0
  • Paci sa mi to
  • Paci sa mi to Paci sa mi to Paci sa mi to
  • Poslať e-mailom
  • Verzia pre tlač

Práca v sobotu a nedeľu - príplatky

KatarínaL
Dobrý deň,
chcem poprosiť o radu. Ako je to vlastne s príplatkami za prácu cez víkend. Viem, že Zákonník práce príplatky za prácu cez víkend nepozná. Ale celkovo práca cez víkend sa považuje za nadčas,nie? Čiže príplatok bude 25%?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Teraz odpovedáte na otázku. Ak potrebujete v otázke niečo upresniť napíšte komentár namiesto odpovede. Nepýtajte si radu, ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    Usporiadať podľa času
    Niekedy nemusi byt praca cez vikend nadcas, ak je prac. cas rozvrhnuty napr. tak ze pracuje v so a ne a v pondelok a utorok ma volno, tak to nie je praca nad cas, treba zistit kolko ma ten dotycny odpracovanych hodin

Napr. u nas v krcme robia krcmarky:
    1. tyzden Po, Ut, Pi, So, Ne
    2. tyzden St, Štv.

Kazdy den po 11 hodin dokopy za 10 prac. dni maju 77 hodin odpr. Takze nemaju ani minutu nad cas. ale pri tom robia 2 vikendy do mesiaca
    Ide o to, že naši zamestnanci majú nadčas aj cez pracovné dni a niekedy pracujú aj v sobotu. Týždenne majú odpracovať 37,5 hodiny.
    Napr. za celý mesiac majú nadčas cez pracovné dni 30 hodín + odpracovali 2 soboty t.j. 15 hodín. Takže vlastne majú nárok na mzdové zvýhodnenie za 45 hodín, 25%????
    Pochváliť človek, príliš dôverčivý, a niekedy aj idealista, ktorý verí v dobro človeka ...viac Zoltán Kovács
    KatarínaL
    Ide o to, že naši zamestnanci majú nadčas aj cez pracovné dni a niekedy pracujú aj v sobotu. Týždenne majú odpracovať 37,5 hodiny.
    Napr. za celý mesiac majú nadčas cez pracovné dni 30 hodín + odpracovali 2 soboty t.j. 15 hodín. Takže vlastne majú nárok na mzdové zvýhodnenie za 45 hodín, 25%????
    Áno tak ako píšeš. Ale keď každý týždeň majú toľko nadčasov prečo neuvažujete o úprave týždenného prac.času napr. na 40 hod,t.j. 8 hodín denne.
    Podľa zákonníka riadne nadčasy 25%, práca vo sviatok 50%. My dávame za nadčasy v riadne pracovné dni 25%, za nadčasy v sobotu 50% a za prácu vo sviatok 100% príplatok. Takto zamestnancov trochu stimulujeme, aby pracovali keď treba aj v ich voľné dni. Myslíme si totiž, že je rozdiel, ak si napr. vo štvrtok potiahne o 2 hodinky, ako keď má prísť aj napr. v sobotu. Myslím, že to zákonník povoľuje.
    Fany
    Podľa zákonníka riadne nadčasy 25%, práca vo sviatok 50%. My dávame za nadčasy v riadne pracovné dni 25%, za nadčasy v sobotu 50% a za prácu vo sviatok 100% príplatok. Takto zamestnancov trochu stimulujeme, aby pracovali keď treba aj v ich voľné dni. Myslíme si totiž, že je rozdiel, ak si napr. vo štvrtok potiahne o 2 hodinky, ako keď má prísť aj napr. v sobotu. Myslím, že to zákonník povoľuje.
    Uznávam, že máš pravdu. Určite by boli viac motivovaní. Ale bohužiaľ to nezáleží odo mňa.
    Ale podľa Zákonníka práce stačí ak im dám za prácu v sobotu a v nedeľu iba tých 25%, nie?
    Ak by sme chceli viac, napr. ako píšeš ty, je to možné, ak je to stanovené v kolektívnej zmluve alebo v nejakých interných smerniciach. A my to nikde takto stanovené nemáme, takže sa riadime iba Zákonníkom práce.
    Áno, myslíš si dobre. My to máme v interných smerniciach. Ak nič také nemáte, potom je príplatok za prácu v S a N 25%, vo sviatok 50%. Ale iba ak ich pracovný čas nieje rozvrhnutý tak, že S alebo N pripadajú na ich riadny pracovný úväzok, teda ako bolo písané, robia napr. S a N, ale P a U sú doma. Ak odpracuje riadne pondelok - piatok a ešte pracuje aj v sobotu, potom za sobotu má riadnu mzdu + 25% priemeru.
    Prosím, ako by mali vyzerať také interné smernice? Čo všetko by malo byť v nich zakotvené?
    Ďakujem.
    Otázky k novej Porade
    http://www.porada.sk/nova-porada
    Zavrieť

Rubriky

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať