Dobošové rezy:
Spotreba cesto:
75 dkg hladkej múky
5 dkg margarín
3 vajka
30 dkg práškového cukru
1,5 dl mlieka
1,5 PDP /prášku do pečiva/
Spotreba krém:
1 lit. mlieka
1 vanilka
15 dkg polohrubej múky
30 dkg masla
30 dkg práškového cukru
4 poliev. lyžice kakaa
rum podľa chuti
čok. poleva: 1 čokoláda a stuž. pokr. tuk
pre maškrtníkov: karamelovo orechova posýpka:
Spotreba na posýpku:
13 dkg kryš. cukru upražíme na karamel, pridáme 15 dkg posekaných orechov. Premiešame a vylejeme na vymastený plech. Keď stuhne rozdrvíme valčekom na cesto. Takúto posýpku si možno urobiť aj do zásoby. Držať ju v chladničke a v prípade potreby používať. Na dobošových rezoch nemusí byť len môže.
Postup:
Suroviny na cesto dobre prehnetieme a dáme na chvílku odpočinuť do mikrotenového vrecka do chladničky. Vezmeme si 2 väčšie plechy a na opaku plechu potrieme margarínom a posypeme múkou. Cesto si rozdelíme na 6 plátov a vyvaľkame na veľkosť plechu. Valčekom prenesieme na plech, popichame vidličkou a prvý dáme piecť. Hneď vaľkáme druhý, kým sa prvý upečie a tento postup opakujeme do upečenia všetkých 6
plátov. Je to pracné, ale oplatí sa maknuť. Pri zosuvaní z plechu len trošku udrieme o stôl a plát sa nám zosunie na papier.
Plnku si uvaríme z mlieka, vanilky, múky, cukru a kakaa. Po ochladnutí tejto kaše šľaháme maslo a pridávame po častiach uvarený základ. Podľa chuti pridáme rum. Túto plnku natierame na upečené pláty. Trošku nechame na vrchný diel. Koláč zaťažíme /dávam drevenú doštičku a potom krabice s mliekom alebo šťavou/ a dáme do chladničky asi na 2,5 hod. Potom natrieme vrch tenučkou vrstvou ostavajúceho krému, pár minút ochladíme a polejeme čokoládovou polevou, prípadne posypeme karamelovo-orechovou posýpkou. To ja nerobievam, myslím že cukru je tam dosť. Pokrájať na uhľadné obdlžníky. Krája sa dobre. Najlepší je na druhý deň. Vydrží dosť dlho, aj týždeň bez mrazenia, no možno si aj zmraziť, je výborný aj po rozmrazení, podľa toho aký "rýchly" je papkačik v domácnosti. Prajem dobrú chuť a pozor na kalórie