Zavrieť

Porady

Je trstinovy cukor zdravy ?

Ahojte,

neviete niekto o nejakej realnej studii, alebo clanku alebo niecom, co potvrdzuje, alebo vyvracia teoriu o zdravosti trstinoveho cukru.

Ja som sa vsade docital, ze je ZDRAVSI ako biely, alebo hnedy cukor, ale to je taka informacia, ze az, kedze vieme ze biely cukor je vysolvene NEZDRAVY.

Cize sa nepytam, ci je zdravsi, ale ci je ZDRAVY a je dobre (alebo aspon neskodne) ho jest, alebo ci ho treba pouzivat sice radsej ako biely, ale aj tak cim menej tym lepsie.

Dik za pomoc

Maros
Usporiadat
silviaz silviaz

silviaz je offline (nepripojený) silviaz

ahoj

no trstinovy cukor je urcite zdravsi ako biely neprechadza chemickym spracovanim. raz som niekde citala ze oproti bielemu cukru ma hlavne tu vyhodu ze sa rozklada organizme a nie uklada. Mam synovca ktory ma vredovity zapal criev a jemu sa stav velmi zlepsil ked prestal konzumovat biely cukor a nahradil ho hnedym. Ale ako vsetko aj hnedy cukor nieje uplne neskodny ked sa konzumuje vo velkom mnozstve. Vsetkeho vela skodi. Velmi zdrava je napriklad fruktoza. Niektory ludia pouzivaju na sladenie radsej glukozu ale ta sa ma davkovat presne lebo sa nou da predavkovat a potom viac uskodi ako pomoze. Ked ma clovek rad sladkosti radsej viac ovocia alebo sladit fruktozou a hroznovym cukrom . Niektory ludia nahradzaju sladke susenym ovocim ale do neho sa pridava biely rafinovany cukor. Dobre vedia poradit aj v BIO predajniach.
Skus tuto stranku eufic.org su tam info o strave mozno tam nieco najdes. Je to europska rada potravinarskych info je to aj slovencine dolu sa nastavuje jazyk. snad ti to pomože.


pa pa
1 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
Stina Stina

Stina je offline (nepripojený) Stina

Ak chcete maškrtiť zdravo, mali by ste svoju pozornosť obrátiť na trstinový cukor. Predstavuje podstatne zdravšiu a chutnejšiu náhradu bieleho cukru. Veľmi ľahko sa vstrebáva a nezaťažuje tráviace pochody v organizme.
0 0
Denisa Denisa

Denisa je offline (nepripojený) Denisa

optimista
"Prírodný cukor z cukrovej trstiny obsahuje vysoký podiel životne dôležitých stopových prvkov,
minerálnych látok a vitamínov. Náš repný cukor to všetko stratil rafinovaním a okrem toho je ešte
zaťažený aj bielením." ...toľko z knihy.

takže aj keď obsahuje aj zdravé prvky, odporúčam používať ho len keď je to nevyhnutné. Škodiť môže tým, že nám prekysľuje organizmus.
0 0
legolas legolas

legolas je offline (nepripojený) legolas

muž
.... čo keby si namiesto cukru skúsil sladiť medom? ten je najzdravší
0 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Med je urcite najzdravsi, ale pravdu povediac, ani cukor som este v cakarni u lekara nevidela.
0 0
luigi72 luigi72

luigi72 je offline (nepripojený) luigi72

legolas Pozri príspevok
.... čo keby si namiesto cukru skúsil sladiť medom? ten je najzdravší
Ale zaroven med je aj alergen...
0 0
veva.. veva..

veva.. je offline (nepripojený) veva..

Máme 3-ročného chlapca a lekárka nám povedala, aby sme mu sladili čo najmenej. Namiesto bieleho máme používať hroznový alebo trstinový cukor.
0 0
pasuliatko pasuliatko

pasuliatko je offline (nepripojený) pasuliatko

cholerický drak s váhavým srdcom alebo váhavý drak s cholerickým srdcom.... ?????? ...viac
pokial viem ja tak hroznový cukor je najzdravší, ale určite neuškodí aj trstinoví cukor.
0 0
pasuliatko pasuliatko

pasuliatko je offline (nepripojený) pasuliatko

cholerický drak s váhavým srdcom alebo váhavý drak s cholerickým srdcom.... ?????? ...viac
mimochodom... čo v dnešnej dobe je zdravé? čo som sa dočítala tak sú dobré aj umelé sladidlá (fuj neodporúčam), med neviem nie každému je po chuti
0 0
barborabee barborabee

barborabee je offline (nepripojený) barborabee

Prave nedavno v telke o to hovorili a lekarka tam zostavila rebricek od najzdravsej alternativy po najmenej zdravu... Na vrchu bola melasa, teda trstinovy cukor, potom bol hnedy cukor,med,fruktoza,javorovy sirup a na poslednych prieckach sacharoza a umele sladidla..Bolo povedane: vsetko s mierou...a moj postrech je taky, ze melasa sice najzdravsia ale ta chut! Fuj. ako motorovy olej. Nabuduce skusim hnedy cukor ..nebudem sa predsa trapit
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

trstinovy cukor a tiez aj hnedy je iste zdravsi,ale nemyslim ze zdravy.
hnedy cukor navyse sladi menej,a je podobne ako trstinovy aspon raz tak drahsi ako ten biely.
neviem si predstavit piect s inym ako bielym,ale na priamy konzum/kava a pod./ alebo pri vareni pouzivam zasadne zdravsie druhy,biely len na to pecenie.
pri hroznovom cukre,kt.je sice najzdravsi,je ale problem,ze podporuje chut do jedla.takze tym co chcu drzat dietu alebo nepriberat,neodporucam.
umele sladidla su pre diabetikov,nie pre ludi na bezny konzum.lekari ich nedoporucuju.
med je velmi zdravy pre ludi ktory nan nemaju alergiu,ale tiez je dost kaloricky,takze s mierou.okrem toho,med v obchodoch je obohateny niecim co zabranuje cukrovateniu a to uz kvalitu kazi,nehovoriac o tom,ze niektore druhy su z polovice len cukor-ale to uz je na svedomi vcelarov,kt.takto nicia kvalitu svojho medu len preto,aby viac zarobili.myslim ze tie alergie ma na svedomi prave takyto med.
0 0
luigi72 luigi72

luigi72 je offline (nepripojený) luigi72

osky Pozri príspevok
med je velmi zdravy pre ludi ktory nan nemaju alergiu,ale tiez je dost kaloricky,takze s mierou.okrem toho,med v obchodoch je obohateny niecim co zabranuje cukrovateniu a to uz kvalitu kazi,nehovoriac o tom,ze niektore druhy su z polovice len cukor-ale to uz je na svedomi vcelarov,kt.takto nicia kvalitu svojho medu len preto,aby viac zarobili.myslim ze tie alergie ma na svedomi prave takyto med.
Dovolím si nesúhlasiť, alergia na med sa často vyskytuje u peľových alergikov a osôb alergických na uštipnutie včelou, čiže nie je to preto, že by niekto do medu primiešaval cukor.
Včely sa v zime prikrmujú sirupom (cukrovou vodou), keď zbierajú peľ, vtedy sa už neprikrmujú, takže ten med by mal byť zakaždým kvalitný. Treba kupovať od certifikovaných včelárov alebo od známych.
0 0
ludmilla ludmilla

ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

mahroch Pozri príspevok
Ahojte,

neviete niekto o nejakej realnej studii, alebo clanku alebo niecom, co potvrdzuje, alebo vyvracia teoriu o zdravosti trstinoveho cukru.

Ja som sa vsade docital, ze je ZDRAVSI ako biely, alebo hnedy cukor, ale to je taka informacia, ze az, kedze vieme ze biely cukor je vysolvene NEZDRAVY.

Cize sa nepytam, ci je zdravsi, ale ci je ZDRAVY a je dobre (alebo aspon neskodne) ho jest, alebo ci ho treba pouzivat sice radsej ako biely, ale aj tak cim menej tym lepsie.

Dik za pomoc

Maros
Maroš chémia bola vždy mojou silnou stránkou a na sacharidoch som sa doslova na výške vybláznila takže:

Malá škola cukru a sladidiel.

Rastliny vytvárajú z vody a CO2 – oxidu uhličitého za pomoci slnečného svetla cukor. Klasickými zdrojmi sú cukrová repa a cukrová trstina. Z vylisovanej šťavy z rastlín a jej ďalším spracovaním – zahusťovaním, kryštalizáciou a ďalším čistením vzniká náš klasický cukor. Medzi cukrom z cukrovej repy a trstinovým cukrom nie je pri rafinovanom bielom cukre vôbec žiadny rozdiel.
Cukor patrí k uhľovodíkom – sacharidom. Rozdeľujú sa do skupín podľa toho z koľkých
Jednotlivých modulov sa skladajú.
Jednoduchý cukor – monosacharid.
Pozostáva z jednej jednotky cukru, čo znamená, že pri jeho trávení nedochádza k ďalšiemu rozkladu a to je práve hroznový cukor (glukóza) a ovocný cukor (fruktóza).
Dvojitý cukor – disacharid.
Pozostáva z dvoch jednotiek cukru, čo znamená, že po jeho konzumácii sa pri trávení v tenkom čreve štiepi na moduly. Čo je dôležité vedieť
–náš klasický domáci cukor alebo kryštálový cukor (sacharóza skladá sa z glukózy a fruktózy)
mliečny cukor (laktóza pozostáva z glukózy a galaktózy)
sladový cukor (maltóza pozostáva z dvoch glukózových jednotiek)
Mnohonásobný cukoroligosacharidy a polysacharidy
Pri olisacharidoch sú na seba naviazaných niekoľko málo cukrových jednotiek. Čím ich je viac, tým menej sladko chutia. Sú pridávané ako prísady, výplne a stabilizátory do potravín. Ako príklad sa tu dá uviesť maltodextrin a ten sa tráviacimi enzýmami rozkladá na glukózové stavebné jednotky.
Ostatné oligosacharidy ako napr. oligofruktóza pôsobia v našom tráviacom systéme ako balastné látky pretože sa ľudskými tráviacimi enzýmami rozložiť nedajú. Prechádzajú ďalej do hrubého čreva a slúžia tam ako potrava pre baktérie dôležité pre naše zdravie. Tieto obsahujú artičoky a cigória. Sú to dlhoreťazcové inulíny a v izolovaných formách sa pridávajú napr. do nízkotučných jogurtov, aby im dodávali pocit krémovej chuti. Pozor inulín nie je to isté čo inzulín.
Najdôležitejší polysacharid je škrob pozostáva s tisícov dlhých reťazcov glukózových stavebných jednotiek v tráviacom trakte sa rozkladajú a sú aj absorbované. Krvný cukor po nich stúpa pomalšie ako po podaní jednoduchých cukrov. Dodávajú tiež ďalšie dôležité látky do tela ako balastné látky, vitamíny, minerály a sekundárne rastlinné látky.
Pravda o cukre je asi taká, že cukor zostane len cukrom a v každej domácnosti by sa malo s ním zaobchádzať šetrne. Med, hnedý cukor, trstinový cukor, sirup atď. neponúkajú žiadne výrazné prednosti pred obyčajným bielym cukrom. Pre zuby je rovnako škodlivý. Chemicky nie je žiaden rozdiel medzi cukrom trstinovým a cukrom z cukrovej repy. Nie je vôbec pravidlom, že trstinový cukor musí byť hnedý, môže byť aj biely. Je to tiež len sacharóza a fyziologicky a výživovo nemá žiadne prednosti pred cukrom z cukrovej repy. Potom existuje plno trstinový cukor – ktorý nie je rovnako rafinovaný ako trstinový cukor a ten máš zrejme na mysli. Ale taktiež pozostáva z 95% sacharózy, ale jeho menším spracovávaním obsahuje melasu (tá je zodpovedná za jeho typickú chuť) a je bohatší na minerály, stopové prvky a vitamíny. Mal by byť tiež bohatší než med na kalcium, železo a magnézium. Keďže má tiež vysoký obsah sacharózy prisudzuje sa mu veľmi falošný imidž zdravého cukru, ale bohužiaľ neprávom.




veva.. Pozri príspevok
Máme 3-ročného chlapca a lekárka nám povedala, aby sme mu sladili čo najmenej. Namiesto bieleho máme používať hroznový alebo trstinový cukor.

Vo vyváženej strave by sa naozaj s cukrom šetriť malo a v detskej strave, ktorá je bohužiaľ ponúkaná s veľkým obsahom cukru to platí dvojnásobne!!!!!!!!!!!!Chválim pani doktorku a súhlasím s ňou)))))
1 0
ludmilla ludmilla

ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

barborabee Pozri príspevok
Prave nedavno v telke o to hovorili a lekarka tam zostavila rebricek od najzdravsej alternativy po najmenej zdravu... Na vrchu bola melasa, teda trstinovy cukor, potom bol hnedy cukor,med,fruktoza,javorovy sirup a na poslednych prieckach sacharoza a umele sladidla..Bolo povedane: vsetko s mierou...a moj postrech je taky, ze melasa sice najzdravsia ale ta chut! Fuj. ako motorovy olej. Nabuduce skusim hnedy cukor ..nebudem sa predsa trapit
Pozor melasa nie je trstinový cukor, ale je to vedľajší produkt výroby cukru z trstiny.
trstinový a hnedý cukor je práve sacharóza
Naposledy upravil ludmilla : 29.06.09 at 12:06
0 0
motylik7 motylik7

motylik7 je offline (nepripojený) motylik7

telo zrelej ženy a duša mladej dievčinky ...viac
Ja sa roky riadim radami znalcov čínskej medicíny a poznaním pôsobenia rôznych zložiek na organizmus, ktorý hovorí, že hnedý i biely cukor sú z hľadiska pôsobenia na metabolizmus posudzované ako "inzulínový šok" a trstinový cukor ako taký skôr jemný vánok, ktorý až taký úder metabolizmu nespôsobí. Toť názor odborníkov.
Tak nech si každý svoj názor urobí sám ...
Ešte jednou alternatívou je sladká stevia či sladké drievko, ale aj o tých som už počula od viacerých ľudí niečo v zmysle inzulínového šoku, čiže sú vraj príliš, ostro sladké.
0 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Máme v rodine člena, ktorý má intolerancie na rôzne zložky potravín, o.i. i na biely cukor.
Po konečnom zistení že sa pridala ďalšia zložka do zoznamu, sa tento problém konzultoval aj s čínskou medicínou, kde bola doporučená iba fruktóza aj to iba v tekutom stave, nie kryštalickom.
Iný človek ktorý sa zaoberá výživou nás informoval, že trstinový cukor je síce veľmi dobrý, avšak obsahuje plesne, takže doslova zakázal jeho konzumáciu.
.
Takže cukor získava iba z čerstvého ovocia aj to iba v dopoľudňajších hodinách, nakoľko každý človek má schopnosť najlepšie stráviť cukor do 9 hod. ráno. A výnimočne ak je mimo domu, tak sa snaží byť na veciach sladených fruktózou.
.
Na margo medu: Práve pred týždňom sme kupovali med na trhu od včelára, ktorý sa ešte oprel o svoj certifikát zo zväzu včelárov. Na otázku či obsahuje cukor sme dostali zápornú odpoveď. Jeden med bol klasický tekutý, druhý krémový. Na krémový sa dostavila reakcia, čiže bol v ňom cukor. V našom prípade netreba nosiť potraviny ani na rozbor.
1 0
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

Kúpila som trstinový cukor, bol v krabici a tvrdý ako skala. Myslim, že bolo napísané nerafinovaný. Doma som ho roztĺkla a rozmixovala na prášok. Má chuť medzi cukrom a melasou. Dnes som piekla koláčik, na šálky, jablká, vajcia, múka, cukor, orechy,hrozienka,olej. Dala som tento cukor a výsledok bol veľmi dobrý, bol síce menej sladký, ale chutil. Na vrch som dala čoko.polevu. Ten cukor má inú chuť ako hnedý a trstinový cukor. Používa ho niekto?
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

vema Pozri príspevok
Kúpila som trstinový cukor, bol v krabici a tvrdý ako skala. Myslim, že bolo napísané nerafinovaný. Doma som ho roztĺkla a rozmixovala na prášok. Má chuť medzi cukrom a melasou. Dnes som piekla koláčik, na šálky, jablká, vajcia, múka, cukor, orechy,hrozienka,olej. Dala som tento cukor a výsledok bol veľmi dobrý, bol síce menej sladký, ale chutil. Na vrch som dala čoko.polevu. Ten cukor má inú chuť ako hnedý a trstinový cukor. Používa ho niekto?
kupujem buď jeden alebo druhý, ak nemám sladím si kávu medom. čaj iba medom.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

vema Pozri príspevok
Kúpila som trstinový cukor, bol v krabici a tvrdý ako skala. Myslim, že bolo napísané nerafinovaný. Doma som ho roztĺkla a rozmixovala na prášok. Má chuť medzi cukrom a melasou. Dnes som piekla koláčik, na šálky, jablká, vajcia, múka, cukor, orechy,hrozienka,olej. Dala som tento cukor a výsledok bol veľmi dobrý, bol síce menej sladký, ale chutil. Na vrch som dala čoko.polevu. Ten cukor má inú chuť ako hnedý a trstinový cukor. Používa ho niekto?
pravdepodobne si sa dostala k tzv.plnemu trstinbovemu cukru,ktory v sebe onsahuje este vsetky zlozky-vitaminy a mineraly,cize nie je rafinovany.pretoze aj trstinovych cukrov je viac a su aj biele!
ja som si taky kupila minuly tyzden,je uplne hnedy,nema klasicke krystaliky,skor take gulocky a vyzera ako bledsie kakao v gulockach.ale mali tam aj taky tvrdy ako kamen.alebo indicky plny trstinovy cukor a ten mal zase trochu inu farbu.vsetky su vsak kvalitn ,s obsahom svojich povodnych vyzivnych zloziek.je to tam aj napisane.
0 0
Stina Stina

Stina je offline (nepripojený) Stina

možno skúsiť tekuté sladidlo zo Stévie


  • 100% prírodný produkt
  • má takmer nulovú kalorickú hodnotu
  • je 150x sladšie ako cukor
  • vhodné pre diabetikov, obéznych ľudí a ľudí s nízkokalorickou stravou

sladidlo zo Stévie cukrovej je vhodné na varenie, pečenie, na sladenie ovocia, nápojov, šalátov, omáčok a všade tam, kde chcete nahradiť cukor.
Neobsahuje cukor, droždie, pšenicu, lepok, sóju, mliečne výrobky, vajcia, farbivá, arómy, umelé konzervačné látky ani umelé sladidlá!
2 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať