Zavrieť

Porady

vianocne kolaciky

Mäkké medovníčky

1000 g hladkej múky, 400 g práškového cukru, 400 g medu, 4 stredne veľké vajíčka, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 3 lyžice medovníkových korenín (z dávky má byť 1,5 lyžice škorice, nepatrné množstvo badiánu, rovnomerné množstvo anízu, klinčekov a feniklu -spolu 1,5 lyžice)

Múku zmiešame s cukrom, sódou bikarbónou a preosiatymi koreninami a celé preosejeme. V zmesi urobíme jamku, prilejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka. Vypracujeme cesto, vložíme ho do nádoby najlepšie z jenského skla a prikryté necháme zrieť najmenej 2 dni. Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rozvaľkáme na potrebnú hrúbku: na menšie tvary stačí hrúbka 2-3 mm, na väčšie tvary je potrebná hrúbka 3-4 mm. Medovníčky kladieme na plech potretý tukom Cera. Pečieme asi 10 minút pri teplote cca 200 °C.



Linecké koláčiky

2 a 1/3 hrnčeka hladkej múky, 1 celé maslo (250 g), 3/4 hrnčeka práškového cukru, 3 žĺtky, 1 vrecúško vanilkového cukru, šťavu a postrúhanú kôru z citróna, hladkú múku na posypanie dosky, pikantnú marmeládu, tuk na vymastenie plechu.

Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou a kôrou. Pridáme mäkké maslo a žĺtky a vypracujeme cesto, ktoré by malo byť vláčne. Zabalíme ho do mikroténovej fólie a necháme cesto v chladničke najmenej hodinu odpočinúť. Potom z cesta vyvaľkáme na pomučenej doske plát asi 3 milimetre hrubý a formičkami rôznych tvarov vykrajujeme napríklad hviezdičky, kolieska, zvončeky a podobne, ktoré opatrne poukladáme na tukom vymastený plech. Pomaly pečieme v stredne vyhriatej rúre, až do bledohnedého (zlatistého) zafarbenia. Vychladnuté koláčiky zlepíme marmeládou, najlepšie ríbezľovou alebo jahodovou


Linecké hviezdičky bez vajec

200 g hladkej múky, 140 g tuku, 60 g orechov, 50 g cukru, vanilkový cukor, na špičku noža soli, lekvár.

Do múky pridáme preosiaty cukor pomleté orechy, vanilkový cukor tuk. Vypracované cesto necháme v chlade stuhnúť, potom ho natenko rozvaľkáme asi na 4 mm, povykrajujeme z neho hviezdičky, poukladáme na pomastený pleca upečieme. Hotové spájame lekvárom a posypeme vanilkovým cukrom. Do polovice surových hviezdičiek môžeme vykrojiť malé kolieska. Môžeme ich upraviť tak, že surové potrieme rozmiešaným vajcom, posypeme posekanými orechmi a hotové len pocukrujeme a nespájame.


Chonek lejkech (medovník)

350 g hladkej múky, 200 g cukru, 10 vajec, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, 200 g medu.

Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh, pridáme žĺtky a miešame. K vyšľahaným vajciam za stáleho miešania pridávame preosiatu múku a prášok do pečiva. Nakoniec prilejeme rozpustený a vychladnutý med. Masu dáme do tukom vymastenej a pergamenovým papierom vyloženej tortovej formy. Pri teplote 200 stupňov Celzia pečieme asi 40 minút.



Vianočný datľový nákyp

Datle, mlieko, maslo, práškový cukor, vajce, polohrubú múku, sódu bikarbónu, škoricu, orechy, banány. Na polevu: kryštálový cukor, vodu, šľahačkovú smotanu.

Datle posekáme a varíme v mlieku do zmäknutia. Po vychladnutí primiešame sódu, maslo, cukor, vajce a vymiešame na hladký krém. Pridáme múku, škoricu, orechy, banány. Zmes vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a dáme piecť. Z cukru, vody pripravíme karamel. Keď je už hustý a hnedý, pridáme 4 lyžice vody a smotanu. Necháme prevrieť a za stáleho miešania schladíme na teplotu a si 35 stupňov Celzia. Polevu nalejeme na upečený nákyp


Vianočné prekvapenie

4 jablká, 4 lyžice brusnicového džemu, 300 g hladkej múky, 250 g masla, 250 g netučného tvarohu, 1 vajce, strúhané mandle, práškový cukor.

Múku preosejeme. Zmäknuté maslo zmiešame s tvarohom, postupne pridávame múku a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme a pokrájame na štvorce. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a naplníme džemom. Jablko položíme na štvorec cesta a opatrne prehneme. Takto pripravené balíčky poukladáme na plech. Potrieme ich rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami a upečieme v rúre rozohriatej na 220 stupňov Celzia. Upečené jablká pocukrujeme.


Vianočné kvety

230 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 140 g masla, 1 žĺtok, 1 lyžicu rumu, citrónovú šťavu, tuk na vymastenie formičiek. Krém alebo šľahačku, ako plnku.

Do preosiatej múky pridáme práškový a vanilkový cukor, zmäknutý a na menšie kúsky pokrájaný tuk, žĺtok, rum a citrónovú šťavu. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré vyvaľkáme na plát hrubý asi 4 mm. Formičkou vykrajujeme kvetinky alebo hviezdičky. Vložíme ich do formičiek na košíčky, zľahka vymastených tukom. V nich ich ešte vytvarujeme (okraje nadvihneme) a v mierne vyhriatej rúre upečieme. Vychladnuté pečivo ozdobíme tak, že do stredu kvetu nastriekame šľahačku alebo krém a pridáme kúsok kandizovaného ovocia.


Katkin koláč

350 g hladkej múky, 350 g práškového cukru, 6 vajec, 1 vrecúško prášku do pečiva, 2 dl oleja, 3 pochúťkové kyslé smotany, 3 vrecúška vanilkového cukru, 1 vrecúško pudingového prášku ‘Zlatý klas’, mlieko, čokoládu.

Vajcia vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, olej a zmiešame. Na pekáč dáme 3/4 cesta a do zvyšku primiešame kakao. Z kakaového cesta kladieme na biele cesto 6 kôpok. Zalejeme to pudingom a upečieme. Na vrch koláča dáme kyslú smotanu, ktorú posypeme strúhanou čokoládou.


Toffife po domácky

1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka, 125 g masla, 200 g čokolády 100 stuženého tuku (napríklad Hera), 100 g stuženého tuku bez vody (napríklad Cera), 2 lyžice kakaa, vrecúško mandlí alebo lieskových orieškov.

Zatvorenú konzervu dáme do hrnca s vodou, privedieme do varu a varíme 2 hodiny. Po vychladnutí konzervu otvoríme a skaramelizované mlieko vymiešame s maslom. Stužený tuk, jeden i druhý, rozpustíme s čokoládou a primiešame kakao. Takto pripravenú čokoládu nalievame do mištičiek a keď je ešte čokoláda mäkká, dáme do stredu lyžičku plnky z kondenzovaného mlieka a masla. Do stredu vtlačíme mandľu alebo lieskový oriešok.


Figové guľky

250 g fíg, 200 g vlašských orechov, 2 lyžice rumu, 2 pomaranče, 100 g horkej čokolády.

Orechy pomelieme. Horkú čokoládu postrúhame. Figy pokrájame na drobno (nezabudneme vyrezať tvrdú stopku). Figy zmiešame s orechmi, rumom a vytlačenou šťavou z pomarančov. Po vychladnutí z hmoty tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v postrúhanej čokoláde.


Ježiškova torta so snehovými vločkami

100 g masla, 200 g maslových sušienok, 6 plátkov želatíny, 500 g smotanového syra (mascarpone), 200 g cukru, 4 lyžice medu, 6 lyžíc citrónovej šťavy, 2 dl smotany na šľahanie, 1 vrecúško vanilkového cukru, 100 g snehového pečiva, škoricu, práškový cukor.

Tuk rozpustíme, sušienky rozdrobíme a rozmiešame. Rovnomerne rozložíme do tortovej formy a mierne postláčame. Necháme v chladničke odstáť. 6elatínu namočíme do studenej vody. Smotanový syr a cukor vyšľaháme, dochutíme medom, škoricou a citrónovou šťavou. Želatínu vyžmýkame, potom roztopíme v malom množstve horúcej vody, zmiešame s tromi lyžicami syrovej hmoty a potom zmiešame s ostatným krémom. Krém navrstvíme na korpus a dáme na tri hodiny do chladničky. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a navrstvíme na syrový krém. Vrch posypeme rozdrveným snehovým pečivom a posypeme škoricou a práškovým cukrom.


Orechové mušle

250 g hladkej múky, 250 g masla, 3 žĺtka, 5 lyžíc bieleho vína. Plnka: 120 g mletých orechov, 2 bielka, 150 g práškového cukru.

Múku z miešame so zmäknutým maslo, žĺtkami a vínom. Orechy, bielka a práškový cukor zľahka premiešame. Cesto rozvaľkáme a povykrajujeme kolieska. Na koliesko položíme kôpku plnky, koliesko preložíme na polovicu, potrieme žĺtkom. Upečieme. Po vychladnutí môžeme ozdobne pokvapkať roztopenou čokoládou




Perníková roláda

200 g hladkej múky, 1,5 lyžičky medu, 1 vajce, 90 g práškového cukru, na hrot noža sódy bikarbóny, škoricu, klinčeky, citrónovú kôru. Plnka: slivkový lekvár, 200 g posekaných orechov, 55 g hrozienok, 100 g čokolády.

Zo surovín spracujeme cesto a necháme ho asi 4 hodiny odstáť. Cesto rozvaľkáme, potrieme lekvárom, posypeme posekanými orechmi, hrozienkami a posekanou čokoládou. Zvinieme do rolády, potrieme vajcom a dáme piecť na pomastený plech. Po vychladnutí pokrájame na tenké plátky.


Drážďanská štóla

750 g hladkej múky, 75 g droždia, 2,5 dl vlažného mlieka, 150 g práškového cukru, 1/2 lyžičky soli, postrúhanú citrónovú kôru z jedného citróna, 1/2 lyžičky koriandra, 300 g mäkkého masla, 500 g hrozienok, 500 g nadrobno posekanej kandizovanej citrónovej kôry, 150 g posekaných mandlí. Na posypanie: 2 vrecúška vanilkového cukru, práškový cukor.

Z múky, droždia, mlieka, cukru, masla, štipky soli, postrúhanej kôry vypracujeme cesto a necháme vykysnúť asi 30 minút. Po vykysnutí pridáme koriander, hrozienok, kandizovanej kôry a posekaných mandlí. Opäť necháme kysnúť asi 45 minút. Po vykysnutí rozvaľkáme na hrúbku asi 4 cm. Ovál preložíme tak, aby spodné cesto prečnievalo. Počas pečenie potierame maslom a po upečení dobre potrieme maslom. Posypeme cukrom s vanilkovým cukrom.



Pravý vianočný čaj

0,5 l vody, 5 klinčekov, šúľok celej škorice, pár zrniek kardamonu, 3 lyžice medu, 5 až 6 lyžičiek dobrého čierneho čaju, 1 l vody.

Pol litra vody s korením varíme asi 20 minút pozvoľným varom, odstavíme a pridáme med. Do kanvice nasypeme čierny čaj, zalejeme litrom vriacej vody a necháme 5 minút lúhovať. Šálky naplníme do polovice koreneným nálevom a dolejeme horúcim čajom.


Vianočník

400 g hrubej muky, 6 lyžíc kakaa, kandizované ovocie, hrozienka, 100 g nahrubo posekaných vlašských orechov, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, citrónovú kôru, 6 vajec, 240 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 150 g masla alebo rastlinného tuku.

Zmäknuté maslo alebo tuk vymiešame so žĺtkami, postupne pridávame strúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor, hrozienka, nadrobno posekané kandizované ovocie, orechy, kakao, tuhý sneh z bielok a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej obdĺžnikovej formy a pečieme asi 30 minúť. O tom, či je chlebík upečený sa presvedčíme tak, že doň pichneme ihlicu a ak sa na ňu cesto nelepí, môžeme ho vybrať z rúry. Hotový chlebíček necháme vychladnúť, vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom.


Nepečená roláda s účinkami afrodziaka

250 g práškového cukru, 250 g stuženého tuku, 3 vajcia, 5 lyžíc kakaa, 100 g posekaných orechov, 100 g hrozienok, 100 sušených sliviek, 50 g horkej čokolády, 4 tortové oblátky.

Tuk nahrejeme, pokrájame, pridáme cukor, vajcia a nad parou miešame dovtedy, kým zmes nezačne hustnúť. Za stáleho miešania pridáme kakao, orechy, posekané sušené slivky, hrozienka, čokoládu, polámané oblátky a dobre premiešame. Vyberieme z hrnca nad parou a necháme mierne ochladnúť. Hmotu rozdelíme na 4 časti, vytvarujeme do valcov a tuho zavinieme do alobalu, alebo fólie. Necháme v chladničke do druhého dňa. Krájame šikmým rezom na úhľadné kolieska.
Usporiadat
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
tamara
vidim, ze tu sa to len tak hemži sikovnými cukrarkami, tak poprosim o radu, moja rodina velmi lubi medvedie labky, tak som si prevcerom urobila cesto a vcera som sa pustila do pecenia...a ake bolo moje prekvapenie, ked tie labky nie a nie z tych misticiek ist von, no co vam budem hovorit, trieskali sme cela rodina a zo 70 upecených zostalo tak zo 15 pouzitelnych...misky som nemastila, iba vysypala mukou,ako mi bolo poradene.....budem za kazdu radu vdacna...
Tamarka presne takto som to raz robila aj ja a odvtedy ich nepečiem.Takže každú dobrú radu privítam aj ja.
0 0
pyton pyton

pyton je offline (nepripojený) pyton

MEDVEDIE LABKY /mne vychádzajú pekne/ Napíšem zloženie cesta:

150 g hl. múky
1/2 bal. prášku do pečiva
70 g prášk. cukru
60 g zomletých orechov
1/2 lyžičky mletej škorice
3 potlčené klinčeky
100 g tuku /ja používam maslo/, postrúhame ho
na hrot noža soli
1 vajce
/prášk. a vanilínový cukor na posypanie/

Zo všetkých ingrediencií urobíme cesto, necháme trochu posťáť, má sa v chlade, potom urobíme šúlok, z neho malé kúsky povtláčame do vymastených a trochu múkou posypaných formičiek. Poukladáme na plech a upečieme. Kto chce posype cukrom.
0 0
Simonab Simonab

Simonab je offline (nepripojený) Simonab

Babenky díky za recepty. Také fajné medovníčky aké sa nám podarili včera sme ešte nemali. Syn bol celý nadšený, aké sú krásne. Uvidím ešte či budú mäkké až do Vianoc. Ak ešte dáke zostanú, už je polovica fuč. Ja ich neozdobujem lebo sa mi tá poleva nikdy nepodarí, ale dávam na vrch orech ako to robievala moja babka. Skúsime aj tie vanilkové rožky. Už sa teším.
0 0
Tatiana Tatiana

Tatiana je offline (nepripojený) Tatiana

normálka
matafe
Musím povedať, že tými receptami ste ma „naštartovali“ a aj ja som už oprášila môj osvedčený recept na medovníčky, tak sa s vami oň podelím. Na záver prikladám aj nejaké výsledky mojej práce.

Chutné medovníčky

Čo potrebujeme ?
3 vajíčka
200g práškového cukru
6 lyžíc rozpusteného medu
100g margarínu (Palmarín alebo Hera)
600g hladkej múky
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička prášku do medovníka
1,5 lyžičky škorice
1 lyžička rozdrvených a preosiatych klinčekov
vajíčko na potretie medovníčkov
tuk na vymastenie plechu

Ako na to ? Vajíčka, margarín a práškový cukor dobre vymiešame, potom pridáme med a korenie. Do preosiatej múky primiešame sódu bikarbónu, prášok do medovníkov, vlejeme vymiešanú tekutú zmes a rukou spracujeme cesto. Cesto zabalíme do mikroténovej fólie a na 12-24 hodín ho necháme odležať v chladničke. Asi 2 hodiny pred pečením ho z chladničky vyberieme. Cesto premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 3-4mm a vykrajujeme rôzne tvary. Ukladáme na vymastený plech, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote cca 225 stupňov.


Poznámočky:
Po vytiahnutí z rúry medovníčky pre lepší lesk ešte horúce opäť potriem vajíčkom.
Poslednú dobu sa mi nedarí kúpiť prášok do medovníkov, preto ho nahrádzam práškom do pečiva., neodporúčam ako náhradu použiť prášok do perníkov, lebo potom z toho vznikajú perníčky a nie medovníčky.
Tieto medovníčky majú krátku trvácnosť, vždy musím niečo schovať, aby ostalo aj na Vianoce. A piesť medovníčky potajomky, aby o nich nik nevedel sa doma nedá, lebo vtedy vonia celý byt

V zdobení medovníčkov sa medze nakladú , no a tu by som chcela porosiť, či máte nejaký zaručený recept na dobrú zmes(bielko, cukor), ktorou sa zdobie medovníčky. Mne sa skoro dobrá podarila iba raz, aj to už neviem ako.
Včera som piekla Tvoje medovníčky a sú fakt božské. Neviem, že či nebudem piecť druhú dávku. Lebo z tej prvej ostalo len trošku. Posielam Ti za chutné medovníčky bodík.
0 0
pyton pyton

pyton je offline (nepripojený) pyton

Ja inak tie vanilkové rožky robievam s pomletými vlašskými orechami. S mandľami som ešte neskúšala. Vie to niekto porovnať, ktoré sú lepšie?:p :p
0 0
tonkat tonkat

tonkat je offline (nepripojený) tonkat

pyton
Ja inak tie vanilkové rožky robievam s pomletými vlašskými orechami. S mandľami som ešte neskúšala. Vie to niekto porovnať, ktoré sú lepšie?:p :p
Sú výborné aj s mandľami, majú trošku inú chuť. Ja ich mám radšej ako orechové. Ale myslím, že najvýraznejšie sú s lieskovcami. Odporúčam robiť len s maslom, nie margarín Hera a pod.
0 0
Simonab Simonab

Simonab je offline (nepripojený) Simonab

Aj ja robievam s orechami. Ale tento určite vyskúšam. Ja mám od orechov vyhádzané celé ústa. Ale tým rohlíčkom nikdy neodolám. Dúfam že na mandle alergiu nemám. Vyjde to síce trošku drahšie, ale čo by človek neurobil pre svoje chuťové poháriky.
0 0
Simonab Simonab

Simonab je offline (nepripojený) Simonab

No a tie lieskovce tiež nie sú zlý nápad. A čo takto kešu?
0 0
tonkat tonkat

tonkat je offline (nepripojený) tonkat

Simonab
No a tie lieskovce tiež nie sú zlý nápad. A čo takto kešu?
To som ešte neskúšala, vyskúšaj a daj vedieť. Ale s lieskovcami su super.
0 0
Stina Stina

Stina je offline (nepripojený) Stina

Na rozšírenie výberu prikladám Vianočnú kuchárku. Dobrú chuť
0 0
tamara tamara

tamara je offline (nepripojený) tamara

pyton
MEDVEDIE LABKY /mne vychádzajú pekne/ Napíšem zloženie cesta:

150 g hl. múky
1/2 bal. prášku do pečiva
70 g prášk. cukru
60 g zomletých orechov
1/2 lyžičky mletej škorice
3 potlčené klinčeky
100 g tuku /ja používam maslo/, postrúhame ho
na hrot noža soli
1 vajce
/prášk. a vanilínový cukor na posypanie/

Zo všetkých ingrediencií urobíme cesto, necháme trochu posťáť, má sa v chlade, potom urobíme šúlok, z neho malé kúsky povtláčame do vymastených a trochu múkou posypaných formičiek. Poukladáme na plech a upečieme. Kto chce posype cukrom.
pyton, a pri kazdom jednom plnení formicky vymastiš?
0 0
sarmantna sarmantna

sarmantna je offline (nepripojený) sarmantna

Vždy sa mi medvedie labky lepili na formičky, po upečení nešli a nešli von. Skúšala som vyhriať formičky, nič...vymastila - nič...vymastila a vysypala múkou - nič, teraz som dostala radu, že iba suché formičky vysypať múkou. A..no perfektné!!! Doporučujem všetkým. Šli ľahúčko von.
0 0
tamara tamara

tamara je offline (nepripojený) tamara

sarmantna
Vždy sa mi medvedie labky lepili na formičky, po upečení nešli a nešli von. Skúšala som vyhriať formičky, nič...vymastila - nič...vymastila a vysypala múkou - nič, teraz som dostala radu, že iba suché formičky vysypať múkou. A..no perfektné!!! Doporučujem všetkým. Šli ľahúčko von.
no ved presne tak som to urobila, suche formicky som vysypala mukou....a nesli, neviem kde som urobila chybu....mozno v ceste...privitala by som teda nejaký nový recept
0 0
sarmantna sarmantna

sarmantna je offline (nepripojený) sarmantna

Tu je môj recept na medvedie labky, robila som ich včera a SUPER!!
300 g hladkej múky, 250 g plamarin, 150 g práškového cukru, 150 g pomletých orechov, 2 lyžice kakaa, l vajce, l rozdrvený klinček, citrónová kôra, 1/2 kávovej lyžičke mletej škorice, vanilkový a práškový cukor na obaľovanie. Všetky prísady spolu zmiešame, vypracujeme cesto, ktoré odložíme na l hodinu na chladné miesto. Do formičiek, ktoré sme vysypali múkou, vtláčame cesto tak, aby zostala v strede priehlbinka. Pečieme 20 minút vo vyhriatej rúre. Teplé labky obalíme v cukre.
0 0
pyton pyton

pyton je offline (nepripojený) pyton

tamara
pyton, a pri kazdom jednom plnení formicky vymastiš?
Ja áno. Ja ich hneď vyumývam a do sucha papierovou utierkou vyutieram, takže potom opäť...Ale možno to funguje aj s tým jedným natretím...
Ešteže som nevedela o tej rade, inak neviem neviem...:p
0 0
pyton pyton

pyton je offline (nepripojený) pyton

sarmantna
Tu je môj recept na medvedie labky, robila som ich včera a SUPER!!
300 g hladkej múky, 250 g plamarin, 150 g práškového cukru, 150 g pomletých orechov, 2 lyžice kakaa, l vajce, l rozdrvený klinček, citrónová kôra, 1/2 kávovej lyžičke mletej škorice, vanilkový a práškový cukor na obaľovanie. Všetky prísady spolu zmiešame, vypracujeme cesto, ktoré odložíme na l hodinu na chladné miesto. Do formičiek, ktoré sme vysypali múkou, vtláčame cesto tak, aby zostala v strede priehlbinka. Pečieme 20 minút vo vyhriatej rúre. Teplé labky obalíme v cukre.
Ten recept je podobný môjmu, iba "zdvojený". To je teda asi na 2 plechy? Ten môj je akurát na jeden.
0 0
tamara tamara

tamara je offline (nepripojený) tamara

baby, ako tak rozmyslam, v tom mojom recepte nie je vajce..moze to byt preto?????
0 0
pyton pyton

pyton je offline (nepripojený) pyton

tamara
baby, ako tak rozmyslam, v tom mojom recepte nie je vajce..moze to byt preto?????
Ja myslím, že nie, vajce to drží pokope. Keď ti to držalo pokope aj bez toho, tak ešte lepšie.
0 0
Simonab Simonab

Simonab je offline (nepripojený) Simonab

Tak som tie vanilkové rožky vyskúšala ešte včera neodolala som. Spravila som z dvoch dávok do jednej som dala mandle do druhej lieskovce. A musím uznať obidvoje sú super. Tie s mandľami sú také jemnejšie. Lieskovcové sú zase výraznejšie a viac pripomínajú orechové. Budem ich musieť dakde schovať aby vydržali do vianoc. Tonkat s kešu orechami som neskúšala aj keď priznám sa lákalo ma to. Možno inokedy.
0 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
Pridám recept pre diabetikov -

Mandľové placky DIA

1 dl mlieka, 2 PL dia sladidla na pečenie, ( najlepšie je práškové,názov má CLARA sladidlo na pečenie, nie tekuté, nenahrádzať tabletami!) 4 dag Hera, 12 dag nakrájané sušené ovocie, v ktorom nie je cukor,(ja som dala sušené marhule, hrozienka, kiwi a jahody), 8 dag olúpaných a na hrubo nasekaných mandlí, 8 dag nasekaných orechov, 3 PL mletých orechov, 5 dag hladkej múky.
Mlieko, sladidlo a tuk dáme variť, do vriaceho pridáme zmes ovocia, orechov a varíme asi 1 minútu. Odstavíme a na pripravený vymastený a múkou vysypaný plech robíme lyžicou malé placky, nie príliš tenké, mokrou rukou roztiahneme, dávame ďalej od seba. Pečieme na ružovo. Čiastočne vychladíme, nožom podoberieme, necháme úplne vychladnúť.
Medzitým si pripravíme polevu - 10 dag Dia čokoláda, 6 dag masla rozpustiť nad parou, potom pierkom namáčaným v poleve potierame placky na tej strane, na ktorej sa piekli. Nechať stuhnúť, odložiť do dózy ( tak aby to nik nenašiel, lebo sú vynikajúce!)
Moja rodinná rada sa rozhodla, že tie ich sladké s cukrom, nie sú také vynikajúce ako tieto DIA. Môj vnúčik je z nich unesený a dostala som dobrý biely bod!
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať