Zavrieť

Porady

Podnikat cez sro alebo sa zamestnat?

Zdravim,

tieto dni riesim takuto dilemu - mam ponuku na spolupracu so zahranicnou firmou (krajina mimo unie) za cca 1500eur/mesiac na fakturu. Mam k dispozicii srocku (neplatitel DPH) a tym padom tieto zaciatocne investicie odpadaju.

Pri tomto ma hlavne zaujima, ako legalne a co najviac efektivne prist k tymto peniazom, lebo je mi jasne, ze len tak si vyberat z peniaze uctu nie je uplne kosher. Zaroven musim dodat, ze mesacne naklady budu minimalne, mozno tak do 100eur mesacne.

Na druhej strane rozmyslam o beznom zamestnani na TPP. Viem, ze vo svojom odbore by som bol schopny ziskat nastupny plat okolo 1200-1300eur brutto.

Pokial by sme sa pozreli na jednotlive vyhody a nevyhody, vyzerlao by to takto:

Praca cez sro:
+ velmi prijemna a jednoducha praca, ktoru poznam
+ velka casova flexibilita a moznost robit odkial len chcem
+ ponuka je realna, je polozena na stole a staci to len zobrat
- odberatel sluzby sa moze kedykolvek rozhodnut o ukonceni
- financa vyhodnost? vid. gro mojej otazky

TPP:
+ vsetky vyhody plynuce z takehoto zamestnania - odvody, dovolenka, benefity
+ nemusis sa starat o ziadne ucto, fakturaciu nic
- urcite mensia casova a lokacna flexibilita
- rozne vydavky spojene so stravou, dopravou atd


Ak by som to teda mal zhrnut, tak najviac ma zaujima ta financa otazka - co je vlastne pre mna vyhodnejsie a na kolko som schopny efektivne a "lacno" vyberat peniaze zo svojej firmy.

Dakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    profesional je offline (nepripojený) profesional

    Ak chcem robit veci lepsie, musim ich robit uplne inak. Ten kto ma pozna vie, ze ja a konvencne myslenie nejdeme prilis dohromady. ...viac profesional
    Ešte je tu tretia možnosť, ktorá ti v tomto prípade asi nenapadla. Ak ten pre koho by si robil je mimo EÚ, bolo by rozumné zvážiť založenie spoločnosti v krajine s teritoriálnym zdanením, tj. nemusel by si platiť žiadne dane. Netýkali by sa ťa sociálne odvody a pri vhodne nastavenej štruktúre by si na Slovensku platil zdravotné poistenie iba z minimálneho vymeriavacieho základu. Tj. nepoužil by si slovenskú s.r.o. Slovenská s.r.o. má zmysel len keď máš odberateľov v EÚ. Ak máš odberateľa na to čo robíš mimo EÚ, slovenská s.r.o. stráca zmysel. Ak napíšeš o aký typ spolupráce by sa jednalo a v ktorej krajine sídli tá firma mimo EÚ, bolo by možné poradiť ti presnejšie.

    Druhá zásadná vec je, že pohľad na to ako riešiť veci len čisto z finančného hľadiska nie je v živote úplne správny. Mal by si robiť v prvom rade to, čo ťa najviac baví, najviac napĺňa, najviac motivuje. A tie peniaze prídu ako odmena za skvelý výkon do istej miery automaticky, lebo život tak funguje.

    Sloboda je na nezaplatenie. Osobne fungujem sám už veľmi veľa rokov a slobodu by som za pseudoistoty zamestnania nevymenil. to čo nazývaš výhodami v zamestnaní je len fikcia. Veď si to porovnaj:
    Odvody - ako zamestnanec ich budeš platiť vyššie ako keď budeš fakturovať firme mimo EÚ. Takže to vôbec nie je v prospech zamestnania. Dovolenka - vo firme ti ju nemusia vôbec schváliť, resp. ti môžu nastaviť plán práce tak, že nebudeš mať ani len možnosť ju poriadne čerpať. Keď si slobodný, dovolenkuješ kedy chceš. Účtovníctvo - sú krajiny, kde je účtovná záťaž minimálna a spôsob vedenia účtovníctva triviálny. Stačí sa oprostiť od predstavy fakturovania cez slovenskú s.r.o.Sú krajiny kde proste do excelu zapisuješ príjmy a výdavky v chronologickom poradí a to je tak všetko. Ako zamestnanec budeš v robote vypĺňať lajstrá a ďalšie nezmysly, tj. byrokracia je vyššia... Atď.
    Slobodný človek vie presne, že zamestnanie je za trest a nemá v skutočnosti žiadne výhody. Zamestnanie je forma trestu pre tých, čo nie sú ochotní zobrať zodpovednosť za svoj život do svojich rúk.

    Keďže komentáre sa čítajú ťažšie ako malé písmo, tak dopĺňam na základe tvojej odpovede:

    Nemal som na mysli offshore poločnosť, ale onshore. Offshore jurisdikcie sú sprofanované a žiadna banka s rozumnou poplatkovou politikou sa offshore spoločnosťami zaoberať nebude. Rozdiel je v tom, že zatiaľ čo offshore spoločnosti nevedú žiadne účtovníctvo a neplatia žiadne dane, onshore spoločnosti účtovníctvo vedú a platia dane len z príjmov, ktoré pochádzajú z územia krajiny inkorporácie.

    S ohľadom na to čo si napísal, si dovoľujem odporučiť ti Hong Kong. Založenie spoločnosti ťa vyjde do 1100 Eur jdnorázovo, ročné poplatky na správ vyjdú okolo 500 Eur a 500 Eur ťa vyjde audit. Poplatky za bankové služby sú ešte nižšie ako v EÚ a tým že Kong Kong-ské banky ponúkajú tzv. multi-currency účty, vieš mať platobnú kartu vydanú kľudne aj v EUR a nebudeš strácať na kurzovom rozdiele. Zároveň Hong Kong nie je offshore jurisdickia. Hong Kong je onshore. To znamená, že účtovníctvo budeš mať auditované ale platiť budeš iba dane z príjmov ktoré budú pochádzať priamo z územia Hong Kong-u. Ten audit je striktne iba formálna záležitosť. Účtovníctvo sa vedie iba na báze príjmov a výdajov a stačí to spisovať v exceli.

    S CRS by som si veľmi ťažkú hlavu nerobil. Budeš platiť kartou onshore Hong Kong-skej firmy a budeš to evidovať ako výdavky Hong Kong-skej firmy. S tým slovenské orgány nič nenarobia. O povahe transakcií sa slovenské úrady nič nedozvedia.
    Ak sa chceš úplne zbaviť problémov s CRS, musíš si zmeniť pobyt do krajiny, ktorá sa do toho bordelu nezapojila, alebo aak zapojila, tak musí mať teritoriálny systém zdanenia. Najlacnejšie získaš pobyt bez toho aby si tam musel následne byť v krajinách ako je Dominikánska republika, Panama, Guatemala, Spojené arabské emiráty a pod. Aj keď náklady na získanie takého pobytu sú medzi 5 a 10 tisíc eur jednorázovo. Ale keď si uvedomíš aký stupeň súkromia tým získavaš a keď si uvedomíš na akú dlhú dobu si to vlastne následne tento benefit rozpočítavaš, má zmysel nad tým uvažovať.

    Pozeranie cez prizmu peňazí podľa mňa nie je úplne dokonalý pohľad. Peniaze sú dôležité To samozrejme. Ale dôležité je v prvom rade pri cene za tvoj čas to, aby si svoj čas nepredával za peniaze. Ale aby boli peniaze iba následok toho čo pre niekoho robíš. Ja viem, že sa to možno ťažko chápe, ale neslobodní ľudia vymieňajú čas za peniaze. Slobodní ľudia investujú čas a úsilie do toho aby vytvorili nejakú hodnotu, aby boli v niečom najlepší, aby pre niekoho niečo urobili a tie peniaze prichádzajú ako následný, akoby vedľajší, benefit. A vtedy ich prichádza oveľa viac než ako keď iba predávaš svoj čas za peniaze.
    Naposledy upravil profesional : 03.02.16 at 10:27
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Benko Veľmi sa páči tvoja odpoveď. Ak mám trvalý pobyt na Slovensku, príjem z EU a získam trvalý pobyt v Paname, tak nebudem platiť sociálku a dane na Slovensku? Alebo ten príjem tiež musí byť z mimo EÚ.
    profesional Aby si bol Slovenský daňový rezident, musíš spĺňať 2 podmienky: A. Nesmieš mať na území SR pobyt, tj. ten si odhlásiť keď získaš pobyt v Paname, B. Nesmieš sa na území Slovenskej republiky zdržiavať 183 dní za rok alebo viac. Aj keď toto ti štát dosť ťažko preukáže keďže SR je v Schengene. Bavíme sa samozrejme o príjmoch získavaných ako dividendy resp. podiely a zisku, úroky, príjmy z podnikania cez právnické osoby a pod. Príjmy z práce, tj. zo závislej činnosti, z podnikania cez živnosť, príjmy z vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti (okrem znaleckej, tlmočníckej a prekladateľskej) zdanené budú podľa slovenských zákonov. Povedané inak. Ak budeš mať trvalý pobyt v Paname, v SR si pobyt odhlásiš, nebudeš sa v SR zdržiavať 183 dn=i za rok a viac a príjmy budeš mať len cez nejakú tú právnickú osobu, tak ty ako fyzická osoba nebudeš platiť v SR žiadne dane ani odvody. Ak ale chceš aspoň nejakú časť roka tráviť v EÚ, odporúčam platiť si následne v SR zdravotné poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu, čo je cca. 720 Eur ročne. Platí to to v celej EÚ. a je to lacnejšie ako cestovné poistenie.
    UctoPRO stačí 1 zdravotný úraz a platíte veľkú väčšinu / všetky náklady starostlivosti. Min vym základ môže byť iba 1 € + panama je teraz populárna, ale hlavne pre ... Je neskutočné ako si tu v SR taliani vyprali svoje peniaze z čiernej ekonomiky
      zbaliť
    Zdravim!

    Samozrejme ma napadla aj moznost offshore spolocnosti. Neviem, kde presne sidli tato spolocnost - ale mam tiez pocit, ze v nejakej krajine kde je laissez faire uctovnictvo, lebo s fakturami si hlavu nelamu a nerobi im problem posielat uhrady na PO/FO/EU/mimo EU/e-wallety atd. Neviem, co presne myslis pod "typom spoluprace" ale jednoducho im dodavam "marketingove sluzby" - reporty, analyzy, grafika, tvorba idei, textov a pod.

    Avsak offshore spolocnost ma relativne vysoke naklady (cca 1500e vznik a rocne 500-1000e podla brokera). Ak by som vyuzival len "teritorialne zdanenie", tak by som stale bol vo velmi sedej zone, pretoze dobre vieme, ze tu mozem v pohode platit/vyberat offshore kreditkou (akoze "spotreba" firmy) ale z uctovneho/pravneho hladiska to nie je vobec ok. A vytvarat nejake rozsiahle struktury pre mna pri tychto cislach nema absolutny zmysel. Ak vies o inych moznostiach, napis mi prosim ta, dobru radu viem odmenit.

    A kedze do platnosti pomaly vstupuje CRS, tak zacinam byt trocha skepticky ohladom zahranicnych bank, ale je este priskoro to cele sudit.

    Aproppo financy pohlad - no, bohuzial (nastastie?) ja som hlavne nastaveny tak, ze sa na vela veci pozeram hlavne cez prizmu penazi. Nas cas tu zemi je obmedzeny a preto chcem mat svoj cas, ktory niekomu venujem, co najlepsie ohodnoteny, aby som si za to vedel dostatocne uzit
    profesional Viď. doplnenie mojej odpovede vyššie

    UctoPRO je offline (nepripojený) UctoPRO

    UctoPRO
    Hong Kong je jasný offshore. A ako bonus - kopu prípadných problémov s finačnou políciou.
    Naposledy upravil UctoPRO : 07.04.16 at 11:00
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    profesional Hong Kong nie je offshore. Offshore sú krajiny, kde neexistujú dane z príjmu, alebo sú tieto nulové či blízke tejto sadzbe. Hong Kong je onshore a to na základe toho, že uplatňuje princíp teritoriálneho zdanenia. Hong Kong má v tomto oproti bežným daňovým rajom hneď niekoľko výhod:
    1. Uzatvorené väčšie množstvo zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia. To daňové raje nemajú.
    2. Účtovníctvo a účtovná závierka podlieha povinne auditu a to u každej spoločnosti.
    3. Je treba rozdlišovať jurisdikcie ako Belize či Seychely, oproti jurisdikciám ako je napríklad Kong Kong.
    UctoPRO Hong Kong nie je offshore. Offshore sú krajiny, kde neexistujú dane z príjmu, alebo sú tieto nulové či blízke tejto sadzbe. Hong Kong je onshore a to na základe toho, že uplatňuje princíp teritoriálneho zdanenia. Hong Kong má v tomto oproti bežným daňovým rajom hneď niekoľko výhod:
    1. Uzatvorené väčšie množstvo zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia. To daňové raje nemajú.
    2. Účtovníctvo a účtovná závierka podlieha povinne auditu a to u každej spoločnosti.
    3. Je treba rozdlišovať jurisdikcie ako Belize či Seychely, oproti jurisdikciám ako je napríklad Kong Kong. /////// moja odpoved - HONG KONG je offshore. A verte rozlišujem jurisdikcie. Ono nie je to o tom, čo krajina ponúka ale o súvzťažnostiach.
    profesional Tak najprv by si si mal naštudovať aspoň základnú terminológiu. Lebo potom je podľa teba offshore aj Estónsko, Veľká Británia, Česká republika, Maďarsko atď. Každá z tých krajín má totiž na niektorú daň aplikovanú nulovú sadzbu. Napr. Estónsko na daň z príjmu právnických osôb. Aj to je offshore? Pozri si aspoň základnú terminológiu. A hlavnou súvsťažnosťou o ktorej sa tu celý čas bavíme, ktorú si si asi nevšimol, že príslušná FO nebude slovenským daňovým rezidentom..
      zbaliť

    Podnikat cez sro alebo sa zamestnat?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.