mailer23 Malo by to sedieť,ale nie fyzicky v krčme!!! Ako nám bude denne sedieť príjem s výdajom? Veď každý bude iný. Nikto a nič neprikazuje mať zložené všetky zásoby výločne na nejakom jednom jedinom mieste a ani nič to miesto nešpecifikuje. Preto ani zákon nepočíta s denným stavom zásob. Je to len hyperaktivita colníkov a ich snaha postupovať podľa metodiky, ktorú im napísal tupec. Tu ale platí zákon a pre všetkých rovnako. Je bežným javom, že krčmár v chudobnej dedine, ktorého krčma je do roka 3x vykradnutá ma svoje zásoby zložené aj u seba doma, aj v aute, aj u svokry. Množstvo krčmárov nakúpy alkohol v akcii až takmer v 100-kách fliaš, všetko riadne zaúčtujú a vedú tie vysoké čísla v evidencii, ale prečo by to mali mať zložené rovno za barom, kde má mať takéto zásoby karavan, z ktoreho sa predáva cigánska, klobásy a borovička?
Myslím, že je to iniciatíva samotných colníkov, ktorí chodia na kontroly, lebo podľa informácií aj tu na porade, nie všade to funguje rovnako. Ak by mali takú metodiku, musela by byť napísaná zrejme formou "kuchárskej knihy" a nad rámec zákona, o čom dosť pochybujem. Už som počula aj o takých kontrolách, že prišli, vystrašenej barmanke povedali, aj tak ti niečo nájdeme, a tá im radšej "poďakovala", aby odišli, hoci všetko mala v poriadku. Pri kontrolách je to len a len o ľuďoch, podľa zákona by mali kontrolovať, či má všetky doklady o nákupe liehu v poriadku, teda od koho nakúpil, a keď sa stavy zásob majú evidovať ku koncu mesiaca, nemôže ani colník žiadať inokedy, tak načo zapisovať každý deň, keď nemusí. Ja by som si evidenciu fliaš robila až na konci mesiaca, samozrejme spätne za každý deň, podľa dokladov, aby som mala za každý deň nákup fliaš a predaj fliaš, potom napíšem stav zásob skutočne zistený a porovnám s tým čo mi vyšlo z dokladovej evidencie. Celá táto evidencia je výmyslom silnej liehovarníckej lobby, ktorá má aj naďalej vplyv na liehovú legislatívu.