Zavrieť

Porady

zmena rozúčtovania N na teplo za rok 2012 v roku 2013

Dobrý deň,

chcela by som sa opýtať, či na schvôdzi SVB, ktorá bola v tomto roku (28.1.2013), je možné odsúhlasiť zmenu pomeru rozpočítania nákladov na vykurovanie za rok 2012.
Pôvodne bol schválený pomer Základná zložka 10% a zložka podľa meračov 90%. V roku 2013, kedže nebolo ešte vykonané vyúčtovanie, sa rozhodli niektorí majitelia bytov, ktorí nešetrili pri vykurovaní, presadiť na schvôdzi zmenu pomeru pre vyúčtovanie nákladov na teplo za rok 2012 v pomere 50:50.

Je to možné takto retroaktívne schváliť? Keby sme to vedeli na začiatku roka 2012, tak sa možno aj my rozhodneme tak nešetriť pri vykurovaní...

Ak to nie je právne OK, čo sa dá s tým robiť?

Ďakujem
Usporiadat
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
Ty si toho názoru, a nie len ty, že treba tie čísla brať pri rozpočítaní nákladov za teplo do úvahy len v štyridsiatich percentách.
nie, som za 100% rozpočítať od nameranej hodnoty, a nech sa dohodnú (ak budú chcieť) susediace byty medzi sebou ako si dorovnajú náklad na teplo pre byt, respektíve kto komu doplatí za tepelnú bariéru.
Myslím, že na to je potrebné namerané množstvo tepla a to meračom tepla. Podivuhodné PRNV sú podfuck,
Tak ako nedokážeš podľa nich rozdeliť náklad na jednotlivé miestnosti bytu, tak ani na byty v rámci domu.
Pri PRNV nemáš možnosť dať preskúšať či zaznamenal to čo zaznamenať mal, lebo nikto nevie čo (koľko) zaznamenať mal. Neexistuje nezávyslá štátna skúšobňa.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Vidiš, vidíš! PASKOV sa vytratil, tak presnosť zostáva len na tebe. Tak ju dokáž!!! A vieš prečo je fakturačný merač na päte domu?
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
PASKOV chýba, asi na to tu kašle, možno odišiel k dcére do Aurtrálie. a nemá net. Ináč by nevydržal a sita krotil.
O nepresnosti PRNV sme toho popísali plno.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

nunenko Pozri príspevok
PASKOV chýba, asi na to tu kašle, možno odišiel k dcére do Aurtrálie. a nemá net. Ináč by nevydržal a sita krotil.
O nepresnosti PRNV sme toho popísali plno.
To áno, k?k?t?n!!! Najviac ten pomer 99 : 1 %, aby to malo aký - taký význam! Inak nič rozumné a presné!

A neskrotí, ani neskrotíte! Mam len pohľad na vec, rozpočítanie dodaného tepla a nákladov za dodané teplo z iného uhal. Proste, ak kde komu vyhovuje pomer 60 : 40 % nič nemám proti tomu. Ale, ako eskimák potrebujem tak 30 % priemeru tepla na môj byt, aby som mal teplotu 21 °C. Keď nejaký cvok navrhne, že 60% zaplatíme všetci rovnako, plus tých 30 % za namerané, monitorované teplo, tak spolu je to 90 % priemeru na môj byt. No povedz mi ty presný, ale úprimne a presne! Za čo, alebo načo som, sme za môj byť vyhodili 120 €. Za tie PRT. V dome spolu 5 040 €. Ja len, že sa dajú využiť aj inak, aby aj teplo bolo rovnomerne a aj náklady, peniaze o ktoré vám hlavne ide, o teplo nie! O to vám nejde! A ešte o spravodlivosť a presnosť. Takže píšte ďalej, kraviny.

Ľudia robia ...





0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

jnovota Pozri príspevok
Hlavná myšlienka
ostatné je zbytočne dlhé
Niekomu na záhradke? Niekomu v hlave. Hlavne, že je na úžitok, milKa ...
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
sito, sito, môžeš si zaspievať
ja sa s tebou dohadovať nebudem.
Na základe strednej teploty radiátora žiaden teplomer nedokáže určiť teplo radiatorom odovzdané.
Na to potrebujeme tri údaje
-teplotu vody do radiátoru
-teplotu vody z radiátoru
-jej množstvo
Paveda na úrovni šamanizmu je PRNV.
0 0
Tibor889 Tibor889

Tibor889 je offline (nepripojený) Tibor889

Tibor Mičo
nunenko Pozri príspevok
Na základe strednej teploty radiátora žiaden teplomer nedokáže určiť teplo radiatorom odovzdané.
Na to potrebujeme tri údaje
-teplotu vody do radiátoru
-teplotu vody z radiátoru
-jej množstvo
Paveda na úrovni šamanizmu je PRNV.
Priatelia, zase je to tu o tom istom. Všetci majú čiastočne pravdu, ale nikto sa na to nepozerá z toho pohladu, by videl všetky detaily (Full HD :-) )
PRVN alebo PRT je prístroj, ktorý slúži na indikovanie odovzdaného množstva energie radiátorom. Na túto funkciu je postavený a túto funkciu spĺňa so svojou presnosťou. Odlišné sú ale podmienky merania - nie je vyregulovanie ako vyregulovanie. V tomto má Doc. Patočka pravdu v tom, že to nie je celkom presné a stredná teplota radiátora môže byť iná. Ide len o to, o koľko, a koľko sme ochotní zanedbať. PRVN pracuje na podobnom princípe ako ultrazvukový prietokomer- ten meria momentálny prietok a časovo ho integruje a tým vypočítava pretečené množstvo. PRVN meria teplotný rozdiel a tento (podľa trocha zložitejšieho vzorčeka) integruje.
Každý sa ale "námer PRVN (PRT)" (ktorý meria to čo má) snaží prispôsobiť "niečomu inému" a to je dosahovaná teplota v priestore.
Každý (okrem Sita- ten má inú metódu) sa snaží "energiu odovzdanú radiátorom" snaží premeniť zrazu na niečo úplne iné- teplo spotrebované-užité bytom. Preto Pomer ZZ/SZ dosahuje také hodnoty ako dosahuje. Lebo zrazu sa všetci snažia urobiť vzorec podobný nasledovnému: X kWh= Y st C = Z €.
Ono to približne ide, ale treba zachovávať zákonitosti fyziky a nie dať fyziku do rúk , ktoré sa zdvíhajú a padajú podľa nálady na schôdzi.

Ešte teda rekapitulácia:
1. PRVN (PRT) robia to , na čo sú stavané (na meranie energie odovzdanej radiátorom).
2. Rozpočítanie - je také aké je preto, lebo sa snaží zohľadniť aj všetko, čo PRVN nemerajú a prispôsobiť platbu dosahovaným teplotám.
3. Ide rozpočítanie urobiť rôznymi spôsobmi, z ktorých viaceré sa približujú rovnakým výsledkom, a ide urobiť aj úplne bludne , kedy je vo výhode pár vyvolených. Osobne tvrdím, že či meriame PRVN " na radiátoroch" alebo VIPOU dá sa metódou rozúčtovania dospieť k takmer rovnakým platbám. Ostatné metódy sú len nedotiahnuté, lebo neakceptujú všetky relevantné podmienky v praxi.
4. Dokonalý spôsob merania a rozpočítania nie je a nebude, tomu naše typy domov nebudú nikdy zodpovedať. Ide len o to, ako rozpočítať (Sito nie teplo) ale peniaze medzi vlastníkov tak aby platby zodpovedali ich správaniu sa k odberu tepla a teda dosahovaným teplotám v bytoch.
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
PRVN (PRT) robia to , na čo sú stavané (na meranie energie odovzdanej radiátorom).
Ja s tebou nemôžem súhlasiť. Teraz nejde o slovíčkarie či meria, alebo zaznamenáva.
Energia radiátorom odovzdaná sa podľa PRNV nedá zistiť.
Dôkaz je jednoduchý. Na všetkých radiátoroch musia byť rovnaké PRNV, ale radiator je každý iný iného výkonu, dokonca môže byť aj inej konštrukcie.
Kedže mám v jednoizbovom byte na "metrovom", ako aj "polmetrovom" radiátore ten istý PRNV (sú v podstate v tej istej miestnosti), a keď jeden aj druhý zaznamená rovnaké množstvo dielikov každý odovzdal iné množstvo energie. Keď sú zapnuté oba, a hlavice nastavené na dvojku mám podiel na náklade domu.Druhý prípad je, že veľký radiátor je vypnutý, malý na štvorke až päťke. Môj percentuálny náklad voči domu sa zmení (dosť výrazne).
Tretí prípad je ten, že malý je vypnutý a veľký je na dvojke. Tak isto nastala zmena v pomere.

Viete mi povedať prečo sa tak deje?
Viete mi poveda´t čo je to koeficient radiátora, a ako sa určuje, respektíve čo znamená (menila sa firma na rozpočítanie, zmenili sa koeficienty radiátorov). Sused si legálne nechal vymeniť dva radiátory za väčšie(bola mu zima) jemu sa na dva koeficient zmenil, mne nie. Prečo?
Ďakujem Tiborovi a sitovi za odpoveď.
0 0
mackoivan mackoivan

mackoivan je offline (nepripojený) mackoivan

cit. nunenko
Viete mi poveda´t čo je to koeficient radiátora, a ako sa určuje, respektíve čo znamená (menila sa firma na rozpočítanie, zmenili sa koeficienty radiátorov). Sused si legálne nechal vymeniť dva radiátory za väčšie(bola mu zima) jemu sa na dva koeficient

Mne dala manželka vymeniť radiátory fušerovi, keď som bol dlhšie mimo domu- ten tam dal dvojnásobne s vyšším výkonom ako tam boli predtým. Chcela ma príjemne prekvapiť. Veľmi veľmi nemilo nás však prekvapilo prvé vyučtovanie. Bol som nútený tie radiátory opäť vymeniť za menšie- oplatilo sa - za jednú sezonu sa to vrátilo, ak rátam aj to, že sa nám podarilo tie veľké radiátory s veľkou stratou predať,
Bol som v jednom byte a tam mal jeden kutil za závesom nasadené na stúpačkách plechové krúžky - akési špirály- vyrobil si tak nelegálne radiátory a tie s meračmi mal zatvorené. Plechové násady vraj pred odpočtom zo stúpačiek zloží a po odpočte založí naspäť. Nebolo to v našom dome- takže čo ťa nepáli nehas. Heknúť hekeri vedia aj "merače".
0 0
Tibor889 Tibor889

Tibor889 je offline (nepripojený) Tibor889

Tibor Mičo
Ono je to podla typu PRVN, sú také ktoré priamo zohľadnujú typ úchytu (podľa typu radiátora), niektoré zohladnujú aj výkon radiátora. Ked to urobí PRVN priamo, už sa používa len poloha miestnosti. Ak to prístroj nezohľadnuje, musí byť použitý aj koeficient úchytu, aj výkonu telesa. Niektorí výrobcovie urobili úchyty tak, že všetky majú rovnaký koeficient čiže jedna. Vtedy ho netreba riešiť, a počíta sa len s koeficientom výkonu telesa. Ten sa tiež počíta u každého výrobcu troška inak (každý dodávateľ PRVN má svoju databázu radiátorov a k nim prislúchajúce koeficienty), ale všeobecne je koeficient počítaný ako výkon telesa/1000. Tie odlišnosti sú ale v tom, že každý počíta s iným teplotným spádom pre dané teleso, alebo teplotu v miestnosti- myslím tým výpočet výkonu telesa. Tam je jediná podmienka a to použiť rovnaké hodnoty spádu a teploty pre celý objekt, alebo všetky PRVN čo montuje.
A teraz k prvej časti Tvojho príspevku. Samozrejme že dieliky na PRVN nie sú výkon ani teplo, na nejakú energiu sa to prepočíta až po vynásobení týmito koeficientami. Hovorím odjakživa že PRVN nie sú rožky, ktoré si kto chce kedy chce kúpi a má, ale sú súčasťou systému rozpočítania od odmerania až po výsledok.
Preto neuznávam rôzne firmy ktoré rozdávajú softveriky a stavajú sa k systému tak že " tu to máte namontované, už si s tým robte čo chcete" . Rozpočítanie nákladov nie je guláš, ku ktorému si kúpite suroviny a uvaríte si podla vlastnej chuti. K rozpočítaniu je treba aj kuchára.
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
je sito dobry kuchár?
0 0
Tibor889 Tibor889

Tibor889 je offline (nepripojený) Tibor889

Tibor Mičo
Sito varí podla svojej vlastnej chuti, to že to niektorím v jeho dome chutí je jedna vec, ale ostatným je moc štiplavý. Ide na to trocha inak, ale stále sa približuje zložitým výpočtom k tomu, ako sa to dá pochopitelnejšie rozpočítať len pomerom ZZ a SZ s použitím výpočtu koeficientov podľa strát, ziskov. Vždy to ide urobiť presnejšie a zložitejšie ale dostávame sa tu k zložitostiam rádovo vyšším a tie už nepochopia ľudia, a už vôbec sa v nich v rozúčtovacom hárku nevyznajú. Problém majú vyznať sa aj v štandardnom, nie ešte keby tam boli sumy a množstvá spoločné, zo stupačiek, SP, zisky, straty atd. Pritom ten zložitý výpočet je jednak drahší a jednak veľkú zmenu (oproti +-40 alebo -40+50) neprinesie, čiže nevidím dôvod načo to komplikovano riešiť. Ak len na to, aby sa mohli ludia hádať a sťažovať na veci ktorým nerozumejú a aby niekoľko jedincov, ktorí sa v tom vyznajú sa šúchalo po bruchu že aké je to super, tak to mi ako argument neobstojí. Som radšej za transparentnosť s jednoduchým výpočtom, ktorý si skontrolujú tí šikovnejší doma na kalkulačke, a tí nešikovnejší z toho nebudú mať až tak veľký guláš. Vďaka zložitejšiemu rozúčtovaniu dom neušetrí ani i o cent viac. Len vďaka chuti ľudí šetriť a to je len o tom, ako sa im informácie podávajú a či ich chcú počúvať.
Mám syna siedmaka a kukam jak puk, že sa učia o vykurovaní a šetrení energie a meračoch tepla atd. Toto sa malo učiť už 50 rokov, a boli by sme na tom inak. A tí čo nemajú o vykurovaní a šetrení ani šajn odporúčam aktuálne učivo fyziky 7. ročníka ZŠ.
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
Koeficient radiátora určený výrobcom pre porteby PRNV je totálny nezmysel.
Náklad na dodávku domu rozdeľuje podľa PRNV.
Ak je v dome 300 radiátorov s výkonom
100-1kW
100-2kW
100-3kW
spolu 600kW
matematicky by vyšlo že koeficienty sú
100-0,5kW
100-1kW
100-2kW
Môj laický pohľad hovorí že ak radiátor pôjde "na plno" za hodinu odovzdá
100-0,5kW/h
100-1kW/h
100-2kW/h
spotreba domu 350kWh
Môj laický pohľad hovorí že ak radiátor pôjde "na polovicu" za hodinu odovzdá
100-0,25kW/h
100-0,5kW/h
100-1kW/h
spotreba domu 175kWh
To teoreticky platí ak sú všetky miestnosti s rovnakými tepelnými stratami a ziskami.
Ja si myslím, že koeficient radiátora musí vychádzať zo súčtu výkonov všetkých radiátorov, ich počtu a výkonu.
Vzorec je: .
počet radiátorov delené súčtom výkonu všetkých radiátorov krát výkon radiátora je jeho koeficient (pomer na celkovom výkone).
Naposledy upravil nunenko : 07.02.13 at 16:56
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

nunenko Pozri príspevok
sito, sito, môžeš si zaspievať
ja sa s tebou dohadovať nebudem.
Na základe strednej teploty radiátora žiaden teplomer nedokáže určiť teplo radiatorom odovzdané.
Na to potrebujeme tri údaje
-teplotu vody do radiátoru
-teplotu vody z radiátoru
-jej množstvo
Paveda na úrovni šamanizmu je PRNV.
nunenko

Noooo, nie som najmladší. Ty isto nie si starý, ale ....., sí! A keď si budeš vyspevovať to, čo si si zavesil, tak budeš aj starý, tiež! Teda, ak sa toho dožiješ? Neprajem ti, aby si zostal, ale isto sa ti to podarí!

Na základe strednej teploty radiátora žiaden teplomer nedokáže určiť teplo radiatorom odovzdané.
Myslím si, že tu na porade to vie už skoro každý, kto sa sem – tam načukne na Poradu, SVB – BYTOVKY. Nie! V technických jednotkách GJ., alebo kWh isto nie! Je to len počet, hodnota, ks. Ktoré nemajú rozmer, ale nie sú nič, sú dôsledok pôsobenia dodaného a zmeraného tepla do domu. A je nepochybné, že aj odborníci tvrdia, radiátorom na ktorom je nameraný počet jednotiek, ktorý po korekcii koeficientom radiátora je vyšší ako iné počty korigovaných jednotiek na ostatných radiátoroch, tak tým radiátorom sa do domu dostalo viac tepla ako ostatnými radiátormi. Aj Patočka prehlásil, ale niečo sa predsa musí merať. Nemám dôvod mu neveriť. Niečo sa musí, aby boli iné čísla na rozpočítanie ako boli, sú m2.

Na to potrebujeme tri údaje
Nie, potrebujeme, so mnou nepočítaj! Ale, tie tri údaje je fakt treba, aj sú, ale na päte domu, ľudovo povedané! A mam ich vyčíslenú hodnotu v GJ. za sedemnásť rokov. Rok 1995; 1 687 GJ., ďalej už len namerané spotreby v rokoch, postupne. 1 616; 1 777; 1 476; 1 450; 1 312; 1 433; 1 201; 1 080; 872; 850; 735; 625; 616; 699; 738 a 656 GJ. Za niektoré roky aj počty nameraných jednotiek a tiež koeficienty radiátorov, ochladzovanej plochy jednotlivých bytov. Tie čísla nevedia nič povedať, ale dá sa s nich všeličo vidieť, čo ale ty nemôžeš. Ani vidieť, ani vedieť.

Paveda na úrovni šamanizmu je PRNV.
To akože, čo ste sa tu o nich opierali o ich vedecké tvrdenia o PRVN, tých ktorí sa tým živia sú indiáni, ba dokonca ich duchovní, šamani. Hm ... Pre dobrotu na žebrotu, vyšli!


A vieš prečo sí, áno?!

No, ak je človek sám, čo chce si môže robiť. Ale, ak sú už dvaja, a ak sa nedohodnú, musia sa aspoň rešpektovať. Viac ľudí sa môže dohodnúť, no aj nemusí. Keď je ľudí veľa, veľmi veľa, tak si schvália zákony, ktorými sa riadia v medziľudských vzťahoch.

Jedným zo zákonov je aj Zákon 657/2004 z 26.10.2004. Platný od 1.1.2005. Podpísali ho Ivan Gašparovič v. r.Pavol Hrušovský v. r. Mikuláš Dzurinda v. r. O čom je?O tepelnej energetike.

§ 14 Účastníci trhu s teplom

Účastníci trhu s teplom sú:

a) výrobca,

výrobcom tepla je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá vyrába teplo na účel jeho predaja a ktorá je držiteľom povolenia na výrobu tepla podľa tohto zákona,

b) dodávateľ,

dodávateľom tepla je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá je držiteľom povolenia na rozvod tepla podľa tohto zákona a ktorá dodáva teplo odberateľovi alebo rozpočítava množstvo dodaného tepla konečnému spotrebiteľovi,

c) odberateľ,

odberateľom tepla je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá dodané teplo využíva na vlastnú spotrebu alebo na rozvod tepla alebo množstvo dodaného tepla rozpočítava konečnému spotrebiteľovi,

d) konečný spotrebiteľ.

konečným spotrebiteľom tepla je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorej dodávateľ dodáva teplo priamo alebo ktorej dodávateľ alebo odberateľ množstvo dodaného tepla rozpočítava a ktorý dodané teplo využíva výlučne na vlastnú spotrebu,

O teple na vykurovanie je § 18. Modre je upravené zákonom 99/2007.

Dodávateľ je povinný

a) merať množstvo dodaného tepla určeným meradlom spotreby tepla na každom dohodnutom odbernom mieste; ak dodávateľ rozpočítava teplo konečnému spotrebiteľovi, merať množstvo dodaného tepla určeným meradlom na mieste, ktoré pre rozpočítavanie slúži ako odberné miesto,

Určené meradlá sú meradlá určené na povinnú metrologickú kontrolu alebo posúdenie zhody.

odberným miestom je zmluvne dohodnuté miesto, na ktorom je umiestnené určené meradlo2) na meranie množstva dodaného tepla pre jedného odberateľa,

b) zabezpečiť overovanie určeného meradla podľa osobitného predpisu2) a zabezpečiť určené meradlo proti neoprávnenému zásahu,

Vyhláška 210/2000. Každé štyri roky. Prietokomery, snímače teploty, kalorimetrické počítadlá elektronické.

c) oznámiť písomne odberateľovi termín výmeny určeného meradla a zaznamenať údaje o vymieňanom meradle za účasti zástupcu odberateľa,

d) vykonávať mesačné odpočty určeného meradla,

e) vykonávať mesačné bilancie výroby tepla a dodávky tepla.

Prečo je zákon postavený tak voči dodávateľovi tepla? Jednoducho je to prvé a posledné miesto kde sa meria vstupná teplota, výstupná teplota a pretečené množstvo vody, ktoré dopravuje do domu TEPLO, ENERGIU! Na základe spotrebovanej energie, tepla napočíta dodávateľ tepla správe domu náklady za dodané teplo. Ešte nikto presne nezmapoval, ako pôsobí odobraté teplo cez fakturačný merač, vykurovacím systémom v jednotlivých bytoch, miestnostiach. Tak ako to môže niekto presne zmerať?

(2) Ak má odberateľ pochybnosti o správnosti merania údajov určeným meradlom alebo zistí na určenom meradle chybu, požiada dodávateľa o preskúšanie. Ten je povinný do 30 dní od doručenia žiadosti zabezpečiť preskúšanie meradla. V prípade zistenia chyby na určenom meradle uhrádza náklady spojené s preskúšaním a s výmenou meradla dodávateľ; ak neboli na určenom meradle zistené chyby, hradí náklady spojené s preskúšaním a výmenou meradla ten, kto požiadal o preskúšanie určeného meradla.

Mala by správa domu, ale ak je niekto na dome, kto sa venuje častejšie, viac tomu fakturačnému meraču. Môže si všimnúť, že niečo nie je v poriadku. Že niektorá časť merača nemusí správne fungovať. Nie je na škodu si odpisovať stavy, od novembra do konca marca aj v polmesačných intervaloch. Podnet správe domu môžu dať aj spoluvlastníci na overenie merača.


(3) Dodávateľ tepla, ktorý dodáva teplo vyrobené kombinovanou výrobou tepla a elektriny, je povinný

a) zabezpečiť osobitné meranie množstva vyrobeného tepla a množstva vyrobenej elektriny, ako aj množstva dodaného tepla a množstva dodanej elektriny na to určenými meradlami,

b) vykonávať mesačné bilancie výroby a dodávky tepla a výroby a dodávky elektriny.


(4) Dodávateľ alebo odberateľ, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla konečnému spotrebiteľovi, je povinný ( správa domu )

a)zabezpečiť obstaranie, zapojenie, udržiavanie a overovanie určených meradiel alebo pomerových rozdeľovačov tepla u konečného spotrebiteľa najneskôr do 31. decembra 2008 na náklady vlastníka nehnuteľnosti; ak sa dohodne nadpolovičná väčšina všetkých konečných spotrebiteľov odoberajúcich teplo za odberným miestom na inom spôsobe rozpočítavania množstva dodaného tepla, povinnosť zapojenia pomerových rozdeľovačov nevzniká,“.

Vlastne pomerové meranie je v dome zo zákona pre správu domu povinnosť ho v bytoch namontovať. Nie je, ak nadpolovičná väčšina sa dohodne, že náklady sa budú rozpočítavať podľa m2! V tom prípade je pomerové meranie v dome bezpredmetné.

Ale, ak sa rozhodnú v bytoch merať, tak zo zákona sú dve možnosti, určené meradlá, alebo pomerové rozdeľovače tepla. Čo a prečo, musia spoluvlastníci zvážiť. Nie v každom dome je možné namontovať určené meradlá. Rozhodnú sa prerobiť celý spoločný vykurovací systém? A potom ich cena, tiež overenie po štyroch rokoch a tiež rozpočítanie nákladov, niečo stojí!

Ak sa rozhodnú pre PRT po dobu desiatich rokoch životnosti batérie zvyčajne zabezpečuje dodávateľ PRT servis a rozpočítanie nákladov, samozrejme tiež nie zadarmo!

Takže, je to len a len vec spoluvlastníkov konkrétneho domu, čo si vyberú a koho si vyberú a akú kvalitu si vyberú, a tiež za čo si to vyberú?!

Samozrejme, že ten kto chce, aby v dome mali jeho určené meradlá, alebo PRT svoje bude chváliť, konkurentove, haniť. Tie, nie!

b) oznámiť konečnému spotrebiteľovi najmenej 15 dní pred uskutočnením odčítania údajov na určenom meradle spotreby tepla alebo pomerovom rozdeľovači tepla termín odčítania spotreby,

c) využívať na rozpočítavanie množstva dodaného tepla určené meradlá tepla alebo pomerové rozdeľovače tepla na vykurovanie u konečného spotrebiteľa,

d) rozpočítavať množstvo dodaného tepla podľa pravidiel rozpočítavania.


(5) Odberateľ je povinný ( správa domu )

a) umožniť dodávateľovi zapojenie, údržbu a odpojenie určeného meradla v objekte odberateľa,

Ľudovo na päte domu.

b) umožniť dodávateľovi odčítať údaje na určenom meradle,

c) umožniť dodávateľovi zabezpečiť určené meradlo proti neoprávnenému zásahu,

d) oznámiť bezodkladne dodávateľovi neoprávnené zásahy do určeného meradla,

e) oznámiť najmenej 15 dní pred termínom odčítania údajov na určenom meradle alebo na pomerových rozdeľovačoch tepla konečnému spotrebiteľovi termín odčítania.


(6) Konečný spotrebiteľ je povinný ( Vlastníci bytov )

a) umožniť plnenie povinností dodávateľa alebo odberateľa, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla konečnému spotrebiteľovi, uvedených v odseku 4,

b) umožniť dodávateľovi, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla, a odberateľovi, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla v čase oznámeného termínu, odčítanie údajov z určeného meradla alebo z pomerových rozdeľovačov tepla,

c) chrániť určené meradlo alebo pomerový rozdeľovač tepla pred neoprávneným zásahom,

d) oznámiť bezodkladne poruchu alebo znehodnotenie určeného meradla alebo pomerového rozdeľovača tepla dodávateľovi, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla, a odberateľovi, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla konečnému spotrebiteľovi.
Ono by sa dalo povedať, že keď je to v byte tak je to vlastníkove, na platenie Ale z uvedených povinnosti to tak nie je, napriek tomu správy domu to často, ba povedal by som, že takých 90 % správ to vlastníkom tvrdí a dalo im to aj do zmluvy o správe domu. Nie je to pravda, že vlastníkove! Všetkých spoluvlastníkov domu, spoločné náklady domu sa podľa nich rozpočítavajú!!!


(7) Ak dodávateľ uskutočňuje dodávku tepla pre viacerých odberateľov, môže sa dodávateľ s odberateľmi dohodnúť na spoločnom meracom mieste jedným určeným meradlom.

(8) Pravidlá rozpočítavania množstva dodaného tepla ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá úrad.

Vydal URSO vyhlášku 630/2005, ktorú zmenil a doplnil vyhláškou 358/2009.


A už keď sa nechali spoluvlastníci nachytať niektorému výrobcovi, alebo predajcovi tých PRT, ostáva sa im dohodnúť len na rozpočítaní podľa spomenutej vyhlášky.


358

V Y H L Á Š K A

Úradu pre reguláciu sieťových odvetví

z 20. augusta 2009,

ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví č. 630/2005 Z. z.,

ktorou sa ustanovuje teplota teplej úžitkovej vody na odbernom mieste, pravidlá

rozpočítavania množstva tepla dodaného na prípravu teplej úžitkovej vody

a rozpočítavania množstva dodaného tepla

V názve vyhlášky je jasne uvedené, rozpočítavania množstva dodaného tepla.
Dáva to zmysel, veď tie hodnoty na PRT spôsobí dodané teplo do domu cez fakturačný merač za ktoré je treba dodávateľovi zaplatiť. Podrobnejšie rozpočítavanie je uvedené v § 7 .
㤠7

Rozpočítavanie množstva dodaného tepla na

vykurovanie podľa pomerových rozdeľovačov tepla

alebo určených meradiel tepla

(1) Ak sú v objekte rozpočítavania zapojené pomerové rozdeľovače tepla rovnakého typu alebo určené meradlá1) tepla rovnakej triedy presnosti na meranie množstva tepla u konečných spotrebiteľov,

Tu končia vo vyhláške PRT a nahrádzajú ich neoficiálnym názvom PRVN. Náklady je možné rozpočítať x spôsobmi, no spoluvlastníci môžu schváliť len jeden, jeden, ktorý platí pre všetkých vlastníkov bytov. Teda prvý spôsob je pre správu domu záväzný, ak ho vlastníci v niektorých odsekoch nezmenia, prípadne si dohodnú celkom iný spôsob rozpočítania.



náklady na množstvo dodaného tepla na vykurovanie sa rozdelia na základnú zložku a spotrebnú zložku. Základná zložka tvorí 60 % a spotrebná zložka 40 % z celkových nákladov na dodané teplo na vykurovanie.

(2) Základná zložka sa rozpočítava konečným spotrebiteľom podľa podlahovej plochy bytu, nebytových priestorov a spoluvlastníckeho podielu na spoločných priestoroch konečného spotrebiteľa a priemeru základnej zložky na meter štvorcový vypočítaného z podlahovej plochy všetkých bytov, nebytových priestorov a spoločných priestorov v objekte rozpočítavania

(3) Základná zložka na dodané teplo podľa odseku 2 sa rozpočítava aj medzi užívateľov bytov a nebytových priestorov, ktorí majú individuálne vykurovanie, pričom podlahová plocha bytu alebo nebytového priestoru s individuálnym vykurovaním sa v násobí koeficientom

a) 0,0 pri bytoch a nebytových priestoroch v nadstavbách a vstavbách do podkrovia, pri bytoch a nebytových priestoroch alebo ich častiach, ktoré sa nachádzajú na najvyššom podlaží alebo nad priestormi, ktoré nie sú vykurované, alebo v tých bytoch a nebytových priestoroch s individuálnym vykurovaním, cez ktoré neprechádzajú rozvody vykurovacej sústavy centrálneho zásobovania teplom,

b) 0,25 pri ostatných bytoch a nebytových priestoroch s individuálnym vykurovaním.

(4) Konečnému spotrebiteľovi, ktorý nemá zapojené pomerové rozdeľovače tepla alebo určené meradlo1)tepla, alebo odmietol umožniť vykonať ich odčítanie,alebo neoprávnene do nich zasahoval, čím spôsobil ichnesprávnu funkciu, alebo ich poškodil, sa určí spotrebnázložka ako súčin 1,5 násobku priemeru spotrebnejzložky na meter štvorcový vypočítaný z podlahovejplochy všetkých vykurovaných bytov, nebytových priestorova spoločných priestorov a podlahovej plochyvykurovaného bytu, nebytového priestoru a spoluvlastníckehopodielu na spoločných priestoroch konečnéhospotrebiteľa

(5) V prípade poruchy pomerových rozdeľovačov tepla alebo určeného meradla1) tepla, alebo ak konečný spotrebiteľ neúmyselne neumožnil ich odčítanie, spotrebná zložka sa konečnému spotrebiteľovi určí ako súčin priemeru spotrebnej zložky na meter štvorcový a podlahovej plochy vykurovaného bytu, nebytového priestoru a spoluvlastníckeho podielu na spoločných priestoroch konečného spotrebiteľa


(6) Rozdiel nákladov spotrebnej zložky a nákladov určených náhradným spôsobom podľa odsekov 4 a 5 sarozpočítava medzi konečných spotrebiteľov podľa indikovanýchúdajov pomerových rozdeľovačov tepla alebourčených meradiel tepla s použitím korekcií, ktoré zohľadňujúnepriaznivú polohu miestnosti bytu alebo nebytovéhopriestoru konečného spotrebiteľa podľa prílohyč. 2, ak sa koneční spotrebitelia nedohodnú podľaosobitného predpisu7) inak, alebo metódou, ktorá priamozohľadňuje nepriaznivú polohu miestnosti. Spotrebnázložka pre jedného konečného spotrebiteľa saurčí v pomere súčtu korigovaných indikovaných údajovpomerových rozdeľovačov tepla alebo určených meradieltepla konečného spotrebiteľa k celkovému súčtukorigovaných indikovaných údajov v objekte rozpočítavania

(7) Náklady na dodané teplo do spoločných priestorov určené podľa odsekov 2 až 6 sa rozpočítavajú medzi všetkých konečných spotrebiteľov podľa spoluvlastníckeho podielu na spoločných priestoroch.

(8) Ak sa spoločné priestory využívajú inak ako na účel, na ktorý sa zriadili, a nevyužívajú sa v prospech všetkých konečných spotrebiteľov, ustanovenie odseku 7 sa neuplatňuje. V takom prípade sa náklady na dodané teplo do spoločných priestorov rozpočítavajú podľa podlahovej plochy bytu a nebytových priestorov tým konečným spotrebiteľom, ktorí spoločné priestory využívajú len na osobnú potrebu na základe dohody s ostatnými vlastníkmi.

(9) Ak sa v priebehu kalendárneho roka zmení cena tepla, na rozpočítavanie spotrebnej zložky ku dňu účinnosti novej ceny tepla sa použijú pomerné množstvá z celoročných indikovaných údajov pomerových rozdeľovačov tepla alebo určených meradiel tepla podľa prílohy č. 1 alebo sa zabezpečí archivácia údajov alebo odčítanie pomerových rozdeľovačov tepla alebo určených meradiel tepla.

(10) Ak sa vlastníci bytov a nebytových priestorov dohodnú podľa osobitného predpisu7) inak, rozpočítavanie množstva dodaného tepla na vykurovanie
podľa odsekov 1 až 9 sa neuplatňuje.“.

To sú fakty! Meria a fakturuje sa v dome len na päte domu. V dome na jednotlivé byty sa len rozpočítava! Len podľa dohody spoluvlastníkov!

Každý môže mať na zákon a vyhlášku svoj názor. Môj je, že ak sa má rozpočítavať 60 % podľa m2 , tak potom je pomerové meranie v bytoch zbytočný prepych. PODVOD!!!
Nič sa tým nevyrieši, nie dve podstatné veci nevykurovanie, nedokurovanie a plytvanie s teplom. Ten spôsob pomerom 60 % : 40 % ich len podporuje v tom ako sa správajú k vykurovaniu objektu, teda ich domu! Aj bytov.


nunenko Pozri príspevok
sito toho vie viac ako hocikto iný, netvrdím že nevieš, ale napísal si aby mali počet nameraných jednotiek nie korigovaných.
Preceňuješ možnosti PRNV, a slepo v ne veríš. Z hovna neupletieš bíč, a podľa PRNV nerozdelíš náklady na teplo. Opakovať sa nemienim.


No, áno! ... aby mali počet nameraných jednotiek po korekciách v čo najmenšej odchýlke od priemeru. Dajú sa napočítať také namerané , že po korekciách bude počet korigovaných jednotiek v takom počte, že keď sa podľa nich rozpočítajú náklady za teplo ich výška úhrady sa bude zhodovať s výškou úhrady podľa m2.



Začína ti to dochádzať, ale dochádzajú ti argumenty, tým že sa to dá.



nunenko Pozri príspevok
sito, sito, môžeš si zaspievať
ja sa s tebou dohadovať nebudem.
Na základe strednej teploty radiátora žiaden teplomer nedokáže určiť teplo radiatorom odovzdané.

S tým by som celkom tak nesúhlasil. Ak je PRT teplomer, tak potom sa dá na základe všetkých PRT v dome vypočítať percentuálny podiel zo spotreby domu na každý radiátor. Samozrejme s určitou nepresnosťou!!! Alebo s PRVN sa dá vypočítať, nie ako sa podieľal na spotrebe tepla v dome? Ale za koľko tepla zaplatil sa dá, že? To sú ale dve rozdielne veci, podiel na spotrebe a podiel na úhrade.

A spievať? Však si ... zaspievaj ... Keď už lepšie si nevieš poradiť ...
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

jnovota Pozri príspevok
Stručne :
v zásade nad 95% určuje teplotný spád (rozdiel medzi strednou teplotou radiátora a okolia) a plocha VÝKON RADIÁTORA = schopnosť odovzdať energiu

analógový kolísavý priebeh výkonu integrovaný v čase dáva energiu (množstvo tepla)

PRVN r
elatívnymi bezrozmernými číslami indikuje toto množstvo tepla (odovzdaného v tomto priestore - teda čiastočne aj postoj majiteľa k spotrebe tepla v BD

O tom to je .


Však mu to napíš po lopate!
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

jnovota Pozri príspevok
O príspevok vyššie sa vzrušuješ ako malý Jarda.

Ešte ťa klepne a máš to spočítané (nie rozpočítané )
A ty na Porade, všetky roky, pekne v rade ...
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
Ešte raz otázka: Čo konkrétne je "koeficient radiátora"?
0 0
mackoivan mackoivan

mackoivan je offline (nepripojený) mackoivan

nunenko Pozri príspevok
Ešte raz otázka: Čo konkrétne je "koeficient radiátora"?
opisujem z netu: Najlepšie to azda vysvetlí firma, ktorá odpisuje stavy na "meradlách"LP 20.04.2009 - 18:38
Je to veľmi jednoduché, princíp je v tom, že inštalovaný merač "zaberie" na ľubovoľnom radiátore rovnakú plochu. Koeficient je teda ako pomer tepelného výkonu radiátora (udáva výrobca) k nejakému číslu (rovnaké pre všetky radiátory v danom spoločnom dome).
Ak ste mali predtým 2,24 a vykon radiátora bol napr. 1000 W, potom ak má váš nový radiátor napr. 500W potom bude koeficient polovičný, teda 1,12.
Samozrejme presnejšie informácie je vám povinný poskytnúť správca. Máte právo vedieť, ako sa vám to v byte meria a následne rozpočítava.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

nunenko Pozri príspevok
Ešte raz otázka: Čo konkrétne je "koeficient radiátora"?
Čo sa tu furt vypytuješ na kraviny? Si z divých vajec? Však to tam jasne napísané!

1) Ak sú v objekte rozpočítavania zapojené
pomerové rozdeľovače tepla rovnakého typu na meranie množstva tepla u konečných spotrebiteľov.

Ak nie sú rovnaké
, nie je ich možné používať na rozpočítanie, či už tepla, alebo nákladov!!!
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
veď všetci tvrdia, že PRNV nemerajú nnožstvo tepla
na meranie množstva tepla
ale je to bezrozmerné číslo a iné. Predpokladám, že zaznamenávajú teplotu. Teplo a teplota, meranie a zanamenávanie...
Ani nemerajú, ani množstvo ani tepla, a ni nie sú zapojené.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať