Zavrieť

Porady

Vydržanie pozemku

Chceli sme predať rodinný dom a zistili sme že pred vstupom na pozemok, paralelne s chodníkom existuje 2-metrový pás ktorý má 31 spoluvlastníkov, vrátane nás. Tento pozemok užívali už naši starí rodičia ako svoj vlastný a o spoluvlastníkoch nikto ani netušil. Preto sme to chceli riešiť vydržaním ale notárka nám povedala že musíme mať súhlas všetkých spoluvlastníkov. Žije z nich len jeden, ostatní sú "nezistení". Navrhla nám, aby sme vyhľadali ich potomkov. Tento postup sa nám zdá neuskutočniteľný, o niektorých vieme, že emigrovali do rôznych končín sveta, po ďalších nie sú žiadne stopy. Existuje reálny spôsob ako ten pozemok získať do svojho vlastníctva?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    draik je offline (nepripojený) draik

    draik
    Zrušením a vyporiadaním podielového spoluvlastníctva.

    LeonN1 je offline (nepripojený) LeonN1

    LeonN1
    Predpokladam, ze pri niektorych je poznamka SPF.
    Jedinym riesenim je navrh na sud na vyporiadanie podieloveho spoluvlastnictva za primeranu nahradu vlastnikom ... Kde odporca bude SPF (ktory spravuje pozemky neznamych vlastnikov) a známi vlastnici. ..odporucam advokata ktory sa tomu venuje..sama sa do toho nepustajte.

    lubko6394 je offline (nepripojený) lubko6394

    Strojár lubko6394
    A načo by si ho chcela kupovať ? Právo prechodu a prejazdu máš- si spoluvlastníčka, ťažko sa proti tomu postaví ktosi z Austrálie... Užívať môžeš, platíš len podľa svojho podielu. Z druhej strany je to výhodnejšie a lacnejšie ako keby to bolo Tvoje. Jediná nevýhoda je to, že tam nemôžeš nič postaviť, ale kedže je to medzi domom a chodníkom tak by tam aj tak nikto stavať nechcel. Predaj to tak ako to je, vrátane podielu na tomto pozemku.
    8 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    mandyla My by sme predali ale realitka upozorňuje záujemcov na ten problém a oni potom váhajú, odstupujú od zámeru alebo žiadajú neprimeranú zľavu. Ide len o 70 m2, parcela je v E-čku.
    lubko6394 Vymeň realitku, problém nie je zásadný a oni to nevedia odprezentovať.
    mandyla Nevadí že podiel na tej parcele nebol prededený? Je na mene našej nebohej prastarkej.Takto asi nie je možné predať, či áno?
    lubko6394 Písala si že ste spoluvlastníci. Ak nie ste tak to nemôžete predať. Takže treba otvoriť dedenie po spoluvlastníčke tak aby bol podiel na parcele aj u toho kto vlastní ( a chce predať ) dom. Nevadilo by ani ak by sa podiel na tých 70m2 zmenšil trebárs z 1/32 na 1/156.
    mandyla Čo by znamenalo pre kupujúceho, ktorý by sa rozhodol kúpiť dom za súčasných vlastníckych pomerov? Musel by si to vysporiadať aby mohol vstúpiť na pozemok?Aj keď by mu nikto reálne nebránil? My by sme po predaji boli úplne mimo hry, v zmysle, že máme pokoj?
    lubko6394 Kupujúci by musel byť blbý aby kúpil ten dom bez podielu na pozemku ktorý mu zabezpečuje prístup k domu. Ak takého sama nájdeš tak tu možno za rok budeme riešiť otázku kupca ktorý sa nevie dostať do domu.
    draik Môže byť problém s hypo.
    LeonN1 Problem nie je zasadny no pre kupujuceho urcite ano ....ja by som nekupoval nic kde by co i len 1m2 nebol vysporiadany. Nikdy neviete ako sa to moze obratit a prave pred vstupom do dvora...
      zbaliť

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.