Zavrieť

Porady

Platba stravnými lístkami

Zdravim vsetkych poradakov,
potrebovala by som poradit s takym dost zvlastnym pripadom.

Prevzali sme uctovnictvo jednej firmy, ktora prevadzkuje bufet. Trosku tam maju iny system uctovania ako sme boli zvyknuti a neviem ako to mame uctovat. Takze:

1. V bufete prijimaju platby hotovostou aj gastro listkami od zakaznikov. Pri uzavierke pokladne im vsak nikde neukazuje kolko bola hotovost a kolko poukazky z prijatej trzby, takze nemozeme uctovat klasicky prijem trzby na ucty 211/602 a 213/602 . V uzavierke je len uvedena suma hotovost spolu s DPH a z toho DPH, ako keby prijimali len hotovost.

2. Oni to riesia tak, ze nam na konci mesiaca napisu kolko stravnych listkov prijati od zakaznikov a my to mame nejako cez interny doklad odminusovat z trzby a z pokladne hotovostnej. Ale ako?

3. Stravne poukazky spatne predavaju spolocnosti Ticket Restaurant, ktora im uhradi rozdiel na ich ucet (rozdiel myslim sumu hodnoty vratenych stravnych listkov od ktorej je odpocitany urcity poplatok za spracovanie)

4. Ako to mame vsetko zauctovat? Ked to skusame, tak nam vzdy nieco ostane vysiet nesparovane.

Priklad ako rozmyslame, prosim opravte nas alebo doplnte, dakujem:
Aby sa to lepsie pocitalo tak uvediem denna trzba bola 1000 Sk, z toho 200 sk boli poukazky.

a) Trzba z pokladne podla uzavierky: 211/602, 343 ... 1.000,- Sk
b) znizenie trzby z pokladne 602/211 ... 200,- Sk
(znizime o sumu, ktora predstavuje hodnotu poukazok z trzby v pokladni)
c) predlozenie poukazok na inkaso 315/213 ...200,- Sk
d) uhrada spolocnostou Ticket Restaurant vratenych poukazok 221/315 ...175,- Sk

Chyba nam tu vsak doplnit 213 na strane MD aby sa sparovala a poplatok za vratenie v bode c) ... nevieme si s tym s kolegynou rady.

Prosim kto s tym ma skusenosti, dakujem este raz ..
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    JuKaS je offline (nepripojený) JuKaS

    JuKaS
    Ja by som to účtovala takto:
    a.) 211/602,343
    b.) 213/211 200.- Sk
    c.) 315/213 200.- Sk
    d.) 221,518/315 175.- Sk = 221 25.- Sk = 518 200.-Sk = 315

    ilona je offline (nepripojený) ilona

    ilona
    Ja mám takýto prípad v reštaurácii a učtujem to takto:hotovosť 211/604,343 stravné poukážky ktoré faktúrujem Ticket restaurant 311/604,343 DPH na pásky z reg.pokladnice upravím o sumu zo stravných poukážok a fa. za poplatky z Ticket restaurant zaučtujem 518/321.Robím to takto už veľa rokom a DU k tomu ešte nemal pripomienky.

    IvetaH je offline (nepripojený) IvetaH

    IvetaH
    Neviem prečo brať zo 604. Ja to robím takto:
    tržba komplet 211/604
    z toho stravné lístky odovzdané stravovacej spoločnosti 378/211
    potom príde na BU platba 221/378
    potom DF od spoločnosti 518/321
    urobím zápočet 321/378.

    Lenuška je offline (nepripojený) Lenuška

    Lenuška
    ilona Pozri príspevok
    Ja mám takýto prípad v reštaurácii a učtujem to takto:hotovosť 211/604,343 stravné poukážky ktoré faktúrujem Ticket restaurant 311/604,343 DPH na pásky z reg.pokladnice upravím o sumu zo stravných poukážok a fa. za poplatky z Ticket restaurant zaučtujem 518/321.Robím to takto už veľa rokom a DU k tomu ešte nemal pripomienky.

    Reštauračné služby - 602


    Ako postupovať pri účtovaní zásob pri vedení reštaurácie.
    Otázka: Začali sme viesť podvojné účtovníctvo pre reštauráciu. Zásoby účtujeme priamo do nákladov. Zásoby máme tohto charakteru: suroviny na výrobu jedál, káva, mlieko do kávy + cukor, čaje, alkoholické a nealkoholické nápoje, pochutiny. Ktoré nákladové účty je správne používať pri daných položkách a ako máme účtovať tržby z predaja hotových jedál, alkoholických a nealkoholických nápojov?
    Odpoveď: Potraviny v reštaurácii majú v účtovníctve charakter materiálu, pretože ide o suroviny, ktoré pri výrobe jedál tvoria ich podstatu (§ 17 podvojného účtovníctva pre podnikateľov). Spotreba potravín sa účtuje na ťarchu účtu 501 - Spotreba materiálu. Tržby z predaja hotových jedál ako aj doplnkového sortimentu sa účtujú na účte 602 - Tržby z predaja služieb.
    Viac odpovedí na Vaše otázky z účtovnej problematiky nájdete TU.
    Zdroj: VD

    ilona je offline (nepripojený) ilona

    ilona
    Ja učtujem 602 tržby z predaja služieb/ubytovanie,prenájom a pod/
    501- spotreba material/601 tržby z predaja kuchyňa,504-tovar ktorý sa predáva v nezmenenom stave/604-tržba z predaja tovaru.Určite si to každý prispôsobí aj podľa toho ako mu to lepšie vyhovuje a každá firma je niečim špecifická a každý šéf vyžaduje niečo iné ako aj každý daňovník si potrpí na niečom inom.
    Ahoj poraďáci.Mám podobný problém ale mi stavné lístky nenakupujeme, máme vývarovňu a poskytujeme stravu okolitým podnikom na základe našich stravných lístkov, ktoré im mesačne fakturujeme ako odobraté obedy. Lenže v jednom podniku máme aj vlastný bufet, v ktorom nakupujú za naše stravné lístky , nedajú si obed ale zoberú si bagetu, malinovku, sladkosti. Podniku sa ale fakturuje celkový počet odobraných lístkov . Takže akým spôsobom si určím tržbu za obedy a tržby za tovar z bufetu keďže v registračnej pokladni to nevidieť.

    Platba stravnými lístkami

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.