Zavrieť

Porady

Šišky

Sú tu fašiangy a ja tu nevidím žiadny recept na šišky. Nemáte nejaký dobrý, osvedčený?
Usporiadat
ajacik ajacik

ajacik je offline (nepripojený) ajacik

robím to, čo ma baví a zarábam pri tom ťažké prachy :) ...viac
Ja ani nepotrebujem žiadny recept.
Zajtra sme pozvaní ku mame na výýýborné šišky .
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
Magma Magma

Magma je offline (nepripojený) Magma

Závidím... a čakám na recept.
0 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
Skúsim pridať recept na šišky, ktoré som dnes robila ja, upozorňujem, že pre diabetikov mám presne tento istý recept, len dávam dia džem - vlastnú výrobu, no a trošku cukru v kvásku nikomu neuškodí.

1 kg polohrubej múky - dva krát ju preosiať, aby sa dostalo do nej veľa vzduchu, 1/2 KL soli, 4 žĺtka, 1,5 dl rumu, 1 šľahačka do cesta a kvások, ten si pripravím nasledovne :
0,5 l letného mlieka, 1 rozdrobené kvasnice, 1-2 KL kryšt.cukru, dobre premiešať a nechať na teplom mieste vykysnúť.

Preosiatu múku, (večer pred pečením si ju dám na radiátor, aby mala správnu teplotu), žĺtka, soľ, rum a šľahačku vymiesim s kváskom, ktorý zdvojnásobil svoj objem a ručným elektrickým šľahačom a metličkami na tuhšie cesto dokonale vymiešam, aby sa cesto začalo odliepať od bokov a začali sa mi v ňom robiť bubliny. Po vymiešaní cesto prikryjem ( robím ho v miske - rýchlokyske) a necham vykysnúť až kým mi nenadvihne vrchnák na miske, vyklopím na dosku, vyvaľkám asi na 1 cm, pohárom namočeným v múke vykrajujem kolieska. Prichystané ich ešte nechám chvíľku pod obrúskom, medzitým si prichystám panvicu s olejom, očistím MRKVU! - tá je dôležitá, nakrájam ju na kolieska a do horúceho oleja vkladám kolieska tak 2-3 mrkvy, vložím šišky a prikryjem. Oleja musí byť dostatok, aby šišky v ňom plávali. Po chvíli odokryjem pokrievku, opatrne, aby voda z nej nekvapkala do oleja ( tá popálenina bolí), prevrátim šišky a už odokryté ich dosmažím. Pred ďalším prikrytím novej várky šišiek vždy utriem pokrievku do papierovej utierky, keď mrkva už má nepeknú farbu vyberiem a počas smaženia vždy pridávam novú. Olej mi nehorí, všetko zlé z neho preberá mrkva. Horúce šišky kladiem na papierové utierky, aby v nich nebol olej, na vrch dávam džem, kto ľúbi tak slivkový lekvár a každý dostane na tanierik porciu vyšľahanej šľahačky a pridáva si na šišky. A ešte niečo, neposýpam cukrom na vrchu, kto chce popráši si ich vanilkovým cukrom.

Želám všetkým, ktorí skúsia môj recept príjemnú vôňu šišiek a fašiangov.
Naposledy upravil ondrejvla : 05.02.06 at 12:57 Dôvod: ...stratila sa nula!
0 0
ajacik ajacik

ajacik je offline (nepripojený) ajacik

robím to, čo ma baví a zarábam pri tom ťažké prachy :) ...viac
mňam, vyzerá to super.
To mrkva berie preč všetko to prepálené a pod??
A môžem ju použiť napr. aj pri rezňoch, fašírkach...?
0 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
ajacik
mňam, vyzerá to super.
To mrkva berie preč všetko to prepálené a pod??
A môžem ju použiť napr. aj pri rezňoch, fašírkach...?
Ja ju používam iba pri šiškách, ale skús aj pri rezníkoch. Len nesmieš máš olej na najvyššom stupni, vždy v 2/3 teplotného rozhrania platne.
0 0
ajacik ajacik

ajacik je offline (nepripojený) ajacik

robím to, čo ma baví a zarábam pri tom ťažké prachy :) ...viac
skúsim, zaujímavý nápad. dakujem za inšpiráciu
0 0
Bambit Bambit

Bambit je offline (nepripojený) Bambit

Koľko mlieka dávaš na ten kvások ?
0 0
kaktusy kaktusy

kaktusy je offline (nepripojený) kaktusy

Bambit
Koľko mlieka dávaš na ten kvások ?

No predsa 5 l ?!?!?! Je to určite omyl
Myslím si, že 0,5 l. Alebo nie?
0 0
moona moona

moona je offline (nepripojený) moona

Ja som robila tieto -
Tvarohové šišky s ovocnou penou
250g tvarohu, 300g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 1PL práškového cukru, štipka soli, 2 žĺtky a 1 celé vajce, 3PL rumu, kôra z jedného citróna;
pena: 2 bielky, 2PL kryštálového cukru, 150 – 200g džemu;
Zmiešame tvaroh, cukor, žĺtky, vajce a rum, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, štipkou soli a citrónovou kôrou. Vypracujeme cesto a rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré vyprážame v rozpálenom oleji z obidvoch strán.
Hotové šišky podávame s penou: z 2 bielkov ušľaháme nad parou tuhý sneh s 2PL kryštálového cukru a postupne prišľaháme k snehu cca 150g ovocného džemu. :p
Naposledy upravil moona : 05.02.06 at 15:30
0 0
janasv janasv

janasv je offline (nepripojený) janasv

ajacik
mňam, vyzerá to super.
To mrkva berie preč všetko to prepálené a pod??
A môžem ju použiť napr. aj pri rezňoch, fašírkach...?
Ano, odporuca sa, vtedy a vraj nic nepripali.
0 0
Janka6685 Janka6685

Janka6685 je offline (nepripojený) Janka6685

mladá začínajúca podnikateľka - účtovníčka, mzdárka, ktorá potrebuje poradiť a ak to bude možné, rada poradím aj ja ...viac
Ja som robila takéto:

Potrebujeme: - Kvások: 30 g droždia, 100 ml mlieka, 30 g práškového cukru
- Cesto: 500 g polohrubej múky, 1 vajce, 50 g cukru, 300-400 ml mlieka, 1 lyžička soli

Ako na to:
Z mlieka, z cukru a droždia pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť. Potom ho zmiešame s múkou, pridáme vajce, cukor, teplé mlieko, soľ a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto kysnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme, povykrajujeme kolieska, vypražíme ich v horúcom tuku po oboch stranách a ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre pomiešanom s vaniklovým cukrom.

V pôvodnom recepte bola maková plnka, ktorá sa dávala do vnútra šišiek, ale ja som urobila pred vyprážaním do koliesok palcom priehlbinku a po vypražení som do priehlbinky dala džem a posipala práškovým cukrom.

Maková plnka: 200 g maku, 100 ml mlieka, 150 g práškového cukru, kôra z citróna

Mak zomelieme, pridáme cukor, teplé mlieko, postúhanú kôru z citróna a vymiešame.
0 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
kaktusy
No predsa 5 l ?!?!?! Je to určite omyl
Myslím si, že 0,5 l. Alebo nie?
Ospravedlňujem sa, už som to opravila. Jednoducho, stratila sa nula!
0 0
kaba kaba

kaba je offline (nepripojený) kaba

Pridám dobrý recept na jemné fašiangové šišky.
5 žltkov, 5 dkg práškového cukru, 2 balíky vanilinového cukru,
5 dkg rozpusteného masla, 0,5 kg hladkej múky špecial, štipka soli,
1 polievková lyžica rumu a kvások z 2 dcl mlieka zmiešame a vypracujeme
hladké cesto. Necháme vykysnúť / 40 min. /.
Potom cesto vyvaľkáme na hrubku asi 1- 1,5 cm a povykrajujeme šišky.
Vykrájané necháme ešte asi 15 min. kysnúť. Pečieme v horúcom
oleji / masti / pod pokrievkou. Po obrátení na druhú stranu pečieme
bez pokrievky.
Po upečení posypeme práškovým cukrom, prípadne na vrch šišky dáme
lekár.
Vyskúšala som ich plniť lekvárom a to tak, že po upečení som do šišky
vstrekla injekčnou striekačkou zriedený džem.
0 0
Kristína Kristína

Kristína je offline (nepripojený) Kristína

Pampúchy - šišky robím iba z hrubej múky. Zo zvyšných bielkov sa vyšľahá tuhý sneh a pridá sa nakoniec do dokonale vymiešaného cesta. Potom sa nechá bežne vykysnúť. Dobrá je aj postrúhaná kôra z citróna do tohto klasického kysnutého cesta.
Naposledy upravil Kristína : 07.02.06 at 08:48
0 0
tina1 tina1

tina1 je offline (nepripojený) tina1

VYBORNE SISKY:
30 dg uvarenych zemiakov
60 dg hladkej muky
4 cele vajcia
8 PL oleja
4 PL rumu
2 dcl mlieka + trocha na kvasok
8-10 dg kvasnic+trocha cukru
trocha soli
Vymiesime cesto, rozvalkame a hned vykrajujeme sisky. Nechame nakysnut 1 hod.
Piecieme v horucom oleji. Po upecení posypeme praskovym cukrom, prípadne na vrch sisky dáme lekvár.
Naposledy upravil tina1 : 29.02.08 at 06:48
0 0
Meggi 1 Meggi 1

Meggi 1 je offline (nepripojený) Meggi 1

tina1 Pozri príspevok
VYBORNE SISKY:
30 dg uvarenych zemiakov
4 cele vajcia
8 PL oleja
4 PL rumu
2 dcl mlieka + trocha na kvasok
8-10 dg kvasnic+trocha cukru
trocha soli
Vymiesime cesto, rozvalkame a hned vykrajujeme sisky. Nechame nakysnut 1 hod.
Piecieme v horucom oleji. Po upecení posypeme praskovym cukrom, prípadne na vrch sisky dáme lekvár.
tina1: múka sa nepridáva?
0 0
tina1 tina1

tina1 je offline (nepripojený) tina1

Meggi 1 Pozri príspevok
tina1: múka sa nepridáva?
Dakujem za upozornenie, ide tam 60 dg hladkej muky.
0 0
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

tina1 Pozri príspevok
VYBORNE SISKY:
30 dg uvarenych zemiakov
60 dg hladkej muky
4 cele vajcia
8 PL oleja
4 PL rumu
2 dcl mlieka + trocha na kvasok
8-10 dg kvasnic+trocha cukru
trocha soli
Vymiesime cesto, rozvalkame a hned vykrajujeme sisky. Nechame nakysnut 1 hod.
Piecieme v horucom oleji. Po upecení posypeme praskovym cukrom, prípadne na vrch sisky dáme lekvár.
Ahoj tina 1, tento recept máš aj vyskúšaný?
0 0
tina1 tina1

tina1 je offline (nepripojený) tina1

vema Pozri príspevok
Ahoj tina 1, tento recept máš aj vyskúšaný?
tento recept mam odskusany, robim ich pre moju rodinku, len bohuzial ja ich nemozem jest. Su ako pampusiky.
0 0
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
Je obdobie fašiangu, pridávam môj osvedčený recept:

25 Dg polohrubej múky
3 žĺtky
štipka soli
2 polievkové lyžice rumu (nie menej ako 40%)
1 šlahačková smotana

Vypracovať na hladké cesto. Rozvaľkať na tenkú vrstvu, rádielkom vykrajovať cca 4*6 cm (fantázii sa medze nekladú, môžu to byť aj kosoštvorce, trojuholníky), potom rádielkom ešte cez stred spraviť otvor tak 1-2 cm.

Opiecť do zlatista, pričom pri pečení musia PLÁVAŤ v oleji (oplatí sa zapnúť fritézu).

Ešte teplé obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať