Zavrieť

Porady

čo namiesto mikrovlnky? parný hrniec?

Uvažujem, že v domácnosti prestanem používať mikrovlnku, jednoducho sa obávam, že ohrievať takto jedlá nie je zdravé. A uvažujem nad tým ako mikrovlnku nahradiť. Niektoré jedlá samozrejme nie je problém ohriať na plynovom sporáku (polievky, omáčky ...), ale zas iné jedlá (ryža, zemiaky, pečené mäsá ...) takto ohriať neviem. Pozerala som na internete parné rúry, ale tie sú dosť drahé, tak rozmýšľam o kúpe parného hrnca. Tento sa však používa hlavne na varenie. Máte niekto s takýmto hrncom skúsenosti? Možno ho používať aj na ohrievanie jedla? Prípadne mi poraďte ako inak nahradiť mikrovlnku.
Vďaka
Usporiadat
heja3 heja3

heja3 je offline (nepripojený) heja3

Načo dávať do paráčika ryžu a zemiaky? Ja keď mám v hrnci, nalejem tam vriacu vodu zo deci alebo menej dám na oheň, v momente je para, trocha premiešam a za chvíľu je to teplé. A kašu môžete miešať aj bez vody a potom sú tam na dne také dobré zlatohnedé "škrabance" to to naškrábete - od detstva to mám rada, robil to môj tatko.
0 0
ludmilla ludmilla

ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

Indeed Pozri príspevok
Konvektomat je rúra na profesionálne varenie a pečenie, kde sa dá plynule jedným gombíkom ovládať sposob

pripravy jedla jednoduchým pootočením

od varenia v čistej pare až po pečenie a grilovanie el.špirálami + obehom horúceho vzduchu ventilátorom

Do konvektomatu vojdú 4 plechy naraz.

Tiež konvektomat ponúka možnosť sledovania teploty vnútri pečených väčších kusov mäsa zapichnutím sondy.

Viem, čo je konvektomat a ako som napísala nevlastním ho. Napísala som len, že mám rúru, ktorá má okrem veľa iných funkcií aj klimatické pečenie, kedy sa pri pečení pokrmov dávkuje para, čiže mäso ostáva šťavnaté, tiež má rôzne možnosti od pečenia zhora, zdola, horúci vzduch, horúcivzduch plus, grilovanie, rozmrazovanie, zapekanie, nastavenie zhnednutia potravín, nastavenie prepečenia programov, automatiku na predpečenie mäsa, automatiku na kysnutie cesta, veľa iných automatických programov, rôzne nastavenie napr. pečenie v noci, pretože nielen pečie aj chladí, takto niekedy pripravujem deťom bagetky - rúru nastavím na 06:00, večer vložím do nej bagetky (kupujem tie predpečené) a ráno keď vstávame už rozvoniavajú, má pyrolýzu a samočistenie a taktiež má aj bezkáblový pokrmový teplomer - čiže tú sondu ako si ty spomínal, sleduje teplotu mäsa vo vnútri mäsa, teplotu si môžem sama zregulovať nastavením.
No ale konvektomat to nie je, pretože v tejto rúre tá para ten pokrm len zvlhčuje, ale i tak pečenie v nej je radosť.
0 0
inkana inkana

inkana je offline (nepripojený) inkana

veľmi zaujímavá téma.

Ja tiež túžim po parnom hrnci, asi nenápadne podhodím svokre ako návod na vianočný dar pre nás. Ale ťažko povedať, či mikrovlnka je alebo nie je škodlivá. Takisto plyn pri horení produkuje "splodiny", ktoré nie sú zrovna výživné pre naše nosíky, pľúcka,... (to mi povedal svokor, ktorý po zistení istých zdravotných problémov sa začal veľmi zdravo stravovať a má prelúskané všetky internetové fóra nielen ohľadom zdravia). Čítala som, že krátkodobé ohrievanie v mikrovlnke nie je až také škodné, ževraj viacej škodí pre naše zdravie, keď stojíš pri mikrovlnke počas ohrevu a dívaš sa do nej.

V mikrovlnke iba zohrievam jedlo - nikdy som v nej nevarila. A keď mám ohriať viacej porcií - tak napr. polievku alebo omáčky ohrievam na plyne.

Čo sa týka ohrievania knedly v mikrovlnke - dajte tanier s knedlami do sáčku, ktorý poprepichujete na pár miestach a dajte zohriať na pár sekúnd (asi tak pol minútky) - sú ako keby boli práve vytiahnuté z paráčika.
Naposledy upravil inkana : 31.08.12 at 20:15
0 0
bodliak bodliak

bodliak je offline (nepripojený) bodliak

Podľa mňa ide všetkým o prachy a skutočný, seriózny výskum nikto nerobí, lebo ... by vznikla panika.

Mobily sa začali vo veľkom používať len pred 15 rokmi. Aj DDT sa veselo používalo, kým neprišli na to, aké je to svinstvo.
Uvedomte si, že kým telesná teplota 36,5 je v poriadku, 37,2 už znamená, že sa niečo deje. Bavíme sa o desatinkách stupňa, takže trvalé vystavenie žiareniu aj malých výkonov má vplyv na bio-chemické procesy prebiehajúce v organizme.
Či spôsobuje zmenu vlastností vody, bielkovín, enzýmov, ako zaťažuje konzumácia takýchto potravín náš organizmus, nikto poriadne nevie. Zatiaľ ako-tak pozeráme na zoznam É-čok, farbivá, dochucovadlá, stabilizátory, regulátory kyslosti, konzervačné látky... lebo choďte sa opýtať na lekársku fakultu a dozviete sa, že dnes sa mŕtvoly rozkladajú pomalšie, lebo sme jednoducho konzervovaní tým, čo jeme.
A viete, ako kleslol za 50 rokov priemerný objem ejakulátu a počet spermií v 1 ml, aká je ich pohyblivosť, aké malé percento je "použitené" ? Prečo nikto ešte nespustil alarm ?

No a čím to asi bude ?!?
2 0
Letko Letko

Letko je offline (nepripojený) Letko

...letom-svetom...
inkana Pozri príspevok
veľmi zaujímavá téma.

Ja tiež túžim po parnom hrnci, asi nenápadne podhodím svokre ako návod na vianočný dar pre nás. Ale ťažko povedať, či mikrovlnka je alebo nie je škodlivá. Takisto plyn pri horení produkuje "splodiny", ktoré nie sú zrovna výživné pre naše nosíky, pľúcka,... (to mi povedal svokor, ktorý po zistení istých zdravotných problémov sa začal veľmi zdravo stravovať a má prelúskané všetky internetové fóra nielen ohľadom zdravia). Čítala som, že krátkodobé ohrievanie v mikrovlnke nie je až také škodné, ževraj viacej škodí pre naše zdravie, keď stojíš pri mikrovlnke počas ohrevu a dívaš sa do nej.

V mikrovlnke iba zohrievam jedlo - nikdy som v nej nevarila. A keď mám ohriať viacej porcií - tak napr. polievku alebo omáčky ohrievam na plyne.

Čo sa týka ohrievania knedly v mikrovlnke - dajte tanier s knedlami do sáčku, ktorý poprepichujete na pár miestach a dajte zohriať na pár sekúnd (asi tak pol minútky) - sú ako keby boli práve vytiahnuté z paráčika.
Dajú sa takto zohriať aj buchty na pare?
0 0
Nokerla Nokerla

Nokerla je offline (nepripojený) Nokerla

bodliak Pozri príspevok
Podľa mňa ide všetkým o prachy a skutočný, seriózny výskum nikto nerobí, lebo ... by vznikla panika.

Mobily sa začali vo veľkom používať len pred 15 rokmi. Aj DDT sa veselo používalo, kým neprišli na to, aké je to svinstvo.
Uvedomte si, že kým telesná teplota 36,5 je v poriadku, 37,2 už znamená, že sa niečo deje. Bavíme sa o desatinkách stupňa, takže trvalé vystavenie žiareniu aj malých výkonov má vplyv na bio-chemické procesy prebiehajúce v organizme.
Či spôsobuje zmenu vlastností vody, bielkovín, enzýmov, ako zaťažuje konzumácia takýchto potravín náš organizmus, nikto poriadne nevie. Zatiaľ ako-tak pozeráme na zoznam É-čok, farbivá, dochucovadlá, stabilizátory, regulátory kyslosti, konzervačné látky... lebo choďte sa opýtať na lekársku fakultu a dozviete sa, že dnes sa mŕtvoly rozkladajú pomalšie, lebo sme jednoducho konzervovaní tým, čo jeme.
A viete, ako kleslol za 50 rokov priemerný objem ejakulátu a počet spermií v 1 ml, aká je ich pohyblivosť, aké malé percento je "použitené" ? Prečo nikto ešte nespustil alarm ?

No a čím to asi bude ?!?
Alarm je spusteny.... len to nie je take jednoduche riesit aj ked pricina je znama.
0 0
inkana inkana

inkana je offline (nepripojený) inkana

Letko - myslím, že dajú, ešte som tak síce nezohrievala (u nás nebolo treba), ale myslím, že úplne v pohode
0 0
Indeed Indeed

Indeed je offline (nepripojený) Indeed

osky Pozri príspevok
je uz velmi vela studii azdrojov,kde sa daju precitat fakty o tom ze mikrovlnka skodliva je,zabija energiu v potravinach a okrem toho meni ich strukturu.
kazdy rakovinou chory clovek by ju mal okamzite vyhodit a ostatni by sa z toho mali poucit,pokym este neochoreli!!!!!!!!!!!

inak:
najviac energie vydava otvoreny ohen,potom tusim plynovy sprak a az potom je elektricky sporak-jedlo to ovplyvnuje,podla istych studii.
zdroj si uz nepamätam,citam vela,nemozem si v hlave drzat vsetko...
Samozrejme !

Pre niektorých aj čo len 1 pohľad na mikrovlnku može byť škodlivý...

rovnako ako pohľad na otvorené okno vyvolá pomyslenie na prievan a následne sa prejaví bolesť v krížoch či nachladenie.

princíp je ten istý...
0 0
Letko Letko

Letko je offline (nepripojený) Letko

...letom-svetom...
http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyzi...ovlnke-zdrave/
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
Indeed Pozri príspevok
Jednoznačne odporúčam KONVEKTOMAT .

Ja si nan robím chute už dlho.
v&zerá to zaujímavo, ale nikde sa tam nespomína en. spotreba. ako je to so spotrbou v porovnaní s napr. el. alebo indukčným sporákom. Akej en. triedy sú tieto výrobky?
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

len aby ten konvektomat nebol nieco ako mikorvlnka-ze po rokoch zistime,ze je to zdraviu skodlive....
0 0
erik555 erik555

erik555 je offline (nepripojený) erik555

osky Pozri príspevok
len aby ten konvektomat nebol nieco ako mikorvlnka-ze po rokoch zistime,ze je to zdraviu skodlive....
A u mikrovlnky sa to zistilo? Kde a o kolkej? http://www.porada.sk/t199897-p3-co-namiesto-mikrovlnky-parny-hrniec.html#post2297925

Ak si dobre pamatam, tak aj Bukovsky nie je proti mikrovlnkam...praveze naopak, ze ked sa uz musi nieco prihrievat po nejakom dni, tak radsej v mikrovlnke, ze tam sa skor znicia mozne skodlive bakterie!
Naposledy upravil erik555 : 11.04.13 at 13:12
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
tak, pre tých, čo chcú byť veeelmi zdrááávvííííí a "nesmrteľní" (teda chcú jesť tzv. živú potravu): Jedlo raz uvarené by sa už vôbec nemalo ohrievať, má sa dojesť aké je alebo uvariť čerstvé.

Apropo, vie niekto, akú spotrebu má ten konvektomat oproti indukčnej, prípadne elektrickej rúre?
0 0
erik555 erik555

erik555 je offline (nepripojený) erik555

To pri nich nikde neuvadzaju, ze aky maju prikon a tak porovnat s inymi?
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

Moja 1300W - plný výkon. (Je to napísané na krabiciach - kuk - a vidím )
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
ta hej, ale mne to nič nehovorí. Aká je to energetická trieda?
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

erik-Bukovsky je asi znamy len u nas a vela razy trepe blbosti.ja za zdrave zasady stravy ale kombinuje jedno cez druhe...takze toto ja vobec neberiem do uvah
nastuduj si poriadne recenzie z netu,nie take JPP a potom sa mozeme o tych mikroskach bavit.
0 0
erik555 erik555

erik555 je offline (nepripojený) erik555

osky Pozri príspevok
erik-Bukovsky je asi znamy len u nas a vela razy trepe blbosti.ja za zdrave zasady stravy ale kombinuje jedno cez druhe...takze toto ja vobec neberiem do uvah
nastuduj si poriadne recenzie z netu,nie take JPP a potom sa mozeme o tych mikroskach bavit.
Nestudujem to, ale potom ako to, ze sa mikrovlnky predavaju a nadalej vyrabaju, ked je to skodlive a nebezpecne??? Neverim, zeby Svetova zdravotnicka organizacia nejakym sposobom nezasiahla!
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

Bukovský len sem-tam niečo treskne - veď ten nemá ani šajnu o tom, ako mikrovlnka pracuje, na akom princípe. A tak to aj vyzerá!

Keď už chce trepať o škodlivosti mikrovlnného žiarenia, nech sa postaví pred radar s výkonom len 10kW - potom môže niečo vravieť o škodlivosti. Mikrovlnné rúry sú konštruované tak, aby žiarene neopustilo ten uzavretý priestor a sú do výkonu max. 800-1000W!
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

misoft Pozri príspevok
Bukovský len sem-tam niečo treskne - veď ten nemá ani šajnu o tom, ako mikrovlnka pracuje, na akom princípe. A tak to aj vyzerá!

Keď už chce trepať o škodlivosti mikrovlnného žiarenia, nech sa postaví pred radar s výkonom len 10kW - potom môže niečo vravieť o škodlivosti.
Mikrovlnné rúry sú konštruované tak, aby žiarene neopustilo ten uzavretý priestor a sú do výkonu max. 800-1000W!
Chceš tým povedať, že potravina pripravená v MW je tej istej kvality ako pripravená klasicky?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať