Zavrieť

Porady

Rady do kuchyne a domácnosti

Anketa: Má sa táto téma uzavrieť?

Počet hlasujúcich
12. Na účasť v tejto ankete nemáte prístupové práva.
  • áno

    0 0%
  • nie

    12 100.00%
Každý sa potýka s drobnými opravami v domácnosti a rád uvíta radu ako si pomôcť, alebo vyriešiť daný problém. Pripájam prvé drobné rady. Verím, že mnohí z Vás majú v talóne rady aj od svojich babičiek a dedkov.
Pomôžme si drobnou radou.
Naposledy upravil Zitulda : 04.04.09 at 20:15
Usporiadat
alla66 alla66

alla66 je offline (nepripojený) alla66

Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac
DOBRÁ RADA NAD ZLATO

Chlieb doma pečený získa zvlášť chrumkavú kôrku, keď ho potrieme slanou vodou v pomere: 2 čajové lyžičky soli na 2 polievkové lyžice vody.
Chlieb zostane čerstvý – keď do zásobníka na chlieb vložíme surový ošúpaný zemiak.
Domáci chlieb – sa nepotrhá a bude mať krásnu kôrku, ak ho pečieme najskôr 10-15 min. pri najvyššej teplote. Potom teplotu znížime na 200 C, rúru pootvoríme a dopečieme podľa receptu.
Žemle z predchádzajúceho dňa – dobre potrieme vodou a zohrievame v rúre asi 10 minút pri 150 C.
Čerstvý sendvič – sa bude lepšie a ľahšie krájať, ak ho predtým dáme na dve hodiny do chladničky.
Pikantné pečivo – bude chutnejšie, ak do cesta pridáme postrúhaný syr.
Tortový korpus, ktorý chceme obložiť šťavnatým ovocím alebo redším krémom, toľko nezmäkne, ak pod ovocie alebo krém vložíme tenkú vrstvu tortových oplátok.
Okoralý piškótový korpus alebo stvrdnuté piškóty – rozdrobíme v sáčiku pomocou valčeka a touto drobenkou môžeme vysypať vymastenú formu na koláč alebo plech.
Kysnuté cesto sa pri spracovaní lepí na ruky. Zabránime tomu, ak si potrieme ruky maslom alebo olejom.
Kysnuté a biskvitové cestá – budú ľahučké a krásne žlté, ak do nich zamiešate vanilkový puding.
Čo so zbytkom kysnutého cesta – nestáva sa to často, ale niekedy predsa. Surové cesto zabalíme a uložíme do mrazničky.
Ak do kysnutého cesta – pridáte postrúhaný varený zemiak, cesto bude vláčne a vydrží dlhšie čerstvé.
Kysnuté cesto – nechajte kysnúť pozvoľna, pretože ak kysne prudko, pri pečení v rúre klesá, je nízke a tuhé. Ak ho chcete pred pečením na plechu prstami po vytiahnuť, namočte si ich do studenej vody.
Dobre nakysnuté cesto – prísady do cesta musia mať izbovú teplotu. Kvasnice používajte vždy len čerstvé. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste a prikryte ho utierkou alebo alobalom. Ak do cesta vtlačíte prst a ono sa vyrovná, je nakysnuté správne.
Kysnuté cesto – bude jemnejšie a rýchlejšie vykysne, ak droždie rozmiešame s troškou vlažného jogurtu.
Sladkosť surového cesta – môžeme korigovať lyžicou citrónovej šťavy alebo ovocného octu. Cesto tak získa ovocnú arómu.
Vianočka – popraská, keď ju dáte nevykysnutú piecť do horúcej rúry. Pri prudkom pečení totiž ešte kysne a dvíha sa. Unikajúce plyny nestačia unikať cez póry, a preto sa často trhá.
Pekná vianočka – kysnuté cesto sa pri pečení často deformuje. Plech na pečenie preto nevymastíme celý, ale necháme dva úzke suché pruhy. Vianočka sa na nich prilepí a zachová si tak svoj tvar.
Tortové krémy zostanú dlhšie čerstvé a i menej kalorické, ak puding do maslového krému riedime vodou a nie mliekom.
Posýpka na koláčoch bude krehkejšia a nebude padať, pokiaľ povrch koláčov ihneď po upečení (keď je drobenka ešte horúca)rovnomerne postriekame troškou studenej vody.
Chutná posýpka na koláč – sa pripraví z jemne nastrúhaných suchárov, ktoré sa zmiešajú s cukrom, troškou škorice a tekutým maslom.
Formu na koláč alebo bábovku môžeme po vymastený a vysypaní múkou ešte posypať kakaovým práškom. Koláč sa nepripáli a zároveň ho ľahšie vyklopíme z formy.
Koláče z treného cesta pri pečení rýchle „vybehnú“ a potom sa zrazia. Pokiaľ ale pri pečení do nich zapichneme niekoľko makarónov,ktoré odstránia prebytočný vzduch, budú také aké ich chceme mať.
Trený koláč získa krásny povrch, keď ho pred pečením zľahka potrieme mliekom.
Trené cesto – ak robíme trené cesto s tukom, vypláchneme najskôr misu vrelou vodou, tuk sa potom ľahšie utrie.
Trené cesto bude oveľa vláčnejšie, ak do neho pridáme najskôr žĺtky a až potom bielky.
Piškótové cesto – bude vyššie a ľahšie, keď vaječné žĺtky a cukor zmiešame s lyžičkou pomarančovej šťavy. Až potom pridáme múku a bielkový sneh.
Piškótové cesto – rozotrieme na papier na pečenie. Po upečení uvolníme papier a ešte horúci plát i s papierom zľahka zavinieme a necháme vychladnúť. Papier odstraníme, plát úplne nezavinieme a potrieme krémom. Potom roládu opäť zabalíme. Takýmto postupom by sa nemala lámať.
Aby piškótové cesto – bolo pekné a nadýchané, musíme šľahať vajcia vo vrelom (nie vriacom) vodnom kúpeli.
Krehké cesto – bude obzvlášť lahodné, ak do neho pridáme niekoľko kvapiek octu.
Odpalované cesto – múka pri jeho príprave nevytvorí hrudky, keď ju nasypeme do vody naraz. Vajce pridávame po jednom. Prášok do pečiva pridávame len do chladného cesta.
Ak nechceme mať problém s vyklopením upečenej bábovky, formu na pečenie najskôr vymastíme tukom, dáme ju do chladničky po dobu prípravy cesta a až potom ju vysypeme múkou alebo strúhankou.
Ak sa bábovka po upečení nechce z formy oddeliť – vyklepávame ju tak, že povrch formy ochladíme utierkou namočenou v studenej vode. Tak sa dobre vyklopí a nerozmrví sa.
Bábovku – ľahšie vyklopíme, ak formu po vymastení vysypeme kokosom alebo mletými orechami.
Ak do bábovky – pridávate hrozienka, najskôr ich obalte v múke. Nepadnú na dno formy.
Šišky alebo dolky – sa ľahšie vykrajujú z cesta, ak formičku na vykrajovanie namočíme najskôr do vody a až potom do múky.
Ak chceme, aby upečené zákusky – ostali čerstvé, pridajme k nim na misu pár kociek cukru.
Ak chceme mať medovníčky – mäkké, pridáme do nádoby (najlepšie sklennej alebo porcelánovej) na plátky nakrájané jabĺčko. To musíme po určitej dobe vymieňať za čerstvé.
Prášok do pečiva – môžeme nahradiť 3-4 lyžicami rumu.
Pri príprave jemného cesta najskôr šľaháme tuk s cukrom do peny a až potom pridáme žĺtka a ostatné prísady.
Ak pridáme do cesta na šišky troška rumu, nenasiaknu pri smažení toľko tuku.
Jadrá vlašských orechov budú lepšie chutnať, keď ich pred použitím do cesta mierne nahrejeme v rúre.
Šupku z mandlí odstránime, keď ich ponoríme na niekoľko minút do vriacej vody.
Glazované mandle – lesklé mandle sú krásnou ozdobou torty. Stačí ich len potrieť bielkom a krátko opražiť v rúre.
Opražené ovsené vločky – môžeme použiť na ozdobu dezertov miesto mandlí. Vyzerajú nielen pekne, ale sú i podstatne lacnejšie.
Spálený nákyp – spálené kúsky lyžicou alebo nožom odkrojíme. Vyšľaháme 2 bielky s 50 g cukru a zmes nanesieme na odstránené miesta. Zbytok prikryjeme alobalom a nákyp dáme znovu asi na 8 minút zapiecť, teraz už do zlatova.
Bielok nechce stuhnúť- stačí pridať k bielku niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Opäť dôkladne šľaháme a ak nestuhne, odložíme ho asi na 15 minút do chladničky a potom všetko zopakujeme.
Pevný bielkový sneh – pri príprave snehu z bielkov je potrebné dodržiavať niektoré pravidlá. Misa i metličky musia byť naprosto čisté, zbavené každého tuku. Lepšie sa šľahajú bielky vychladené než teplé.
Pripálená bábovka – ak sme pripálili vrchnú časť bábovky alebo tortového korpusu, odstránime nožom pripálené časti a celú plochu potrieme zmesou z 250g práškového cukru a 2 až 3 lyžíc citrónovej šťavy. Nakoniec môžeme poliať čokoládovou polevou.
Buchty nejdú vyklopiť – drevenou doštičkou prikryjeme pekáčik, obrátime ho a zabalíme do mokrej utierky. Počkáme niekoľko minút a potom pekáčikom zatrasieme. Buchty by sa už mali vyklopiť.
Piškót je príliš suchý – stáva sa to pri dlhom pečení. Ale nevadí, môžeme z neho pripraviť chutný dezert. Nakrájame ho na menšie kúsky, polejeme trochou ovocnej šťavy, obložíme kompótom, zalejeme vanilkovým pudingom o ozdobíme šľahačkou.
Voňavé vaflové cesto – bude chutnejšie, keď do cesta pridáme citrónovú šťavu. Miesto cukru môžeme pre zmenu použiť med alebo pikantnú marmeládu.
Lístkové cesto – bude pružnejšie a bude sa dať natenko vyvaľkať, ak ho pripravíme bez vajíčok.
Sóda bikarbóna – je vynikajúcou náhradou za prášok do pečiva. Na 500 g múky potrebujeme 5 g sódy bikarbóny. Do cesta pridáme 6 lyžíc octu.
Zemiakové cesto – nenechávame nikdy odpočívať, lebo by veľmi zredlo. Ak sa nám to už stane, pridáme ešte trocha múky.
Kyprejšie zemiakové cesto – ak k prepasírovaným zemiakom pridáme trocha pomletých suchárov, cesto bude kyprejšie.
Aby bol tortový korpus rovný – stáva sa, že cesto v strede nepekne „vybehne“ a korpus je potom treba zrezať. Môžeme tomu predísť tak, že hustejšie cesto vo forme smerom od stredu na výšime k stenám. Uprostred tak vznikne priehlbinka, ktorá sa behom pečenia vyrovná.
Ak má torta – po upečení nerovný povrch, preklopte ju aj s formou asi na 15 minút na dosku. Po otočení bude povrch hladký.
Želírovací cukor – ak ho doma nemáte a chcete robiť z ovocia lekvár či džem, použite obyčajný cukor. Čas varenia však predĺžte.
Karamel – pripravíme, ak rozpustíme 10 lyžíc cukru v 4 lyžiciach vody. Pri vysokej teplote dáme variť a miešame, až sa všetka voda odparí. Keď sa cukor začne prepalovať, získavať zlatavú farbu, zmiernime plameň. Pre jemnejšiu chuť je lepšie karamelizovať cukor s maslom.
Želatínová poleva – keď želatínu rozpustíme v ovocnej šťave, získa skvelú ovocnú chuť.
Orechy – bez zvláštnej námahy rozbijeme, keď ich dáme do misy, zalejeme vriacou vodou, priklopíme a necháme asi 20 minút odstáť. Potom vodu zlejeme a orechy idú oddeliť i špičkou noža.
Jedlé gaštany – bez problémov olúpeme, ak ich na plochej strane nakrojíme do kríža a za stáleho obracania ich sprudka opražíme nasucho na panvici. Ďalšia možnosť: asi 10 minút ich povaríme vo vriacej vode, alebo ich môžeme na 6 minút pri 600 W vložiť do mikrovlnnej rúry.
Lieskové orechy – zbavíme šupky, keď ich nasypeme na panvicu (bez tuku) a na miernom ohni za stáleho obracania osmažíme. Potom ich vysypeme na polovicu utierky. Druhou polovicou utierky ich drhneme tak dlho, až odstránime šupky.
Fľaša ako valček – hladká čistá fľaša alebo kompótový pohár nahradí na chalupe drevený valček na cesto.
Drevený valček – ak sa naň lepí krehké cesto, vložte ho na minútu do chladničky.
Z kryštálového cukru práškový – ak ho nutne potrebujete, pomeľte kryštálový cukor v elektrickom mlynčeku na kávu. V prípade núdze sa dá takto zomlieť aj mak.
Ak dáme kryštálový cukor – medzi dve utierky a zľahka ho prežehlíme, dostaneme práškový cukor.
Scvrknuté jabĺčka – sa dajú ľahšie šúpať, ak ich na niekoľko minút vložíte do horúcej vody.
Makové plnky – budú aromatickejšie a omnoho kyprejšie, keď k nim primiešate tri lyžice jablkového pyré.
Ovsené vločky – opražené na masle nahradia pri zdobení torty kaloricky výdatné orechy a mandle.
Škorica a vanilka – rozvinú svoju vôňu najlepšie až pri spojení s cukrom.
Domáci marcipán- 200 g jemne mletých mandlí zmiešame s 200 g práškového cukru. Po malých dávkach pridávame bielky až sa všetko spojí v hladkú hmotu.
Ak chceme dať zapiecť mincu do pečiva – zabalíme ju do alobalu.
Ak sa chystáte pripraviť penové pečivo – sušte ho v rúre dlhšie pri nižších teplotách. Dvierka pritom nechajte pootvorené, aby vlhkosť mohla unikať.
Na prevarenom mlieku – sa nevytvorí koža, ak do vriaceho mlieka hodíte trocha ľadu.
Skvelé ovocie v rume – dozrievané ovocie (jahody, ríbezle, egreš, višne, marhule, broskyne) vrstvíme do širokého pohára, zasypávame cukrom a zalievame rumom. Dobre uzavrieme a dáme do chladu.
Skvelá detská výživa – uvaríme hustý jablkový kompót, dobre ho osladíme a studený rozmixujeme. Naporciujeme a podľa potreby uschováme v mrazničke.
Sladkú smotanu – si môžete urobiť aj doma. V ½ l plnotučného mlieka rozpustíte 50 g čerstvého masla a tri minúty šľahajte v mixéri. Ak chcete šľahačku, pridajte do 1/8 l plnotučného mlieka 125 g masla a zohrejte. Potom zmes tri minúty šľahajte v mixéri a odložte do chladničky. Po niekoľkých hodinách si môžete urobiť šľahačku.
Najideálnejšia teplota – pred šľahaním šľahačky je 3-8 C. Najskôr ju šľahajte rýchlo, keď začne hustnúť, spomaľte, aby sa nevytvorilo maslo.
Ak chcete, aby na múčniku šľahačka – dobre držala, pridajte do nej stužovač alebo sneh z dvoch bielkov.
Šľahačka vydrží dlhšie - ak ju vyšľaháte so želírovacím cukrom.
Tuhá šľahačka – ak chcete, aby vám šľahačka pekne stuhla, použite vychladenú smotanu priamo z chladničky. Misa aj metličky by mali byť rovnako studené. Preto ich aspoň na 30 minút dajte predtým ochladiť.
Hotový, horúci puding – posypeme práškovým cukrom, nevytvorí sa nám na povrchu kôra.
Ak do čokoládovej polevy – pridáte na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva, zostane vláčna a bude sa dobre rozotierať.
Ozdoby z čokolády – čokoládu zohrejte, rozotrite ju na baliaci papier alebo alobal do vrstvy 3 mm a nechajte stuhnúť. Potom ostrým nožom odškrabujte malé kúsky. Vzniknú rolky. Podobne si môže urobiť aj čokoládové lístočky. Lístok, napríklad z ruže, umyte. Jeho spodnú časť namočte do čokolády, nechajte stuhnúť a ešte raz zopakujte. Nakoniec lístok opatrne odlúpnite.
Ľadová poleva – na červenú cukrovú polevu nepotrebujeme potravinárske farbivo, ak použijeme miesto vody ovocný čaj.
Cukrová poleva – sa nebude pri krájaní lámať, keď ešte horúci koláč zľahka potrieme marmeládou. Necháme krátko zaschnúť a až potom nanášame cukrovú polevu.
Biela poleva na tortu – je najlepšia, ak máme možnosť si ju urobiť doma. Uvaríme 125 ml bieleho vína s 50 g cukru. Vymiešame 1 polievkovú lyžicu škrobovej múčky s 2 lyžicami vody a za stáleho miešania varíme tak dlho, až je tekutina číra.
Lesklý povrch polevy – vznikne, ak do vychladnutej polevy pridáme niekoľko kvapiek rastlinného oleja.
Cukrová poleva – ak do cukrovej polevy pridáme malú lyžičku tekutého masla, dodá jej vláčnosť a lesk.
Výborná rebarborová plnka- očistené lodyhy rebarbory pokrájame na kúsky, vo vrstvách ich ukladáme do zapekacej misy, pričom každú vrstvu posypeme cukrom, prikryjeme a v rúre pri teplote 80 C pomaly pečieme. Je to výborná plnka do jemného pečiva, koláčov a iných dezertov.
Šťavnatý jablkový koláč – pred jeho prípravou nakrájané jablká namočíme na 1 hodinu do suchého bieleho vína.
Čerstvo upečené pečivo – zvláčnie a zjemnie, keď ho horúce potriete roztopeným maslom.
Múku – skladujte v dobre vetrateľnej miestnosti a pred zarábaním cesta ju dvakrát preosejte, aby ste ju prevzdušnili.
Maslo – ak maslo ponoríte do nádobky s vodou a tak ho uskladníte v chladničke, ostane dlhšie čerstvé.
Maslo sa nevysuší – ak sa vám arašidové maslo vysušilo, pridajte k nemu za lyžicu medu a dobre premiešajte. Maslo bude opäť vlhké.
Tvrdé maslo – pomerne bez veľkej námahy a rychle vymiešame do peny, ak ho nastrúhame priamo do misy.
Múčne maslo – k zahusteniu omáčky je potrebná múka. Môže nám však spôsobiť nepekné „žmolky“, ktoré nejdú rozvariť. Preto používame múčne maslo. Obyčajné mäkké maslo zmiešame s hladkou múkou a vytvoríme guličky veľkosti vlašského orecha. Dáme ich do chladničky stuhnúť a potom ich uskladníme v uzavierateľnej krabičke a odoberáme vždy len potrebné množstvo.
Rozpustené maslo – nezhorí, ak z neho zoberieme penu.
Ak ste zabudli vybrať maslo z chladničky – prikryte ho nádobou vypláchnutou vriacou vodou.
Lepší tvaroh – ak máte málo tvarohu, napríklad na buchty, nastrúhajte doň trochu varených zemiakov. Okrem toho, že pribudne, lepšie sa spojí a bude jemnejší.
Palacinky – to, že sa palacinky občas pripaľujú, pozná azda každá gazdinka. Ak však potriete panvicu surovým zemiakom, pôjde vám práca od ruky.
Halušky – ak chcete, aby mali halušky do polievok lepšiu chuť, namiesto soli použite vegetu, petržlenovú vňať alebo pažítku.
Vodu – na cestoviny soľte až vtedy, keď sa bude variť. Rýchlejšie zovrie.
Chutné lístkové cesto – ak chcete, aby bolo lístkové cesto po upečení lesklé a chutné, potrite ho pred pečením rozšľahaným vajíčkom a desať minút pred dopečením ho posypte práškovým cukrom.
Kakao – ktoré pridávame do múčnikov bude tmavšie, keď ho najskôr zalejeme horúcim mliekom.
Domáca jahodová marmeláda – bude chutnejšia, ak do nej pridáme opražené mandľové lupienky.
Načatá horčica tak rýchlo nevyschne – keď do nej pridáme trochu soli a dobre premiešame. Chuť horčice tým nijako neutrpí.
Ak chcete zistiť, či sú vajíčka čerstvé – ponorte ich do 2 dl vody, v ktorej rozpustíte 50 g kuchynskej soli. Čerstvé vajíčka klesnú hneď na dno, staršie (14 dní) sa vznášajú uprostred a skazené plávajú na povrchu.
Vajíčka – skladujte v chlade, špičkou dole.
Praženica – bude chutnejšia, ak do nej pridáte 1 PL strúhaného syra a ľahšia, ak vajíčka rozriedite lyžičkou vody.
Do vajíčok – na obaľovanie mäsa pridajte trochu piva. Rezne budú krehké a chutné.
Puknuté vajce – i také sa dá uvariť. Stačí ho zabaliť do kúska alobalu a dať variť klasickým spôsobom. Alebo do vody pridáme soľ a vajce potrieme masťou alebo olejom.
Žĺtok – zjemňuje polievku, ale je problém s jeho uskladnením. Dáme ho do malej mištičky, opatrne zalejeme studenou vodou, tým vytvoríme ochranný filter, takže nevyschne. Uložíme v chladničke.
Praženica z vajíčok – často prischne na panvici. Netreba ju zoškrabovať. Stačí do nej naliať teplú vodu rozmiešanú s malou lyžičkou sódy bikarbóny. O niekoľko minút ju ľahko umyjeme.
Ak vložíte do mlieka chrenový list – mlieko neskysne a zostane sladké aj niekoľko dní.
Kožku z údených klobás ľahko olúpete – keď ich na štvrť hodiny zabalíte do vlhkej utierky.
Chren varením získava horkú chuť – preto ním omáčku ochuťte až nakoniec a už ju nevarte.
Ak sa vám ryba pri varení rozpadla – odstráňte z nej kosti a podávajte ju zamiešanú v uvarených a dochutených cestovinách, zeleninovom šaláte alebo omáčke.
Majorán – pridávajte až do hotového jedla, pretože varením zhorkne.
Petržlen – sušením nesmie stratiť pôvodnú vôňu, inak chutná ako seno. Preto sa musí sušiť so soľou. Natrhaný petržlen rozprestrieme na čistý papier, posypeme ho soľou a necháme voľne uschnúť. Najlepšie ho uskladníme v kameninovej nádobe.
Ak šupku na reďkovke – nakrojíte do kríža a vložíte do slanej vody, skrúti sa. Reďkovka dostane tvar tulipána.
Zvädnutú reďkovku – osviežime, ak ju celú i s vňaťou ponoríme asi na 2 hodiny do ľadovej vody.
Cestíčko na rezne – pri jeho príprave pridajte k vajíčku rozhabarkovanému v mlieku spolu s múkou aj nastrúhaný menší zemiak. Cestíčko bude vláčnejšie.
Zeleninová polievka – niekedy chutí mdlo. Ak do nej pridáte najemno nastrúhaný čerstvý zázvor alebo zázvorový prášok, urobí v polievke zázraky.
Pizza – nebude po upečení príliš mäkká a lepkavá, ak cesto najskôr posypeme strúhaným syrom, potrieme kečupom a až potom pridáme ostatné prísady.
Majonéza – zhustne, ak prilievame pozvoľna olej, najlepšie po kvapkách. Na dva žĺtky potrebujeme asi 300 g oleja. Tiež neuškodí, ak pridáme do oleja občas trocha citrónovej šťavy alebo octu.
Syrová majonéza – je zdravšia ako vajíčková. Vo vyššej nádobe rozriedime mliekom tavený syr, ochutíme a ručným šľahačom ušľaháme dohladka.
Rozvarená ryža – sa dá dobre použiť na malé karbonátky. Pridáme do nej vajce, mleté čierne korenie, soľ, 2 lyžice hladkej múky, nasekanú petržlenovú vňať a osmažíme ich na rozohriatom tuku.
Zvlášť chutná ryža – sa uvarí, ak namiesto vody použijeme biele víno a vývar v pomere 1:1 .
Ryžová kaša – mliečna ryžová kaša sa pri príprave zvykne pripáliť. Predídeme tomu tak, keď ryžu najskôr povaríme vo vode a až potom ju zalejeme vriacim mliekom a dovaríme.
Ryža – varíme umytú ryžu v pare s voňavým korením. Ušetríme vodu, energiu a ryža vstrebe do seba toľko vlhkosti, koľko potrebuje.
Ryžu – osolíme rovnomerne vtedy, keď soľ zamiešame do tekutiny, ktorou ju zalejeme.
Pivovarský guláš – ide veľmi ľahko pripraviť. Na oleji necháme osmahnúť nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme na kúsky nakrájané mäso. Okoreníme mletým čiernym korením, cesnakom, pridáme trošku pálivej papriky, osolíme podľa chuti. Podlejeme pohárom piva, necháme dusiť a nakoniec podlejeme vývarom. Ako náhle mäso zmäkne, omáčku zahustíme strúhaným chrenom a ementálom.
Žemľové knedle – budú mimoriadne chutné, ak do nich vmiešame najemno posekanú zelerovú vňať. Tiež môžeme ušľahať sneh z bielkov a zamiešať ho do cesta. Knedle sú krásne nadýchané.
Strúhaná citrónová kôra – môžeme si ju nastrúhať do zásoby. Nechá sa nastrúhaná usušiť na papieri. Potom sa uskladní v nádobe a skladuje na temnom a chladnom mieste.
Ananás – je ťažko poznať či je dostatočne šťavnatý a vo vnútri zdravý. Je na to spoľahlivý trik. Ak sa dajú mladé okvetné lístky ľahko trhať, je už ananás zrelý.
Ananás – obsahuje enzým bromelín. Ak ho použijeme do krémových zákuskov čerstvý ananás a želatínu, tak nám vďaka bromelínu neztuhne. Preto musíme použiť zaváraný ananás, ktorý bromelín neobsahuje.
Citrón – ak do jedla potrebujeme len zopár kvapiek citrónovej šťavy, tak do neho urobíme špáradlom malú dierku a vytlačíme potrebné množstvo šťavy. Plod nevyschne, nesplesnivie a môžeme ho dlhšie používať.
Zelené banány – pekne ožltnú, keď ich na niekoľko dní zabalíme do novín alebo baliaceho papiera.
Zrelé ovocie – zo sliviek alebo čerešní sa ťažko odstraňujú kôstky, ak je ovocie už prezrelé. Preto takéto ovocie dáme na chvíľku do mrazničky. Tam stuhne a kôstky idú ľahšie vylúpnuť.
Tvrdý syr – sa nám bude lepšie strúhať, ak strúhadlo potrieme olejom.
Keď strúhame syr – postrúhajme po ňom kúsok suchého pečiva alebo chleba. Ľahšie ho potom očistíme.
Syry – chuť a vôňa syra sa zintenzívni, keď ho aspoň hodinu pred podávaním vyberiete z chladničky.
Okrúhle a hranaté syry porciujte ako tortu, malé syry krájajte na polovice.
Stvrdnutý syr stačí na chvíľku namočiť do mlieka alebo vody, osušiť a môžete ho opäť strúhať.
Strúhaným syrom môžete zahustiť aj nátierky.
Syr – sa pri vyprážaní neroztečie, ak ho ešte pred obaľovaním vložíte na chvíľu do mrazničky.
Syr – nesplesnie, ak do jeho blízkosti pod nádobu, v ktorej ho skladujete, pridáte cukor alebo hrubú soľ. Tie vlhkosť vysajú.
Zapečené pokrmy – sa zväčša nezaobídu bez tvrdého syra. Dodá im skvelý vzhľad i chuť. Keď chcete syrom pokrm posypať, nastrúhajte ho na tenké rezančeky. Ale ak chcete syr vmiešať do jedla, nakrájajte ho nožom na tenké hranolčeky.
Ryba namodro – si uchová sľubovanú farbu, ak ju pred varením vložíme do pekáča a zalejeme octom.
Údenáč – keď údenáča pred podávaním zohrejeme asi 10 minút v rúre pri teplote 50 C, zvýrazníme jeho chuť a arómu. Vonia a chutná ako čerstvo vytiahnutý z udiarne.
Údený losos – v prípade, že ho musíme na dlhší čas uložiť do chladničky, potrieme ho olejom a zabalíme do priesvitnej fólie. Tak zostane pekne šťavnatý.
Rybu - ktorej šupiny idú ťažko odstrániť, ponoríme krátko do horúcej alebo vlažnej vody, do ktorej sme pridali trocha octu. Šupiny sa potom ľahšie uvoľňujú.
Poháre od medu – sa dajú využiť pri príprave jemných šalátových octov. Prázdne poháre neumývame, ale nalejeme do nich až po okraj ocot.
Stvrdnutý med – ľahko roztopíme, ak pohár s medom ponoríme do teplej vody.
Karfiol – si zachová pôvodnú bielu farbu, ak pridáme do vody na varenie troška mlieka. Aby pri varení nezapáchal, pridáme k nemu surový zemiak.
Karfiol – ak pri jeho varení do vriacej vody pridáme trochu citrónovej šťavy, dosiahneme, že nebude nepríjemne zapáchať, odstráni parazity a zostane pekný biely.
Karfiol bude biely, jemný a chutný – ak ho budete variť v mäsovom vývare (kocka bujónu) a mlieku, nie v slanej vode.
Baklažán - obsahuje prírodné horké látky, ktoré sa dajú pred úpravou odstrániť. Rozkrojený baklažán najskôr dobre osolíme a potom necháme odležať.
Brokolica – vynikajúci šalát pripravíme, keď brokolicu krátko sparíme, prepláchneme studenou vodou (aby zostala zelená), scedíme a nakrájame nadrobno. Potom pridáme pár kvapiek olivového oleja, citrónovú šťavu a osolíme.
Čakanka – horkú chuť čakanky zmiernime, ak k nej pridáme jemne nakrájaný pomaranč, mandarínku alebo niektoré iné aromatické ovocie. Ak nám vadí typicky horká chuť čakanky v šaláte či niektorom inom pokrme, tak ju pred podávaním na 15 minút dáme vylúhovať do vlažnej, osolenej vody.
Šampiňóny – do zeleninového šalátu rovnomerne nakrájame krájačom na vajíčka. Ak ich pokvapkáme citrónovou šťavou, zostanú pekné biele.
Ak máte problém s konzumáciou cesnaku – skúste ho prelisovaný dať do bieleho jogurtu a zjesť v takejto forme. Takto ochutený jogurt môžete použiť aj do zeleninových šalátov.
Kalný vývar – do horúceho vývaru vlejeme rozšľahaný bielok a niekoľko minút ho necháme povariť. Bielok sa zrazí a vsiakne kal z vývaru. Potom vývar precedíme a bielok z polievky odstránime.
Mäsový vývar – pekný vzhľad mäsového vývaru dosiahneme, ak doň pridáme jednu rajčinu alebo trošku nastrúhanej a na masle osmaženej mrkvy.
Mastná polievka – ak sa vám zdá, že polievka je veľmi mastná, nechajte ju vychladnúť a tuk potom zvrchu odoberte naberačkou.
Hrachová polievka – bude chutnejšia, ak hrach uvaríme s polievkovou zeleninou, pridáme cibuľu šalotku a čerstvý tymián. Potom prepasírujeme cez sito.
Najlepší liek je – ak do pohára vmiešame polievkovú lyžicu ovocného octu a čajovú lyžičku medu. Tento nápoj napomáha látkovej výmene a zaháňa smäd.
Cesnakový ocot – si pripravíme tak, že do octu vložíme 6 stredne veľkých olúpaných strúčikov cesnaku a necháme niekoľko dní lúhovať. Podobným spôsobom si vyrobíme cesnakovú vodku.
Alobal pomáha pri smažení – pri smažení pokrmov si uľahčíme prácu, ak dno panvice vyložíme dvojitou vrstvou alobalu. Spotrebujeme menej tuku a ešte ochránime panvicu pred znečistením.
Hlávkový šalát – je veľmi chutný, keď ho umytý a natrhaný na menšie kúsky zalejeme citrónovým dressingom. Do 250 ml vody vytlačíme 1 celý citrón, podľa chuti osladíme.
Hlávkový šalát – musíme po umytí dobre osušiť, aby sa dobre vsiakla zálievka.
Mäso – nikdy neukladajte do chladničky zabalené do papiera alebo igelitovej fólie. Vždy ho preložte do porcelánovej alebo sklenenej misky a zakryte alobalom. Mimo chladničky vydrží mäso aj niekoľko dní čerstvé, ak ho zabalíte do plátna namočeného v octe. Mäso na minútky potrite z obidvoch strán olejom a nechajte deň odležať v chlade. Bude šťavnatejšie.
Varené mäso skladujte maximálne 36 hodín, pečené a dusené 48 hodín.
Omáčku k pečenému mäsu – prilepšíme, keď do nej dáme na drobné kúsky pokrájané varené vajce.
Pečené mäso – ak pri pečení mäsa pridáme hneď na začiatku pečenia do pekáča niekoľko plátkov jabĺčok, ktoré necháme úplne rozvariť, šťava troška zhustne a získa jemnú a výraznú chuť.
Hovädzie mäso (staršie) – pri jeho varení vložte do hrnca antikorovú lyžičku. Mäso zmäkne.
Hovädzie mäso – varíme vo vode, do ktorej pridáme lyžicu octu.
Roštenky, alebo mäso na grilovanie – naložíme pred prípravou najmenej na dve hodiny do zmesi oleja a octu.
Staršiu sliepku – pred varením namočíme na niekoľko hodín do silnej octovej vody.
Pečené kurča – dostane zlatú a chrupkavú kôrku, ak ho pred tepelnou úpravou potrieme na povrchu maslom a mierne posypeme múkou. Jeho chuť a šťavnatosť zlepšíme, ak ho naviac pokvapkáme citrónovou šťavou.
Sviatočná hydina (hus, kačica, morka) – bude jemnejšia, ak ju pri pečení tu a tam potrieme medom.
Vyprážané mäso – nenasiakne tukom, ak ho po obalení v troj obale obalíte ešte v rozšľahanom bielku. Ani strúhanka z nich neopadá a nepripaľuje sa.
Pečené mäso nemá peknú kôrku – do 50 ml veľmi studenej minerálky vmiešame pol lyžičky soli a touto zmesou mäso potrieme. Vložíme do rúry na najvyššom stupni pečieme asi 4 minúty. Ak sa nám do tejto doby kôrka nevytvorila, postup zopakujeme.
Pečené mäso – pred krájaním necháme 15 minút postáť. Čerstvé pečené mäso sa musí najskôr odležať, potom bude šťavnatejšie a dá sa ľahšie krájať. To platí i u hydiny.
Lepšiu chuť mäsa – dosiahneme, ak jeho plátky potrieme olejom, pokvapkáme citrónovou šťavou, okoreníme a necháme v chladničke do druhého dňa uležať.
Ak nám šťava z mäsa zhorkla – stáva sa to ak mäso pečieme príliš prudko. Potom nám nezostáva nič iné, len mäso vybrať z pekáča, šťavu vyliať a nahradiť ju vývarom z bujónu, do ktorého pridáme lyžicu oleja a trochu vína.
Šťava z pečeného mäsa – je chutnejšia, ak na podlievanie mäsa použijeme miesto vody vývar z kostí, zeleniny alebo masoxu.
Pokrmy z mletého mäsa – miesto vajíčka nastrúhame jeden zemiak a mäso sa tak dobre spojí.
Ak pečiete fašírku vcelku – potrite ju ešte pred pečením bielkom, aby nepopraskala.
Mäso z hydiny bude šťavnatejšie – ak ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou.
Hydinové rezne – budú chutnejšie, keď ich pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou.
Chrumkavé krídelka – kuracie krídla umyte, osušte, posoľte a okoreňte. Kukuričné lupienky vložte do mikroténového vrecúška a rozdrvte ich valčekom na cesto. Krídla namáčajte v rozšľahanom vajíčku, obaľte v lupienkoch a vypražte.
Hydinu – po vypitvaní neumývajte, ak sa ju chystáte piecť až na druhý deň. Radšej ju iba zvnútra pretrite papierovým obrúskom.
Pečienka – bude mať jemnejšiu chuť, ak ju pred úpravou krátko namočíme do mlieka. Tým odstránime nežiadúce horké látky.
Pokrmy zo zveriny – budú jemné a krehké, ak mäso pripravíme nie na červenom víne, ale na vinnej, černicovej alebo jablkovej šťave.
Údené mäso – býva príliš slané. Zjemníme ho, keď ho na chvíľku ponoríme do vody a mlieka v pomere 1:1.
Slanina – sa dobre krája, keď ju pred krájaním dáte na štvrť hodiny do mrazničky.
Sypké zemiaky – aby sa sypké zemiaky nerozvarili, pridajte k nim počas varenia trochu octu, masla alebo oleja.
Zemiakovú kašu – vždy rieďte prilievaním horúceho mlieka. Miešajte ju ručne. Ak ju zalejete studeným mliekom, je mazľavá. Ak ju šľaháte mixérom, je spenená, rýchle zredne a stráca na chuti.
Zemiaková kaša – sa dá pripraviť i zo sušeného mlieka. Uvarené a popučené zemiaky zmiešame so sušeným mliekom, zalejeme horúcou vodou a dobre premiešame s kúskom masla.
Keď nám zostanú varené zemiaky – dáme ich prepiecť do rúry, potom budú znovu čerstvé a chrumkavé.
Chrumkavé zemiakové placky – dosiahneme, ak do cesta pridáme pred smažením trocha strúhanky. Na kilogram zemiakov potrebujeme zhruba 3 polievkové lyžice strúhanky.
Kapusta so zemiakom – biela kapusta pri dusení bude mäkšia a zároveň hustejšia, ak k nej pridáte väčší surový zemiak.
Kyslá kapusta – získa jemnú ovocnú arómu, ak ju uvaríme s trochou jablkovej šťavy.
Fazuľa – pri jej príprave pridajte do hrnca bylinné korenie podporujúce trávenie. Výborne pôsobí napríklad saturejka, koriander, bazalka, rasca alebo majorán. Zabránite tým nepríjemnému pocitu z nadúvania.
Suchú fazuľu – uvaríte rýchlejšie, ak soľ pridáte až po jej uvarení.
Do fazule – sa nedostane hmyz, keď medzi ňu primiešame bobkový list. Na kilo fazule potrebujeme 4-5 kusov. Má to účinok aj pri sušených hubách.
Ak viečko na kompóte – nejde otvoriť, pohár položte hore dnom do horúcej vody. O niekoľko minút sa vrchnák uvoľní a dá sa otvoriť.
Huby – ak už stratili svoj lákavý vzhľad a vôňu, nemusíte ich vyhodiť. Na noc ich ponorte do slanej vody v pomere 1:1 a potom opláchnite v čistej vode.
Mrkva – keď mladú mrkvu krátko oparíte vrelou vodou, šupku z nej stiahnete ľahšie a nemusíte ju škrabať.
Cibuľu – nesmieme krájať príliš nadrobno, lebo by zhorkla. Je dobré, ak ju pred smažením poprášime múkou.
Korenie do marinád – na naloženie 1 kg mäsa by malo obsahovať: 1 bobkový list, 5 ks čierneho korenia, 3 ks nového korenia, 1 cibuľu, 200 g koreňovej zeleniny. K zverine pridávame 2 – 3 ks jalovca.
Presolené jedlo – zmiešame rovnaké množstvo jablčného octu a cukru a túto zmes pridávame po lyžičkách do jedla tak dlho, až sa chuť prebytočnej soli neutralizuje.
Olej na fritovanie – ak do oleja určeného na fritovanie pridáme lyžicu octu, pripravované pokrmy nenasiaknu toľko tuku.
1 0
tutiola tutiola

tutiola je offline (nepripojený) tutiola

obyčajná pracujúca žena - už dôchodkyňa ...viac
SMatilda Pozri príspevok
Vyprážané rezne,karfiol po vybratí z oleja ponorím na chvíľu do vriacej vody tuk sa opláchne a takto pripravený pokrm je lahko stráviteľný dokonca ho vraj môžu a tí čo majú dietu. Raz bola na návšteve dcéry jej kamarátka z Prahy a na druhý deň ráno sa jej pýta "ako si delala ty řízky ja som sa neposr...":
Včera so odskúšala rezne po vypražení rovno z panvice do horúcej vody. Boli výborné, strúhanka nebola taká ostrá a nepotrebovala som Pancreolan. Ďakujem.
0 0
alla66 alla66

alla66 je offline (nepripojený) alla66

Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac
Rady do domácnosti .

Pevne držiacu skrutku ľahko uvoľníte, keď na ňu nakvapkáte trocha peroxidu vodíka, alebo ak pred skrutkovaním čo najviac nahrejete hranu skrutkovača.

Do tvrdého dreva zatlčiete klinec ľahšie, keď ich vopred namočíte do oleja, mydla alebo vosku. Ak klinec zatĺkate do tej istej dierky, kde bol predošlý, lepšie drží, ak dierku zaplníte vatou namočenou do sadry alebo zátkou z vlhkého novinového papiera.

Nepríjemný zápach čerstvej farby počas maľovky bytu cez noc zmizne, keď v miestnosti rozostavíte nádoby so soľou, slanou vodou alebo rozkrojenými cibuľami.

Keď chcete odstrániť zlý vzduch v miestnosti, môžete v popolníku zabaliť bobkový list. Potuchnutý vzduch v skrini zmizne od zrniek kávy, alebo ak do skrine položíte pomaranč s napichanými klinčekmi.

Zápach tabakového dymu pominie, ak v izbe umiestnite misku s octom.

Zápachu na toalete sa dômyselne zbavíte, keď škrknete zápalkou. Plameň totiž doslova spáli nepríjemné plyny.

Nepríjemnému zápachu, ktorý sa šíri z umývačky riadu, sa dá zabrániť. Ak ju nepoužívate každý deň, nasypte na jej dno niekoľko lyžičiek sódy bikarbóny.

Aby bola vo vašom byte jemná vôňa a vyššie vlhkosť, dajte do vody klinčeky a preveďte do varu. Môžete tiež na panvici zohriať hnedý cukor so škoricou. Kuchyňa bude voňať akoby ste celý deň piekli. Vzduch sa osvieži aj keď necháte variť pár plátkov citróna.

Ak chcete, aby viečko pri zaváraní držalo a neprepustilo vzduch na 100 % okraj pohára potrite bielkom z vajíčka.

Vrchnáky zaváracích pohárov ľahko odkrútite, ak poháre ponoríte do teplej vody hore dnom.

Ak potrebujete naliať horúcu tekutinu do pohárov, položte ich na mokrú utierku.

Ak sa vám nedá cesto dobre vyváľať, vložte ho medzi dve fólie, rozvaľkajte, fólie odstráňte a cesto položte na plech.

Nádoby a kuchynský riad, ktorý používate pri práci s akýmkoľvek cestom, kde je základom múka, umývajte najskôr studenou a potom teplou vodou.

Varešky na varenie budú opäť biele, ak ich na noc ponoríte do roztoku sódy bikarbóny.

Drevená doštička na krájanie mäsa alebo cibule bude ako nová, ak ju na tri hodiny namočíte do octovej vody.

Na čistenie zrkadla či okna je veľmi dobrá horúca voda. Prípadne zrkadlo potrite rozrezaným zemiakom, opláchnite čistou vodou a vyleštite novinovým papierom.

Vodou z varených zemiakov sa dá vyčistiť linoleum, tak dobre, že vyzerá ako nové. Čierne pruhy od gumových podrážok možno ňou vyčistiť handričkou namočenou v liehu.

Dlaždice sa opäť rozžiaria, keď ich dôkladne poutierate novinovým papierom napusteným čpavkom.

Mastné kachličky v kúpeľni alebo v kuchyni budú opäť lesklé, ak ich natrieme voskom na dlážku a zľahka vyleštíme

Hladké leštené plochy ľahko očistíme zmesou dvoch rovnakých dielov olivového oleja a liehu

Znečistené ryhy na varnej doske vyčistíte tak, že dosku trocha zohrejete, nasypete na ňu prášok do pečiva a potom poutierate handričkou na riad. Škvrny na varných platniach zmiznú, keď na ne nasypete soľ, a dôkladne och vyčistíte navlhčenou kefkou. Potom opláchnite vodou a utrite dosucha.

Striekacie otvory na hlavici sprchy sa zanášajú po určitom čase vodným kameňom. Naplňte misu teplým octom alebo slanou vodou a hlavicu do nej vložte. Nechajte odležať, kým sa vodný kameň nerozpustí.

Drez z ušľachtilej ocele bude žiariť aj bez drahých čistiacich prostriedkov, keď ho potriete soľou s octom. Potom ho opláchnite vlažnou vodou.

Aby sa mydlo v domácnosti kompletne zužitkovalo, urobte zárez do špongie a mydlo tam zasuňte. Mydlovú špongiu potom oceníte pri kúpaní.

Sviečky nekvapkajú, keď ich ponoríme na hodinu do slanej vody a potom dobre osušíme

Vosk zo sviečky na drevenom nábytku sa dá zmäkčiť sušičom vlasov a odstrániť kuchynskou utierkou - potom miesto utrite octovou vodou.

Ryhy na nábytku z orechového dreva sa dajú odstrániť rozpoleným jadrom orecha

Prútené pletivo stoličiek môže časom stratiť pružnosť. Vtedy pomôže, keď napustíte pletivo horúcou vodou a necháte ho pomaly uschnúť.

Aby sa drevené šuplíky lepšie zasúvali, namažte okraje mydlom.

Ak máte v kuchyni hrdzu tak zmiešajte citrónovú šťavu so soľou a zmesou potrite hrdzavé miesto, prípadne škvrny na bielizni.

Odolné škvrny zmiznú, ak ich potriete penou na holenie. Penu nechajte chvíľu pôsobiť, potom ju zotrite handrou a čistou handrou.

Pri mastných a olejových škvrnách pomôže zasa zemiaková múčka alebo pšeničná múka.

Ak pri žehlení objavíte na bielizni mastný fľak, ktorý sa vám nepodarilo vyprať, posypte ho detským zásypom a cez handru prežehlite.

Bielizeň zostane nádherne biela, keď spolu s ňou vyperiete ľanové vrecúško plné vajcových škrupín.

Hodvábne kravaty nemusíte ihneď nosiť do chemickej čistiarne. Najskôr môžete vyskúšať účinok zemiakov. Tie nastrúhajte a vytlačte z nich šťavu cez handričku. Šťavu dajte do vody a kravatu v nej vyperte. Napokon vypláchajte.

Farebné výšivky budú opäť krásne, keď ich najskôr namočíte do cmaru a potom vyperiete.

Čipky posypte magnéziom, ktoré necháte niekoľko dní vsiaknuť a potom vyprášte.

Zamatu vráti lesk, ak ho jemne ošetríte kefou s troškou soli.

Záclony zažltnuté od cigaretového plynu budú opäť čisté, ak ich namočíte do slanej vody.

Žmolky z poťahov odstránite jelenicou na okná namočenou v octe, ktorou plochy zľahka pretriete.

Filcový klobúk, ktorý stratil tvar, podržte nad vodnou parou a potom ho opäť upravte na žiadaný tvar.

Ak máte premočené kožené čižmy, vložte do nich nadrobno nakrájané gaštany. Vyschnú tak rýchlejšie.

Páperové paplóny a vankúše vetrajte v prievane, a nie na priamom slnku, pretože perie vtedy vysychá, láme sa a tvorí sa prach.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ––––––––––––––––––––-

Zdravie

Proti bolestiam hlavy sa osvedčili ako účinné prostriedky éterického oleja. Buď medovkový alebo mätový olej. Niekoľko kvapiek vtieraných do spánkov, na čelo a šiju pôsobí často až zázračne. Pri bolestiach v zátylku pomáha cibuľový zábal. Jednu surovú cibuľu nakrájajte na plátky, položte ich na zátylok, pri kryte šatkou a spevnite šálom.

Ak vás trápi akné, vyskúšajte starý ale dobrý recept. Stačí narezať strúčik cesnaku a vytlačiť z neho šťavu, tou potrite postihnuté miesto, najlepšie už pri prvom náznaku akné.

Kto aj napriek varovania lekárov nedokáže prestať fajčiť, mal by si chrániť pľúca pre rakovinou. Lekári odporúčajú tomu, kto vyfajči viac ako dve cigarety denné, tri druhy vitamínov: Vitamín A - rajčiaky, špenát, žlté melóny. Vitamín E - avokádo, maliny, sója, olej, mrkvu.

Prerezávajú sa vášmu bábätku zúbky. Skúste masáž so zmesou šafranu a medu. Konček prsta namočte do zmesi a dieťaťu jemne masírujte ďasná 3 - krát denne.

Máte zlú náladu ? Pomôže vám škorica! Pomaly žujte chlieb posypaný škoricou. Dušu možno rozprúdiť aj použitím vody - umývaním nôh v studenej vode alebo striedavým polievaním nôh vodou.

Ak ste prechladli, do horúcej vody pridajte soľ a do roztoku ponorte nohy. Po čase ich utrite a potrite rozkrojením cesnakom. Vypite lipový čaj a ľahnite si do postele.

Ak máte nádchu, skúste si na vreckovku nakvapkať trocha eukalyptového oleja, a v pravidelných intervaloch inhalovať.

Proti čkaniu existuje niekoľko rád: 1) zadržte dych na 30 sekúnd, 2)pite ľadovú vodu alebo vodu s citrónom, alebo žujte klinček

Žihľava je mimoriadne bohatá na vitamíny A a C, železo a ďalšie látky. Môže zmierniť zápaly spojené s potravinovou alergiou.

Odolnosť organizmu oslabuje strava s vysokým obsahom tukov a bohatá na cukor.

Počas ochorenia treba jesť často, ale v menších dávkach.
0 0
Danetta Danetta

Danetta je offline (nepripojený) Danetta

dôchodkyňa
Sušenie petržlenovej vňaťky
vňaťku vložím do malej obálky, asi za hrsť, obálku v strede zalepím a vložím do chladničky. Tam uschne, zachová si farbu. Takto sa dá urobiť aj zelerová vňať.
Rada do domácnosti
- aby sa nešmýkali v rukách šampónové a sprchové tuby, nasadia sa na ne gumičky, podľa veľkosti tuby 2 alebo aj tri.Dá sa to použiť i pri tubách s avivážou.
- na radiátor sa dá použiť ako odparovač použitý obla z 500 ml Jari. Odstrihneme asi 5 cm hornej časti. Odlepíme nálepku /nápis/. Nahrejeme hrubšiu ihlu nad plynom a urobíme v strede na jednej strane dierku /na zavesenie/. Z drôtu alebo kanc.sponky urobíme háčik v tvare S a zavesíme. Vyzerá ako z keramiky.
- na čistenie umývadiel,vane apod. môžeme použiť ocot,jar a prášok do pečiva. Umývadlo polejeme octom,kvapkou jari a posypeme PDP/práš.do pečiva/.
- Na 2 l PET fľaši necháme uzáver, urobíme na ňom tenším klincom ľubovoľný počet dierok a toto dielo sa dá použiť na polievanie ak nie je poruke krhla.
0 0
katarina887 katarina887

katarina887 je offline (nepripojený) katarina887

Polievky môžeme zahustiť krupicou, alebo prilejeme trochu maizeny rozmiešanej v studenej vode.
Chlieb zvláčnie a nevysychá, ak do obalu na chlieb pridáme rozkrojené jablko.
Keď polievku presolíme:
-povaríme v nej rozštvrtený zemiak,
-pridáme cestovinu,
-uvaríme trochu rovnakej polievky bez soli a zmiešame.
Mäsové polievky a polievky z kostí pekne zafarbí postrúhaná mrkva opražená na tuku.
Majorán pridávane až do hotových pokrmov, ktoré potom dlho nevaríme, pretože stráca vôňu a horkne.
Hustejšiu zápražku zalievame studenou vodou, aby nezhrčkavela.
Riedku horúcu zápražku pridávame do vriaceho jedla priamo.
Zelené vňate- petržlenovú, zelerovú, kôpor, pažítku, bazalku, rozmarín...- pridávame až do hotového pokrmu. Používame vždy čerstvé, nezvädnuté a sekáme ich tesne pred použitím. Sušené sa nehodia na ozdobu jedál.
Zemiaky na polievku dávame variť do vriacej vody.
Mletá paprika obsahuje farbivo, ktoré je nerozpustné vo vode, ale dobre sa rozpúšťa v tukoch. Preto papriku nepridávame do hotového jedla priamo, ale najskôr ju rozpustíme v troške horúceho tuku. Iba tak bude mať pokrm jasnočervenú farbu.
Strukoviny namáčame do studenej pitnej vody. Hrach a fazuľu namáčame obyčajne cez noc, šošovicu stačí namočiť len na niekoľko hodín. Namočené strukoviny dáme do chladu, pretože v teple by skysli. Vodu nesolíme, ani nepridávame sódu.
Listová zelenina (šalát, špenát, kel) je hodnotnejšia ako koreňová, lebo všetky jej druhy obsahujú viac vitamínov a minerálov.
0 0
calawen calawen

calawen je offline (nepripojený) calawen

Ja keď potrebujem niečo zahustiť, tak do toho postrúham zemiak...
1 0
Meggi 1 Meggi 1

Meggi 1 je offline (nepripojený) Meggi 1

calawen Pozri príspevok
Ja keď potrebujem niečo zahustiť, tak do toho postrúham zemiak...
Ja zas, čo sa dá, zahusťujem ovsenými vločkami.
1 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

flaky z ovocia,prip.zeleniny ako paradajky:

okamzite namocit do mlieka a nechat to tam v kupeli,kym flak celkom nezmizne.potom uz len klasicky vyprat v pracke ako inokedy.je jedno ci je to biele alebo farebne oblecenie alebo obrus a pod.
zmizne naozaj vsetko.
napadlo ma to lebo pred vcerom som si okvackala oranzove tricko cucoriedkovym kompotom a dodnes som to mocila v mlieku.momentalne sa uz tricko susi na balkone a po flaku ako slon niet oni stopy.

funguje to aj pri cervenom vine,ale flaky od cerveneho vina zidu aj vtedy,ak okamzite flak husto posypete solou.nechat zasypane a po vyblednuti/nechat aj par dni/ normalne vyprat.


ma niekto radu ako odstranim flaky od travy z rifiel?podarilo sa mi spadnut-kolena su zelene
0 0
hanelie hanelie

hanelie je offline (nepripojený) hanelie

sprievodca CR Rakúsko,
Bielizeň zostane nádherne biela, keď spolu s ňou vyperiete ľanové vrecúško plné vajcových škrupín.
skúšal už niekto tento "recept" na biele prádlo?
0 0
katarina887 katarina887

katarina887 je offline (nepripojený) katarina887

Čím treba potrieť zips aby sa ľahšie zipsoval? Marí sa mi, že mydlom alebo voskom...
0 0
vasulka vasulka

vasulka je offline (nepripojený) vasulka

mam rada život
Umývanie bieleho: plast.stoličky, chladnička, umývačka, plast.okenné rámy atd. . Vlhká špongia položená do tanierku zo sódou bikarbonou. Poutierať a utrieť švédskou utierkou namočenou v čisté vode. Vyzkúšajte!!!V.
0 0
katarina887 katarina887

katarina887 je offline (nepripojený) katarina887

katarina887 Pozri príspevok
Čím treba potrieť zips aby sa ľahšie zipsoval? Marí sa mi, že mydlom alebo voskom...
Ďakujem za súhlasy...takže čím to mám potrieť, keďže si nie som istá či mydlom alebo voskom?
0 0
alla66 alla66

alla66 je offline (nepripojený) alla66

Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac
to máš jedno....účinok je rovnaký
0 0
vasulka vasulka

vasulka je offline (nepripojený) vasulka

mam rada život
katarina887 Pozri príspevok
Ďakujem za súhlasy...takže čím to mám potrieť, keďže si nie som istá či mydlom alebo voskom?
Já zipsy potieram obyčejnou bielou voskovou sviečkou. Funguje to.
0 0
Peterika Peterika

Peterika je offline (nepripojený) Peterika

Krajčírky potierajú mydlom ale i vosková sviečka je dobrá. Len pozor na látku, až ju nepotrieš tiež. Sviečka sa zle čistí.
0 0
katarina887 katarina887

katarina887 je offline (nepripojený) katarina887

Ďakujem vám dámy za radu
0 0
alla66 alla66

alla66 je offline (nepripojený) alla66

Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac
Čistenie škvŕn

Čerstvé škvrny od krvi prepláchnite ihneď v studenej vode. Do vody môžete pridať soľ. Staré vyprať v studenej mydlovej vode.
Červené víno – čerstvý fľak posypte silnou vrstvou soli, po vsiaknutí soľ odstráňte a vyperte. Alebo škvrnu pokvapkajte citrónovou šťavou, navlhčite a vyperte.
Glej a lepidlo – nechajte namočené v teplej vode a dočistite teplým octom.
Horčica – na fľak položte na cca 15 minút surovú očistenú cibuľu alebo vyperte v octovej vode.
Hrdza – naneste citrónovú šťavu a soľ a dajte na slnko; po hodine vyperte. Alebo pokvapkajte citrónovou šťavou a fľak umiestnite do pary nad hrniec s horúcou vodou a potom vyperte. Alebo vydrhnite horúcou citrónovou šťavou.
Káva a kakao – škvrnu namáčajte striedavo do horúcej a studenej vody, kým fľak nezmizne. Alebo natrite vlhkým jadrovým mydlom, namočte do horúcej vody a vyperte. Pri syntetických látkach použite roztok 1 polievkovej lyžice alkoholu a 1l vody, ktorým škvrnu vydrhnite a vypláchajte v studenej vode.
Krém na topánky – vydrhnite vysoko percentným alkoholom.
Make-up – vyperte v mydlovej vode.
Mastné škvrny sa najlepšie čistia za sucha benzínom alebo perchlóretylénom.
Na prilepenú žuvačku najlepšie účinkuje vrecúško ľadu. Nechajte ho pôsobiť, kým žuvačka nestuhne. Potom ju jednoducho odlúpnite.
Na škvrny od rúžu účinkuje benzínový čistič.
Ovocie - vyperte mydlom. Bielu bielizeň pokvapkajte citrónovou šťavou a vyperte v horúcej vode. Citlivé tkaniny vyperte v studenej vode s jemným pracím prostriedkom a octom.
Pečiatkovacia farba – ošetrite citrónovou šťavou.
Pero a fixka – ošetrite handričkou namočenou v citrónovej šťave alebo 90% alkohole. Uvoľnenú rozpustenú farbu vysávajte papierovým obrúskom.
Plesne – zvlhčite, pokvapkajte citrónovou šťavou, posypte soľou a nechajte vyschnúť na slnku. Zažltnutú, plesnivú látku namočte na niekoľko hodín do kyslého mlieka, potom vyperte.
Pot – namočte do octovej vody a vyperte.
Prepotené goliere plášťov vytrite handričkou namočenou v liehu.
Rozliate červené víno na koberci najjednoduchšie vyčistíte, keď na škvrnu čo najrýchlejšie nalejete víno biele. Zmes vín dokonale vysajte. Potom aplikujte kobercový šampón s teplou vodou a postup opakujte, kým škvrna nezmizne.
Rúž – navlhčite čistým alkoholom a vydrhnite.
Staršie škvrny od červeného vína skúste namočiť do vriaceho mlieka a potom prepláchnite.
Škvrny od atramentu, ešte čerstvé, posypte soľou alebo práškovou kyselinou citrónovou a po chvíli ich vyperte. Atramentové škvrny odstránime aj tak, že postihnuté miesto namočíme na noc do mlieka. Potom vyperieme najskôr v studenej a potom teplej vode.
Škvrny od čučoriedok prepláchnite peroxidom vodíka..
Škvrny od hrdze pokvapkajte citrónovou šťavou a dobre navlhčite vodou, prípadne naparujte nad vriacou vodou.
Škvrny od ovocia na bielizni veľmi jednoducho odstránite tak, že zašpinený kus bielizne namočíte do studeného mlieka, ktoré však nesmie byť prevarené. Látku nechajte odstáť v mlieku, neskôr vyperte a škvrna zmizne. Čerstvé škvrny od ovocia pokvapkajte citrónom alebo ich namočte do mlieka a potom preperte. Staršie škvrny od ovocia vyčistite teplou vodou s kyselinou citrónovou.
Špenát a trávu vyčistí perchlóretylén a lieh.Špenát – vydrhnite surovým zemiakom, potom vyperte v mydlovom lúhu a vypláchajte. Trávu – vyperte v mazľavom mydle. Staré fľaky pokvapkajte citrónovou šťavou a vyperte vo vlažnej vode.
Tuk – vyperte v horúcej mydlovej vode. Čerstvé fľaky posypte múkou, strúhanou krajčírskou kriedou alebo zemiakovým škrobom a nechajte niekoľko hodín pôsobiť. Potom látku vykefujte.
Vajce – vyperte v studenej vode.
Živica a vosk – na fľak dajte odspodu i zhora pijavý papier a žehlite, kým sa vosk či živica nevpije. Vosk najprv odlúpnite, látku vložte medzi pijavé papiere a prežehlite. Papiere meňte podľa potreby a postup opakujte, kým škvrna nezmizne. Potom dočistite benzínom alebo perchlóretylénom.
0 0
alla66 alla66

alla66 je offline (nepripojený) alla66

Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac
Fazuľa
Horúca fazuľa vo vrecúšku sa prikladá na boľavý chrbát alebo lakeť.

Francovka – Alpa
Čistí chrómové batérie, zrkadlo, atramentové škvrny, fixky.
Čistí telefón, žalúzie, počítač
½ šálky francovky a l l. vody – umyť okná na aute, vyleštiť novinami – nezamrznú.
Golier na košeli pred nosením potrieť alpou – nešpiní sa.
Kvapnúť na kliešťa.
Naniesť trochu do topánky keď tlačí.

Gáza
Čerstvé bylinky sa sušia v gáze.

Glycerín
Asfalt a horčicu čistí glycerín.

Horčica
Do kúpeľa pridať niekoľko lyžíc horčice na stuhnuté svaly alebo potrieť plnotučnou horčicou boľavé miesta. (aj na bolesť v hrudníku). Odstraňuje pach z fliaš.

Horká soľ
Odpudzuje slizké slimáky v záhrade. Je to výborné hnojivo na paradajky a izbové rastliny. Oživí kachličky 1:1 s vodou.

Igelitové tašky
Natiahneme na spätné zrkadlá keď mrzne.
Maliarska štetka nestvrdne.

Jedlá sóda
Zmäkčí mäso naložené v chladničke.
Pridať do fazule keď sa varí štipku – proti prdkaniu.
Trošku dať do paradajkovej omáčky – proti kyseline.
Na 3 vajcia pol lyžičky do omelety.
Náhrada droždia.
Odstráni pach z rýb na rukách. Na upchatú výlevku stačí 1 šálka jednej sódy, potom šálka horúceho octu a liter vriacej vody.
Do jari pridať 2 lyžice jedlej sódy.
Odstraňuje pach z umývačky riadu. (medzi 2 cyklami posypať dno)
Čistí kuchynskú dosku aj chladničku a mikrovlnku.
Z porcelánu odstraňuje škvrny od kávy a čaju, čistí termosku, špongie a utierky na riad. (do ½ l vody 2 lyžice sódy a niekoľko kvapiek jari)
Čistí prihorené hrnce (5 lyžíc vo vode povariť a odstáť).Nasypať trochu sódy na zakvackaný šporák. Sódou posypať koberec , nechať 15´ a povysávať.
Odstráni zatuchnutý vzduch – do ponožky 3-4 lyžice sódy zavesiť.
Leští strieborné a zlaté šperky. (nie perly)
Čistí očadené tehly z kozuba.
Do misky dať 1:1 jedlú sódu a soľ do kúpeľa a dať na nádržku WC.
Raz za mesiac dať do nádržky pol balíčka jedlej sódy a ráno spláchnuť.
Čistí mramor.
Trochu sódy do studenej vody – zmierňuje bolesť pri popáleninách aj žihľave aj včelie žihadlo.
Vmasírovať do vlasov za hrsť sódy proti lupinám.
Ako ústna voda je výborná na afty.
Do sódového roztoku raz za týždeň ponoriť na noc zubné kefky.
Proti poteniu – do zásypu pridať asi lyžičku sódy a naniesť pod pazuchy.
4 lyžice jedlej sódy na liter teplej vody – kúpeľ na nohy.
Do starých ponožiek dve lyžice sódy a do topánok na noc – nepáchnu.
½ šálky jedlej sódy pridanej do pracieho prášku vybieli bielizeň.
Mnohé škvrny zmiznú keď na ne dáme 4 lyžice sódy a ¼ šálky teplej vody.
Perie plesnivé sprchové závesy.
Odmrazuje chodníky
Likviduje burinu medzi prasklinami v chodníkoch.
Udržiava zásaditú vodu v bazéne.
Čistí záhradný gril.

Jogurt
Výborná pleťová maska.
Úľava pri slnečných spáleninách.

Kávová usadenina
Odstraňuje zápach z*mrazničky
Vlhkú nasypať do kozuba – nebude sa prášiť.
Výborné hnojivo na ruže.

Kečup
Leští matné striebro

Kocky ľadu
Jamky na koberci sa vyrovnajú keď do nich dáme kocku ľadu.
Kocka ľadu odstráni žuvačku na nohaviciach.
Keď sa zrazí omáčka pridať kocku ľadu a*zamiešať
Dá sa priložiť na popálené miesto alebo potrieť prst keď vyberáme triesku

Korekčný lak
Zakryje drobné škrabance na spotrebičoch, na strope a stenách, odreté biele topánky

Korenie
Čierne korenie zmiešať s múkou a rozhodiť okolo mladých rastlín proti škodcom
Kajenské korenie do mraveniska, alebo bobkový list
Šalvia – 2 lístky nasypať do topánok - proti zápachu.
Stuchnuté fľaše – do litra vody 1 lyžičku mletej horčice.
Keď bolí zub – klinčekový olej

Krieda
Odradí mravce a slimáky. Nastrúhaná čistí mramor.
Votrieť do mastného oblečenia pred praním alebo špinavého goliera
10 ks kriedy zavesiť vo vlhkej komore. Po mesiaci vymeniť
Zabráni hrdzaveniu náradia

Lepiaca páska
prelepiť okraje plechovky s farbou. Nezatečie.
Kukuričný škrob
1:1 so sadrou nasypať do škár odkiaľ vyliezajú šváby
Zamaskuje spálený fľak na šatách
Nasypať škrob na handru a vydrhnúť mastný fľak na stene.
Krv z látky sa dá odstrániť pomocou pasty zo škrobu a vody.
Odstráni z koberca atrament. (mlieko + škrob)
Pred vysávaním posypať koberec na pol hodinu – bude voňať
Strieborný riad sa bude lesknúť – škrob + voda.

Lak na nechty
Skrutky v kúpeľni natrieť bezfarebným lakom a nezhrdzavejú.
Bižutériu zospodu natrieť – nebude špiniť.
Zatrieť topánky zozadu a nebudú odreté päty vodičov.
Potreté bradavice do týždňa zmiznú.
Drobné zárezy na dreve zaliať lakom.
Upevnia odpadnuté ozdobné kamene na šperkoch.
Ochrana karosérie pred hrdzou.
Zatrieť triesky na drevenom ramienku.

Lak na vlasy
Ničí muchy, osy.
Rúž na košeli postriekať lakom – zmizne
Zabráni vysychaniu ihličia.
Čisté záclony nastriekať lakom – budú ako nové.

Lepiaca páska
Dá sa ňou pozbierať rozbité sklo.
Čistí pilník. Pridrží zips pred šitím.
Rúž z oblečenia prelepiť páskou a strhnúť.
Na stenu prilepiť pásku a až potom nabíjať klinec.

Limonáda
2 litrovú kolu naliať do výlevky na noc a začne odtekať. ¼ litra limonády naliať do WC a nechať pôsobiť.
Ľubovoľnou limonádou natrieť hrdzavé skrutky.
¼ litra limonády naliať do WC a nechať pôsobiť.
Plechovku koly naliať na kuracie stehno a bude šťavnaté.
Odstráni žuvačku z vlasov.

Magnetky
Na noc dať na zámky auta – nezmrznú.

Majonéza
Výborný vlasový kondicionér. Aj maska na tvár.
Odstráni odumretú kožu z lakťov a chodidiel.
Liek na slnečné spáleniny.
Natrieť na listy izbových kvetín – budú sa lesknúť.
Odstránia reklamné nálepky na aute.
Odstráni asfaltové škvrny a živicu.
Posilňujú nechty.

Maslo
Syr potrieť maslom – nesplesnivie.
Odstráni pach po rybách z rúk.
10 minútový zábal na nohy a na to uterák namočený v horúcej vode.
Odstráni z pokožky živicu.
Vráti lesk suchým vlasom a pomôže ak sa minula pena na holenie.

Mlieko
Ponoriť rybu pred prípravou.
Strieborné predmety možno vyčistiť kyslým mliekom.
Možno pridať do kúpeľa.
Vyčistí lakovanú kožu
Škvrna z atramentu zmizne ak oblečenie na noc ponoríme do mlieka.

Mydlo
Prejsť po zaseknutom zipse.
Tesné zásuvky sa uvoľnia.
Namydliť skrutky a listy pílky – pôjdu do dreva ľahšie.
Do sieťky dať kúsok mydla a zavesiť v aute.

Noviny
Obaliť nimi kohútiky proti mrazu.
Každú nedozretú paradajku dať do novín a na tmavé miesto – dozreje
Navlhčené dať na okno, ktoré maľujeme.

Ocot
Počítač a myš môžeme umývať octom rozriedeným s vodou. (vypnúť)
Aj žalúzie.
Odtok – ocot a jedlá sóda čistí a odstraňuje zápach. Lievikom nasypeme do odtoku pol šálky sódy a potom šálku octu. Keď prestane peniť, prepláchneme horúcou vodou a po 5 min. prepláchnuť studenou vodou.
Ak odtok zle odteká pol šálky soli a 2 šálky vriaceho octu + potom voda.
Biely vínny ocot odstraňuje plesne.
Cenovky a etikety odstránime octom.
Chrómové armatúry postriekame octom a vyleštíme handričkou. Aj rodinné striebro.
Pozor – ocot nepoužívame na perly
Škvrny z koberca – 2 lyžice soli v pol šálke bieleho octu. alebo l lyžica octu a l lyžica kukuričného škrobu.
drevené obloženie – pol litra teplej vody, 4 lyžice bieleho alebo jablčného octu a 2 lyžice olivového oleja. Votrieť a preleštiť.
Očistí stierače aj nálepky z auta.
3 diely octu a l diel vody natrieť na okno proti námraze.
Čistí chladničku a*odstraňuje zápach
Do mikrovlnky l šálka vody a štvrť šálky octu – variť 5´. Keď vychladne, namočiť tam špongiu a umyť.
Mastné škvrny na sporáku a obkladačkách umyť neriedeným octom. Potom pretrieť čistou vodou.
3 lyžice octu dať do prípravku na umývanie riadu.
Do panvice dať 2 šálky octu a 10´ povariť. Nebude pripekať.
Odstráni mastnotu na variči a v rúre.
Očistí otvárače na konzervy a škvrny na riade – aj sklenenom. Aj termosku.
Do nádoby dať 1 ½ šálky jablčného octu a niekoľko kvapiek jari a dať do špajze. - mole sa utopia.
Pár kvapiek dať do vody, v ktorej sa varia vajcia.
Krásne vlasy – 1 lyžička jablčného octu, 2 lyžice olivového oleja a 3 bielka – 30´ na hlave a potom umyť šampónom.
Škvrny z ovocia zmiznú z rúk po umytí octom.
Preč s lupinami – 2 šálky jablčného octu a 2 šálky studenej vody opláchnuť po šampóne.
Do vane pridať 2 šálky jablčného octu – proti boľavým svalom a únave.
Pôsobí proti modrinám.
Ráno sa umyť pod pazuchami octom a nechať uschnúť.
Lieči kurie oká a mozole.
Aj plesne na nohách. (Chlieb ponoriť do octu a na nohu ako obklad.
Kloktadlo – 1 pohár teplej vody, 1 lyžica jablčného octu a l lyžička soli.
3 x denne potrieť herpes bielym octom.
Pleťové tonikum – ¼ šálky jablčného octu a ¼ šálky vody – na tvár a uschnúť.
Neriedený jablčný ocot dať na starecké škvrny 10´ - zosvetlia
Ak nechty pred lakovaním potrieme octom, vydrží lak dlhšie.
Potrieť včelie bodnutie.
Odstráni plesne zo sprchovacieho závesu. Ocot a jedlá sóda vyčistia vodný kameň z vane a kachličiek.
Na koľajničky v sprche nalejeme trochu octu a kefkou vydrhneme. Vyčistí aj škáry medzi kachličkami a chrómové kohútiky, zrkadlá a kľučky.
Sprchovú hlavicu ponoriť na 10 ´ do vody s octom.
2 šálky octu naliať do záchodu na noc.
Pleseň odstránime roztokom z 3 lyžíc bieleho octu, l lyžičky bóraxu a 2 šálok horúcej vody. Nastriekať na steny, obklady a pod.
Jediná šálka bieleho octu do posledného plákania:- bielizeň bude biela, ustáli farebné oblečenie, zbaví statickej elektriny, bude mäkká a voňavá a zabije baktérie
Keď farbí šatstvo namodro, alebo nazeleno – pred 1. praním na 10´ do neriedeného bieleho octu.
Bieli ponožky a odstraňuje žltý nádych
Pripálenú škvrnu od žehličky pretrieť octom
Pokrčené oblečenie dať na vešiak a postriekať 1 diel octu a 3 diely vody.
Jablčný ocot nepoužívať na pranie!!!
Neriedený biely ocot odstráni škvrny po krvi, koly, farby na vlasy, kečupu a červeného vína, škvrny od potu, dezodorantu, kávy
Odstraňuje pleseň
Treba ním postriekať mravenisko
Roztokom vody a octu utierame podlahu
Odmastí radiátory, vetráky
Nastriekať na staré tapety- pôjdu ľahšie dolu.
Sadra pomalšie stuhne keď pridáme niekoľko kvapiek bieleho octu.
Skrutky a matice – pridať trochu octu ak sú hrdzavé

Odlakovač
použiť ak sme sa prilepili o sekundové lepidlo
Odstráni nálepky zo skla
Čistí počítačovú klávesnicu
Riedi korekčnú farbu

Okena
Odstráni vriedok na tvári.
Prvá pomoc pri pichnutí včelou.
Čistí zlaté a strieborné retiazky – pozor na kamene ako perly.
Odstráni škvrny od krvi.

Olivový olej
2 diely olivového oleja a 1 diel citrónovej šťavy, alebo bieleho octu nastriekať na nábytok – leštidlo
Čistenie akné: pasta zo 4 lyžíc soli a 2 lyžice olivového oleja, pôsobiť jednu až dve minúty na tvári, potom umyť vodou a mydlom. Prvý týždeň každý deň potom už len 2-3 x. Soľ vyčistí póry a olej pleť vyživí.

Ovsené vločky
Úľava pri kiahňach
1 šálka ovsených vločiek a voňavý olej rozmixovať, vložiť do vrecúška z*textilu a zavesiť pod kohútik s tečúcou vodou – výborný relax a nakoniec sa vrecúškom vydrhnúť.

Papierové utierky
Zeleninu do chladničky uložiť na papierové utierky
Do vrecka s chlebom pridať papierovú utierku pred zamrazením.
Paradajková šťava
Odstráni nepríjemný zápach z plastových nádob aj z chladničky

Pena na holenie
Nastriekať na vŕzgajúce dvere
Nastriekať na škvrnu na koberci
Zrkadlo sa nezarosí ak ho pred sprchovaním potrieme penou

Peroxid vodíka
1 lyžička peroxidu a negelovú zubnú pastu – votrieť na škvrny neznámeho pôvodu a potom vypláchať
Odstráni škvrny od plesne v kúpeľni aj stopy po tráve
Odstráni baktérie z kuchynskej dosky.
Odstráni škvrny od vína a krvi.

Pivo
Čistí zlato bez drahých kameňov
Čistí drevený nábytok a fľaky od kávy.
Tvrdé mäso naložiť do piva
Pri dusení a*pečení mäso a*hydinu podlievať pivom

Polystyrén
Ochránia rastlinu pred mrazom
Polystyrénové tácky sa dajú použiť na vložky do topánok

Pomaranče
Sušenými šupkami možno zapaľovať oheň
Varené vo vode rozvoňajú byt

Popol
Z dreva je zdroj živín pre rastliny
Odstráni kruhy po pohároch na drevenom nábytku (z cigariet)
Čistí dvierka na kozube (zmiešaný s vodou)

Rastlinný olej
Prst s trieskou strčiť do rastlinného oleja – pôjde vytiahnuť
Potrieť chodidlá a obuť si ponožky – ráno budú mäkké
Potrieť nálepku na pohári – ostane bez lepidla

Soľ
Čistí akváriá - do l l vody a lyžičky nejódovanej soli môžeme dať na 15´ rybičky – zbavia sa parazitov
Nová metla vydrží dlhšie keď sa ponorí na 20´ do horúcej slanej vody.
Mastné škvrny z koberca – soľ zmiešať s alpou v pomere 1:4 a*votrieť
Do zaváracieho pohára striedavo vrstvu ružových listov a soli – osviežovač
Špongiu namočiť do soli na noc – ¼ šálky soli na liter vody – nebude páchnuť
Usadeniny vo váze odstráni
Umelé kvety vyčistiť - do papierového vrecka so soľou a*potriasť
Okná natrieť špongiou namočenou v slanej vode – nezamrznú
Trochu soli nasypať do zapáchajúcich tenisiek
Keď sa pripáli mlieko – nasypať do hrnca soľ
Dosku polepenú od cesta posypať soľou a zotrieť hubkou.
Nakrájané ovocie na chvíľu ponoriť do mierne slanej vody – nezhnedne
Tuhá šľahačka a bielka - so štipkou soli sa dajú lepšie vyšľahať
Do vody v ktorej varíme vajcia pridať trochu soli – dajú sa ľahšie ošúpať
Na škvrnu od tatárskej nasypeme soľ – pohltí mastnotu
Škvrny od potu – v litri horúcej vody rozpustíme 4 lyžice soli a vydrhnúť.
Syr namočíme do obrúska namočeného v slanej vode a*vložíme do chladničky.
Pripálenú žehličku – na dosku položiť noviny, nasypať kuchynskú soľ a opatrne prejsť horúcou žehličkou – zmiznú nerovnosti
Nové uteráky nepustia farbu ak pri prvých 2-3 praniach dáme do pračky šálku soli.
Keď posolíme slimákov v záhrade – uhynú
Soľ si nasypeme na suché vlasy, vymasírujeme a zbavíme sa lupín.
V pol šálke vody rozmiešame lyžičku soli a lyžičku jedlej sódy – vykloktať – výborná ústna voda.

Šampón
Trochu šampónu oživí kožené topánky a*kabelky
Večer si natrieť nohy šampónom a dať na ne ponožky – budú hladké
Kvapnúť na skrutku, ktorá sa nedá otvoriť.
Na náplasť dať šampón, nechať preniknúť a až potom strhnúť
Je výborný prípravok na pranie jemnej bielizne

Špongia
Zelenina nebude hniť keď nádoby v*chladničke vložíme suchú špongiu

Šumivé tabletky
2 ks vyčistia vázu od špiny,
asi 6 tabletiek umyje riad z varného skla, vyčistia toaletu aj upchaný odpad

Ústna voda
Vyčistí obrazovku
Má sťahovací účinok pri čistení pleti.
Prípravok proti plesni na nohách
Odstráni lupiny.
Pridať do prania pri praní ponožiek
Dezinfikuje rany.
Odstráni pach v*podpazuší

Vanilková esencia
Odstráni pach z chladničky a*mikrovlnky
Kvapnúť na žiarovku – príjemná vôňa
Ošetrí popáleniny

Zemiaky
Plátky surových zemiakov odstránia opuchy na očiach
Dať do presolenej polievky
Do zemiaka urobiť dierku a zasunúť výhonok muškátu a potom zasadiť do zeme


Zubná pasta
Vybieli gumené časti tenisiek – natrieť zubnou kefkou a*vydrhnúť
Vyčistí žehličku aj prsteň zo vzácnym kameňom.
Negélovou zubnou pastou natrieme zrkadlo a vytrieme dosucha – nezahmlí sa
Odstráni hnisavú vyrážku
Zbaví škvŕn na košeli od rúžu a atramentu
Odstráni škvrny na nábytku po pohároch
1 0
zuwo111 zuwo111

zuwo111 je offline (nepripojený) zuwo111

alla66 si borec klobúk dolu
0 0
alla66 alla66

alla66 je offline (nepripojený) alla66

Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac
zuwo111 Pozri príspevok
alla66 si borec klobúk dolu
Prečo?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať