Zavrieť

Porady

Usporiadat
bwd bwd

bwd je offline (nepripojený) bwd

A mám to zase raz za sebou. Tých 20 kilo na 17 litrový súdok bolo
trocha málo, ale nevadí. Nemusím byť megalomanský. Keby som bol,
tak by som do toho súdka možno natlačil aj 30 kilo. S mojimi 140 kg
živej váhy by to nebol problém. Prebytočnú vytlačenú šťavu mám
v chlade, keby bolo treba a kapusta v súdku už začína pracovať.
Počítam, že zajtra ráno pri tých 22°C začne bublať.

Dal som len soľ a kmín, na spodok a na vrch celé kapustné listy
tak, ako vždy predtým a všetko som stlačil pod hladinu šťavy
tanierikom, zaseknutým plastikovým strúhadlom na jabĺčka pre
dojčatá, ktorý sa na to presne svojimi rozmermi hodil.
3 0
veva.. veva..

veva.. je offline (nepripojený) veva..

Ja mám v recepte poznačené na 50 kg kapusty 1 kg soli.
Súdok mám 27 l a na každý l počítam 1,7 kg kapusty.
0 0
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

bwd Pozri príspevok
A mám to zase raz za sebou. Tých 20 kilo na 17 litrový súdok bolo
trocha málo, ale nevadí. Nemusím byť megalomanský. Keby som bol,
tak by som do toho súdka možno natlačil aj 30 kilo. S mojimi 140 kg
živej váhy by to nebol problém. Prebytočnú vytlačenú šťavu mám
v chlade, keby bolo treba a kapusta v súdku už začína pracovať.
Počítam, že zajtra ráno pri tých 22°C začne bublať.

Dal som len soľ a kmín, na spodok a na vrch celé kapustné listy
tak, ako vždy predtým a všetko som stlačil pod hladinu šťavy
tanierikom, zaseknutým plastikovým strúhadlom na jabĺčka pre
dojčatá, ktorý sa na to presne svojimi rozmermi hodil.
To sa mi skoro nechce veriť, môj manžel síce nemá toľko kilov, ale sa véélmi snažil a bolo do plna. My sme dali aj jablká, možno to urobilo svoje. Hlavne, že je hotovo a pokoj celý rok.
0 0
220870 220870

220870 je offline (nepripojený) 220870

Remeselník,stavbár.
Pred pár dňami som si kúpil výrobky od tejto firmy:http://www.pickles.sk/page.asp?lang=...atus=mix_party
Je to niečo úžasné, fantázia,okamžite som sa stal ich zákazníkom a fanúšikom ,môžem len a len odporúčať.
Viete niekto poradiť recept na takúto dobrotu?
0 0
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

220870 Pozri príspevok
Pred pár dňami som si kúpil výrobky od tejto firmy:http://www.pickles.sk/page.asp?lang=...atus=mix_party
Je to niečo úžasné, fantázia,okamžite som sa stal ich zákazníkom a fanúšikom ,môžem len a len odporúčať.
Viete niekto poradiť recept na takúto dobrotu?
Kde dostať kúpiť? Čo ti chutilo z toho katalógu najviac?
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

220870 Pozri príspevok
Pred pár dňami som si kúpil výrobky od tejto firmy:http://www.pickles.sk/page.asp?lang=...atus=mix_party
Je to niečo úžasné, fantázia,okamžite som sa stal ich zákazníkom a fanúšikom ,môžem len a len odporúčať.
Viete niekto poradiť recept na takúto dobrotu?
Kuk Kráľovská nakladaná zelenina(Carska turšija)
Čítaj aj komentáre, všimni si hlavne autorkine(Airan) a jej manžele Aarona.
Ďalšie
Kvasený karfiol
Od príspevku č. 13 http://www.porada.sk/t62416-kvasena-...pa-cvikla.html
Kvasená zelenina - pickles
Naposledy upravil Marína : 28.10.10 at 14:57
4 0
pivko pivko

pivko je offline (nepripojený) pivko

Farang
Ja kapustu riešim jednoducho ,Idem budúci týždeň do Blavy , zoberiem so sebou súdok, v piatok pred odchodom skočím na Miletičku a dám si do suda natlačiť originál Stupavskú a tá naozaj nemá chybu
0 0
bwd bwd

bwd je offline (nepripojený) bwd

To by som neodporúčal. Nikto nevie, odkiaľ tá kapusta na Miletičke je,
kedy bola narezaná, za akých podmienok. Môže byť úplne vyschnutá,
alebo sparená. Tých pár kilometrov do Stupavy snáď nikoho nezruinuje.
A dostane kapustu, pred vlastnými očami čerstvo narezanú.

No a nechať si natlačiť kapustu niekým? To som ešte teda nepočul...

Okrem toho upozorňujem, že o týždeň už môže neskoro, sezóna končí.
0 0
pivko pivko

pivko je offline (nepripojený) pivko

Farang
bwd Pozri príspevok
To by som neodporúčal. Nikto nevie, odkiaľ tá kapusta na Miletičke je,
kedy bola narezaná, za akých podmienok. Môže byť úplne vyschnutá,
alebo sparená. Tých pár kilometrov do Stupavy snáď nikoho nezruinuje.
A dostane kapustu, pred vlastnými očami čerstvo narezanú.

No a nechať si natlačiť kapustu niekým? To som ešte teda nepočul...

Okrem toho upozorňujem, že o týždeň už môže neskoro, sezóna končí.
Ja kúpim už naloženú , vykvasenú len sa natlačí do mojeho súdka a zaleje šťavou.A jedol si ju niekedy? Tak ja som v živote lepšiu kapustu ako stupavskú z trhu na Miletičke nejedol
Naposledy upravil pivko : 28.10.10 at 21:15
0 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

Kvasená kapusta do pohára
Na 1 kg kapusty ide 20 g soli, celé čierne korenie, nové korenie, rasca, bobkový list, cibuľa, jablká
Nakrájanú kapustu posolíme a necháme stáť 5 – 6 hod. Na dno vyvarených pohárov na zaváranie dáme koliesko cibule, koliesko jablka a natlačíme kapustu – nie úplne doplna. Posypeme rascou, čiernym korením, novým korením a pridáme bobkový list. Do pohárov nalejeme aj vodu z kapusty, dobre uzavrieme a necháme kysnúť. Kapusta je veľmi chutná a zachová si bielu farbu. (Toto je originál receptu od čitateľky z jedného vydania Nového času pre ženy.)

Mamine vylepšenie: preosiaty Nakladača na uhorky (brutto váha 100 g) zmieša so 100 g soli a používa túto zmes namiesto samotnej soli. Cibuľu nastrúha na kolieska a zamieša do nastrúhanej kapusty. Korenie a jablko dáva na dno pohára (na 700 ml pohár 2 ks nového korenia, 6 ks čierneho korenia, medzi prsty rasce, kúsok bobkového listu). Túto kapustu tlačíme do pohárov so zatláčacím víčkom, poháre so závitom sú menej vhodné. Do pohára sa zmestí cca 600 g kapusty (po odstátí a pustení šťavy). Pri tlačení kapusty zároveň z nej vytláčame šťavu, príp. podľa potreby šťavu aj dolejeme. Po uzatvorení víčkami kapusta kysne na teplom mieste 2 - 3 týždne. Poháre treba dať na plech so zvýšeným okrajom, lebo pri kvasení vyteká z nich šťava. Po vykysnutí očistíme poháre a dáme ich do pivnice. Toto môžete robiť aj v lete, keď rýchlo potrebujete kyslú kapustu - vykysne za 1 týždeň.
Do kapusty sa môže pridať trochu červenej papriky a vznikne z toho chutný kapustový šalát.

Rada (vyčítaná, neoverená): Do sudovej kapusty sa môžeme pridať studená srvátka získaná pri domácej výrobe tvarohu – 1 liter do 50 kg kapusty, pretože má čistiace účinky a priaznivo podporuje kvasenie.
Naposledy upravil Llívia : 28.10.10 at 20:57
2 0
bwd bwd

bwd je offline (nepripojený) bwd

pivko Pozri príspevok
Ja kúpim už naloženú , vykvasenú len sa natlačí do mojeho súdka a zaleje šťavou.A jedol si ju niekedy? Tak ja som v živote lepšiu kapustu ako stupavskú z trhu na Miletičke nejedol
Ach tak, myslel som, že kupuješ surovú, narezanú. Ale tento spôsob
nie je práve najlepší. Pri kvasení kapusty ide aj o to, aby sa všetok
vzduch dostal von. Ak je už raz kapusta vykvasená a ty ju prevzdušníš
tým, že ju preložíš do inej nádoby, už nikdy ten vzduch z nej nedostaneš
a môže sa začať kaziť.
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

pivko Pozri príspevok
Ja kapustu riešim jednoducho ,Idem budúci týždeň do Blavy , zoberiem so sebou súdok, v piatok pred odchodom skočím na Miletičku a dám si do suda natlačiť originál Stupavskú a tá naozaj nemá chybu
Pivko nemáš väčšiu garanciu stupavskej kapustičky, keby si ju kúpil rovno v Stupave?alebo babenku poznáš, že je 100% zo Stupavy? lebo tu už nie je nič garantované inak teraz ma napadlo, že aká som ja trúba, tak každý pondelok som v Stupave na keramickom krúžku, ale kapustičku ma ešte nenapadlo si kúpiť najbližší pondelok to musím zmeniť už mi tečú slinky
0 0
bwd bwd

bwd je offline (nepripojený) bwd

Obávam sa, že v pondelok už bude neskoro. Kapustná sezóna končí.
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

hups, tak mám smolu
0 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Ja som tu tiež už dávala recept na kvasenú kapustu v pohári a môžem odporučiť. Kapusta, ako sa tu už píše je veľmi dobrá, bielučká a ak sa nezje, dlho vydrží. Mám od minulého roka ešte 2 pohárky. Tento rok na bežné pochutenie som dávala do malých pohárikov s plátkami jabĺk, aby to mohol aj jeden zjesť na posedenie. A viečka kľudne použite také, aké máte. Tohtoročné nové sú tvrdé a nedržia, tak som použila staré. Málokedy sa stane že nedrží. A keby aj, tak ju zjeme hneď. Recept je tu: http://www.porada.sk/t113919-p26-co-dnes-na-obed.html
4 0
220870 220870

220870 je offline (nepripojený) 220870

Remeselník,stavbár.
vema Pozri príspevok
Kde dostať kúpiť? Čo ti chutilo z toho katalógu najviac?
V poradí
Mix párty, uno tuto,la bomba
Paprika plnená kapustou,
minipaprika pikantná plnená čalamádou
0 0
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

pozdravujem,
- aj tohto roku som nakladala kapustu do 0,3 a 0,7 l flias a som velmi spokojna, po dvoch tyzdnoch kvasenia som dnes na skusku otvorila prvu flasu a kapusta super chrumkava a kysla
- kupila som 4 kapusty - cca 8 kil, po ocisteni bolo asi 5 kil, z toho som nalozila 7 - 0,7 l flias a 4 - 0,3 l flase

-Kapustu som nastrúhala, posolila /1kg - 20g soli/ a nechala 5 hodín odležať.
-Potom som natlačila do fliaš, ale iba asi do 3/4 pohára a na vrch som naliala vytlačenú šťavu.
-Poháre som uzavrela viečkom.
-Kapustu som položila do pekáča, aby mala kde vytekať šťava.
-Keď kapusta dokvasí, viečka sa samé uzavrú – pricucnú. Stačí potom fľaše umyť a odložiť.
-Starší pán stupavčan písal, že ku kapuste nepatria žiadne koreniny, ani iné pochutiny, len soľ.
-Odvtedy ju tak robim a je skutočne výborná.
8 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

Mama prvú tohtoročnú pohárovú kapustu otvorila asi tak po týždni a bola super, lebo nebola taká kyslá (Mám radšej menej kyslú kapustu. Samotnú kyslú kapustu ani nezjem. U nás sa zvykne kapusta z pohára/suda pred použitým prepláchnuť vodou, ak je príliš kyslá.)
0 0
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

olybaba Pozri príspevok
pozdravujem,
- aj tohto roku som nakladala kapustu do 0,3 a 0,7 l flias a som velmi spokojna, po dvoch tyzdnoch kvasenia som dnes na skusku otvorila prvu flasu a kapusta super chrumkava a kysla
- kupila som 4 kapusty - cca 8 kil, po ocisteni bolo asi 5 kil, z toho som nalozila 7 - 0,7 l flias a 4 - 0,3 l flase

-Kapustu som nastrúhala, posolila /1kg - 20g soli/ a nechala 5 hodín odležať.
-Potom som natlačila do fliaš, ale iba asi do 3/4 pohára a na vrch som naliala vytlačenú šťavu.
-Poháre som uzavrela viečkom.
-Kapustu som položila do pekáča, aby mala kde vytekať šťava.
-Keď kapusta dokvasí, viečka sa samé uzavrú – pricucnú. Stačí potom fľaše umyť a odložiť.
-Starší pán stupavčan písal, že ku kapuste nepatria žiadne koreniny, ani iné pochutiny, len soľ.
-Odvtedy ju tak robim a je skutočne výborná.
Tak pred chvíľou som sa dobavkala strúhaním kapustičky, ešte som ju riadne premiesila a postláčala, aby sa soľ dobre do nej dostala. Tak si počkám 5 hodín a natlačím do pohárov.
Teším sa, akú bude mať chuť, potom napíšem.
Ďakujem za skvelý recept.
0 0
Abeata Abeata

Abeata je offline (nepripojený) Abeata

Ahojte )) Viem, že sezóna tlačenia kapusty je už za nami, ale možno sa táto rada zíde na ďalší rok. Zo srdca nenávidím čvachtanie sa v súdku s kapustou a odčrpkávanie vody, ktorú kapusta pri tlačení pustí. A keďže najlepšie vynálezy vznikli z lenivosti, ja som si tiež jeden vymyslela.
Narezanú kapustičku si pekne večer nasypem do sprchového kúta ( aj vaňa je super ) vystlaného čistou posteľnou plachtou - odtokový otvor nie je zaštupľovaný !!!!. Tam si ju nasolím, premiešam a idem spať. Ráno oželiem ranné sprchovanie a ešte v pyžamku prikryjem narezanú kapustu, ktorá zmenšila svoj objem vari aj o polovicu koncami plachty, obujem si teplé ponožky, na to mikroténové sáčky, do uší slúchatká s rezkou hudbičkou a vleziem si ku kapustičke do sprchy... A tam si v rámci rannej rozcvičky dupkám, šlapem, kapustička púšťa zvyšnú šťavu, ktorá odteká odtokom a za nejakých 15 minút už nepustí ani kvapku. Vtedy nastáva tzv.raňajková fáza . Vbehnem do kuchyne a keď zavonia káva a vajíčka so šunkou, vyplazí sa z izby hladný syn, ktorého dĺžka dolných končatín značne presahuje výšku 25 litrového suda, do ktorého ho v zápätí naženiem so šálkou kávy v ruke a kým kávičku vypije, popritláča vytlačenú kapustu, ktorú tam po vrstvách presýpam soľou a rascou. Popamäti vylezie zo suda, v kuchyni zdusí ešte teplé vajíčka a keďže je podľa jeho biologických hodín ešte iba včasné ráno, zalezie s pocitom dobre vykonanej práce tam, odkiaľ pred 15 minútami vyliezol.
Skutočne celá procedúra nezaberie viac ako 40 minút a to aj s príravou raňajok a ich konzumáciou.
5 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať