odpovedal manažér pre údržbu podlahových krytín"... Možno to má súvis s nejakými personálnymi presunmi, možno tým, [B
že celé JÚ je len taký[/B] účtovno-danový kríženec bez nejakého poriadneho metodického doriešenia zo strany MF SR. A kým bude tento stav pretrvávať, JÚ sa asi s pocitom, že je urobené úplne správne, ešte dosť dlho robiť dať nebude...
andrej rv , vďaka za vyjadrenie . S citáciou Tvojho príspevku súhlasím .Ja dodám len poznámočku , ak DRSR poskytuje cez e-mail takéto služby , tak by mali niesť aj určitú zodpovednosť za svoje odpovede .Aj podnikateľský subjekt niesie bremeno zodpovednosti za svoje účtovníctvo . Ak nám zákony umožňujú zasielať e-mailom rôzne hlásenia, fa a podobne a je to akceptovateľné , tak v konečnom dôsledku pri prípadnom probléme pri DK musí byť akceptovateľná aj odpoveď DRSR, nakoľko prijatie takéhoto dotazu má nejaké to svoje pridelené číslo o čom dostanem aj potvrdenie ...Váš dotaz je evidovaný pod číslom .... a tým je deklarované , že za danú odpoveď aj musia niesť zodpovednosť .Inak tie ich služby cez ich stránku môžu zrušiť .
0 0
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
Áno ... je samozrejmé, že konkrétna otázka a konkrétna odpoveď je nástrojom pri obhajobe postupu účtovnej jednotky.

K tomuto však poznámka:
DRSR ani MF SR sa nezaoberá metodikou JÚ, takže všetci sme odborníci, lebo všetkým nám pri daňovej kontrole niečo iné prešlo. A častokrát každému niečo iné. Účtovníctvo sa zužuje na chápanie dańových výdavkov a príjmov, vrátane názorov na záväzky a pohľadávky. Tie sú síce významné, ale nie sú jedinou súčasťou účtovnej závierky ale napr. prehľad o majetkovej situácii podnikateľa nezisťujeme z výkazu o príjmoch a výdavkoch. Veľmi ma mrzí, že problematika JÚ je tak podceňovaná, svedčí o tom aj úroveň odpovedí s DR SR, kde by sa dala komentovať zrejme každá jedna veta, vrátane porovnania s PÚ a dohadnými účtami, keď nehovoríme o dohadoch, ale o jasne vzniknutých pohľadávkach a záväzkoch, ktorých vznik si nevyhnutne niekto spája s fakturáciou. Pri definícii záväzku sa o fakturácii nehovorí ani zmienka. A v JÚ nemáme iba knihu došlých a vyšlých faktúr ... takže akákoľvek polemika by podľa môjho názoru mala vychádzať práve z tohto vysvetlenia. A to v odborných aj laických kruhoch.
0 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Otázku záväzkov na prelome roka , som nastolila z toho dôvodu , že už som na PORADE vlastne prešla prelom rokou 2004/2005 .....2005/2006 tam sme sa v rámci JU-záväzky zhodli a pri prechode 2006/2007 som bola prekvapená resp. udivená , či som niečo neprehliadla .

Jeden fakt je , že JÚ z oblasti met.pokynov je zanedbávané a mali by s tým niečo robiť / mám pocit , že jednoducho prejdeme na PU všetci /.Ale aj to je pravda , že sa s tým ani nezapodievajú , nakoľko obe nezávislé na seba otázky a odpovede v jadre charakteru odpovede sú rovnaké , len inak štylizované odpovedajúcim pracovníkom DRSR .
0 0
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
A z môjho hľadiska, metodicky úplne nesprávne.
0 0
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
Zita5
Jeden fakt je , že JÚ z oblasti met.pokynov je zanedbávané a mali by s tým niečo robiť / ...
Ja sa na túto problematiku pozerám tak, že nie je potrebné metodicky usmerňovať oblasti, ktoré sú zrejmé a opierajú sa o základné ekonomické kategórie, nielen o postupy účtovania. Zároveň veľa skutočností vyplýva aj priamo s postupov. Len sa ich naučiť čítať, resp. nepodceňovať ich aj medzi účtovníkmi. Z praxe viem, že niektorí účtovníci prečítali postupy pri zahájení svojej podnikateľskej činnosti a ďalej už pokračujú len daňovými zákonmi. A to naozaj nestačí.
0 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Ďakujem za všetky príspevky . Mám z toho zmiešané pocity teraz ja .
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Jana Acsová
............................
K tomuto však poznámka:
DRSR ani MF SR sa nezaoberá metodikou JÚ, takže všetci sme odborníci, lebo všetkým nám pri daňovej kontrole niečo iné prešlo.
Prepáč Janka, dovolila som si citovať len časť Tvojho príspevku.
Na MF SR je zriadené
- odd. legislatívy a metodiky účtovania pre verejný sektor (účtovné jednotky, ktorými sú rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, obce a VÚC)
- odd. legislatívy a metodiky účtovania pre súkromný sektor - jednotky účtujúce v sústave podvojného účtovníctva
- odd. legislatívy a metodiky účtovania pre súkromný sektor - jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, 02/59583485
Či sa aj dostatočne zaoberá metodikou účtovania ....odpoveďou je táto(a nielen táto) téma.
0 0
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
Evi všetko je o diskusii, takže citovať, argumentovať, diskutovať ... len to nás posúva ďalej.

Čo sa týka vypracovanej metodiky verejne dostupnej, tak tá nám je známa, resp. pre JÚ neznáma.
Známe sú ale napríklad články z publikačnej činnosti autorov z MF týkajúcich sa jednoduchého účtovníctva. A k tomu už máme čo povedať.

A všeobecne tvorba metodiky sa často opiera a aj by sa mala o teóriu aj prax, takže nielen MF, ale aj MF (spoločne a nerozdieľne).
0 0
Adula Adula

Adula je offline (nepripojený) Adula

Do výkazu o majetku a záväzkoch k 31.12. dávate aj DPH za 4.Q alebo 12 mesiac?Diki. Aďa
0 0
Muška Muška

Muška je offline (nepripojený) Muška

(4) Kniha záväzkov obsahuje najmä údaje o

a) veriteľoch,
b) výške záväzku v peňažnom vyjadrení,
c) prijatých preddavkoch,
d) prijatých úveroch,
e) záväzkoch dane z príjmov,
f) záväzkoch nepriamych daní,
g) záväzkoch voči Sociálnej poisťovni, 17) a príslušnej zdravotnej poisťovni. 1
0 0
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
Adula
Do výkazu o majetku a záväzkoch k 31.12. dávate aj DPH za 4.Q alebo 12 mesiac?Diki. Aďa
Aký 4. Q máme na mysli? 2006. Aký december máme na mysli? 2006 Čoho sa týka záväzok? Roku 2006. Jedna sa o výsledný vzťah k štátnemu rozpočtu, ktorý vznikne rozdielom medzi daňovou povinnosťou a uplatnením práva na odpočítanie dane za obdobie, ktoré sa týka roka 2006. Premietne sa do výkazu o majetku a záväzkoch zostaveného k 31. 12. 2006.
0 0
Adula Adula

Adula je offline (nepripojený) Adula

Ďakujem. Aďa
0 0
andrej_rv andrej_rv

andrej_rv je offline (nepripojený) andrej_rv

Jana Acsová
Aký 4. Q máme na mysli? 2006. Aký december máme na mysli? 2006 Čoho sa týka záväzok? Roku 2006. Jedna sa o výsledný vzťah k štátnemu rozpočtu, ktorý vznikne rozdielom medzi daňovou povinnosťou a uplatnením práva na odpočítanie dane za obdobie, ktoré sa týka roka 2006. Premietne sa do výkazu o majetku a záväzkoch zostaveného k 31. 12. 2006.
Presne tak, je to záväzok roku 2006. Podobne ako napr. záväzky z vyúčtovania miezd za december (vevyplatené mzdy, odvody, daň zo závislej činnosti), tie asi každý tiež zahŕňa vo výkaze o majetku a záväzkoch do kalendárneho roku, ku ktorému sa vzťahujú.
Ale ak by sme mali postupovať podľa výkladu, ktoré odmailovalo DRSR na otázky k faktúram, mali by sme zrejme DPH i záväzky z miezd za december (resp. IV.Q) dávať do januára - v decembri predsa nemáme "doklad" o výške záväzku (daňové priznanie ani zúčtovanie miezd) ....
Naposledy upravil andrej_rv : 03.02.07 at 14:41
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať