Kapustníčky
300 g múky, 10 g droždia, 1-2 dl mlieka, 20 g cukru, 40 g tuku, 1 žĺtok, pol lyžičky soli, 30 g tuku n, vymastenie plechov; plnka: 30 g masti, 350 g bielej kapusty, soľ, škorica, 30 g cukru.
Do misky dáme múku, tuk, cukor, soľ, vykysnuté droždie, žĺtok a podľa potreby trochu vlažného mlieka. Cesto dobre vypracujem na necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom ho dáme na pomúčenú dosku, radielkom pokrájame na rovnaké štvorčeky, urobím z nich guľky a necháme kysnúť. Potom každú prstami trochu roztlačíme, dáme do nej trochu vychladnutú plnku, okraje dobre spojíme natenko rozvaľkáme, pomastíme a vykysnuté upečieme. Plnka: Do rozpustenej masti dáme cukor a upražíme ho na karamel. Potom pridáme nadrobno posekanú kapustu, osolíme a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme cukor a tlčenú škoricu.
Kapustníky
600 g hrubej múky, 2 až 3 dl mlieka, 25 g droždia, 30 g práškového cukru, 80 g obyčajného masla, 2 žĺtky, soľ. Plnka: 700 g bielej hlávkovej kapusty, 60 g cukru, 60 g masti, hrozienka, mletú škoricu, mleté čierne korenie, soľ, žĺtky na potretie.
Plnka: hlávkovú kapustu (bez hlúbu) posekáme nadrobno, na masti podusíme domäkka. Pridáme soľ, škoricu, mleté čierne korenie, cukor a hrozienka. Cesto: múku, soľ, nakysnutý kvások, žĺtky, rozpustené maslo a mlieko spracujeme na vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté rozvaľkáme na pomúčenej doske, nakrájame na rovnaké kúsky, urobíme bochníčky a necháme znova kysnúť. Bochníčky roztlačíme, naplníme vychladnutou kapustovou plnkou, uzavrieme a obrátime ich na druhú stranu. Potom ich natenko rozvaľkáme na veľkosť dezertného tanierika. Poukladáme ich na plech, pomastíme a po opätovnom kysnutí upečieme.
Kapustová štrúdľa
Olivový olej, 100 g prerasteného údeného bôčika, 1 menšiu hlávku kapusty, 4 lyžice cukru, 1 lyžicu mletého čierneho korenia, rascu, 1 cibuľu, polievkové korenie, 1 vajce na potretie, 1 lístkové cesto.
Na oleji osmažíme na malé kúsky pokrájanú bôčik, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme tretinu na rezance pokrájanej kapusty, 1 lyžičku mletého čierneho korenia, 1 lyžičku polievkového korenia, 1 lyžičku cukru, všetko premiešame. Po chvíli pridáme ďalšiu časť kapusty, 1 lyžičku mletého čierneho korenia, 1 lyžičku polievkového korenia, 1 lyžičku cukru, všetko premiešame a zasa, kapustu, 1 lyžičku mletého čierneho korenia, 1 lyžičku polievkového korenia, 1 lyžičku cukru, všetko premiešame. Dusíme, pokým sa šťava neodparí. Kapusta musí zostať hnedá od skaramelizovaného cukru. Cesto rozvaľkáme, posypeme polievkovým korením, navrstvíme naň kapustu a vytvoríme závin. Potriem vajcom vyšľahaným s polievkovým korením a s rascou. Preložíme na pekáč a upečieme.
Kapustové posúchy
500 g hrubej múky, droždie, soľ, mlieko, 1 žĺtok, 50 g oleja. Plnka: 500 g hlávkovej kapusty, 50 g oškvarkov, mleté čierne korenie.
Z múky, kvásku, oleja a žĺtku vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Kapustu postrúhame, osolíme a na masti podusíme do polomäkka. Pridáme oškvarky posekané na drobno, okoreníme a necháme vychladnúť. Vychladnuté zmiesime s vykysnutým cestom. Na vymastený plech kladieme z cesta malé kôpky, ktoré roztlačíme na tenké posúchy. Upečieme. Podávame s kyslím mliekom.