Zavrieť

Porady

Navrh novych odvodov od 2011 od p. Mihala.

Zdravim prosim o vysvetlenie ak by to preslo co by to znamenalo pre SZCO.Toto povedal Mihal:

"Ide o to, aby výška odvodov v prípade živnostníka odkrojila z celkovej ceny práce rovnakú sumu ako u zamestnanca," vysvetlil v rozhovore pre agentúru SITA podstatu nového koeficientu minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál.

Ja tomu nechapem vsak:
Celkova cena prace u zivnostnika je fakturovana suma.
Celkova cena prace u zamestnanca je hruba mzda+odvody zamestnavatela.

Tak ako moze byt vyska odvodov rovnaka? To ja mam ako SZCO, ktory nema zamestnancov platit odvody z fakturovanej sumy(co je ok) a plus este doplatit ako zamestnavatel sam za seba? Vsak to je choreee.

Ja by som to pochopil ak by sa doterajsia suma ktoru fakturujem navysila o sumu, ktoru mam este zaplatit ako zamestnavatel sameho seba, ale takto ak mi suma zostane, tak budem platit podstatne viac na odvodoch.
Usporiadat
Téma je uzavretá.
Katija Katija

Katija je offline (nepripojený) Katija

Laco-monter Pozri príspevok
Čo doteraz povedal Staněk , všetko malo hlavu a pätu.

Bolo by sem treba hodiť nejaký link na jeho vyjadrenie,lebo mne sa zdá, že je vytrhnuté z kontextu.
Link som uviedla.
Zaujala ma jeho odpoveď na túto otázku:

"Peter - Je správne že vláda ide zvyšovať odvodové zaťaženie živnostníkom ? Predsa živnostníci nemajú 20-25 dni preplatené dovolenky, preplatenie štátnych sviatkov,ručia celým svojim majetkom tak nemôže sa hovoriť, že idú sa im rušiť výnimky aby boli tak ako u zamestnacov. Nezmiešávajú sa potom hrušky z jablkami?
( 23.08.2010 09:05 ) Nie, pretože živnostníci platia minimum do penzijných systémov, ale budú poberať aspoň priemerný dôchodok."

Tak som bola zvedavá ako to myslí. Tu je moja otázka a jeho odpoveď

"Katarína - Citujem Vás. "Živnostníci platia minimum do penzijných systémov, ale budú poberať aspoň priemerný dôchodok." Čo to je ten priemerný dôchodok? A Akým zázrakom sa z minimálnych odvodov k takému dúchodku dostanu?
( 23.08.2010 09:53 )Majú zo zákona nárok na tzv. základný dôchodok, ktorý musí byť vyplácaný bez ohľadu na ostatné skutočnosti. Je to asi 380 eur."

Ešte raz link. Celé je to zaujímavé čítanie.
http://spravy.pravda.sk/odpovede.asp?t=STANEK2
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

mimochodom iba poznamenám, všetko má svoje výhody a nevýhody...

ja ako zamestnanec chodím rovnako do práce ako kolega živnostník autom, obidvaja ho rovnako potrebujeme...
on si ho uplatní do daňových výdavkoch, ja ako zamestnanec nie...

- na druhej strane nehovorím že jedno má iba výhody a druhé nevýhody, každé má niečo do seba...
- len ma udivuje ako niektorí hovoria akí chudáci sú živnostníci a ako radi by sa zamestnali ako zamestnanci... a ako sa robia zo živnostníkov "mučeníci" ...
0 0
Stefan2005 Stefan2005

Stefan2005 je offline (nepripojený) Stefan2005

!
Jana Motyčková Pozri príspevok
Pán Stanek si vymýšľa.
... alebo už vie viacej ako my .

Z programového vyhlásenia (2010-2014)

"Na zvýšenie solidarity v dôchodkovom systéme vláda SR prehodnotí systém valorizácie dôchodkov. Vláda SR zváži zachovanie súcasných solidárnych prvkov a odstráni disproporcie pri urcovaní sumy starobných a invalidných dôchodkov. Ako nástroj na zvýšenie solidarity v dôchodkovom systéme vláda SR zavedie minimálny dôchodok tak, aby pri splnení definovaného obdobia poistenia nebol ani jeden poistenec v stave hmotnej núdze."


0 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Nandrolon Pozri príspevok
mimochodom iba poznamenám, všetko má svoje výhody a nevýhody...

ja ako zamestnanec chodím rovnako do práce ako kolega živnostník autom, obidvaja ho rovnako potrebujeme...
on si ho uplatní do daňových výdavkoch, ja ako zamestnanec nie...

- na druhej strane nehovorím že jedno má iba výhody a druhé nevýhody, každé má niečo do seba...
- len ma udivuje ako niektorí hovoria akí chudáci sú živnostníci a ako radi by sa zamestnali ako zamestnanci... a ako sa robia zo živnostníkov "mučeníci" ...
Ty ako zamestnanec dostaneš pridelenú prácu zamestnávateľom , zamestnávateľ sa musí postarať o to , aby zamestnanci mali prácu.

Ak si zoberieš živnostníka , ten si tu prácu musí zaobstarať sám.
Ak si nezaobstará , nemá ....ale platiť musí , aj keď nie je z čoho , platiť musí aj keď mu jeho odberatelia nezaplatia pohľadávky .Nikto nezoberie v úvahu ,že jednoducho dočasne živnostník peniaze nemá .Dnes je bežné , že po vydaní faktúry von z firmy , Ti odberateľ povie , že faktúru zaplatia aj na 3 čiastkové úhrady v rozpätí 2 mesiacov .
Živnostník nemôže robiť ramená , lebo by nemal ani to .A ak pôjde hlavou proti múru , tak odberateľ si veľmi ľahko zoženie nového dodávateľa , ktorý mu neskorú úhradu strpí .
Ono aj pri zabezpečovaní práce pre samotného živnostníka a živnostníka zamestnávateľa je rozdiel .
Čo taký klientelizmus a prideľovanie štátnych zákaziek , ku ktorým sa smrteľník(živnostník) ani nedostane?
Na oko prídu z vyšších orgánov žiadosti o vypracovanie cenovej
ponuky ,osobne také hádžem do koša, lebo viem , že to je len splnenie si akej si litery zákona a viem, že keby som tam dala cenu akúkoľvek, tak sa do výberu nedostanem.Tam už je podnikateľ určený vopred .
Ale koľkí sa dostali tak, že museli za to zaplatiť .

Však to človek za tie roky vidí , kto má aké známosti na vyšších miestach , tak sa aj prideľujú zákazky , dotácie a všetkého čo sa okolo podnikania točí .

K tomu motorovému vozidlu a ku kolegovi čo pracuje na živnosť .
Som proti práci na živnosť tzv.zamestnanecký pracovný pomer ".
Na druhej strane však cesta do práce nie je výdavkom OVZD ani pre živnostníka , ale ani pre zamestnanca .
Naposledy upravil Zita5 : 23.08.10 at 09:36
7 0
Miska 1 Miska 1

Miska 1 je offline (nepripojený) Miska 1

Jozef Mihál Pozri príspevok
Som tu, čítam, ale okrem politizovania som žiadny konštruktívny návrh nenašiel. Škoda. Dovolím si zástupcom živnostníkov v tejto diskusií pripomenúť, že dnešné odvody - to sú aj odvody na zdravotné poistenie. 85% živnostníkov ich platí z minimálneho VZ. Z minimálnej mzdy ich platia 2% percentá zamestnancov.


Dobrý deň pán Mihál, vy vyhlasujete že 85% živnostníkov platí odvody z minimálneho VZ. Vám asi nedochádza že ten živnostník asi má malý príjem - tak potom musí mať zákonite minimálny VZ. Konkrétne môj manžel je živnostník a ako viete je veľká nezamestnanosť a všetci tlačia ceny dole a on chudák pracuje ráno od 6:00 do večera 19 :00. Mesačné po zaplatení všetkých odvodov nám náš živiteľ rodiny ako čistý mesačný príjem donesie necelých 500, EUR. Rada by som vedela čo bude po zvýšení odvodov ????. Keď Vám tak strašne ležia živnostníci v žalúdku čo bude potom - potom sa asi pôjdeme pásť.
Prečo si radšej neposvietite na S.R.O - čky. Na tých slávnych majiteľov firiem ktorý kade chodia robia dlžoby - štátu dlžia milióny na odvodoch aj aj na daniach. A oni stále zakladajú nové firmy vlastnia miliónové majetky - to je asi v poriadku - to Vám tie peniaze nechýbajú - iba živnostníci Vám vadia.
Kedy tu bude konečne spravodlivosť ?
4 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

videl som nejedno daňové priznanie kde živnostník platl nulovú daň a minimálne odvody, pričom zamestnanec, ktorý má 10 x menej mesačne peňazí odvedie za xy takýchto "živnostníkov"...
pričom viem "skutočný" príjem konkrétnych ľudí...

Zita5: súhlasím čiastočne s [FONT=verdana,geneva,lucida,'lucida grande',arial,helvetica,sans-serif]V[/FONT]ašim názorom ale v jednom bode to má medzeru:
píšete, ako keby každý zamestnanec mal zaistené pracovné miesto a istý príjem ako tomu bolo za komunizmu...
Z môjho pohľadu ako pohľadu zamestnanca si taktiež musím sám zohnať miesto vo firme aby som ja mal prácu, tak, ako vy si zháňate sami zakázky, takže je to vlastne to isté, nakoľko ma môže zamestnávateľ hocikedy prepustiť a ja musím hľadať znova, takže v tomto sa nezhodneme...
Z Vášho pohľadu to je tak že mi prácu musí prideliť, čo nie je pravda, lebo ma môže hocikedy prepustiť, takže snaha zamestnanca o zabezpečenie rodiny je presne rovnaká ako snaha živnostníka o zabezpečenie rodiny, nikto z týchto dvoch nemá v súčasnej dobe nič isté...
samozrejme živnostník ručí celým svojím majetkom, toto mu ale z časti kompenzuje fakt, že si môže do nákladov uplatniť celú radu výdavkov, čo zamestnanec nemá možnosť...
0 0
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

Nandrolon, len kvoli objektivite doplním zopár výhod zamestnanca - dovolenka, stravné lístky, benefity a iné výhody od zamestnávatela. Kto ich dá živnostníkovi ?
0 0
Jano24 Jano24

Jano24 je offline (nepripojený) Jano24

Myslím, že je tu zbytočná debata medzi tým že živnostníci a zamestnanci....A pritom sa porovnáva neporovnateľne. V niečo sa SZČomôže porovnávať so zamestnancom, ale v niečom je rozdiel ako medzi opáleným černochom a neopálenym švédom. V ničom sa zasa môže porovnávať SZČO s podnikateľom ktorý ma s.r.o teda právnická osoba. Veď to tu pekne opísala Mária.K myslím rozdiely.Treba prestať vytvárať tento "triedny boj" ktorý asi môže niektorým politikom vyhovovať.
0 0
MarcelkaT MarcelkaT

MarcelkaT je offline (nepripojený) MarcelkaT

Čo poznám vo svojom okoli živnostníkov, tak veru tých som na PN nevidela. Keď sa ich spýtate na PN, tak sa len pousmejú a povedia Vám, že na čo veď tú robotu kto za mňa urobí? Len ja a ja. Radšej sa budú liečiť cez víkendy ak náhodou nerobia. Či živnostník má prácu alebo nemá, platí si svoje povinosti.Lebo ak náhodou nezaplatí alebo zmešká, tak z patričných miest hneď robia bubu,/poznám to dobre/. Vo firme zamestnancovi stiahnu odvody, a že firmy neodvedie .to zamestnanca nezáujima. Ale ak ide k lekárovi tak mu nepovedia, neošetríme Ťa lebo firma za Teba nezaplatila.
2 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Nandrolon Pozri príspevok
videl som nejedno daňové priznanie kde živnostník platl nulovú daň a minimálne odvody, pričom zamestnanec, ktorý má 10 x menej mesačne peňazí odvedie za xy takýchto "živnostníkov"...
pričom viem "skutočný" príjem konkrétnych ľudí...

Zita5: súhlasím čiastočne s [FONT=verdana,geneva,lucida,'lucida grande',arial,helvetica,sans-serif]V[/FONT]ašim názorom ale v jednom bode to má medzeru:
píšete, ako keby každý zamestnanec mal zaistené pracovné miesto a istý príjem ako tomu bolo za komunizmu...
Z môjho pohľadu ako pohľadu zamestnanca si taktiež musím sám zohnať miesto vo firme aby som ja mal prácu, tak, ako vy si zháňate sami zakázky, takže je to vlastne to isté, nakoľko ma môže zamestnávateľ hocikedy prepustiť a ja musím hľadať znova, takže v tomto sa nezhodneme...
Z Vášho pohľadu to je tak že mi prácu musí prideliť, čo nie je pravda, lebo ma môže hocikedy prepustiť, takže snaha zamestnanca o zabezpečenie rodiny je presne rovnaká ako snaha živnostníka o zabezpečenie rodiny, nikto z týchto dvoch nemá v súčasnej dobe nič isté...
samozrejme živnostník ručí celým svojím majetkom, toto mu ale z časti kompenzuje fakt, že si môže do nákladov uplatniť celú radu výdavkov, čo zamestnanec nemá možnosť...
Vy ste videli nejedno daňové priznanie s nulovým výsledkom k štátnemu rozpočtu . Áno aj ja viem , že je kopec takých, čo by som likvidovala . Takých čo roky podnikajú a neplatia žiadne dane a sústavne sú v strate.Je to na smiech držať v ruke živnosť , keď z nej nič nemám.Ja by som ich likvidovala z pozície štátnej moci , lebo kazia živnostníkom len meno . Ja osobne by som bola stopla aj to zámerné rušenie živností a znovu zakladanie , kde štát prišiel o veľké peniaze .



Ale .....mám poznatky o zamestnancoch takých , ktorí si pripisujú odrobené hodiny....atď. Videla som a viem o obchodných zástupcoch , ktorí využívajú svoju pracovnú dobu na vybavovanie si svojich súkromných záležitostí na úkor pracovného času a ešte dostanú za to aj zaplatené , zneužívajú pridelené firemné vozidlá , firemné telefóny na súkromné účely a podobne .Takže to by sme mohli takto pokračovať ďalej ....
7 0
Jana Motyčková Jana Motyčková

Jana Motyčková je offline (nepripojený) Jana Motyčková

Stefan2005 Pozri príspevok
... alebo už vie viacej ako my .

Z programového vyhlásenia (2010-2014)

"Na zvýšenie solidarity v dôchodkovom systéme vláda SR prehodnotí systém valorizácie dôchodkov. Vláda SR zváži zachovanie súcasných solidárnych prvkov a odstráni disproporcie pri urcovaní sumy starobných a invalidných dôchodkov. Ako nástroj na zvýšenie solidarity v dôchodkovom systéme vláda SR zavedie minimálny dôchodok tak, aby pri splnení definovaného obdobia poistenia nebol ani jeden poistenec v stave hmotnej núdze."

O tom vieme, ale pán Stanek píše :
"Majú zo zákona nárok na tzv. základný dôchodok, ktorý musí byť vyplácaný bez ohľadu na ostatné skutočnosti. Je to asi 380 eur."
Taký zákon jednak neexistuje, a aj keď bude garantovaný minimálny dôchoddok, bude to podstatne nižšia suma ako 380€, tipla by som si tak maximálne polovicu z jeho uvedenej sumy.
1 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Zita5:
dotyční ľudia moc dobre vedia čo im živnosť prináša, ale tie nulové priznania to je len výsmech priamo do ksichtu celému aparátu a všetkým "poctivo" odvádzajúcim ľuďom...
takisto by som uzákonil, - si v strate, koniec podnikania, z čoho žiješ - zo vzduchu ?... atď
0 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Jano24 Pozri príspevok
Myslím, že je tu zbytočná debata medzi tým že živnostníci a zamestnanci....A pritom sa porovnáva neporovnateľne. V niečo sa SZČomôže porovnávať so zamestnancom, ale v niečom je rozdiel ako medzi opáleným černochom a neopálenym švédom. V ničom sa zasa môže porovnávať SZČO s podnikateľom ktorý ma s.r.o teda právnická osoba. Veď to tu pekne opísala Mária.K myslím rozdiely.Treba prestať vytvárať tento "triedny boj" ktorý asi môže niektorým politikom vyhovovať.
Nechcem odbočovať z témy, vyjadrila som sa k príspevku nicu nadrolon.
Chcem však poznamenať , že všetci sme na jednej lodi , že sa nájdu čierne ovce aj medzi živnostníkmi , ale aj medzi zamestnancami.

Takže ak je poctivý živnostník, je aj poctivý zamestnanec . Taktiež sú aj špekulanti živnostníci , ako aj špekulanti zamestnanci .Vyššie už neporovnávam.
0 0
rodina1 rodina1

rodina1 je offline (nepripojený) rodina1

Som jedna z vás
... v každej sfére sa nájdu poctiví aj nepoctiví ľudia.
Takže naozaj nie je možné hádzať všetkých do jedného vreca.
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

Nandrolon Pozri príspevok
Zita5:
dotyčný ľudia moc dobre vedia čo im živnosť prináša, ale tie nulové priznania to je len výsmech priamo do ksichtu celému aparátu a všetkým "poctivo" odvádzajúcim ľuďom...
takisto by som uzákonil, - si v strate, koniec podnikania, z čoho žiješ - zo vzduchu ?... atď
Dovolím si tvrdiť, že o podnikaní vieš len z počutia.
Možno nemáš ani len šajn o účtovníctve a čo to znamená "mať stratu".
Bol by z teba akurát tak "dobrý" minister.
0 0
Melnick Melnick

Melnick je offline (nepripojený) Melnick

človek čo opustil Poradu.
Katija Pozri príspevok
Minimálny nie je priemerný a potom nie je teraz.

Veronika, on hovoril o priemernom dôchodku vo výške 380,- Eur a tak, že už teraz to vraj platí.
Zákon o SP poznám dôverne, tam to nie je. Tak kde? Hádam len nie v ústave? Tú nečítavam.
Ale je to naozaj tak, ja mám za 40 odpracovaných rokov necelých 260 a moja zamestnankyňa / nikdy za 20 rokov u mňa nepracovala za MM / má 500. Priemer si vypočítajte.
Mne sa dobré roky v zamestnaní nezarátali a zlé z podnikania, ano.
A tí čo začali podnikať v rokoch 1991 o odvodoch vedia svoje. A že bolo obdobie, keď sme chceli platiť vyššie odvody a nedalo sa - to si dúfam tiež pamätáte.
Naposledy upravil Melnick : 23.08.10 at 10:27
3 0
Jano24 Jano24

Jano24 je offline (nepripojený) Jano24

Zita5 Pozri príspevok
Nechcem odbočovať z témy, vyjadrila som sa k príspevku nicu nadrolon.
Chcem však poznamenať , že všetci sme na jednej lodi , že sa nájdu čierne ovce aj medzi živnostníkmi , ale aj medzi zamestnancami.

Takže ak je poctivý živnostník, je aj poctivý zamestnanec . Taktiež sú aj špekulanti živnostníci , ako aj špekulanti zamestnanci .Vyššie už neporovnávam.
Zita 5 niekedy je lepšie nevysvetľovať, tak ako sa tu snaží niečo vysvetliť aj Mária K a niekto sa tvári, že žiadne návrhy nie sú...
Rusi majú jedno príslovie. Zaváňa trocha vulgárnosťou, ale inak stratí pointu, ak ho nebudem presnejšie citovať.
To ruské príslovie znie: "Môžeš vlka vykrmovať koľko chceš, aj tak bude mať medveď hrubší pohlavný úd..."
Môžeš Ty tu vysvetľovať koľko chceš/aj poraďačka Mária.K./ ...
Naposledy upravil Jano24 : 23.08.10 at 10:41
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

Melnick Pozri príspevok
Ale je to naozaj tak, ja mám za 40 odpracovaných rokov necelých 260 a moja zamestnankyňa / nikdy za 20 rokov u mňa nepracovala za MM / má 500. Priemer si vypočítajte.
Mne sa dobré roky v zamestnaní nezarátali a zlé z podnikania, ano.
A tí čo začali podnikať v rokoch 1991 o odvodoch vedia svoje. A že bolo obdobie, keď sme chceli platiť vyššie odvody a nedalo sa - to si dúfam tiež pamätáte.
Sociálny štát bol vždy výhodný pre napojených na štedré štátne zdroje.
Vždy to tak bolo, stále je a bude to tak aj v budúcnosti.
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Melnick Pozri príspevok
Ale je to naozaj tak, ja mám za 40 odpracovaných rokov necelých 260 a moja zamestnankyňa / nikdy za 20 rokov u mňa nepracovala za MM / má 500. Priemer si vypočítajte.
Mne sa dobré roky v zamestnaní nezarátali a zlé z podnikania, ano.
A tí čo začali podnikať v rokoch 1991 o odvodoch vedia svoje. A že bolo obdobie, keď sme chceli platiť vyššie odvody a nedalo sa - to si dúfam tiež pamätáte.

V tomto s tebou absolútne súhlasím, zákon priniesol rozdiely v dôchodkoch nielen podľa toho, v ktorom roku išiel človek do dôchodku, ale niekedy aj podľa toho, v ktorý deň.
0 0
gray gray

gray je offline (nepripojený) gray

Otázka mimo tému : ako často v priebehu života je človek schopný zmeniť svoj názor na také globálne spoločenské pojmy ako čestnosť, poctivosť, spravodlivosť ?

Ako zarábať, aby bol čistý príjem čo najvyšší (a dane a odvody čo najnižšie)

Autor Jozef Mihál
12-04-09

http://www.porada.sk/t109478-ako-zar...najnizsie.html


0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať