Zavrieť

Porady

napln prace kuchara

Naposledy upravil ivka70 : 10.12.16 at 20:06
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Terezia13 je offline (nepripojený) Terezia13

    Terezia13
    niečo je aj tu y

    a samozrejme doplniť to, čo bude požadované priamo od konkrétneho kuchára
    nepotrebné vynechať a doplniť jeho konkrétne povinnosti
    Kuchár

    Náplň práce
    Pripravovanie všetkých ponúkaných jedál (hlavné jedlá, polievky, šaláty,
    dressingy, oblohy).
    Zodpovednosť za kvalitu pripravených pokrmov.
    Dodržiavanie presne stanovených postupov prípravy jedál.
    Dodržiavanie prísnych hygienických štandardov a čistoty na pracovisku.
    Podieľanie sa na príprave jedálneho lístka.
    Organizovanie všetkých výrobných procesov prípravy jedál.
    Kontrola kvality hotových jedál.
    Sledovanie správnych skladových zásob základných surovín.
    Aranžovanie pripravovaných pokrmov a kladenie vysokého dôrazu na estetickú stránku pokrmov.
    ešte niečo aj tu

    Účelné využívanie skladovaných potravín určených na výrobu
    Správnu prebierku potravín zo skladu
    Dodržiavanie záväzných receptúr
    Kvalitu a zdravotnú nezávadnosť jedál a nápojov
    Plné využitie pracovného času
    Čistota výrobných priestorov a dodržiavanie hygienyckych zásad a predpisov
    Zostavenie jedálneho a nápojového lístka
    Vedenie predpísanej evidencie
    Degustuje pred výdajom, zisťuje kvalitu a dozerá na množstvo vydávaných jedál a nápojov

    Kontroluje výdaj jedál a nápojov
    Prijíma objednávky a kontroluje správnosť účtovaných cien
    Zostavuje podklady na vyúčtovanie tržieb a robí rozpis tržieb
    Vo veľkých výrobných prevádzkach jej prácu vykonáva vedúci prevádzky alebo vedúci smeny

    a ešte prikladám tento zdorj
    Do pracovnej náplne kuchára zaraďujeme tieto činnosti:

    zostavenie jedálneho lístku
    zhrnutie finančných nákladov na pokrmy uvedené v jedálnom lístku a tvorba cien
    zabezpečovanie potravinárskych surovín a polotovarov potrebných pre prípravu pokrmov podľa receptúr, ich správne skladovanie
    dodržiavanie hygienických noriem a nariadení
    príprava pokrmov
    úprava estetického vzhľadu pokrmov
    vydávanie pokrmov

    Kuchár sa podieľa taktiež na starostlivosti o kuchynský riad a vybavenie kuchyne, síce v niektorých väčších gastronomických zariadeniach môže túto úlohu prebrať pomocný personál. Kuchár by mal ovládať znalosti o zložkách jedla a základy zdravého stravovania. Mal by sa orientovať aj v príprave diétnych pokrmov. Ďalej sa môže špecializovať napríklad na rôznorodé národné kuchyne alebo na prípravu jedál pre ľudí s rozličnými ochoreniami, ktoré im bránia v prijímaní bežných pokrmov napr. ľudia trpiaci cukrovkou, celiatici, atď. Niektorí kuchári sa taktiež venujú vytváraniu nových a vlastných receptúr jedál.

    Povolanie sa vykonáva prevažne v kuchynských prevádzkach hotelov, reštaurácií, pizzerií, snack-baroch, kaviarní, vinární, bufetov, nemocníc, školského a závodného stravovania, rezidencií i domácností. Pracuje sa v prostredí vyšších teplôt a potravinových aróm a vôní, často i v zmennej prevádzke[1]. Vzdelanie môžu kuchári získať na stredných odborných školách alebo absolvovať pomaturitné kvalifikačné štúdium.
    treba si len vybrať

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.