Zavrieť

Porady

Marhuľový koláč

účtovníčka
Ahojte, keďže ma dnes čaká zaváranie marhúľ chcem Vás poprosiť o nejaké recepty na koláče, hlavne ten s posýpkou.
Usporiadat
tiny77 tiny77

tiny77 je offline (nepripojený) tiny77

z malickosti sa sklada svet. ...viac
marhulovy kolac s posypkou.

1 hera
1,5 hrnčeka krystalového cukru
3 hrnčeky polohrubej múky
prášok do pečiva
1 vanilkový cukor

- rozdrvit na mrveničku, 2 hrste odobrat

do zvyšného cesta pridat:
1,5 hrnčeka studeného mlieka
2 vajíčka


cesto vyliať na vymasteny, pomúčený plech,
poklásť marhule (alebo ine sezonne, kompotové ovocie)
posypať odobratou mrveničkou
a dať upiecť na cca 30 min pri teplote 160°C.

je vyborny.
bru chuť.
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
otázka otázka

otázka je offline (nepripojený) otázka

účtovníčka
Ďakujem, cez víkend určite vyskúšam. A teší ma, že tam nie je droždie.
0 0
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

Ja robím marhuľový koláč z kysnutého cesta, navrch poukladám marhule, ak sú veľké, tak ich rozkrájam na osminky a posýpku urobím: trochu hrubej múky, trošku prášk., cukru a kúsok masla (Hera, Palmarin). Rozmrvím a posypem koláč a dám upiecť.
0 0
janasv janasv

janasv je offline (nepripojený) janasv

Toto moze byt aj broskynovy, jahodovy, rebarborovy ci napr. malinovy kolac:

Zelatinovy kolac:
Cesto: 4 vajicka, 4 PL krys.cukru, 4 PL ploh.muky, 1/2 prasku do peciva, dzem, kompot

Z bielkov a cukru vyslahat sneh, postupne pridame po jednom zltky, muku a v nej rozmiesany prasok do peciva. Ruru mierne nahrejeme /160-180 stupnov C/. Dame upiect na vymasteny a mukou vysypany /alebo papier na pecenie/ plech a vychladnut. Na studenu piskotu dame tenku vrstvu dzemu, poukladame ovocie a potom ho zalejeme horucou polevou.

Poleva: stavu z jedneho kompotu + 2 dcl sirupu /vody/ + 1 Zlaty klas /vanilkovy puding/ uvarite na hustu kasu a horucu nalejeme na kolac. Studene krajame na rezy.
---------------
Ja to robim tak, ze ked mam cerstve ovocie, najprv z neho uvarim kompot s dostatkom stavy, ochutim ho ako mi vyhovuje. Mal by chutit vyraznejsie sladkokyslo - osviezujuco. Recept si mozte potom prisposobit - myslim preratat na vacsi plech, ako ja. Napr. polevy niekedy robim viac.
-------

Asi to tu uz niekde bolo, ale toto je moja oblubena bublanina /1 hrncek = 2 dcl/:

Cesto: 2,5 hrnceka polohr.muky, 1 prasok do peciva, 1 hrncek /moze aj menej - 3/4 / cukru, 1 vanilkovy cukor /nemusi/ - zmiesat. Pridat 1 hrncek mlieka, 1 hrncek oleja, 2 cele vajcia. Dobre premiesat.

Posypka/nemusi byt/ : 3 PL hrubej muky, 3 PL pras.cukru, 2 PL masla - zmiesat, dat schladit do mrazaku.

Dat nahriat ruru. Vymastit a vysypat plech /alebo papier na pecenie/, na vrch poukladat ovocie - ake chces, ake mas v ponuke - cerstve, mrazene, kompot.... Potom na to postruhat, ako jablka, posypku. Pecie sa to asi 40-45 min na 160-180 stupnov C - podla ovocia. Pocukrovat /nemusi/.

Ked sa pecie s ribezlami - opatrne, pustia dost stavy, musi dobre vychladnut na plechu a az potom krajat. Inak sa rozpadne.

Jablka vsak pri tomto kolaci davam naspodok - najprv papier na pecenie vymastim maslom, posypem skoricovym a vanilkovym cukrom, dam na platky pokrajane jablka a zalejem cestom. Je hustejsie, treba ho rozotriet.
Robim to preto tak, ze jablka sa pekne udusia a neurobi sa na nich taka supka, ako ked ich mate navrchu na kolaci. Kolac s jablkami mozte vlazny podavat aj s vanilkovou zmrzlinou....:p
0 0
ingi ingi

ingi je offline (nepripojený) ingi

Zuzka
Ja robím marhuľový koláč z kysnutého cesta, navrch poukladám marhule, ak sú veľké, tak ich rozkrájam na osminky a posýpku urobím: trochu hrubej múky, trošku prášk., cukru a kúsok masla (Hera, Palmarin). Rozmrvím a posypem koláč a dám upiecť.
Vyskúšala som pridať aj čučoriedky, koláč bol fantastický.
0 0
Milan Benka Milan Benka

Milan Benka je offline (nepripojený) Milan Benka

obyvateľ SR
Ešte to nafotiť a prilepiť.......:p :p :p
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

janasv
...Asi to tu uz niekde bolo, ale toto je moja oblubena bublanina /1 hrncek = 2 dcl/:
Cesto: 2,5 hrnceka polohr.muky, 1 prasok do peciva, 1 hrncek /moze aj menej - 3/4 / cukru, 1 vanilkovy cukor /nemusi/ - zmiesat. Pridat 1 hrncek mlieka, 1 hrncek oleja, 2 cele vajcia. Dobre premiesat.
....:p
ja robievam podobny, ale "recepis" je trosku iny, lahko sa to pamata, lebo prisad je tam vzdy o pol hrnceka menej:

2 hrnceky polohrubej muky (preosiat, dolezite)
1 1/2 hrnceka pras. cukru
1 hrncek mlieka
1/2 hrnceka oleja
+ 2 vajicka + prasok do peciva + stipka soli + vanilkovy cukor

suche veci zmiesam v mise, pridam "nesuche" a miesam chvilku ako maltu, preto mu aj hovorime "maltovy kolac" ...

uplne zmeneny je, ked namiesto obycajneho prasku do peciva pridam "pernikovy" ... vtedy sa da upiect aj s ovocim, alebo aj bez, ale potom do cesta pridam hrozienka a nakoniec ho upeceny, ale este horuci natriem dzemom a posypem grankom ...

peciem 35-40 min na 180-190 stupnov

obycajne nestiha celkom vychladnut
0 0
janasv janasv

janasv je offline (nepripojený) janasv

ayya
ja robievam podobny, ale "recepis" je trosku iny, lahko sa to pamata, lebo prisad je tam vzdy o pol hrnceka menej:

Je to syty kolac, dobry aj s cajom, mliekom alebo kakaom na ranajky, desiatu ci olovrant.:p
0 0
Gabriela Horváthová Gabriela Horváthová
Mňam, už sa mi zbiehajú sliny.
gigi
0 0
otázka otázka

otázka je offline (nepripojený) otázka

účtovníčka
[quote=Zuzka]Ja robím marhuľový koláč z kysnutého cesta, navrch poukladám marhule, ak sú veľké, tak ich rozkrájam na osminky a posýpku urobím: trochu hrubej múky, trošku prášk., cukru a kúsok masla (Hera, Palmarin). Rozmrvím a posypem koláč a dám upiecť.
Zuzka, môžeš sem "hodiť" podrobný recept na to kysnuté cesto? Ja mám takú averziu na kysnuté cesto, aj keď to máme radi. Vždy mi to skončí v koši. Jedno jediné sa mi v živote vydarilo a to oškvarkové pagáče.
0 0
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

Zuzka,na kysnuté cesto tu nájdeš veľa príspevkov a podrobných.Ja tiež robím marhuľový koláč z kysnutého cesta.Pridám ti ešte recept na cesto
so šľahačkovou smotanou,tiež dobré.
3 vajcia,250g cukru kryštálového,450g polohrubej múky,1 prášok do pečiva a 1 šľahačková smotana.Všetko spracuješ vyleješ na plech,na vrch marhule a posýpku.Dobrý je aj na druhý deň a je ho veľa.
0 0
otázka otázka

otázka je offline (nepripojený) otázka

účtovníčka
Díky, poskúšam.
0 0
Žarnov Žarnov

Žarnov je offline (nepripojený) Žarnov

vyskúšala som tento recept cez víkend, no neviem....toho mlieka je tam podľa mňa priveľa, koláč bol ťažký ako neprepečený, pritom moja rúra pečie perfektne, a nebolo by lepšie pridať len 1 hrnček mlieka a zmes potom vymiešať v mixéri? Vyskúšam ešte raz.....
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Žarnov
vyskúšala som tento recept cez víkend, no neviem....toho mlieka je tam podľa mňa priveľa, koláč bol ťažký ako neprepečený, pritom moja rúra pečie perfektne, a nebolo by lepšie pridať len 1 hrnček mlieka a zmes potom vymiešať v mixéri? Vyskúšam ešte raz.....
ktory to bol konkretne? viac receptov sa tu objavilo alebo: nebolo to tou nizkou teplotou? ja ten maltovy peciem pri 190 a v prostriedku rury, nie polozeny na spodu ... vtedy sa upecie rovnomerne ... a nevytiahnem ho skor, kym si nie som ista, ze je hotovy ... zacne sa od okrajov plechu odtahovat... tak asi na centimeter
porovnavala som ten moj recept s tym prvym... je tam viac mlieka, ale aj muky je podstatne vacsie mnozstvo... vyskusaj este raz, moze to byt aj mnozstvom ... teda: toho mojho je menej, takze vrstva cesta je tensia, potom sa nutne musi viac prepiect imho
Naposledy upravil ayya : 17.07.06 at 15:52
0 0
mirka165 mirka165

mirka165 je offline (nepripojený) mirka165

Ja som už druhýkrát za sebou piekla tento:

2 biele jogurty (150g), 2 vajcia, 1,5 jogurtového kelímku kryštálového cukru spolu zašľaháme, potom pridáme 3 kelímky polohrubej múky a 1 prášok do pečiva. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, na to poukladáme polovičky marhúľ, pocukrujeme a posypeme posýpkou. Tú si pripravíme s polohrubej múky, kryštálového cukru a trošky masla. Upečieme za 15 min pri teplote 200°C.
Vyzerá ako kysnutý, je však oveľa rýchlejší a takmer žiadny riad.
0 0
monibo monibo

monibo je offline (nepripojený) monibo

Aj my sme zavárali marhule a tak som včera zo zvyšných upiekla tento koláč. Je naozaj výborný a chutý ako z kysnutého cesta, ale je oveľa rýchlejší.

RÝCHLY KOLÁČ

2 hrnčeky /200 ml/ polohrubej múky
1 hrnček kryštálového cukru
1 hrnček mlieka
1 vajce
1 zlatý klas
1 lyžička vanilkového cukru
1 prášok do pešiva
1 dl oleja

Múku zmiešame s cukrom a práškom do pečiva. Vo vlažnom mlieku rozmiešame zlatý klas, vanilkový cukor, vajce a olej. Všetko spolu zmiešame a roztrieme na vymastený a vysypaný plech. Pridáme akékoľvek ovocie a posypeme posýpkou, ktorú robím z hrubej múky, cukru a masla a dáme upiecť. Kto nemá rád posýpku, nemusí dať. Môže potom koláč poliať čokoládou.
Vyskúšajte a dobrú chuť!
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

To zas ja mám riadu dosť, lebo likvidujem, čo sa dá - 2, 3 druhy džemu, kompóty, tvaroh s opitými hrozienkami, posýpka. Všetko je sladké, do cesta potom dávam menej cukru. Na čerstvé ovocie samozrejme viac. A cesto rozdelím na dve veľké okrúhle formy z Pyrexu.
Je ozaj ako kysnuté.
Inšpirácia
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=3162
0 0
willma willma

willma je offline (nepripojený) willma

Ja som cez veekend v nedeľu taktiež robila maltový, pre istotu z dvojnásobnej várky musím povedať, že dnes nie je nič. Len sa po ňom zaprášilo.
0 0
Žarnov Žarnov

Žarnov je offline (nepripojený) Žarnov

Bol to ten marhuľový koláč s posýpkou od tiny77. Piekla som ho pri vyššej teplote ako ona uvádzala, teda pri 200 °C a tiež na strednej mriežke, bol zo všetkých strán pekne prepečený do zlatohneda a aj tak bol "ťažký", istotne bolo toho mlieka priveľa. Vyskúšam aj tvoj recept, veď teraz je marhuľová sezóna.
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Žarnov
Bol to ten marhuľový koláč s posýpkou od tiny77. Piekla som ho pri vyššej teplote ako ona uvádzala, teda pri 200 °C a tiež na strednej mriežke, bol zo všetkých strán pekne prepečený do zlatohneda a aj tak bol "ťažký", istotne bolo toho mlieka priveľa. Vyskúšam aj tvoj recept, veď teraz je marhuľová sezóna.
nie, myslim, ze nie je tam vela mlieka - lebo v tom mojom je velmi podobny pomer mlieka a muky... skor to podla mna bude pomerom (alebo nepomerom) hrubky cesta a teploty pri peceni - cim hrubsie cesto, tym pomalsie (teda menej stupnov) treba piect - ked tie dva kolace porovnas, tak moj je nizsi, moze sa rychlejsie piect ... tych 160 sa mi najprv zdalo malo, ale asi to malo zmysel
ale este mi napadlo, ... prasok do peciva (a aj vsetky trene babovkove a bublaninove cesta) nesmu dlho stat pred pecenim, lebo bublinky v nich splasnu ... prasok do peciva funguje vraj podobne ako sumienka, ked to cesto nechas dlho vonku, tak sa "vybublinkuje" a potom moze to cesto byt tazsie, bez bubliniek ... preto treba mat ovocie pripravene dopredu, aby sa na zamiesane cesto mohlo rychlo poukladat a dat piect co najskor po navlhceni toho prasku do peciva ...
opacne je to pri kvasniciach, to su zive organizmy, mozu byt v teple mimo rury dlhsi cas - rozmnozuju sa a pritom vytvaraju nejaky plyn a tym vlastne tie dierky, alebo bublinky v ceste (teraz neviem, aky kyslicnik to je) a pri peceni sa vysokou teplotou vlastne "pripravia o zivot" a prestanu vytvarat velke bubliny ... uz som to davno niekde citala, nemapatam si to uz presne, tak sorry
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať