Zavrieť

Porady

Töki pompos

Poznáte Töki pompos? Recept mám od mojej nevesty. Je to dobrý, sýty slaný koláč. Je to starý maďarský recept. Pekával sa v piecke urobenej z vypleteného prútia omazaného hlinou. Nižšie je link, môžete si pozrieť.

Töki pompos(čítaj pompoš) - Katkin

1 kg polohr. múky, ½ l mlieka, 1 PL kryšt. cukru, cca 1 KL soli, 1 droždie, 2 kyslé smotany, zelená paprika, cibuľa (cca 6 ks podľa veľkosti), prerastená slanina cca 30 dkg, cesnak (1-2 hlávky), olej, soľ
Mlieko zohrejeme a rozpustíme cukor, rozmrvíme droždie a zamiešame. Vlejeme do múky, pridáme soľ a vymiesime tuhšie cesto. Rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme a preložíme na 2 vymastené plechy. Cesto potrieme kyslou smotanou.
Cibuľu rozrežeme na ¼ a potom na štvrťmesiačiky. Nie veľmi na tenko. Slaninu pokrájame na menšie plátky. Papriku na pásiky. Husto posypeme koláče. Pečieme cca 8 – 10 minút pri 200°C, potom teplotu znížime a dopečieme do ružova.
Prelisovaný cesnak zmiešame s olejom a ak je to potrebné, osolíme. Narezaný pompos si cesnakom potiera pierkom každý sám podľa chuti.

Originálny recept z http://www.tokipompos.hu/
Recept pre 10 osôb: 1 kg hladkej múky, ½ kg polohr. múky, 0,07 kg droždia, 0,3 kg zemiakov, 0,05 kg soli, 0,5 l vlažnej vody, 0,5 l 20% smotany, 0,2 kg červenej cibule, 0,01 kg cesnaku, 0,5 kg anglickej slaniny, 0,2 kg tvrdého syra
Príprava: cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1 – 1 ½ cm. Dáme na jemne naolejovaný pekáč rozmerov 40 x 60 cm. Pečieme pri teplote 200 º C asi 7 – 9 minút. Do polovice upečený pompos vyberieme, na povrch dáme cesnakovú smotanu, asi 1 – 2 mm hrúbky a nasypeme nasledovné prísady: na polovice pokrájanú červenú cibuľu, pokrájanú anglickú slaninu a na hrubšie postrúhaný tvrdý syr. Takto pripravený pompos dáme opäť do rúry a dopečieme asi 5 minút. Po upečení zošmyknutím dáme na drevenú dosku a porcujeme.
Naposledy upravil Marína : 26.07.08 at 19:37
Usporiadat
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
adalbertus Pozri príspevok
Mastné izé(s prekladom slova“ furkó“ som na tom ako bezradná,zatial som to nikde nenašiel).
Podľa "Maďarského výkladového príručného slovníka" (vraj príručný, má 2,1 kg)
furkó - 1. hrča na konci palice, "furkósbot"
2. (nárečové, archaické) Lepkavá, nevykysnutá chlebová masa, knedľa (? latina)
0 0
adalbertus adalbertus

adalbertus je offline (nepripojený) adalbertus

Kazu,je to v šupke uvarený zemiak.
0 0
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
Spomínaná dedinka nie je ďaleko od slov. hraníc:
s.š. 47° 34′ 0.01’’, v.d. 18° 43′ 59.99’’ (od Esztergomu smer na Zsámbék)

Popri receptoch som sa dočítala na stránke http://www.tokipompos.hu/, že každú stredu a piatok od 17 hod v Záhradnej pivárni dostať Toki pompos, odporúča sa objednať u p. Sklenárovej. Č.tf. +36 20 560 5940
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Ste perfektní.
0 0
bezradná bezradná

bezradná je offline (nepripojený) bezradná

knihomol I. stupňa
adalbertus Pozri príspevok
Ešte poznámka o zemiaku na " Töki pompos":1 krumplinyomó krumpli znamená 1 zemiak vhodný na pretlačenie v lise.

ja som to brala ako množstvo zemiakov, ktoré sa zmestia do lisu na jedno pretlačenie. Keďže ja nemám doma lis na zemiaky, len klasický mágač
zemiakov -krumplitörő-(tvar pokrivených hrablí), tak neviem koľko sa tam zmestí zemiakov. Naozaj a bez srandy, koľko sa tam zmestí zemiakov ?
0 0
kitky kitky

kitky je offline (nepripojený) kitky

COGITO ERGO BOOM
bezradná Pozri príspevok
ja som to brala ako množstvo zemiakov, ktoré sa zmestia do lisu na jedno pretlačenie. Keďže ja nemám doma lis na zemiaky, len klasický mágač
zemiakov -krumplitörő-(tvar pokrivených hrablí), tak neviem koľko sa tam zmestí zemiakov. Naozaj a bez srandy, koľko sa tam zmestí zemiakov ?

dyg móre sme to tu rozpompošovali
0 0
bezradná bezradná

bezradná je offline (nepripojený) bezradná

knihomol I. stupňa
Marína Pozri príspevok
Ste perfektní.
Supiš, že sa nás tu toľko zišlo. Ja som dnes mala "narodeninové dozvuky" - tak som sa nedostala k počítaču skôr, ale keď sme sa už tak pekne rozbehli, ak chcete môžeme prekladať aj recepty na cigánske jedlá - tiež zo stránky "töki"

Takže zoznam jedál:

Kapustové rezance s pečenou kačkou
- kačicu okoreníme vegetou a majoránom, podložíme sadlom, na ktorom sa kačica upečie. Zvlášť pripravíme kapustové rezance a podávame ako prílohu ku kačici.

Rezance s fazuľou a lečom
- Fazuľu namočíme vo vode a na druhý deň uvaríme vo vode ochutenej vegetou. Pripravíme lečo(asi klasicky bez zvláštnych prísad) a spravíme si aj mrveničku z troch vajec. Mrveničku vyvaríme v slanej vode, dáme na misu - na ňu navrstvíme lečo a nakoniec uvarenú fazuľu. Ako obmenu na suchú fazuľu tu uvádzajú buď hrášok alebo zelené fazuľové struky.
PS: K tej mrveničke - neviem to doslovne preložiť, csipetke sa robí z rezancového cesta( pridáva sa toľko múky, aby vzniklo polotuhé cesto) a z cesta sa potom odtŕhajú kúsky, alebo guličky, ktoré sa vyvaria buď priamo v polievke alebo zvlášť vo vode. Takto to robím ja, ak viete iný spôsob, pridajte.


Francúzske zemiaky na cigánsky spôsob
Tvarohové rezance s perkeltom
Izé s lečom (to izé už asi viete, keď neviem preložiť)
Fazuľový prívarok so žemľovými knedlami(haluškami)

PS2: tento príspevok mal mať číslo 46, ale som sa "predbehla"

Naposledy upravil bezradná : 29.07.08 at 22:38
0 0
kitky kitky

kitky je offline (nepripojený) kitky

COGITO ERGO BOOM
Ja cesto na mrvenicku necham trosku obschnut a potom ho struham na velkom struhadle.Necham tiez trosku obschnut a pouzijem.
Ked nemam cas priamo ho struham do zeleninovej polievky.
0 0
Meggi 1 Meggi 1

Meggi 1 je offline (nepripojený) Meggi 1

Teeeda...Adalbertus... uznanie...
Ja som sa len teraz dostala k počítaču, že idem prekladať "töki" recepty a toť už všetky z Bezradnej zoznamu preložené.

Kitky, tá bábovka sa aj mne pozdáva, nie je s tým ani veľa roboty. Tento týždeň ju urobím, keď budem mať trocha viac času.

A ostatné recepty vyzerajú byť tiež dobré, aj keď niektoré sú prehreškom voči zdravej výžive Ale keď prehrešky patria tiež k životu
0 0
adalbertus adalbertus

adalbertus je offline (nepripojený) adalbertus

bezradná Pozri príspevok
ja som to brala ako množstvo zemiakov, ktoré sa zmestia do lisu na jedno pretlačenie. Keďže ja nemám doma lis na zemiaky, len klasický mágač
zemiakov -krumplitörő-(tvar pokrivených hrablí), tak neviem koľko sa tam zmestí zemiakov. Naozaj a bez srandy, koľko sa tam zmestí zemiakov ?
Ked tak nad tým premýšlam,....hm,možno že aj!
0 0
adalbertus adalbertus

adalbertus je offline (nepripojený) adalbertus

Prekladané zemiaky na cigánský sposob:Masitý podbradok pokrájame a spolu s varenými vajíčkami,varenými zemiakmi,klobásou (zrejme všetko pokrájane) prekladáme v zapekacej mise.Surové vajíčka zmiešame so smotanou,ochutíme mletou paprikou,korením,solou a prelejeme zemiakovú zmes.V horúcej trúbe pečieme do červena.

Tvarohové rezance s kuracím perkeltom:Kura rozporcujeme a vložíme na cibulový perkeltový základ,ochutíme solou,mletou paprikou a dusíme do makka.Zahustíme smotanovým habarčom.Pripravíme si tvarohové rezance,pri podávani perkelt uložíme navrch.
/nie som si istý či tvarohovými rezancami třeba rozumiet bežne známe rezance s tvarohom,pretože v madarskej kuchyni poznajú aj rezance,kde je tvaroh zapracovaný do cesta/
0 0
adalbertus adalbertus

adalbertus je offline (nepripojený) adalbertus

Fazulový prívarok so žemlovými knedlíkmi:Cez noc namočenú fazulu uvaríme spolu s cesnakom,bobkovým listom a vegetou.Zapražíme madarskou zápražkou.Omáčka má byt o niečo redšia než je bežné.2-3 žemle pokrájame na kocky a osmažíme na tuku.Potom pridáme múku,sol,vajce a vodu.Spracujeme,vytvarujeme knedlíky a v osolenej vode uvaríme.Podávame spoločne s prívarkom./madarská zápražka:múku osmažíme na tuku,pridáme pokrájanú cibulu,ešte chvílu posmažíme,dáme dole z ohna a pridáme mletú papriku/

Oškrabok s lečom:Pripravíme si chlebové cesto bez droždia a vytvarujeme placky velkosti dlane.Na platne opečieme z oboch strán.Podávame tak,že lečo uložíme na placky./oškrabok je doslovný preklad,významovo to však nemusí sediet/
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Vďaka adalbertus. Pre tých, ktorí vedia maďarsky http://www.mamakonyhaja.extra.hu/index.php?m=recept
Teraz som si spomenula. Oškrabok je zvyšok cesta z dreveného korýtka, v ktorom sa miesilo cesto na chlieb. Z tohto cesta sa piekli posúchy na peci, omastili sa a posolili.
Naposledy upravil Marína : 30.07.08 at 16:32
0 0
Zoltán Kovács Zoltán Kovács

Zoltán Kovács je offline (nepripojený) Zoltán Kovács

človek, príliš dôverčivý, a niekedy aj idealista, ktorý verí v dobro človeka ...viac
Budem úplne , ale samotný nápis sa mi strašne páči. Totiž brata tak oslovujem familiárne "töki".
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Zoli, aj pompos by sa ti páčil(a chutil), keby si ho upiekol. Tökimu určite tiež.
0 0
Zoltán Kovács Zoltán Kovács

Zoltán Kovács je offline (nepripojený) Zoltán Kovács

človek, príliš dôverčivý, a niekedy aj idealista, ktorý verí v dobro človeka ...viac
Marína Pozri príspevok
Zoli, aj pompos by sa ti páčil(a chutil), keby si ho upiekol. Tökimu určite tiež.
A vieš čo to znamená?
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Hádam je to niečo neslušné?
0 0
Zoltán Kovács Zoltán Kovács

Zoltán Kovács je offline (nepripojený) Zoltán Kovács

človek, príliš dôverčivý, a niekedy aj idealista, ktorý verí v dobro človeka ...viac
Marína Pozri príspevok
Hádam je to niečo neslušné?
Ale milo vyjadrená neslušnosť.
0 0
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

nieco ako ciblik, vtacik a ine pomenovania tretej nohy ....
0 0
Zoltán Kovács Zoltán Kovács

Zoltán Kovács je offline (nepripojený) Zoltán Kovács

človek, príliš dôverčivý, a niekedy aj idealista, ktorý verí v dobro človeka ...viac
olybaba Pozri príspevok
nieco ako ciblik, vtacik a ine pomenovania tretej nohy ....
Bingo, bingo, bingo.......
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať