Zavrieť

Porady

Stáčanie medu a cukor

chcela by som poprosiť, či nemá niekto skúsenosť... Na jar keď sme mali včielky slabé sme ich prikŕmili. Tento týždeň sme stáčali med a keď vo fľaškách postál na dne je usadená asi 1 cm vrstva cukru. Je med úplne znehodnotený, či sa dá ešte použiť? Stalo sa to niekomu? Čo to spôsobilo, alebo ako sa tomu vyhnúť? ďakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    legolas je offline (nepripojený) legolas

    muž legolas
    Dobrý deň, tak ako ste to napísali, tento stočený med nie je pravý, včely si ho preniesli do medníka pretože uvolňujú buňky pre matku, aby tam nakládla vajíčka pre ďalšiu generáciu včiel, keďže včely cukrový roztok prerobili a uložili do plodiskových plastov, tak pri plnom rozvoji ako som písal ho preniesli do mednikových plastov a tým sa zmiešal s donášanou sladinou, ktorú včely prerobia na med. Vzhľadom na to, že tento med obsahuje aj cukrový roztok, med nie je pravý a preto ho musíte dať takým včelstvám, čo sú slabé a nemajú nadsadený medník, tie môžte podnecovať, aby včelstvo zmocnelo. Keď by ste ho predali, tak vedzte, že je to pančovaný med....
    Naposledy upravil legolas : 20.06.18 at 10:43
    vicktor Pre vlastnu potrebu ho mozu konzumovat, nemusia dat len slabym vcelam.
    Dakujem za potvrdenie mojho laickeho nazoru, ze scukornatenie medu nie je dokazom jeho kvality.
    legolas ...pozri Viktor, čo je to za včelára, ktorý bude užívať podradný med? pritom vie, že urobil kdesi chybu, tak nech to dá včielkam, čo sú slabšie a tie sa mu naisto ešte v tomto roku odvďačia :-)

    misoft je offline (nepripojený) misoft

    misoft
    Každý poctivý a pravý med "cukornatie", lenže to nie je cukor, ktorým sa prikrmovalo (ten včely spotrebujú na svoju obživu).
    Naopak, pokiaľ med cukornatie - znamená to, že je KVALITNÝ. Ak položíš tú fľašu s medom do teplej vody (do 40°C) - zanedlho bude krásne tekutý.
    Tu čítaj: https://www.dobrarada.sk/clanok/neda...pravy-med.html

    Zdôrazňujem - cukornatenie medu nie je chyba, je to jeho vlastnosť.
    A perlička - našiel sa med, ktorý bol v zemi v džbánoch stovky rokov a bol požívateľný.
    Naposledy upravil misoft : 18.06.18 at 10:17
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    sona.m určite, lebo bolo dosť teplo počas toho ako sme spracovávali...?
    To že cukornatenie nie je na škodu viem, ale takto aj keď je teplo a do chvíľky, to som ešte nezažila :-)
    Dáša_ keď ste med stáčali, išiel do fliaš rovno alebo ste ho nejak "cedili" ? Nie je to iný druh usadenín, nie cukor?
    Terezia13 tým, že sa utvorila vrstva cukru na spodku je preukázateľné, že do medu sa dostal aj cukrový med, určený na podnietenie, pravý med - a nie je to žiadna vada - cukornatie rovnomerne v celom pohári, repkový med cukornatie už na 4-5 deň po vytočení a je dokázané, že je najkvalitnejší - nie pre cukrovkárov - ale repka obsahuje protirakovinové látky takže aj med aj olej z repky je zdravý
    legolas k tej repke dobrá odpoveď, ale zabudla si pripomenúť, že repkový med obsahuje najviacej cukru zo všetkých medov, takže tam kde je veľa repky, sú aj takí včelári, ktorí pridávajú včelám cukrový roztok do plastov a tie ho zpracujú spolu so sladinou repky, pretože tam to je zistiteľné iba rozborom...
      zbaliť

    Terezia13 je offline (nepripojený) Terezia13

    Terezia13
    žiaľ, odvíčkovali a vytáčali ste aj rámiky, kde mali ten cukor uložený, na jar ich treba podnecovať ešte keď nemáte dané medníky, aby mali dostatok zásob v plodisku, keď už kvitnú ovocné stromy v plnom kvete - zo začiatku ešte nemedujú, takže prikrmovanie je v poriadku - už radšej neprikrmujte, ak dávate medníky, hneď za ovocnými stromami kvitne repka a to sú už včely v dobrej sile, niektoré rodiny ak zle prezimujú a na medník ešte nedáte, tie prikrmovať môžete, aký med ste točili? dúfam, že nie agát, nemáte v okolí skúseného včelára? vždy sa poraďte, knihy nestačia - prax je niečo úplne iné, skúste med precediť cez jemné sito, v predajniach včeláskych potrieb sú nádoby a na nich sito
    Naposledy upravil Terezia13 : 18.06.18 at 18:35
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    legolas až na to jemné sito, a cukor, ten včely neukladajú sa to dá čítať...
    Terezia13 nevadí, máme 30 rodín a včelárime už 35 rokov
    legolas čo si tým chcela naznačiť? ja včelárim 34 rokov a nechválim sa..., nechodím tu často, ale vidím, že škoda času na vysvetlenie, lebo je tu akási hierarchia, čo niekedy nebolo, zbytočne vysvetľovať, keď niekto sa cíti byť teoretický múdrejší :-)
      zbaliť

    pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

    pavol54
    Čo som mal možnosť odpozorovať, tak rýchlosť cukornatenia medu závisí v prvom rade od toho z akých kvetov sa získa, podotýkam že málokedy sa podarí získať len repkový (ktorý cukornatie "pred očami"), druhý extrém je agátový. V druhom rade od kalendárneho termínu stáčania, a za tretie od zmesi kvetov z ktorých bol získaný. V tvojom prípade sa mohlo stať že včielky boli aj na repke, a ten bol už vyzretejší tak klesá na dno. Ak by som chcel med pančovať tak jednoducho izoswetom ktorý vyzerá ako med a nie pracne rozpúšťať cukor a dávať včelám
    Naposledy upravil pavol54 : 23.06.18 at 09:09

    ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

    ivka70
    Ja teda neviem, ale cukornatenie medu je jeho prirodzena vlastnost.
    Staci nizsia teplota pri uskladneni.
    Nezda sa mi, ze by na dne bol cukor, ktorym ste prikrmovali.
    To by tam tie vcely, podla teba, prenasali krystaliky cukru?
    Ak ste prikrmovali, tak ten skonzumovali.
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    sona.m ale to tam bolo do polhodinky po stáčaní, to nemohol stihnúť scukornatieť prirodzene...a len cca 1 cm odspodu, to vyzerá ako keď sa čaj navarí a dajú sa lyžičky cukru a ten sadne na spodok... stalo sa nám to 1x, neviem, no inak sa tam ten cukor nemal ako dostať, len že ho tam tie včely prenášali...netuším, preto zisťujem či niekto nemá podobnú skúsenosť, pretože podľa môjho názoru sa aj tak asi s takým obsahom čoskoro pokazí
    misoft Rôzna hustota, ťažie čiastočky klesnú dole. Môžu to byť i čiastočky peľu, ktorý je v mede. Med sa nepokazí, ak si ho uschováš v sklenených fľašiach.
    Prečítaj si u mňa + pridám https://sk.wikipedia.org/wiki/Med
    Pokiaľ nad tým je kvapalný - spodok NEMÁ prístup kyslíka, nemôže sa tam nič skaziť. Aj samotný med sám ničí baktérie.
    sona.m ok, ďakujem
    legolas nedokážu to včely tak ako si to ty napísala urobiť, vieš dobre a keď nie, tak pri podnecovaní buď cukrom, alebo cukrovým roztokom ho včely spracujú a tak sa matka podnecuje aby sa rozplodovala, v prípade, že ten cukor nedokážu zpracovaťlebo sa schladil /roztok/, tak je samozrejme nedostatočne uskladnený v buňkách plastov, ale keď včelstvo zosilnie a je teplo, tak te roztok prenášajú do medníka ale už ho dokážu prerobiť , takže sa zmieša zo sladinou čo prinášajú, tak vznikne med, ktorý má väčší obsah cukru ako je to povolené, takže je na tebe, či ho budete predávať, alebo ho použijete pre vlastnú potrebu, ale podotýkam, je to strata dôvery v zákazníka.. Michal
    legolas tá teplota nemá nič spoločné s cukornatením medu...
      zbaliť

    Stáčanie medu a cukor

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.