Zavrieť

Porady

Ako postupovat,ked revizor MHD i po zaplateni cez telefon uplatnil pokutu voci neplnoletej dcere.

Cca pre 2 rokmi dcera nastupila do MHD v BA a kupila listok cez mobil. Este pokial k nej dorazila sprava na mobil ju kontroloval revizor a dal jej pokutu. Nechcel cakat na zobrazenie na displayi s tvrdenim, ze listok momentalene nemala. Dcera bola vtedy neplnoleta. Obsielka nebola uhradena a teraz cez policiu po 2 rokoch sa snazia jej nieco dorucit.
Po skonceni skolskeho roku si pojde obsielku vybrat, zije mimo trvaly pobyt v sidle skoly. Dakujem za radu.
P.S.
Pracujem v Spanielsku a nemal som moznost vec skor riesit.
Naposledy upravil Dav : 26.06.14 at 17:14
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

    ivka70
    Žiaľ, dcéra bola čierny pasažier, ona nemôže bez prijatej SMS do MHD nastúpiť. Odporúčam pokutu zaplatiť skôr ako ju dostane exekútor.
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    pildo nesuhlasim s tym, ze musim nastupit az po prijati spatnej sms. dam priklad: kupoval som si listok na nocny spoj MHD, sms som odoslal 4-5 minut pred planovanym prijazdom spoju.

    ten ale prisiel o 2 minuty skor, t.j. 2-3 minuty po odoslani sms... dalsi spoj ide az o hodinu, niekedy aj o dve. ak by som mal cakat na spatnu sms, tak by som cakal ako idiot a za druhe, v dobe kedy by siel dalsi spoj by mi uz listok ani neplatil.

    nie je predsa moja chyba, ze poskytovalel sluzby sa oneskori s dorucenim spatnej sms. dorucenie by malo byt v priebehu sekund a nie cakat niekedy aj 5-7 minut.

    hlavne vela ludi vyuziva tuto formu listkov v pripade, kedy si nestihli kupit papierovy - lacnejsi listok a odoslu spravu pocas nastupovania do spoju.

    ak by garantovali, ze spatna sprava sa doruci max. do minuty, este by som dokazal tolerovat, ze nastupit mozem az po prijati listku. ak to ale nevedia technicky zabezpecit, nemaju na to narok.
    pildo a este dodam, ze ak by mi revizor chcel dat pokutu, aj ked som mu ukazal odoslanu spravu na spravne cislo a v spravnom formate, tak by som este ja podal zalobu na dopravny podnik za pokus o podvod a nezakonne praktiky, vydieranie a pod. za listok som predsa zaplatil, nie je moja vina, ze mi ho poskytovatel sluzby nedorucil v priaznivom case.

    tie listky su casovo obmedzene, takze dorucenie by malo byt v priebehu par sekund. aby som odoslal spravu, ked uz vidim ze spoj prichadza. specialne ked spoje nechodia na cas uz na prvej zastavke (casto krat sledujem, ze na prvej zastavke meska spoj niekedy aj 5 minut). ako ma potom kupovat zakaznik listok, ked dopravny podnik nedodrziava trafikon?

    ak by meskal a vdaka tomu mi prestane platit listok na poslednej zastavke, dostal by som pokutu. ak cakam na odoslanie sms, kym vidim spoj prichadzat a listok mi pride o par minut, tiez dostanem pokutu... takto sa odvdacuje platiacim zakaznikom za to, ze platia...
    Chobot Má silácie reči ako koza bobky. Ty s tým môžeš nesúhlasiť koľko len cheš - je to jasne napísané v prepravnom poriadku:

    - Cestujúci je oprávnený nastúpiť do vozidla len s prijatým SMS lístkom

    Ak ho nemáš, nemôžeš nastúpiť do prostriedku. Môžeš sa paprčiť ako moriak koľko len chceš.

    A takýto lístok platí 70 minút, takže si ho kľudne môžeš kúpiť aj 10 minút pred príchodom autobusu a nie keď už vidíš autobus v zákrute.

    SMS lístom je alternatíva k bežným lístkom. Podľa správnosti by si mal mať normálny papierový lístok, ak ho nemáš, tak DPB umožnil cestujúcim mať aj takúto alternatívu lístku. Pravidlá sa určili, tak ich treba dodržiavať.

    Keď nebude fungovať automat na lístky na zastávke, myslíš že môžeš nastpiť do autobusu bez lístka?
    pildo ja som pisal realnu situaciu - poslal som sms 4-5 minut pred trafikonovym prijazdom busu a ten prisiel a este som nemal sms listok. dalsi siel minimalne o hodinu, ak nie o dve (v nasom uzasnom krajskom meste nocne spoje chodia par krat za noc, niekedy maju aj 2-3 hodinove pauzy). ak by mi chcel dat pokutu, tak najskor by musel autobus cakat na zastavke do platneho casu odchodu a potom az by mi ju mohol dat.

    rovnako to co maju v pravidlach nie je podstatne. podstatne by bolo, ako by rozhodol sudca a nie ako si svojvolne rozhodne dopravny podnik. ja som zaplatil, takze mam narok nastupit. ak chcu davat pokutu, nech ju daju firme, co to technicky zabezpecuje a nie mne.

    alebo nech si zmenia podmienky - ak zakaznik poslal sms a este mu neprisla spatna, tak ak v pripade ze ju poslal pred prichodom revizora (resp zablokovania oznacovacov), nech listok uznaju. v odoslanych spravach viem ukazat, ze listok som si kupil.

    ja by som to kludne hnal pred sud. uz som zaloval mesto za to, ze ma chceli pokutovat za to, ze som mal psa navolno a bolo to proti ich VZNke. pokuty som neplatil... takze daky dopravny podnik ma moze ...
      zbaliť

    Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

    Slayer666
    Necital som bratislavsky prepravny poriadok, ale predpokladam, ze tato podmienka je tam rovnaka ako v tom kosickom, cize listok musi mat zakupeny uz pri nastupe.

    Z moralneho hladiska by bolo podla mna relevantne, ci ta potvrdzujuca sms nemeskala, mozno aj z pravneho. Cas ulozenia pokuty by mal byt na tom protokole, cas zakupenia listku by sa mal dat zistit u operatora. Ak ta sms vyraznejsie meskala, mozno by to mohlo zavazit, ale nikdy som sa tym nezaoberal, takze neviem.

    V praxi sa vsak taketo plataky vydavaju velmi rychlo a rutinne. Sudny poplatok je 16,50 eur, trovy zastupenia na tento rok tusim 59,14 eur v tychto pripadoch, co spolu s pokutou 50,70 eur cini 126 eur a nejake drobne. A ked vravis, ze sa jej policajti pokusaju nieco dorucit, tak je to najskor platobny rozkaz na presne tuto sumu. Asi bude najlepsie to zaplatit teraz, nez to narastie este o dalsie trovy, ktore aj tak budes musiet v konecnom dosledku platit ty.

    Ludia si casto myslia, ze sa dopravne podniky nebudu kvoli takej sume sudit. Neuvedomuju si vsak, ze DP pravdepodobne uspeje a tie trovy aj tak nahradi odporca, cize ty. Tieto veci sa obvykle riesia bez pojednavania, od stola, takze nie je to problem.

    misoft je offline (nepripojený) misoft

    misoft
    Este pokial k nej dorazila sprava na mobil ju kontroloval revizor a dal jej pokutu. Nechcel cakat na zobrazenie na displayi s tvrdenim, ze listok momentalene nemala.
    Žiaľ - v tomto mal revízor pravdu. Nemala platné cestovné. V prepravných podmienkach (Excise Duty dal link) je to jasne napísané. Mala nastúpiť vtedy, až by mala SMS v mobile..... neostáva nič iné, len pokutu zaplatiť. Oponovať tým, že zaplatila neobstojí - je to predsa podobné, ako keby som si kúpil papierový lístok, ale neoznačil by som ho - tiež by som bol čierny pasažier a nepomohlo by mi tvrdenie, že som si ho predsa kúpil...ale nebol označený... Prijatá SMS je ekvivalent označeného cestovného lístka.
    10 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    korela Nevedela som sa rozhodnúť, ku komu obsahom priradiť ešte jeden koment. Tak tu.
    Ide aj o to, že napr. v BA v hlavnej najsilnejšej popoludňajšej dopravnej špičke meškajú vozidlá verejného dopravného podniku často aj 10 min., je to každodenná realita, cestovať v tom čase je peklom, potom sa sa intervaly aj zmenšia, tie už odchádzajú podľa platného grafikonu.
    Ale pri tých meškajúcich nemá význam si kupovať lístok dopredu, ak sa ešte fyzicky nenachádza na výstupisku, ak ide o konečnú zastávku, a ak človek stojí na normálnej zastávke o tomto čase, tak je veľmi diskutabilné komu darovať peniaze do vetra. Ak ide niekto na pár zastávok, tak ešte O.K., ale ak na ďalšiu konečnú, alebo v prípade 15 min. lístka, ktorý je v BA neviem z akého dôvodu neprestupný, napriek tomu, že sa tu nachádzajú takéto reálne kombinácie cestovania, prečo vy mal pasažier podporovať vedenie darmožráčov práve v tomto podniku, ktoré bolo v meste vždy najväčším tŕňom v oku ľuďom, vedomým si najslabšieho podniku spadajúceho pod mesto a ich nekvalifikovaným manažmentom.
    V Prahe chodila mestská doprava komplet celá už v 80-tych rokoch ako vo Švajčiarsku, bola absolútne spoľahlivá. U nás iba niekoľko rokov.
    Kto nemá skúsenosť s BA revízormi, nemá predstavu o ich prístupe k človeku. Mňa by zaujímalo, ak by tej dievčine dorazila SMS pokiaľ by sa ešte nachádzali v dopravnom prostriedku, či by jej to uznali, keby za nimi išla. Som presvedčená, že nie.
    Chobot Korela - v prepravnom poriadku je jednoznačne napísané, že v prípade lístku cez SMS smie cestujúci nastúpiť do dopravného prostriedku až po obdržaní povrdzujúcej SMS. Takže ak by ju dostala v autobuse po nastúpení, tak nie je dôvod, aby jej to uznali.
    taiko Ja by som povedal, ze listok zaplatila, ked odoslala SMS. Lebo vtedy jej operator zauctoval SMS. Poslana SMS ergo zaplatene cestovne, sa predsa da dohladat aj spatne. Podla mna by na sude vyhrala.
    jslancik lenže v prepravných podmienkach je jasne napísané, že keď nemá prijatú sms, nemá nastupovať do busu, lebo sa to berie, akoby lístok nemala (ako píše Chobot vyššie)
    taiko chapem, ale furt si myslim, zeby sud vyhrala, lebo vlastne na cierno necestovala a to to vlastne de, ci? paralela s kupenym a nestikmutym listkom (ako misoft spominal) neobstoji, lebo za poslanu SMS si uz nic nekupi. Ja osobne by som sa isiel sudit z principu
    korela S prihliadnutím aj na to, že nie vždy rovnako prichádzajú bežné SMS, napr, v čase niektorých sviatkov. Najlepšie vedia o tom operátori. Nie je totiž vôbec samozrejmosťou, ako rýchlo príde potvrdzujúca hoci a i obyčajná SMS k adresátovi. Zaujímalo by ma, či to má niekde oporu v zákone. Za čo všetko je operátor zodpovedný vo vzťahu ku svojmu klientovi.
    Chobot Ako stále nerozumiete, čo je napísané v prepravnom poriadku?

    - Cestujúci je oprávnený nastúpiť do vozidla len s prijatým SMS lístkom

    http://www.dpb.sk/pre-cestujucich/listok-cez-sms/
    taiko rozumieme, rozumieme, len si myslim, ze niekedy nie vsetko co je niekde napisane ma oporu aj v zakone. Cestovala na cierno? Necestovala. Vie to dokazat na sude? Vie. Ergo nemozno postihovat niekoho za nieco, co neurobil. Aj tu sa uz riesili mnohe dokumenty a zmluvy, ktore boli protizakonne a teda neplatne.
    Slayer666 Ano, je to tam napisane, ale aj napriek tomu sa aj ja domnievam, ze tu urcita sanca na uspech v sudnom spore je v pripade, ze ta sms dosla s oneskorenim. Existuju aj ine veci ako prepravne podmienky DP a mozno keby sa niekto pohrabal v europskych smerniciach, pravnych principoch, spotrebitelskom prave a pod., tak by sa v takom pripade ten spor mohol dat vyhrat. Ale je to len taka spekulacia, lebo sa tejto oblasti nevenujem, a vlastne vobec nevieme, kedy ta sms prisla (v tomto smere dotazovatel nic nespomina). Cize nezavrhoval by som tu myslienku uplne, ale aj napriek tomu som radsej poradil zaplatit.
    taiko tymto smerom som aj ja rozmyslal
      zbaliť
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    korela Prečítaj si ten text pozorne. Čo znamená v právnickej terminológii - "približne"? O čo sa môže sťažovateľ potom oprieť? Pretože to môže byť do max. 2 min, ale o neskôr, do 5, 10? Je to predsa približne stále.
    Excise Duty Dopravný podnik tam má natvrdo poistku:
    "Cestujúci je oprávnený nastúpiť do vozidla len s prijatým SMS lístkom".
    To, že potvrdzujúca SMS príde neskoro, je druhá vec, v tom má prsty mobilný operátor.
    Ono by totiž každý mohol kupovať SMS lístok až v momente, keď sa vo vozidle objavia revízori, ak sa neobjavia, v pohode bude cestovať načierno. Podrobne som si preštudoval možnosť nákupu elektronického lístka vo Viedni, avšak ich systém je oveľa sofistikovanejší, lístok sa dá kúpiť buď cez smartfón, na čo je potrebné mať vopred účet alebo klasickou SMS. Aj tam platí pravidlo nástupu do vozidla až po jeho obdržaní potvrdzujúcej SMS, samozrejmosťou je upozornenie SMS desať minút pred uplynutím platnosti lístka, ktorá je 90 minút!
    Páni z DPB by mali ísť na exkurziu do Viedne a už včera bolo neskoro...
    http://www.wienerlinien.at/eportal2/
    Slayer666 V pravnickej to iste, co normalne. Priblizne do 2 minut moze znamenat do 3 minut, ale do 5 minut uz urcite nie.
      zbaliť

    korela je offline (nepripojený) korela

    korela
    Ja som si prestala týmto spôsobom kupovať lístky z dôvodu, že po zakúpení jedného lístka mi naraz naskákalo po sebe 7 SMS - lístkov. O pár dní sa mi to zopakovalo, tak DPMB dovidenia s takýmito službami.
    Ako sa mi to stalo, ihneď ešte z busu som volala operátorovi, čo sa mi stalo, to znamená, že som to hneď reklamovala, neuznali mi to. Vtedy ešte Tmobile.
    Mohla som ísť rovno za tie peniaze s taxíkom.
    misoft @korela - to s tými SMS - u T-debilov - to je pravda! Ja som napr. neodosielal žiadne SMS a odrazu som ich mal 6 - a furt odpísané z kreditu. A tri mesiace po sebe - a vždy niekedy v strede mesiaca. Reklamácie "neopodstatnené" - lebo "oni to vedú, že boli odoslané" - takže som od nich odišiel (a to ešte mi robili problémy pri prenose čísla - vraj nemám dostatok kreditov - 8€ [a pritom tam bolo cez 11€] - jednoducho, ten ich systém bol na h o v n o).

    Chobot je offline (nepripojený) Chobot

    Chobot
    Dcéra bola čierny pasažier a treba pokutu, už aj s príslušnými poplatkami či trovami uhradiť. Inak ju to bude stáť ešte viac.

    kukučka je offline (nepripojený) kukučka

    kukučka
    Mali ste ísť osobne s obsielkou, možno by ste pochodili. Sporné prípady rieši človek a nie stroj. Ja zase viem o odpustení značnej sumy vrátane exekúcie. Ojedinelý ľudský prístup, tie pokuty boli opodstatnené, rodina vo veľmi ťažkej situácii.
    misoft Po dvoch rokoch im už zostáva len zaplatiť. Keby to riešili ihneď (teda keby malá bola povedala) - možno by to uhrali.... malé dievča spanikárilo.....možno by aj odpustili....
    Ale takto?

    Veltraud je offline (nepripojený) Veltraud

    Veltraud
    Ja som si minuly tyzden poslala rano sms, normalne prisla do par minut. Asi o dve hodiny som cestovala znova, poslala som si teda znova sms, a doteraz mi neprisla...Myslite, ze sa to da riesit? Nejde mi o to euro, ale o princip. Kedze patrim k poctivcom, kupila som si papierovy listok aj (lebo poznam poriadok).
    Inak sa priklanam k tomu, ze ked to raz maju v pomienkach, a nastupom do voziadla podmienky akceptujem, tak bez prisleho listka cestujem na cierno...
    Chobot Treba reklamovať u mobilného operátora. On vie preveriť, či porvrdzujúca SMS bola či nebola odoslaná. Ak z nejakých technických príčin nebola odoslaná, máš nárok na vrátenie poplatku za SMS.
    korela Prosím ťa, ja som si kúpila 1 lístok, prišlo mi ich 7 naraz. Už som si myslela, že sa príchod tých SMS nikdy nezastaví. Čo keby mi nabehla naraz napr. stovka? Neverím, že by som to uhrala.

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac buchač
    Dva roky je dlhá doba .
    Dcéra sa doma , hneď po incidente nepochválila ?

    Keď si pôjde dievka vybrať zásielku , nech vyberie z bankomatu patričný obnos a jednou cestou môže aj šek zaplatiť .

    Ako postupovat,ked revizor MHD i po zaplateni cez telefon uplatnil pokutu voci neplnoletej dcere.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.