Monika C. Pekný deň poradáci - poradíte mi prosím vypisujem DP PO a mám nedaňový náklad - preplatok viac zaplatili za FA ako mali ide mi o to viem, že je to položka, ktorá zvyšuje HV ale neviem či tá suma je v ktorom riadku zapísana ja som to dala do r. 180 môže to tak byť ? Ešte jedna prosby - na konci DP daň na úhradu r. 800 mám daň, ktorú treba zaplatiť ale na r. 830 je zapl. daň z úrokov a daň, ktorú treba zaplatiť zaúčtujem ako splatnú ale keď dám previesť zostatky na rok ďalší vždy mi tam ostane práve daň z úrokov - prosím Vás čo robím zle. Ďakujem za pomoc.
Ja by som dala
180 130, 200. Musíš to mať aj v tabuľke III.
Na riadku 800 nemáš daň, ktoré treba zaplatiť, ale daň, ktorá vyplýva z HV spoločnosti.
Ak si účtovala daň z banky 341/221 , splatnú daň 591/341, potom riadok 830 daň zrazená bankou , 850 daň /daň z riadku 800 vyplývajúca z HV/ a riadok 900 alebo 901 Tu musí presne sedieť s 341. To je daň na úhradu, t.j. daň vyplývajúca z HV /riadok 850 mínus zrážková daň z banky /je to preddavok/
nezabudni je rozdiel daň a daň na úhradu. V tej na úhradu sú zohľadnené preddavky už zaplatené, teda aj tie zrazené bankou.