Zavrieť

Porady

Domový dôverník

Ahojte, potrebujem poradiť.

Hľadal som, ale neúspešne.. Od 01.05. mám byť nový domový dôverník. Chcem Vás požiadať o informácie, aké sú povinnosti domového dôverníka, príp. či má aj nejaké práva?! Na čo si mám dávať pozor??

Nejaké vaše skúsenosti..

Mal by som hlavne záujem o opravy bytového domu. Jedná sa o dom so 6 BJ, spoločnou kotolňou, a nie všetci vlastníci majú byt v os. vlastníctve. Dom spravuje bytové družstvo.

ďakujem za pomoc
Usporiadat
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

najag Pozri príspevok

Ak dokazes pochopit, stále si myslíš, že dokážeš chápať len ty? ze splnomocnena osoba na schodzi vlastnikov bytov, vsetko kona a vystupuje, iba v mene splnomocnitela a v rozsahu splnomocnenia od splnomocnitela, ako vlastnika bytu.

V tomto máš pravdu, pravdu, pravdu : vsetko, co ako splnomocnenec na schodzi kona, na zaklade splnomocnenia, tak kona iba v prospech, ci neprospech splnomocnitela, nakolko splnomocnitela sa dotykaju pravne nasledky. Za svoju vlastnu osobu, ako keby tam ani nebol, neexistoval. Máš pravdu, tak sa chápe splnomocnenie.

Toto už taká pravda nie je: A ak by konal iba za seba, iba za svoju vlastnu osobu, tak na to nema ziadne pravo, pretoze na schodzi vlastnikov bytov nema co robit a zucastnit sa jej, pretoze nie je vlastnik bytu v danom bytovom dome. Nie je to zakázané. Ak ho tam vlastníci chcú, môže tam byť.

A prestaň už tárať o bezdomovcoch: Ak samozrejme, nie je u Vas bezne, ze na Vasej schodzi vlastnikov bytov, sa zucastnuju aj bezdomovci, ktorym posielate aj pozvanky na schodzu vlastnikov bytov.
Najag, nemá zmysel v tomto pokračovať. Niekoľkonásobne viac si na túto tému popísal (či nakopíroval) v máji 2009. A predsa existujú spokojné domy, kde rodinní príslušníci vlastníkov robia zástupcu vlastníkov.
3 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Mária27 Pozri príspevok
Najag, nemá zmysel v tomto pokračovať. Niekoľkonásobne viac si na túto tému popísal (či nakopíroval) v máji 2009. A predsa existujú spokojné domy, kde rodinní príslušníci vlastníkov robia zástupcu vlastníkov.
Ja neviem, z coho ma vlastne teraz vinis Maria27, mne je totiz uplne jedno, ako to maju v nejakych bytovych domoch, nech im tam robia zastupcov vlastnikov aj bezdomoci.To je ich vec, ale nech netvrdia, ze je to v sulade so zakonom. Unikla Ti totiz podstata tohto problemu. Ak sa budeme bavime o tom, aka je dikcia zakona v tejto veci, tak sa bavme o dikcii, ak sa bavime o spokojnosti bytovych domov, tak sa bavme o spokojnosti. A ak sa mame tvarit, ze kazda rada na fore je dobra, aj ked je hlupa, tak mozeme pisat pre inych hluposti od hora az dole a sutazit, kto viac hluposti napise. Chapem, ak niekto napise, ze to robi tak, ci onak, ale nevie, ci je to aj podla litery, ale ak niekto zacne presviedcat o niecom, comu zjavne nerozumie, tak tomu uz nechapem. A na zaver, vyprosujem si Tvoju poznamku v zatvorke, ktorou snad naznacujes, ze moje prispevky su nakopirovane ? Teraz si to trosku prestrelila, pretoze ak su nakopirovane, tak iba z mojich vlastnych prednasok. Mam pocit, ze si trosku sklzla, uz do osobnej roviny, myslis si, ze som sa ja Teba nejako osobne dotknul vo svojich prispevkoch ?
Mas pravdu, diskusia je uz jalova, chybaju v nej argumenty na dane tvrdenia a je to aj pre mna uz iba strata casu. A hluposti si ten cas ani nezasluzia.
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Len z vlastnej skúsenosti napíšem. V byte, kde je môj muž zástupcom vlastníkov, bývame od jeho kolaudácie v 70 rokoch.
Vždy bol domovým dôverníkom, neskôr po odkúpení, zástupcom vlastníkov. Z istých dôvodov sme pred 7 rokmi byt predali synovi. Môj muž bol na schôdzi vlastníkov, kde vystupoval v mene syna, opäť zvolený, aj napriek jeho nesúhlasu, ako zástupca vlastníkov. Vlastník bytu ale podľa katastra nie je, ale má tu trvalý pobyt, na rozdiel od syna. Toto pridávam len ako argument, že problémy bytov on pozná snáď najlepšie. Nemám pocit, že bol porušený zákon.
Bol podľa zákona za zástupcu zvolený na schôdzi vlastníkov, a naďalej ich zastupuje k spokojnosti všetkých.
On je ten, kto je aj údržbár, aj psychológ, aj má dobrú ženu, ktorá vyreklamovala za nesprávne vyúčtovanie nákladov tepla pre dom vyše 8000,-€. A to aj vďaka vám všetkým.
4 0
Jozef I Jozef I

Jozef I je offline (nepripojený) Jozef I

Som kto som
Ja vyjadrím tiež iba svoj názor na túto vašu debatu. Ja osobne si zákon vykladám tak, že zástupcu vlastníkov môže vykonávať ktokoľvek, kto bol vlastníkmi bytov zvolený na zhromaždení. AJ NEVLASTNÍK.
Všimol som si, že v argumentoch sa opakuje jedna vec a to, že na zhromaždení vlastníkov nemá čo robiť nik iný. Ale taká jednoduchá vec, že by vlastníci mohli zvoliť človeka aj bez jeho prítomnosti na zhromaždení vlastníkov (ak sa ho pred tým niekto spýtal či by danú funkciu prijal) na návrh jedného vlastníka. A druhý dôvod je presne ten, ktorý sa tu spojil s funkciou predsedu. Ak zákon umožňuje zvoliť na schôdzi vlastníkov predsedu SVB (a to aj takého ktorý tam nebýva ani tam nemá trvalý pobyt - čo je napr. môj konkrétny prípad) a predseda podpisuje a má dosť veľké právomoci na konanie v mene vlastníkov, tak nevidím dôvod, aby zákon zakazoval, aby zástupcom v dome bol nevlastník ak bol zvolený vlastníkmi.
To je všetko a môžete polemizovať ďalej.
2 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

jarecko Pozri príspevok
Vazeny pan sito!

ja som tu nikde nevykladal zakon iba som vyjadril suhlas s nazorom najag na funkciu ,,zastupca vlastnikov bytov,, , myslim, ze mam pravo a to neupieram ani tebe sa rozhodnut s cim suhlasit budem a s cim nie. Ked v tebe vrie nespokojnost, ze nie s tvojim, bohuzial nemozem zato, ze moj nazor na danu vec je iny.

Vážený pán jarečko!

Dávno sme sa nevideli.

Netvrdím, že ste vy vykladali zákon, vykladal priateľ najag. Myslíte správne, že máte právo! Vôbec necítim, že by mi na porade bolo upierané právo, možno zatiaľ. Nespokojnosť, keď čítam vaše príspevky, nie. Som maximálne spokojný. A vôbec ma netrápi váš názor na vec, je z vašej hlavy, ak je?


Ked vy ste si zaviedli vo svojom dome svojsky, insitny pristup k zakonu o vlastnictve bytov, neznamena to, ze sa musime opicit po vas, aj trebars my v nasom dome. My sme si zvolili zastupcu z vlastnikov byvajucich v dome, lebo taka myslienka aby to bol hocikto, len nech bude, koho stretneme niekde nahodne bohvie kde, nikoho zatial z vlastnikov chvalabohu nenapadla.

Viete, zákony sú výsledkom života ľudí, nevracajte sa medzi opice. Vo svojom dome rozhodujte ako ľudia, nie ako u nás. To, že ste si zvolili vlastníka bývajúceho v dome vás posúva dopredu. Takže ste bez problému?!


Vy vo svojom dome si mozete instalovat za zastupcu vlastnikov koho chcete, trebars aj nejakeho nahodneho bezdomovca a z bonzovania nemaj stihomam.
"Eto vase delo", ako hovoril nebohy sudruh generalny tajomnik KSSZ Breznev.

Vidíte, ak porozmýšľate, máme rovnaký názor. Tiež hovorím! V dome si môžu zvoliť aj bezdomovca, ale musí to byť v súlade so zákonom 182/1993, § 14. To bonzovanie? Keby ste to niekde nahlásil, možno by sme nemohli mať svojský prístup k nášmu, svojmu majetku. Ale museli by sme sa podriadiť diktátu. "Eto vase delo" Bolo by.


Niekde v inej teme som cital tvoj povzdych, ze ta sundali z funkcie zastupcu (predsedu samospravy) nejake vchodove zastupkyne. Mate tam zvlastne postupy co sa tyka zakona o vlastnictve bytov, ale ani sa tomu teraz uz necudujem. Vo vasom dome je mozne postupovat asi podla lubovole. No co uz teraz, nemal si to (sito) doviest do takeho stavu, ale co si zaviedol to sa asi obratilo proti tebe, asi to bolo v sulade so zakonom, ci ano neviem posudit, nebol som pri tom (odvolani).


Viete, v tej veci vôbec nebolo treba zákon. Pokiaľ tri grácie žiadali, aby som robil veci, ktoré neboli v prospech štyridsaťdva vlastníkov, bez vyjadrenia ostatných tridsaťosem vlastníkov. Nedošlo k odvolaniu, ale odstúpeniu, ak chápete význam tých dvoch slov, môžete posudzovať.

A neľutujem svoje rozhodnutie! Čísla, čas a časť ľudí mi dala za pravdu, vy nemusíte. A nikdy som im nehovoril pravdu, len fakty, ani vám, ak mali, máte na to ich pochopiť, mohli, môžete mi dať za pravdu. Ale nemusíte.

Musí je veľký pán, nemusí ešte väčší. Tak hovorili už naši pra, pra, pra.



Na zaver aby som nelial vodu na mlyn typu dokolecka dokola, poziadam gestora zakona MFSR o vyklad § 8a bod 5 (o zastupcovi vlastnikov bytov) a necham sa prekvapit, aka bude ich odpoved (mozno bude ako tvoj a potom mi uz nic neostane, len na tuto temu napisat, mal si pravdu pan sito tvoj nazor a vyklad zakona je smerodatny a nebudem k tomu potrebovat ani rozsudok sudu). Zatial je to (o tom) iba nekonecny pribeh minimalne dvoch nazorovych skupin na Porade.

Aj to je vaše právo, treba ho využiť.


Zadanie témy? Domový dôverník. Taký termín súčasný zákon nepozná. Nóóó, má niečo do seba. Dom, ostatní v ňom, dôverujú, jednému človeku. V podstate je jedno ako je ten človek nazvaný predseda, správca, zástupca vlastníkov, mandant. Podstatné je, aby nesklamal dôveru vlastníkov. Kde majú záruku, že nesklame?

Podstatné je mať možnosť, povinnosť kontrolovať osobu, ktorej bola daná dôvera. Ak zneužíva dôveru vlastníkov a vlastníci sa s ním nevysporiadajú v prospech domu, sú vlastne vlastníci?

Viete, neprajem vášmu domu nič nepríjemne. Tobôž, aby ste prišli na to, že vlastník vám vybielil účet, aj napriek tomu, že nie je maliar. A úžas, 50 000 euro chýba na účte. Dôsledok dôvery, bez kontroly.

Platí: Dôveruj, ale preveruj. Alebo podľa vás to nie je pravda?
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

najag Pozri príspevok
Niektorym ludom nie je mozne vykladat pravne normy, pretoze je to zbytocne, uz vzhladom k ich povahe. Pretoze u nich daleko viac plati, ze co sa babe prisnilo, to aj chcela. Ludom, ktori su typu SITO iba radim jednu vec. Kaslite na zakony, tie su pre hlupakov, jazdite na ceste iba vlavo, pretoze je naprosta hlupost jazdit vpravo, ved ani vo vyhlaske to nie je zakazane a ked sa par vodicov dohodne, ze oni budu vlavo......... Najma u ludi, ktorych zivotnym poslanim je fabulovat, vymyslat hluposti, konstruovat a konspirovat. Proste musia pisat a pisat, casto odpovedat aj na svoje vlastne prispevky, ked sa uz nikto nechyta, ale byt stredobodom pozornosti, mat napisaneho velmi vela, lebo kvantita je meradlom kvality.

Správca si navrhne svoju osobu......Nejaký sploubývajúci s vlastníkom sa prihlási, a vysvetli, čo chce pre dom spraviť a ako spolupracovať so správcom. Tu správcovu osobu nepoznáš, toho spolubývajúceho, áno. Teda za koho?...Ak nie je splnomocnený, tiež by mu malo byť umožnené sa schôdze zúčastniť. ...Nikde nie je napísané, že bývajúci v dome sa nemôžu schôdze zúčastniť. ...keď v dome platí to o čom rozhodli vlastníci v súlade s §14

Toto su excelentne nezmysly a na ne ani nemienim reagovat, pretoze je to zbytocna stŕata casu a Sitovi by som tym preukazoval iba cest...jednoducho, ked je vonku tma a bude to aj vedecky potvrdene, tak Sito bude fabulovat a konstruovat, ako ponimat ´tmu ako svetlo, ako ju chapat ako svetlo. Samozrejme o tme nemusi vediet nic, nepotrebuje ziadnu oporu v nicom, staci mu jeho nazor a presvedcenie. Najhorsie sa presviedcaju ludia, ktori o tom skoro nic nevedia, ale to im neprekaza.Tak ho potom presvedcte ze jedna a jedna su dve, ked on si mysli, ze by to mohlo byt aj tri, ci styri.Pretoze manipulatorovi to postacuje, jemu uplne staci, ze s tym moze nejako manipulovat. Ja som osobne presvedceny, ze vela ludi na fore si uz davno urobilo obraz, takze sa urcitym prispevkom, pod urcitym menom vyhybaju a ponechavaju stranou. Staci si prejst historiu.........

Janko, ahoj!

Janko, priateľ môj. Žijeeeš? Ako vidím, píšeš, píšeš a píšeš. Je jeseň, treba poryť, tak ryješ. Treba, treba. Na jar bude treba siať a potom aj žať.

Janko, tvoj výklad, že len vlastník bytu môže byť zástupcom vlastníkov bytov je excelentný. Takže majiteľom pekárne podľa teba musí byť len pekár. Nemusí, ten kto pečie chleba, by mal byť pekár, ale tiež nemusí. Podstatné je, aby bol chleba chutný, vypečený. No, vypečený môže byť aj majiteľ pekárne. A chleba nedopečený. Zákazník sa rozhodne, či si kúpi jeho chleba, možno, bude mať pochebe, vlastník.


Janko, to čo ty nazývaš excelentné nezmysly, funguje v živote bežne, aj bez zákona a tvojho výkladu. Stačí na to používať rozum. Čo je to, čo to je, zákon? Je to myšlienka človeka, ktorou chce ovplyvniť život vo svojom okolí vo svoj prospech, údajne aj v prospech ostatných ľudí. No zvyčajne len úzkej skupiny, prípadne skupinky. A zákonu hovoria demokratický, údajne vyhovuje väčšine a všetci ho musia dodržiavať. Nooo, musia? Mali, by. Hovorí sa, aj ty, že každý má svoje práva a povinnosti, ktoré by mal poznať. Nemusí, môže sa nechať zastupovať. Ak jeho zástupca nepresvedčí zákonný úrad, úradníkov, sudcov o neporušení, nesplnení jeho povinnosti nasleduje zvyčajne trest, dôsledok porušenia, nesplnenia povinností. Ak porušenie, nesplnenie povinnosti ostane nepotrestané, je možné hovoriť o práve? Ak áno v akom zmysle?


Janko, jeden živočích, človek, by mal byť človekom. Ale, môže byť aj vrah. Vrah, je človek? Človek, môže byť čokoľvek.


Janko, jedna a jedna sú dve, to nie je zákon, to sú počty.


Janko, kto ma má presvedčiť? Poraďáci. O čom? O tvojom názore? Správnom?


Janko, zvykol som si na porade nedávať rady, len vyjadrím svoj názor. Na porade sa premelie denne tisíce ľudí. Každý má záujem o inú vec. Samozrejme je, že všetci nečítajú všetko. Teda ani moje príspevky, názory. Ten kto si ich prečíta sa môže stotožniť s mojím názorom, ale nemusí. Je to každého právo, teda aj tvoje, nie povinnosť. Za neuplatnenie svojho práva nemôžeš byť trestaný. Ale neuplatnenie svojho práva môže mať zlý dopad, všeobecne, ktoré môže spôsobiť aj trestný čin, zločin.


Janko, administrátor pre spestrenie porady zaviedol isté podporné prostriedky, súhlasy, užitočné, neužitočné, body, mínusové body, pochvaly, aby poraďákov motivovali. Niekedy však splnili opačný účel. Z každého sa mi ušlo. Nezáviselo na mne, ale na iných, ktorí ich použili pri mojich príspevkoch, názoroch. A ešte jednu vec, Priateľstvo medzi poraďákmi. Rozhodovať, musí, môže, každý sám. Na priateľstvo treba dvoch. Prvých žiadateľov, väčšinu žiadateľov o priateľstvo som najprv upozornil na svoj štýl názoru a čim im to nebude prekážať, aby im niekto potom nevyčítal, akého majú priateľa na porade. Ba stalo sa, že v jednom prípade, téme v sporení bol spravený nadomnov kríž. Po určitom čase som bol križujúcou osobou požiadaný o priateľstvo. Mal som odmietnuť, len pre to, že na isté veci máme iný názor, nie! Porada je paráda!


Janko, ale nie je nad to, keď ti niekto, či už v súkromnej správe, alebo v téme, verejne niekto poďakuje za to, že tvoj príspevok, názor mu pomohol. To, dáva porade zmysel. To je to, pravé orechové.


Janko, všimol som si, že keď sa v niektorej téme sporíme, stúpa záujem o tému. Ako v tejto. Myslíš, že tých, ktorých to sporenie zaujíma, čítajú len tvoje príspevky? Aký zmysel im potom dáva téma?


Janko, neodpovedal si mi na názor: Mne ako spoluvlastníkovi, ktorý si plní svoje povinnosti, nemôžu moje právo upierať ostatní spoluvlastníci, ani správca domu. Alebo podľa teba, áno???


Janko, stačí prejsť si históriu. Pred štyristo rokmi bola skupinka, ktorá tvrdila, že svet je ploská doska. Giordano sa díval a videl niečo iné. Aby nevidel a nevyprával, čo videl, tak ho skupinka upálila na základe zákona. Aký je tvoj názor dnes? Svet je ploská doska, alebo, že ten zákon bol v tej dobe zlý, nahovno. Nehnevaj sa, ale keď si ťa predstavím v tej dobe, tak podľa tvojho súčasného názoru na zákon, nech sa dívam z ktoréhokoľvek uhlu pohľadu, vidím ťa vždy ako najvyššieho inkvizítora.


Janko, a neoznamuj, nebonzuj, ale môžeš ako v minulostí, keď máš v sebe zlosti.


Janko, ďakujem za podporu a vôbec ma netrápi, že sem – tam máš na isté veci iný názor, nemusíš mať názor!


Janko, indické príslovie: Neser tigra.


Janko, ale dosť bolo krivdy, dám za tým botku, alebo radšej bodku, k...a kde je tá bodka, kde tá bodka je?!

.
0 0
agentka2312 agentka2312

agentka2312 je offline (nepripojený) agentka2312

za 23 bytov dostavam 28 eur mesacne a kazdy? iba jedna pani ma sekiruje vybavujem sama cenove ponuky vybavujem na splatky, opravy aj v byte /zatekanie do nizsich podlazi/,mala by som byt doma 24 hodin??denne preco??
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

No niektorí si to tak vysvetľujú, ja zaplatím a ty musíš, musíš vždy, kedykoľvek. No skúsiť si to nechcú. Predsa v zmluve máte presne definované, čo, za čo. Alebo nie?
0 0
zavis1 zavis1

zavis1 je offline (nepripojený) zavis1

Ahojte

Potrebujem poradiť ako odvolat nasho dvovernika v bytovke ako mam dvovod ho odvolat nic tu nerieši a ked nieco rieši tak to vyriešo tak ze profituje na tom on a nema to kvalitu a ked nieco potrebujeme tak nema cas, neviete poradit ako postupovat a ako napisat peticiu, rozmyslala som ze napisem peticiu a pobeham po susedoch,neviete ako napisat peticiu ?dakujem za odpovede.
0 0
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

A keď tú petíciu napíšeš, kam ju pošleš? Vieš čo je petícia? Je to právo občana spoločne s inými obracať sa vo veciach verejného alebo iného spoločného záujmu na štátne orgány a orgány územnej samosprávy so žiadosťou, návrhom alebo sťažnosťou.

Kto vám bude riešiť "dvoverníka"? Kto bude robiť, čo robiť má? Zvolajte si schôdzu a prerokujte si to. Možno si aj zvolíte nového zástupcu vlastníkov.
8 1
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
zavis1 Pozri príspevok
Ahojte

Potrebujem poradiť ako odvolat nasho dvovernika v bytovke ako mam dvovod ho odvolat nic tu nerieši a ked nieco rieši tak to vyriešo tak ze profituje na tom on a nema to kvalitu a ked nieco potrebujeme tak nema cas, neviete poradit ako postupovat a ako napisat peticiu, rozmyslala som ze napisem peticiu a pobeham po susedoch,neviete ako napisat peticiu ?dakujem za odpovede.
Dáš oznam ...
O Z N A M

Na základe zákona 182/1993, §14, odsek 2 a s tým súvisiacimi skutočnosťami ohľadom ďalšej činnosti správy vchodu

sa dňa X.XX.2011 o 18.00 hod.

uskutoční stretnutie , na ktorom sa vlastníci bytov na ul. Hornej - Dolnej 11111111 , Kocúrkovo dohodnú na ďalšom postupe dľa programu.

Program:

1. Voľba dôverníka vchodu
2.
3.

......................
......................
......................
Následne musí byť vyhotovená zápisnica , ktorej neoddeliteľnou súčasťou je prezenčná listina s podpismi ...
V zápisnici musia byť aj výsledky hlasovania , podpisy skrutátorov...
1. Otvorenie – schválenie programu schôdze, voľba zapisovateľa a overovateľov zápisnice .
Bolo konštatované , že schôdza vlastníkov v čase otvorenia schôdze je podľa ustanovenia § 14 Zákona NR SR č. 182/1993 Z.z. v znení neskorších predpisov uznášania schopná, nakoľko podľa prezenčnej listiny je prítomný dostatočný počet vlastníkov, ktorí by mali nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých vlastníkov. Na schôdzi boli prítomní 14 majitelia bytov , čo je nadpolovičná väčšina .
Títo schválili program a rozhodli nasledovne .

Schválenie programu schôdze :
Čas hlasovania : 18,00
Prítomní :14
Za : 14
Proti : 0
Zdržal sa : 0

Voľba zapisovateľa , overovateľa zápisnice :
Za zapisovateľa zápisnice bol navrhnutý a zvolený :
....atď ...zápisníc je na nete habadej ...

Toto je podľa tej "mojej" ...aj mňa do toho "namočili" ...zlatí susedia ...
3 0
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

buchač Pozri príspevok
Dáš oznam ...

Následne musí byť vyhotovená zápisnica , ktorej neoddeliteľnou súčasťou je prezenčná listina s podpismi ...
V zápisnici musia byť aj výsledky hlasovania , podpisy skrutátorov...

....atď ...zápisníc je na nete habadej ...

Toto je podľa tej "mojej" ...aj mňa do toho "namočili" ...zlatí susedia ...

No Juráááj, ty budeš isto ten správny...to vidím už na tomto príspevku, neboj nenamočili, vzdali ti hold tak ich nesmieš sklamať.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Mária27 Pozri príspevok
A keď tú petíciu napíšeš, kam ju pošleš? Vieš čo je petícia? Je to právo občana spoločne s inými obracať sa vo veciach verejného alebo iného spoločného záujmu na štátne orgány a orgány územnej samosprávy so žiadosťou, návrhom alebo sťažnosťou.

Kto vám bude riešiť "dvoverníka"? Kto bude robiť, čo robiť má? Zvolajte si schôdzu a prerokujte si to. Možno si aj zvolíte nového zástupcu vlastníkov.
Mária, Zákon 182/1993 hovorí o povinnostiach a právach správcu, tiež o právach a povinnostiach vlastníkov bytov.

Tiež hovorí

(5) Styk vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome so správcom zabezpečuje zástupca vlastníkov zvolený na schôdzi vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome (ďalej len "schôdza vlastníkov"). Zástupca vlastníkov informuje vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome o činnosti správcu a o dôležitých otázkach prevádzky domu. Zástupca vlastníkov je povinný uplatňovať voči správcovi požiadavky vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome v súlade so zmluvou o výkone správy. Zástupca vlastníkov nie je oprávnený rozhodovať o veciach, o ktorých môžu rozhodovať len vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome podľa § 14.

Nevidím tu napísané, že ak si vlastníci nezvolia zástupcu vlastníkov, ich práva voči správcovi zo zákona zanikajú.

Podľa mňa je to dôležitá funkcia v prospech vlastníkov, oponent správcu. Ale zvyčajne je to tak, že robí správcovi poskoka. Dones, rozdaj, podpíš ...
0 0
BRK BRK

BRK je offline (nepripojený) BRK

Dobrý deň, ja mám na vás prosbu z druhej strany pohľadu ...
Účtujem s.r.o., ktorá vykonáva správu bytov na základe zmluvy o výkone správy (nemáme SVB). V rámci obytného domu si majitelia bytov zvolili zástupcu vlastníkov, máme zápis zo schôdze, kde majitelia určili aj odmenu zástupcovi vlastníkov. Akou formou sa má odmena zástupcovi vlastníkov vyplatiť? Dohoda o VP ani príkazná zmluva mi tam nesedí, nie je tam vzťah zamestnávateľa a zamestnanca. Vyplácať im to na základe nepomenovanej dohody podľa obč. zákonníka a zdaniť im to, alebo nezdaniť vôbec?
Prosím, ak ste ochotní, poraďte mi, na základe akej formy, resp. zmluvy ste vy - zástupcovia vlastníkov bytov - odmeňovaní.
Prečítala som tu množstvo príspevkov na túto tému, viac sa k tejto téme píše o SVB ...
Vopred Vám ďakujem, Katarína
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
...nedá sa ...nie som doma ...do lesa nenosím lajstra ...

Ale ak počkáš do nedele ...nemám problém do papierov pozrieť , do zmluvy ...
0 0
BRK BRK

BRK je offline (nepripojený) BRK

Jasné že počkám do nedele, ďakujem.
0 0
nika.sum nika.sum

nika.sum je offline (nepripojený) nika.sum

BRK Pozri príspevok
Dobrý deň, ja mám na vás prosbu z druhej strany pohľadu ...
Účtujem s.r.o., ktorá vykonáva správu bytov na základe zmluvy o výkone správy (nemáme SVB). V rámci obytného domu si majitelia bytov zvolili zástupcu vlastníkov, máme zápis zo schôdze, kde majitelia určili aj odmenu zástupcovi vlastníkov. Akou formou sa má odmena zástupcovi vlastníkov vyplatiť? Dohoda o VP ani príkazná zmluva mi tam nesedí, nie je tam vzťah zamestnávateľa a zamestnanca. Vyplácať im to na základe nepomenovanej dohody podľa obč. zákonníka a zdaniť im to, alebo nezdaniť vôbec?
Prosím, ak ste ochotní, poraďte mi, na základe akej formy, resp. zmluvy ste vy - zástupcovia vlastníkov bytov - odmeňovaní.
Prečítala som tu množstvo príspevkov na túto tému, viac sa k tejto téme píše o SVB ...
Vopred Vám ďakujem, Katarína
Ja len viem, ze otec bol dva-tri roky dozadu zastupca vlastnikov a odmenu dostaval nezdanenu, lebo som mu ju zdanovala v DP, ale nepamatam sa co bolo na potvrdeni o vyplateni odmeny, len viem, ze nebola zdanena. Ja som sice zastupca, ale zial bez odmeny.
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
BRK Pozri príspevok
Jasné že počkám do nedele, ďakujem.
Tak som tu ....


Príkazná zmluva č.
uzavretá v zmysle § 724 Občianskeho zákonníka v znení zmien a doplnkov

medzi :
I. Vlastníci bytov a nebytových priestorov domu
na ulici Lesná 333 Kocúrkovo

ako príkazcami

a

II. Jurko Buchač , bytom Lesná 333 Kocúrkovo
narodený : ................/hej , áno ...narodil som sa .../..kultúrna vložka

ako príkazcom

I. Predmet zmluvy

II. Práva a povinnosti príkazníka

III. Odmena

3.1. Príkazníkovi za výkon činnosti prináleží odmena vo výške preukázaných mesačných zálohových platieb správcovi vlastníkmi bytov a nebytových priestorov .

3.2. Výplatu a výšku odmeny za vykonané práce potvrdia písomne vždy k poslednému dňu príslušného štvrťroka zvolení zástupcovia vlastníkov bytov a nebytových priestorov - výbor samosprávy .

3.3 Štvrťročná odmena príkazníka je splatná vždy do 10 dňa prvého mesiaca nasledujúceho štvrťroka .

IV. Záverečné ustanovenia


P.S.:
Výška odmeny nie je v tejto zmluve špecifikovaná .
Táto bola schválená na schôdzi vlastníkov bytov , samozrejme , že hlasovaním . Zo schôdze bola urobená zápisnica , ktorá bola odovzdaná so všetkými náležitosťami správcovi bytov .

Neviem , či takto stačí ...., ak nie ...pýtaj sa ...

0 0
BRK BRK

BRK je offline (nepripojený) BRK

Veľmi pekne ďakujem, aj za predchádzajúci príspevok aj za zmluvu ...
Myslela som si, že to môže byť aj príkazná zmluva ... hoci najprv som ju "odmietla" s tým, že je tam príkazný vzťah, ale medzi tým som sa dostala k infomácii, že možno v tomto prípade uzavrieť príkaznú zmluvu.
Možno by som sa spýtala, odmena sa vám vyplácala brutto alebo ju správca zdanil?
Mne totiž príkazné zmluvy vychádzajú skôr ako závislá činnosť (čiže zdaniť) a veľmi narýchlo som pozrela aj novelu o ZP ... tiež sa tam spomínajú príkazné zmluvy.
ďakujem.
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
BRK Pozri príspevok
Veľmi pekne ďakujem, aj za predchádzajúci príspevok aj za zmluvu ...
Myslela som si, že to môže byť aj príkazná zmluva ... hoci najprv som ju "odmietla" s tým, že je tam príkazný vzťah, ale medzi tým som sa dostala k infomácii, že možno v tomto prípade uzavrieť príkaznú zmluvu.
Možno by som sa spýtala, odmena sa vám vyplácala brutto alebo ju správca zdanil?
Mne totiž príkazné zmluvy vychádzajú skôr ako závislá činnosť (čiže zdaniť) a veľmi narýchlo som pozrela aj novelu o ZP ... tiež sa tam spomínajú príkazné zmluvy.
ďakujem.
.....ešte som nedostal ani trt ....

Len od decembra fungujem ...a za ten som len alikvotnú časť dostal ...
Budem sa musieť opýtať na tie dane ...
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať