Zavrieť

Porady

zamestnanecká strava zadarmo

je možné poskytovať zamestnancom vo vlastnom zariadení (reštaurácii) stravu zadarmo? predpokladám, že DPH z počtu lístkov, ktoré zamestnanec minul, ale nezaplatil, treba normálne odviesť?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    petovsan je offline (nepripojený) petovsan

    petovsan
    bonda Pozri príspevok
    je možné poskytovať zamestnancom vo vlastnom zariadení (reštaurácii) stravu zadarmo? predpokladám, že DPH z počtu lístkov, ktoré zamestnanec minul, ale nezaplatil, treba normálne odviesť?
    Podľa mňa zamestnávateľ (majiteľ reštaurácie), ak podáva svojim zamestnancom v reštaurácii stravu zadarmo, si umelo vytvára náklady na poskytované služby, pretože výdavky na materiál potrebný k príprave jedál, sú zvýšené aj o výdavky na stravovanie zamestnancov. A to nehovorím o tom, že takýto príjem by mal byť zamestnancom zdaňovaný v rámci mzdy ako nepeňažný príjem. Takýto spôsob stravovania zamestnancov má určite dopad na základ dane podnikateľa.
    Ja som svojmu klientovi doporučila nasledovný spôsob:
    internou smernicou je stanovená v hodnota 1 jedla (na základe priemernej kalkulácie jedál). Každý mesiac je vypracovaný zoznam odobratých obedov zamestnancov podľa počtu odpracovaných smien, počet spotrebovaných obedov je vynásobený hodnotou 1 jedla, z toho je vyčíslená hodnota 55%, ktorými prispieva zamestnávateľ, z hodnoty 45% (hradí zamestnanec) je vypočítaná a odvedená DPH, zoznam obedov zamestnanci podpíšu a obedy uhradia, na základe čoho sú zaúčtované do POZD ako ostatné príjmy.
    Kto účtujete reštaurácie? Tiež by ma zaujímalo, akým spôsobom vysporiadavate stravovanie zamestnancov reštaurácie?
    Naposledy upravil petovsan : 14.03.07 at 10:06

    deha je offline (nepripojený) deha

    deha
    A kým sposobom vlastne sa premietne stravovanie zamestnancov v jednoduchom učtovnictve? T.J. znizenie nakladov na material na vzr. jedal v porovnani s dosiahnutými tržbami?

    jamis je offline (nepripojený) jamis

    jamis
    ja by som mala obdobnú otázku na túto tému :
    Padľa § 152 odst. 3 zákonníka práce je zamestnavateľ povinný prispievať na stravu zamestnancovi najmenej vo výške 55% z ceny jedla a najviac vo výške 55% stravného poskytovaného pri prac. ceste v trvaní 5-12 hod.
    To znamená, že ak by zamestnavateľ chcel platiť zamestnancovi stravu v plnej výške /napr. 80,-- Sk / tak to nie je možné. Do VOZD si môže dať iba tých 55% a 45% do VNZD ?
    Naposledy upravil jamis : 23.03.07 at 15:19

    Tweety je offline (nepripojený) Tweety

    Tweety
    jamis Pozri príspevok
    ja by som mala obdobnú otázku na túto tému :
    Padľa § 152 odst. 3 zákonníka práce je zamestnavateľ povinný prispievať na stravu zamestnancovi najmenej vo výške 55% z ceny jedla a najviac vo výške 55% stravného poskytovaného pri prac. ceste v trvaní 5-12 hod.
    To znamená, že ak by zamestnavateľ chcel platiť zamestnancovi stravu v plnej výške /napr. 80,-- Sk / tak to nie je možné. Do VOZD si môže dať iba tých 55% a 45% do VNZD ?
    Maximálny náklad môže byť 48,95,- ostatné môže prispieť zo SF- samozrejme ak zdroje má.

    petovsan je offline (nepripojený) petovsan

    petovsan
    petovsan Pozri príspevok
    Podľa mňa zamestnávateľ (majiteľ reštaurácie), ak podáva svojim zamestnancom v reštaurácii stravu zadarmo, si umelo vytvára náklady na poskytované služby, pretože výdavky na materiál potrebný k príprave jedál, sú zvýšené aj o výdavky na stravovanie zamestnancov. A to nehovorím o tom, že takýto príjem by mal byť zamestnancom zdaňovaný v rámci mzdy ako nepeňažný príjem. Takýto spôsob stravovania zamestnancov má určite dopad na základ dane podnikateľa.
    Ja som svojmu klientovi doporučila nasledovný spôsob:
    internou smernicou je stanovená v hodnota 1 jedla (na základe priemernej kalkulácie jedál). Každý mesiac je vypracovaný zoznam odobratých obedov zamestnancov podľa počtu odpracovaných smien, počet spotrebovaných obedov je vynásobený hodnotou 1 jedla, z toho je vyčíslená hodnota 55%, ktorými prispieva zamestnávateľ, z hodnoty 45% (hradí zamestnanec) je vypočítaná a odvedená DPH, zoznam obedov zamestnanci podpíšu a obedy uhradia, na základe čoho sú zaúčtované do POZD ako ostatné príjmy.
    Kto účtujete reštaurácie? Tiež by ma zaujímalo, akým spôsobom vysporiadavate stravovanie zamestnancov reštaurácie?
    posúvam ... Kto účtujete reštaurácie? Tiež by ma zaujímalo, akým spôsobom vysporiadavate stravovanie zamestnancov reštaurácie?

    AdrianaA je offline (nepripojený) AdrianaA

    AdrianaA
    My sme si stanovili, že hodnota lístka pre zamestnancov bude v cena najnižšieho menu, tj. 70,- Sk s DPH a z toho potom vychádzame pri účtovaní. 55%, 45%, príspevok zo SF a čo mi zaplatí zamestnanec tak odvediem z toho DPH. Len si nerobia evidenciu obedov. Ja to v podstate vyčíslim podľa odpracovaných dní.

    zamestnanecká strava zadarmo

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.