Zavrieť

Porady

Hrozí mi exekúcia?

Dobrý deň, prosím o radu. Som ručiteľom na pôžičke známej, ktorá dlh nespláca. Nie je v mojich silách splatiť daný dlh, manžel je dlhodobo nezamestnaný a ja som zamestnaná so zmluvou Dohodou. Žijúca známa poberá dôchodok, prečo teda banka nenariadi zrážky z tejto dávky, aby uspokojila svoju pohľadávku, ale obrátila sa priamo na mňa, ako ručiteľa? Ako sú na tom deti? Nemôže dlh za ňu zaplatiť jej syn? Aké riziko hrozí mojim deťom? Ako ju môžeme donútiť splatiť dlh? Ďakujem
misoft Nuž cami cami - ako ručiteľ v prípade nemožnosti plnenia splácania dlžníkom nastupuješ ty. Takže ak veriteľ nevymôže od dlžníka, presúva povinnosti na veriteľa. Ten má potom možnosť tieto fin. prostriedky vyžadovať od dlžníka (čo je ale tiež na dlhé lakte, keďže ten neplatil veriteľovi, tak istotne ani nebude platiť svojmu ručiteľovi) - aj formou exekúcie.

Preto sa písomne obráť na veriteľa (toho čo žiada splácanie) s tým, že oni sú povinní najskôr vymáhať dlh po dlžníkovi a použiť všetky možnosti na vymoženie dlhu. Upozorniť ich, že veriteľ je poberateľom pravidelného príjmu, takže nech to najskôr skúsia zablokovaním jeho príjmu a uspokojovaní plnenia z tohto jeho príjmu (ale ako poznáme finančné inštitúcie - tie idú cestou ľahšieho odporu).
Ak by ti hrozila exekúcia - okamžite podať voči nej odpor a uviesť, že oprávnený (teda ten, kto exekúciu nariadil) si nesplnil všetky možnosti voči oprávnenému (dlžníkovi) v oblasti vymoženia dlhu.
Ak by aj napriek tomu viedli voči tebe exekúciu, podať na súd návrh na zastavenie exekúcie, pretože by to bolo voči tebe ako neoprávnená exekúcia (a SKE by si s chuťou zgustla na takomto exekútorovi...)
draik Misoft, nezavádzaj. Žiaden právny predpis neprikazuje veriteľovi použiť všetky dostupné prostriedky na vymáhanie pohľadávky pred tým, než sa obráti na ručiteľa.
Ručiteľ je povinný plniť už v prípade, že dlh neplní dlžník, hoci bol veriteľom vyzvaný.
Takto sa z ručiteľa stane dlžník a veriteľ môže napríklad podať voči obom návrh na platobný rozkaz a následne vymáhať pohľadávku prostredníctvom exekúcie.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    rudolf83 je offline (nepripojený) rudolf83

    rudolf83
    Syn dlžníčky by samozrejme mohol zaplatiť dlh za svoju matku, nič mu to nezakazuje. Na druhej strane ani žiadny právny predpis neprikazuje synovi dlžníčky aby dlh matky uhradil. Veriteľ sa sám rozhodne, či bude vymáhať dlh od ručiteľa alebo dlzníka ak dlžník nesplní povinnosť dobrovolne. Ak by bol dlh vysokej hodnoty a veriteľ žaloval ručiteľa, treba zvážiť po 1.3.2017 osobný bankrot formou spl. kalendáru (ak je vedená na ručiteľa aspoń jedna exekúcia, alebo počkať na exekúciu a potom vyhlásiť osobný bankrot).

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.