Zavrieť

Porady

Ukončenie nájomnej zmluvy na dobu určitú pri zmene vlastníka

Jedná sa o nájomnú zmluvu k poľnohospodárskej pôde uzatvorená na dobu určitú 1.10.2008 - 31.12.2019 so s.r.o. - ako nájomca. Poľnohospodársku pôdu som nadobudla právoplatným rozhodnutím Katas.úradu 9.2.17 na základe kúpnej zmluvy. Aký je prosím ďalší postup? Pôvodný vlastník - prenajímateľ musí písomne oznámiť nájomcovi túto skutočnosť o zmene vlastníka, čo treba uviesť? Ja ako nová vlastníčka nemám záujem uzatvoriť nájomnú zmluvu s touto spoločnosťou. Rada by som pôdu dala do prenájmu družstvu, chcem pôdu spojiť. Kúpila som pôdu od jedného pôvodného vlastníka, ktorá je polovica v prenájme s s.r.o. a polovica v prenájme s družstvom. Chcem to sceliť a nechať v prenájme družstvu. Ako prosím postupovať v súlade so zákonom? Treba dať nájomcovi nejakú lehotu? Nájomná zmluva s pôvodným vlastníkom predajom pôdy končí aj keď doba nájmu neuplynula? Ako možno túto nájomnú zmluvu ukončiť pri zmene vlastníka? Pôvodný vlastník iba informuje nájomcu o zmene vlastníka? Čo je povinný uviesť. Ak nájomná zmluva zostáva v platnosti ako potom mám postupovať ja - ako nová vlastníčka? Ako môžem ukončiť nájomnú zmluvu aj keď som ju nepodpisovala, alebo aké mám vlastne možnosti? V zmluve o nájme bolo skončenie nájmu možné - dohodou alebo písomnou výpoveďou iba v prípade (ak nájomca podstatným spôsobom druh pozemku zmenil bez súhlasu prenajímateľa alebo ak nájomca mešká so zaplatením nájomného viac ako 3 mes), pri výpovedi nájomný vzťah končí k 31.12. tohto kalendárneho roka v ktorom bola výpoveď doručená. Vôbec sa tam nespomína zmena vlastníka. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď
Johana
Naposledy upravil johana17 : 18.02.17 at 10:33
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    draik je offline (nepripojený) draik

    draik
    Zmena vlastníka neumožňuje odstúpiť novému od nájomnej zmluvy. Rok pred uplynutím nájmu musíte vyzvať nájomcu na vrátenie pozemkov, inak sa zmluva obnoví s pôvodnými parametrami.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    johana17 Ďakujem za odpoveď, čiže po oznámení pôvodného vlastníka že došlo k zmene, musím podpísať aj ja nájomnú zmluvu s prenajímateľom za rovnakých podmienok s pôvodnou dobou nájmu? Alebo môžem zostať bez zmluvy? Treba sledovať ten dohodnutý čas a potom dať rok vopred výzvu na vrátenie?
    draik Nemusíte podpisovať nič, automaticky nastupujete na miesto prenajímateľa, teda pokračujete v existujúcej zmluve.
    johana17 Rozumiem, ďakujem. A ešte otázka do budúcna... Je lepšie uzatvoriť nájomnú zmluvu na dobu určitú či neurčitú? Zmluvy väčšinou robia nájomcovia-majú svoje štandardné vzory, ale ja môžem urobiť návrh zmluvy resp. žiadať doplniť do nejaký bod do zmluvy podľa mojich požiadaviek (z pozície vlastníka), čo je dôležité tam mať uvedené, hlavne v možnostiach skončenia nájmu.
      zbaliť

    Ukončenie nájomnej zmluvy na dobu určitú pri zmene vlastníka

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.