Zavrieť

Porady

Töki pompos

Poznáte Töki pompos? Recept mám od mojej nevesty. Je to dobrý, sýty slaný koláč. Je to starý maďarský recept. Pekával sa v piecke urobenej z vypleteného prútia omazaného hlinou. Nižšie je link, môžete si pozrieť.

Töki pompos(čítaj pompoš) - Katkin

1 kg polohr. múky, ½ l mlieka, 1 PL kryšt. cukru, cca 1 KL soli, 1 droždie, 2 kyslé smotany, zelená paprika, cibuľa (cca 6 ks podľa veľkosti), prerastená slanina cca 30 dkg, cesnak (1-2 hlávky), olej, soľ
Mlieko zohrejeme a rozpustíme cukor, rozmrvíme droždie a zamiešame. Vlejeme do múky, pridáme soľ a vymiesime tuhšie cesto. Rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme a preložíme na 2 vymastené plechy. Cesto potrieme kyslou smotanou.
Cibuľu rozrežeme na ¼ a potom na štvrťmesiačiky. Nie veľmi na tenko. Slaninu pokrájame na menšie plátky. Papriku na pásiky. Husto posypeme koláče. Pečieme cca 8 – 10 minút pri 200°C, potom teplotu znížime a dopečieme do ružova.
Prelisovaný cesnak zmiešame s olejom a ak je to potrebné, osolíme. Narezaný pompos si cesnakom potiera pierkom každý sám podľa chuti.

Originálny recept z http://www.tokipompos.hu/
Recept pre 10 osôb: 1 kg hladkej múky, ½ kg polohr. múky, 0,07 kg droždia, 0,3 kg zemiakov, 0,05 kg soli, 0,5 l vlažnej vody, 0,5 l 20% smotany, 0,2 kg červenej cibule, 0,01 kg cesnaku, 0,5 kg anglickej slaniny, 0,2 kg tvrdého syra
Príprava: cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1 – 1 ½ cm. Dáme na jemne naolejovaný pekáč rozmerov 40 x 60 cm. Pečieme pri teplote 200 º C asi 7 – 9 minút. Do polovice upečený pompos vyberieme, na povrch dáme cesnakovú smotanu, asi 1 – 2 mm hrúbky a nasypeme nasledovné prísady: na polovice pokrájanú červenú cibuľu, pokrájanú anglickú slaninu a na hrubšie postrúhaný tvrdý syr. Takto pripravený pompos dáme opäť do rúry a dopečieme asi 5 minút. Po upečení zošmyknutím dáme na drevenú dosku a porcujeme.
Naposledy upravil Marína : 26.07.08 at 19:37
Usporiadat
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
Meggi 1 Pozri príspevok
(Pozn.: v originálnom recepte je v náplni asi chyba, lebo cukor je uvedený dva razy: 20dkg aj 15dkg. Tak neviem....)
Meggi, k tomu cukru, je to tam napísané takto:

Plnka: 20 dkg orechov a 20 dkg kryštáľového cukru
ALEBO
15 dkg maku a 15 dkg kryštáľového cukru
0 0
Meggi 1 Meggi 1

Meggi 1 je offline (nepripojený) Meggi 1

Rozalka Pozri príspevok
Meggi, k tomu cukru, je to tam napísané takto:

Plnka: 20 dkg orechov a 20 dkg kryštáľového cukru
ALEBO
15 dkg maku a 15 dkg kryštáľového cukru
Rozalka, ďakujem za "naťuknutie"
Už som to opravila.
0 0
erzet erzet

erzet je offline (nepripojený) erzet

Dôchodca
Teraz toľko názorov a opráv keď som ho už zjedol. Robil som z polovičnej dávky, ale na jeden plech je to cesto vysoké.
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Veď to nemá byť ako pizza. A chutilo ti?
Dievčatá, ďakujem za preklady.
0 0
erzet erzet

erzet je offline (nepripojený) erzet

Dôchodca
Chutilo. Na môj vkus bolo cesto vysoké. To je môj názor. Zemiaky som tam nastrúhal surové. Nezredlo to. Nedával som tam vodu, ale mlieko, podľa potreby.
0 0
marči marči

marči je offline (nepripojený) marči

Ponúkam vám ďalší preložený recept:

Zemiakové lángoše (Krumplis lángos)

Potrebujeme:
50 dg múky, 1/2 droždia, 1 dl mlieka, trocha cukru, 20 dg prelisovaných varených zemiakov, 1/2 l oleja, soľ

Z droždia, vlažného mlieka a cukru urobíme kvások. Do stredu múky dáme zemiaky, trocha soli a 1 dl oleja. Droždie dobre vypracujeme s vlažnou vodou.(Takto to píšu). Vypracujeme vláčne, redšie cesto a vyformujeme z neho 3-4 dg bochníčky, ktoré necháme zakryté odležať na olejom potretej tácke. Asi po pol hodine sa objem zdvojnásobí, vtedy vyprážame v horúcom oleji.
Podávame s cesnakom, smotanou, syrom...komu ako chutí.
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

erzet Pozri príspevok
Chutilo. Na môj vkus bolo cesto vysoké. To je môj názor. Zemiaky som tam nastrúhal surové. Nezredlo to. Nedával som tam vodu, ale mlieko, podľa potreby.
Ja som ešte orig. recept nerobila, len Katkin a tam nenechávam kysnúť cesto, možno preto až tak nevyrastie a nie je také hrubé.
0 0
kitky kitky

kitky je offline (nepripojený) kitky

COGITO ERGO BOOM
No tak vy ste PERFEKTNI!
Namiesto jedneho receptu budeme mat 10.
Madarska kuchyna zdrava nie je, ale zato chutna.
Ta babovka vyzera dost dobre.
0 0
adalbertus adalbertus

adalbertus je offline (nepripojený) adalbertus

Smotanový pompoš:50dk hl.múka,1/2balíčku droždia,trochu cukru a mlieka,1 v šupke uvarený a pretlačený zemiak,1PL oleja,sol,2 poháre smotany.
V mlieku s cukrom necháme nabehnút droždie.V múke urobíme priehlbinku,vložíme zemiak,olej,droždie a osolíme.Spolu s vlažnou vodou vypracujeme pružné cesto.Necháme vykysnút na dvojnásobný objem,potom rozprestrieme na pekáč.Obe smotany rozmiešame s 1PL múky a uhladíme na cesto.Možeme obohatit kocečkami slaniny,kolečkami cibule alebo aj syrom.Pečieme v stredne vyhriatej trúbe do hotova.
0 0
adalbertus adalbertus

adalbertus je offline (nepripojený) adalbertus

Fazulová kaša:50dkg biela fazula,sol,2-3dl mlieka,trochu hl.múky,1cibula,tuk.
Fazulu uvaríme(před tým namočíme) v neosolenej vode a pretrieme.Zahustíme horúcim habarčom z mlieka a múky a varíme do zhustnutia.Pri podávaní posypeme osmaženou cibulou(nakrájanou na polkolečká).
0 0
adalbertus adalbertus

adalbertus je offline (nepripojený) adalbertus

Slané pagáče:50dkg hl.múky,12,5dkg Rama,12dkg br.mast,sol,1/2 balíčku droždia,trochu mlieka,1pohár smotany,2 vaječné žltky,1celé vajce,10dkg strúhaného syru.
Múku,margarin,mast a sol do hrudkova vymiesime.V strede urobíme jamku,vložíme nabehnuté droždie,2 žltka,smotanu a dobre vypracujeme.Rozvalkáme a poprekladáme.Necháme 30min.odležat a zopakujeme prekladanie.To ešte niekolko krát(nepíše sa,že kolko-krát).Hotové vyvalkáme na 1/2cm hrúbku a vykrajujeme menšie kolieská.Potrieme rozšlahaným vajíčkom a posypeme syrom.Pečieme v stredne vyhriatej trúbe./cesto možeme dat napr.na noc do chladničky,vtedy opatovné prekladanie odpadá/
0 0
kitky kitky

kitky je offline (nepripojený) kitky

COGITO ERGO BOOM
Adalbertus dakujemeee.
0 0
adalbertus adalbertus

adalbertus je offline (nepripojený) adalbertus

Zemiaková kaša:1kg zemiakov,sol,trochu múky,1-2 cibule,vyškvarená slanina.
Zemiaky ošúpeme,nakrájame na kocky,uvaríme v osolenej vode a pretlačíme.Pridáme múku a varíme, za stáleho miešania ,kým nezhustne.Cibulu pokrájame na polkolieska a opečieme.Pri podávaní posypeme cibulou a škvarkami zo slaniny.
0 0
adalbertus adalbertus

adalbertus je offline (nepripojený) adalbertus

Niet začo,ak niekto bude potrebovat niečo preložit,rád tak urobím.Niektoré hungar recepty sú naozaj výborné.
0 0
adalbertus adalbertus

adalbertus je offline (nepripojený) adalbertus

Plnené kapustné listy:60dkg chudé br.maso,40dkg prerastené br.maso(krkovička,pliecko),3str.cesnaku,1cibula,m letá paprika,sol,čierne korenie mleté,1vajíčko,10dkg ryže,1kg kvasenej kapusty,1vykvasená hlávka kapusty,1PL hl.múky,2PL tuku.
Dokladne premiešame pomleté maso,pretlačený cesnak,papriku,korenie,sol,vajíčko,nakoniec pridáme aj ryžu(nepíše sa,či ju najprv sparia,ja by som ju sparil).Na troche tuku zosklovatieme nasekanú cibulu a tiež zapracujeme do masa.Tvarujeme šišky velkosti dlane a balíme do kapustných listov(možeme skladat z viacerých kusov).Previažeme cvernou.Do kastrola uložíme prekrájanú kapustu,na nu závitky,v jednom rade,podlejeme vodou a uvaríme do makka.Zahustíme svetlou zápražkou.
0 0
adalbertus adalbertus

adalbertus je offline (nepripojený) adalbertus

Mastné izé(s prekladom slova“ furkó“ som na tom ako bezradná,zatial som to nikde nenašiel).Takže:50dkg hl.múky,za pol hrste pšeničnej krupice,4PL masti,sol.
Krupicu s múkou zmiešame v miske.Vodu osolíme,zovrieme,pridáme mast a sparíme múčnu zmes za stáleho miešania.Tvarujeme stredne velké gule a uvaríme v osolenej vode.Pri podávaní možeme poliat paradajkovou omáčkou alebo posypat kyslou kapustou.
0 0
adalbertus adalbertus

adalbertus je offline (nepripojený) adalbertus

Smajlíkov som neplánoval,ale už vie ako sa tam dostali.Nechtiac!
0 0
adalbertus adalbertus

adalbertus je offline (nepripojený) adalbertus

Ešte poznámka o zemiaku na " Töki pompos":1 krumplinyomó krumpli znamená 1 zemiak vhodný na pretlačenie v lise.
0 0
Kazu Kazu

Kazu je offline (nepripojený) Kazu

adalbertus Pozri príspevok
Ešte poznámka o zemiaku na " Töki pompos":1 krumplinyomó krumpli znamená 1 zemiak vhodný na pretlačenie v lise.
Mám tomu rozumieť uvarený alebo ako odroda zemiakov?
0 0
kitky kitky

kitky je offline (nepripojený) kitky

COGITO ERGO BOOM
adalbertus Pozri príspevok
Smajlíkov som neplánoval,ale už vie ako sa tam dostali.Nechtiac!
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať