ilona Ja mám takýto prípad v reštaurácii a učtujem to takto:hotovosť 211/604,343 stravné poukážky ktoré faktúrujem Ticket restaurant 311/604,343 DPH na pásky z reg.pokladnice upravím o sumu zo stravných poukážok a fa. za poplatky z Ticket restaurant zaučtujem 518/321.Robím to takto už veľa rokom a DU k tomu ešte nemal pripomienky.
Reštauračné služby - 602
Ako postupovať pri účtovaní zásob pri vedení reštaurácie. Otázka: Začali sme viesť podvojné účtovníctvo pre reštauráciu. Zásoby účtujeme priamo do nákladov. Zásoby máme tohto charakteru: suroviny na výrobu jedál, káva, mlieko do kávy + cukor, čaje, alkoholické a nealkoholické nápoje, pochutiny. Ktoré nákladové účty je správne používať pri daných položkách a ako máme účtovať tržby z predaja hotových jedál, alkoholických a nealkoholických nápojov?
Odpoveď: Potraviny v reštaurácii majú v účtovníctve charakter materiálu, pretože ide o suroviny, ktoré pri výrobe jedál tvoria ich podstatu (§ 17 podvojného účtovníctva pre podnikateľov). Spotreba potravín sa účtuje na ťarchu účtu 501 - Spotreba materiálu. Tržby z predaja hotových jedál ako aj
doplnkového sortimentu sa účtujú na účte 602 - Tržby z predaja služieb.
Viac odpovedí na Vaše otázky z účtovnej problematiky nájdete
TU.
Zdroj: VD