Zavrieť

Porady

Prikazana praca nadcas

Dobry den,
moze zamestnavatel (urad - normalny cas PO-PIA) v pripade neschopnosti personalneho zabezpecenia volieb prikazat pracu nadcas svojim vlastnym zamestnancom - pocas vikendu - cca od soboty 6-7:00 do nedele cca 1-2.00 (t.j. cca 20hod neprerusene)?
Dakujem za odpovede.

"Pacia" sa mi niektore odpovede - ktore maju naozaj co povedat..... Zamestnancom praveze ide o to, aby tato praca bola dana prikazom a aby bola prislusne zaplatena. Nemaju ju v pracovnych naplniach nijako osetrenu, konkretne napr.mama je sice administrativny pracovnik, ktory ma vsak v naplni zabezpecovanie investicnych akcii... Pocas minulych volieb totiz za dva 20 hodinove dni prace nedostali ani dakujem... 2xcca20hodin prace bolo vyrovnane 2x7,5 hodinami volna..... bez cohokolvek ineho a za ne mali byt vlastne vdacni... (Za to by urcite p. lesenar v dazdi pracoval.....) Dopredu neexistuje napisana dohoda, nic.
Naposledy upravil tsampika : 13.05.19 at 18:59 Dôvod: upresnenie
3 komentárov     zbaliť
veronikasad ach jaj, kolkokrát do roka bývajú volby ?
(či môže neodpoviem, Váš zákon neovládam)
avalik o ake prace konkretne ide? ma to suvis s tvojou pracovnou naplnou?
tsampika ide o zapisovatela na volbach. a v podstate to nesuvisi s pracovnou naplnou... V naplni nie je uvedene zabezpecenie volieb alebo nieco podobne...
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

    ivka70
    Zamestnavatel moze nariadit 150 hodin prace nadcas. Ak toto cislo neprekrocil, nevidim dovod, preco by nemohol ten vas nariadit pracu nadcas pocas volieb.
    Potrebu takej prace vie preukazat.
    sito ivka, ako píšeš, môže. Nad 150 do 400 hod. dohodnúť sa musí, musia. Ale, píše o 20 hod. nadčasu. + pracovná doba 8 hod. = 28 hod. Toľko ani ten róm nedokázal, len 25 hod. denne s 1 hod. prestávkou.

    20 - 8 = 12, a tých 12 hod. je v súlade so zákonom? Leda ako píše marleau, sedieť na riti pri voľbách nie je práca, ale poslanie a tak ho tam niekto poslal, aby on nemusel. Niekto predsa musí byť osel, že?
    tsampika to je cez vikend, takze klasicka pracovna doba v sobotu nie je...

    avalik je offline (nepripojený) avalik

    avalik
    Voľby: Povinný výkon zapisovateľa volebnej komisie?
    Právny stav k: 31. 10. 2018

    Otázka:

    Som ako zamestnanec verejnej správy povinný vykonávať na nariadenie zamestnávateľa funkciu zapisovateľa okresnej volebnej komisie? Akým spôsobom bude určená odmena za výkon uvedenej funkcie?

    Odpoveď:

    Zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva v platnom znení (ďalej len „volebný kódex“) neustanovuje žiadne predpoklady na výkon funkcie zapisovateľa. Podľa § 168 volebného kódexu zapisovateľa okresnej volebnej komisie vymenúva prednosta okresného úradu. Z uvedeného však nevyplýva, že zapisovateľom musí byť niektorý zo zamestnancov okresného úradu, ide len o postup zaužívaný v praxi. Zapisovateľom môže byť akákoľvek osoba, ktorá má minimálne 18 rokov veku a trvalý pobyt na území SR. Táto osoba nesmie byť členom volebnej komisie.

    Funkcia zapisovateľa je samostatná funkcia, ktorú nemožno spájať s výkonom pracovného pomeru. Výkon funkcie zapisovateľa je úkon vo všeobecnom záujme. Ak zamestnanec nemá záujem vykonávať uvedenú funkciu, oznámi to zamestnávateľovi alebo nezloží sľub, ktorým je výkon funkcie podmienený. V takom prípade je zamestnávateľ povinný vymenovať inú osobu. Osoba nemôže byť do funkcie vymenovaná bez jej súhlasu. Okrem uvedeného zamestnanec nie je povinný v pracovnom pomere vykonávať iný druh práce ako dohodnutý v pracovnej zmluve.

    Podľa usmernenie Ministerstva vnútra SR o financovaní výdavkov spojených s prípravou, vykonaním a zisťovaním výsledkov volieb do orgánov samosprávy, zapisovateľovi okresnej volebnej komisie bude vyplatená odmena za deň konania volieb do orgánov samosprávy obcí v sume 37,41 Eur. Uvedená odmena je oslobodená od platenia dane a odvodov.

    Odmena je určená pevnou sumou. Od uvedenej sumy je možné odchýliť sa v prípadoch podľa § 36 ods. 1 volebného kódexu, a to ak zamestnanec vykonáva funkciu zapisovateľa (vznikla mu v deň konania volieb prekážka z dôvodov všeobecného záujmu), ktorú nemôže vykonať mimo pracovného času a preto mu patrí pracovné voľno s náhradou mzdy alebo s náhradou platu v sume jeho priemerného zárobku. Ak deň konania volieb nie je súčasťou pracovného času zapisovateľa, výška jeho odmeny bude 37,41 Eur.

    Mgr. Monika Ivanová
    zdroj http://www.isamosprava.sk/Volby_Povi...lebnej_komisie

    širi1 je offline (nepripojený) širi1

    širi1
    robím na OU a tiež som bola už 3x zapisovateľka; samozrejme že zapisovateľky okrskových komisií to nemáme v náplni práce ale niekto to za obec robiť musí. Za výkon činnosti máme sumu danú štátom, ktorá je pohyblivá (v EU voľbách bude cca 41 €, v prezidentských bola cca 36 €) čo nepodlieha odvodom ani daniam - to máme "keš". Je to únavná práca (nech si to skúsia tí čo neveria) začíname o 5.30 a končíme neskoro po polnoci. Dohodli sme sa na úrade na poskytnutí 1-2 dni voľna (alebo fin.náhrada vo forme odmeny).

    Prikazana praca nadcas

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.