Zavrieť

Porady

Prešovska štrúdla

Mám pripravené cesto na prešovsku štrúdlu vaľkanú ale nemám čas ju spraviť. Môžem pripravené cesto nechať v chladničke do zajtra?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    AGRO je offline (nepripojený) AGRO

    AGRO
    Recept na Prešovsku štrúdľu som našla tu na PORADE a robím ju dosť často.
    250g múka hl. špeciál
    80 g maslo
    1 žĺtok
    1 dl mlieko
    trošku soli.
    Postup: na dosku preosejeme múku, pridáme maslo, žĺtok, soľ a mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke 1/2 hofiny.

    Cesto rozdelíme na 3 časti. Každý diel rozváľkáme na pomúčenom obrúsku. Pokvapkáme maslom, posypeme troškou strúhanky, a dáme plnku - jablkovu alebo makovu alebo tvarohovu a zvinieme pomocou obrúska. Po každom stočení cesto natierame maslom, aby sa pri pečení lístkovalo. Vyrobíme tri štrúdle. Vložíme ich na vymastený plech alebo na papier na pečenie. Počas pečenia ich aspoň 1-2 krát potrieme maslom. Pečieme ale nie veľmi prudko aby nepraskli.
    Najviac nám chutí plnka - jablka s orechami - štrúdľa je taká šťavnatá.

    bezradná je offline (nepripojený) bezradná

    knihomol I. stupňa bezradná
    AGRO
    Mám pripravené cesto na prešovsku štrúdlu vaľkanú ale nemám čas ju spraviť. Môžem pripravené cesto nechať v chladničke do zajtra?
    Môžem sa spýtať, aká je tá prešovská štrúdla?
    K otázke: podľa mňa, ak to nie je cesto kysnuté, nič by sa tomu v chladničke nemalo stať.

    bezradná je offline (nepripojený) bezradná

    knihomol I. stupňa bezradná
    Aj som sa zabudla poďakovať za recept. Cez víkend si ho vyskúšam.
    Zatiaľ vďaka, potom sa ozvem ako sa to podarilo.

    STRELEC je offline (nepripojený) STRELEC

    STRELEC
    bezradná
    Aj som sa zabudla poďakovať za recept. Cez víkend si ho vyskúšam.
    Zatiaľ vďaka, potom sa ozvem ako sa to podarilo.
    Aj ja ďakujem. Som Prešovčan de Prešov a nevedel som, že máme aj štrúdľu. Idem manželke vytlačiť. (mám ju ako import. Zo Západu). (Slovenska).:p

    ormika je offline (nepripojený) ormika

    ormika
    STRELEC
    Aj ja ďakujem. Som Prešovčan de Prešov a nevedel som, že máme aj štrúdľu. Idem manželke vytlačiť. (mám ju ako import. Zo Západu). (Slovenska).:p
    A dokonca sa tá štrúdla volá Rýchla prešovská štrúdla. Raz som si ju opísala z nejakého časopisu. A naozaj je rýchla, lebo cesto je zarobené raz-dva, na pol hodinku sa dá do chladničky, medzitým si pripravím plnku jablkovo-hrozienkovú, vymastím plech a mňam... mňam..... dám upiecť a je to fakt bomba! Výjdu z toho tri štrúdle a na šupu s manželom zjeme 1,5 .

    Simonab je offline (nepripojený) Simonab

    Simonab
    Ja som ju piekla v nedeľu a môžem potvrdiť že je vynikajúca. Len sa tak po nej zaprášilo. Ďakujem aj ja za recept. Odložila som si ho s poznámkou -Prešovská štrúdľa vynikajúca.

    bezradná je offline (nepripojený) bezradná

    knihomol I. stupňa bezradná
    Milá AGRO!

    Veľmi pekne ďakujem za recept. Už len toto mi chýbalo. Minulú nedeľu som tú štúdlu spravila a po obede z nej zostali len omrvinky. Túto sobotu som spravila zasa a večer ma čakali len omrvinky. Teraz to vyzerá, že mám 2 možnosti:
    - každý týždeň vypekať normálnu dávku a čakať kedy sa to našincom zunuje
    - spraviť hneď dvojitú dávku a snáď sa im to rýchlejšie preje

    PS: U nás letí najviac maková s višňami a tvarohová s hrozienkami.
    Teraz, keď som plnila štrúdlu, nemala som už po ruke palmarín ani heru, tak som ju natierala rozpustenou CEROU a zdá sa mi to ešte lepšie,také krehkejšie

    monspa je offline (nepripojený) monspa

    monspa
    Vyzerá to dobre, mám doma podobný recept, ale tam ide kyslá smotana. Zajtra ho napíšem /ak v tomto kritickom čase nezabudnem /

    vema je offline (nepripojený) vema

    vema
    Tak túto štrúdlu určite vyskúšam aj ja, keď bude viac času.Ja momentálne pečiem štrúdlu z hotového štrúdlového cesta. U nás ho maju skoro všade.Sú tam 4 pláty.Každý plát potriem rozpusteným maslom dám vrstvu maku na to nastrúham jablká,dám trochu škorice,hrozienka a znovu mak.Zatočím,potriem maslom a dám piecť, tak pri 180 stupňov 35-40 min.Keď je ružová je hotová.Tá štrúdla je taká papierová,ale keď 10-15 min.postojí zmäkne.Je skoro ako ťahaná štrúdla.Páči sa mi, že je rýchlo hotová a je tam málo cesta a vela jabĺk.Môže sa plniť rôzne.To ja len tak mimochodom, pre spestrenie.:p

    monspa je offline (nepripojený) monspa

    monspa
    Zistila som, že ten recept na štrúdľu je už napísaný v téme koláče. Tak ho znova písať nebudem.

    lutik je offline (nepripojený) lutik

    lutik
    Milá Agro,

    upiekla dom štrúdľu podľa Tvojho receptu...chcem sa len opýtať...to má byť navrchu po upečení to cesto také tvrdšie, chrumkavé?
    Urobila som niečo zle, že ho mám také tvrdé?

    AGRO je offline (nepripojený) AGRO

    AGRO
    lutik - nestalo sa mi ani raz / piekla som ju často / aby bola tvrdšia a chrumkavejšia.
    Potierala si ju počas pečenia maslom ? Netreba ju piecť prudko ale pomaly a pri miernej teplote. Pozri ešte raz recept či si to robila presne tak . Ja som tento recept našla tu na PORADE a som spokojna. Predtým som štrúdľu vôbec nepiekla.

    lutik je offline (nepripojený) lutik

    lutik
    Piekla som ju pri 180 v elektrickej rure...treba este menej?
    Nechapem, co som pokazila...

    bezradná je offline (nepripojený) bezradná

    knihomol I. stupňa bezradná
    lutik
    Piekla som ju pri 180 v elektrickej rure...treba este menej?
    Nechapem, co som pokazila...
    Ja to pečiem tiež na 180 v el. rure. Podľa mňa to bude len v tom, že si to možno menej potierala maslom(mne sa to na prvý krát podarilo, že bolo cesto po upečení tvrdšie ale ja som si vtedy neprečítala dosť pozorne recept, že sa to má počas pečenia viac krát potierať)

    Itababa je offline (nepripojený) Itababa

    Itababa
    ja som raz mala kysnuté cesto na lángoše nemala som čas ho spracovať tak som to dala do chladničky na druhý deň som bez problémov vysmažila lángoše a boli super .ved aj cesto na lángoše do chladničky sa môže skladovať aj týždeň

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.