Ponúkam vám zopár z množstva, ktoré mám, už overených receptov z našej domácnosti. Dobrú chuť!
Ešte dopĺňam skratky v receptoch -
- PDP = prášok do pečiva
- VC = vanilkový cukor
- KL = kávová lyžička
- PL = polievková lyžica
Makový koláč/výborný/
Cesto: 7 vajec, 400 ml kryšt. cukru, 6 PL teplej vody, 400 ml polohr. múky, 200 ml nepomletého maku, 1/2 PDP
Plnka: 400 ml mlieka, 200 ml cukru, 1 žĺtok, 1 Zlatý klas, 250 g masla
Posýpka: 100 g posekaných orechov, 1 PL masla, 1/2 VC, 2 PL kryšt. cukru
Cukor, 6 žĺtkov a teplú vodu vymiešame do penista, postupne pridáme múku s PDP, mak a sneh zo siedmich bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme.
V mlieku rozmiešame žĺtok, cukor a Zlatý klas a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej dáme zmäknuté maslo a spolu dobre rozmiešame v mixéri. Plnku natrieme na koláč.
Posýpka: Orechy opražíme na 1 PL masla, pridáme VC a kryšt. cukor. Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť(mierne skaramelizovať). Vychladnutú posýpku rovnomerne rozdelíme na celý povrch koláča.
Krémeš juhoslovanský
Biele cesto: Lístkové cesto rozdelíme na 2 časti, rozvaľkáme a pečieme na suchom obrátenom plechu.
Tmavé cesto: 5 vajec, 15-20 dkg prášk. cukru, 5 dkg mletých orechov, 1 PDP, 4-5 PL hladkej múky
Vymiešame žĺtky s cukrom do peny, pridáme orechy, múku s PDP a sneh z bielkov. Pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu.
Krém: 5 dcl mlieka a 5 PL hladkej múky uvaríme. Do vychladnutej kaše zamiešame 1 Heru vymiešanú s 15 dkg cukru a prilejeme štipku rumu.
Lístkové cesto+krém+orechové cesto+krém+lístkové cesto+posypať práškovým cukrom
Harlekýn
Cesto: 5 vajec, 5 PL kryšt. cukru, 5 PL polohr. múky, štipka soli, 1/2 PDP
Ušľahať bielka, pridať cukor a žĺtky. Do múky pridať PDP a zľahka zamiešať do snehu
Plnky pripravíme deň vopred
Tmavá plnka: 125 g masla(Palmarín) a 10 dkg varovej čokolády rozpustíme nad parou v 2 dl mlieka. Dáme do mixéra a mixujeme 3 minúty. Odložíme do chladničky a na druhý deň šľaháme elektrickým šľahačom do zhustnutia.
Biela plnka: 4 dl plnotučného mlieka, 20 dkg Cery, 10 dkg Palmarín, 1 VC, 9 dkg kryšt. cukor, 1 žĺtok. V mlieku rozhabarkujeme žĺtok a všetko spolu nad parou roztopíme, Mixujeme tri minúty. Odložiť do chladničky. Na druhý deň šľahať elektrickým šľahačom do zhustnutia.
Na cesto navrstvíme tmavú plnku, svetlú plnku a postrúhame čokoládu.
Cesto môžeme robiť aj tak, že najprv žĺtky s cukrom,...
Tmavej plnky je dosť málo, takže sa môže urobiť takmer dvojnásobné množstvo, alebo ak nemáme radi veľa plnky, urobíme 1/2 množstvo plnky bielej
Klobásové koláčiky
350g hladkej múky, 250g Hery, 2 dl kyslej smotany, domáca klobása, 1 vajce, môže byť aj syr na strúhanie, vegeta alebo soľ
Z múky, tuku, smotany vypracujeme cesto. Necháme ho 12 hodín odpočívať. Rozvaľkáme na 3-4 mm, vykrajujeme malé kolieska, potrieme vajcom, posypeme vegetou alebo soľou. Na každé koliesko vtlačíme koliesko klobásy, potrieme vajcom a na to ešte maličké koliesko z cesta, ktoré tiež potrieme vajcom. Môžeme posypať aj postrúhaným syrom. Na suchom plechu upečieme.
Langoše
1200g polohr. múky, 1 PL prášk. cukru, 1 rovná PL soli, 3 vajcia, 4 PL oleja, 1 KL sódy bikarbóny, 2 kyslé smotany, 2,5 dcl mlieka, 1 droždie
Do teplého mlieka dáme cukor a droždie. Necháme vykysnúť. Vymiešame cesto. Miešanie s odstupom času zamiesime 3x. Ak chceme cesto odložiť do chladničky, potrieme olejom a dáme do sáčka z mikroténu. Vydrží zopár dní.
(Stačí robiť z 1/2 dávky. Je toho dosť veľa)
Jablká vyprážané v pivovom cestíčku
250g polohr. múky, 50g hladkej múky, 2dl piva, 2-3 vajcia, 1dl vody, štipka soli, VC, škoricový cukor, 600g jabĺk, olej
Vymiešame pivo, vodu, žĺtky, soľ, VC, polohr. múku, Nakoniec pridáme sneh z bielkov. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníka, nakrájame na plátky, obaľujeme v hladkej múke a namočené v cestíčku vyprážame. Posypeme škoricovým cukrom.
Mrkvové šatôčky
250 g masla, 400 g polohr. múky, 280 g postrúhanej surovej mrkvy, 1 vajce, 1 VC, 1 PDP, pikantný lekvár
Zo všetkých surovín vypracovať cesto, dať ho na chvíľu odpočinúť do chladu. Robíme šatôčky plnené lekvárom, potrieme rozšľahaným žĺtkom v mlieku a pečieme doružova. Posypeme prášk. cukrom.
Kysnuté rožky od Palky
1 kg hladkej alebo polohr. múky, 1 droždie, cca 6-7 dcl mlieka, 3 PL kryšt. cukru, štipka soli, 3 dcl oleja, 1 PDP
Droždie rozmrvíme do cca 1 dcl vlažného mlieka s pridaním 1 PL cukru a 1 KL múky. Necháme vykysnúť. Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, kým sa nám neodlepuje od nádoby. Na pomúčenej doske ho jemne vytiahneme do valca, ihneď rozdelíme na 5 bochníkov. Každý vyvaľkáme do kruhu s priemerom cca 25 cm
a rozdelíme na 8 trojuholníkov. Cesto nevaľkáme na príliš tenko. Má byť cca 0,5 cm hrubé. Plníme lekvárom(najlepšie slivkovým). Stáčame od najširšej časti po špic trojuholníka. Na vymastenom plechu necháme kysnúť cca 1 hodinu. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme cca 10 minút pri 180˚C, potom teplotu znížime na 160˚C a dopečieme do ružova. Po upečení môžeme posypať práškovým cukrom.
Rožky môžeme naplniť aj makovou alebo orechovou plnkou. Môžeme ich plniť syrom a vrch osoliť a posypať rascou alebo inými semiačkami.
Deň – noc
6 žĺtkov miešame s 1 tukom(Hera, Palmarín, Visa, ...), 25dkg prášk.cukru do peny. Pridáme 40dkg polohr. alebo hrubej múky, trošku mlieka, 1 PDP a sneh zo 6 bielkov. Do polovice cesta pridáme kakao. Polievkovou lyžicou dávame striedavo na vymastený a vysypaný pekáč. Cesto uhladíme. Po upečení polejeme čokoládou(nad parou rozpustíme 10 dkg varovej čokolády a 5-10 dkg Cery).
Kokosové rezy
Cesto1: 6 celých vajec vyšľaháme s 180g prášk. cukru, pridáme 90g orechov, 90g hrubej múky, štipku PDP a 1 PL kakaa
Cesto2: 6 bielkov vyšľaháme s 160g kryšt. cukru, pridáme 6 PL studenej vody a šľaháme ďalej. Pridáme 200g kokosu a 30g hrubej múky
Krém: Vymiešame 250g masla s 250g prášk. cukru. Uvaríme krém z 1 hrnčeka mlieka, 1 Zlatého klasu, 1 žĺtka, 3 PL kryšt. cukru. Miešame na miernom ohni do zhustnutia. Po vychladnutí zmiešame s maslom a 50g kokosu.
Čokoládová poleva: 100g varovej čokolády a 50-100g cery rozpustíme nad parou.
Dávame cesto1+krém+cesto2+čokoláda
Banánový zákusok
Cesto: 6 bielkov, 6 PL kryšt. cukru vyšľahať nad parou. Po stuhnutí a vychladnutí pridať 6 žĺtkov, 4 dkg kakaa, 2 PL hrubej múky. Upiecť na vymastenom a vysypanom plechu.
Krém: 6 vajec, 25 dkg prášk. cukru, 2 PL hr. múky, 2-3 PL kakaa. Varíme nad parou na hustý krém. Po vychladnutí pridáme 1 Heru.
Cesto potrieme džemom, poukladáme banány, potrieme krémom a polejeme čokoládou.
Bielkove kanadské sucháre
4 bielka vyšľahať. Postupne pridať 12 dkg pr. cukru, 12 dkg polohrubej múky, štipku PDP. Vmiešať 10 dkg celých jadier – orechy, lieskovce, mandle. Pečieme v chlebíkovej forme(vymastenej a vysypanej). Upečený chlebík má byť gumennej konzistencie. Na druhý deň ho ostrým nožom pokrájame na 1/2 cm plátky, porozkladáme ich na plech a v pootvorenej rúre usuší do stvrdnutia. Je to trvanlivé pečivo.
Ovocná bublanina
Mierka: 2,5dcl
5 vajec, 2 poháre polohr. múky, 1 pohár kryšt. cukru, 1/2 pohára oleja, 1/2 pohára mlieka, 1PDP, ovocie, 2 VC
Vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme olej a mlieko, múku s PDP. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, poprášime jemne múkou, pokladieme ovocie, posypeme VC a pečieme.
Bielkove rezy
8 bielkov, 200g prášk. cukru, 150g orechov, 20g strúhanky, 1KL maizeny
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a znova šľaháme. Do tuhého snehu pridáme mleté opražené orechy, preosiatu strúhanku, maizenu. Plech vymastíme a vysypeme strúhankou a vylejeme cesto. Vo vyhriatej rúre pečieme v mierne vyhriatej rúre. Upečené prekrojíme na 3 pozdĺžne pláty. Prvý pás potrieme marhuľovým džemom, plnkou a preložíme druhým plátom, ktorý tak isto potrieme ako prvý. Preložíme tretím plátom a celý zákusok potrieme krémom a posypeme mletými praženými orechami.
Krém: 8 žĺtkov, 2 PL čiernej kávy, 120g prášk. cukru, 1VC, 200g masla, marhuľový džem
Žĺtky, cukor, VC a kávu za stáleho miešania uvaríme dohusta. Necháme vychladnúť, primiešame maslo a vymiešame do peny.
Prikladám súbor na stiahnutie
Naposledy upravil Marína : 10.12.05 at 15:39