Zavrieť

Porady

Šípky

Ahojte chcel by som sa spýtať na to či sú šípky za surového stavu odtrhnuté z kríka alebo sušené jedle ? Môžem ich normálne jesť alebo je to škodlivé ?
Usporiadat
pavel9 pavel9

pavel9 je offline (nepripojený) pavel9

Ja osobne šípky po zbere urýchlene zbavím koncov zo stopiek a odstránim aj vršok po okvetí a prekrojím na polovicu a dám sušiť.

Nič iné nerobím, takže jadierka aj s chĺpkami ostávajú. A žiadne problémy ja osobne som nikdy s tým, že neboli odstránené jadierka a chĺpky nemal.

Jedol som pri zbere aj obsah tých zmäknutých, čiže bez jadierok, ale s chĺpkami a nikdy som nič vo svojom zdravotnom stave nezbadal.

(verím že stačí vám aj takáto odpoveď)
2 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
Terezia13 Terezia13

Terezia13 je offline (nepripojený) Terezia13

amon2
Raz na jar (vek asi 45) som si na ceste autom kúpil C-vitamin - bol so šípkami. Behom hodiny a pol, ešte počas jazdy, mi prudko začalo búšiť srdce, zadúšalo ma a mal som pichavú bolesť v oblasti srdca asi tak hodinu. Nevedel som si to vysvetliť. Po pár dňoch, som narazil na ten C-vitamín so šípkami a znova to isté. Opakovalo sa to zakaždým, keď som tabletku zjedol. Nenapadlo ma nič iné, ako podozrenie na tie šípky. Tak som krabičku odsunul. Znova sa ten kolotoč zopakoval na jeseň, keď som doma nemal iný C-vitamín. Potom viackrát v nasledujúcich rokoch. Nikdy tie príznaky, keď som to nezjedol. Dnes som si už istý. Raz som sa o tom zmienil doma a dcéra potvrdila, že má tie isté príznaky zo šípkového čaju a tiež z tých tabliet so šípkami. Na internete som sa o pár rokov neskôr na mnohých miestach dočítal, že šípky škodia na srdce a na arytmiu. Dokonca som našiel aj také miesta, kde tvrdia opak!!! Neverme teda hneď jednému textu v novinách alebo na nete! Ale ja mám v tom jasno ohľadne šípok. Ohľadne mechanických chĺpkov si myslím, že je hlúposť, že by sa dostali do tela. Keď som bol malý, tak sme doma často varili šípky na lekvár. Hrozne mi chutil, ale dnes sa už šípkam vyhýbam. Pred pol rokom som prestal piť kávu a začal som piť bylinkové čaje. Na moje prekvapenie som zistil, že z 9-tich druhov čajov, čo máme doma - všetky obsahovali šípky. V obchode sme zistili to isté. Zo sáčkových boli iba kamilkový (harmanček) a repík kóšer.
na tejto stránke je možné sa objednať na zistenie vzácnych alergií - medzi inými je aj na šípky
Vyšetrenie obsahuje:
Vajíčka – slepačí žĺtok, bielok
Ovocie – limetka, melón, rebarbora, dula, opuncia, granátové jablko, guava, brusnice, grapefruit, mandarinka, malina, brusnica, egreš, čučoriedky, ríbezle, černice
Ryby a morské plody – krevety, morský rak, ustrice, slávky, pangasius, úhor, čert morský, morský vlk, sépia, mušle, chobotnica, chňapáč červený
Korenie a bylinky – rakytník, bambusové výhonky, červené riasy, púpava, fenikel, hroznové listy, ibištek, ďatelina, chilli, aníz, koriander, kardamón, rasca, rasca lúčna, klinček, šafran, kandizovaná citrónová kôra, trebuľka pravá, nové korenie, biele korenie, borievky, kurkuma, kôpor, šalvia, levanduľa, žerucha, ligurček, saturejka, medovka lekárska, bobkový list, majorán, cesnak medvedí, zázvor, žihľava, Moluchia
Huby – shitake, hliva ustricová, kuriatka, dubáky, suchohríby
Čaj/káva/taníny – šípky, káva, čierny, zelený, roibos čaj, harmanček, triesloviny
Sladidlá – javorový sirup
Aditíva - E407, E413, pektín (E440), agar (E406), xantánová guma, agávový nektár, kyselina benzoová (E211), kyselina sorbová (E200), aloe vera
Plesne a kvasinky – aspergillus niger, candida albicans Zákernosťou IgG reakcie na potraviny je jej oneskorenosť. Často sa prejavuje niekoľko hodín až dní, v niektorých prípadoch až týždňov po požití problémovej potraviny, preto nemusí byť so zdravotnými problémami vôbec spájaná. Toto oneskorenie je spôsobené aj tým, že IgG potravinová alergia je charakterizovaná slabým zápalom, ktorý sa stáva symptomatickým, až keď prejde do chronického štádia, čo nastáva po opakovanom dlhodobom príjme problematickej potraviny, cca 2 – 3 krát za týždeň (kumulatívny efekt).
vyšetrenie stojí 200€
Vyšetrenie obsahuje:
Vajíčka – slepačí žĺtok, bielok
Ovocie – limetka, melón, rebarbora, dula, opuncia, granátové jablko, guava, brusnice, grapefruit, mandarinka, malina, brusnica, egreš, čučoriedky, ríbezle, černice
Ryby a morské plody – krevety, morský rak, ustrice, slávky, pangasius, úhor, čert morský, morský vlk, sépia, mušle, chobotnica, chňapáč červený
Korenie a bylinky – rakytník, bambusové výhonky, červené riasy, púpava, fenikel, hroznové listy, ibištek, ďatelina, chilli, aníz, koriander, kardamón, rasca, rasca lúčna, klinček, šafran, kandizovaná citrónová kôra, trebuľka pravá, nové korenie, biele korenie, borievky, kurkuma, kôpor, šalvia, levanduľa, žerucha, ligurček, saturejka, medovka lekárska, bobkový list, majorán, cesnak medvedí, zázvor, žihľava, Moluchia
Huby – shitake, hliva ustricová, kuriatka, dubáky, suchohríby
Čaj/káva/taníny – šípky, káva, čierny, zelený, roibos čaj, harmanček, triesloviny
Sladidlá – javorový sirup
Aditíva - E407, E413, pektín (E440), agar (E406), xantánová guma, agávový nektár, kyselina benzoová (E211), kyselina sorbová (E200), aloe vera
Plesne a kvasinky – aspergillus niger, candida albicans Zákernosťou IgG reakcie na potraviny je jej oneskorenosť. Často sa prejavuje niekoľko hodín až dní, v niektorých prípadoch až týždňov po požití problémovej potraviny, preto nemusí byť so zdravotnými problémami vôbec spájaná. Toto oneskorenie je spôsobené aj tým, že IgG potravinová alergia je charakterizovaná slabým zápalom, ktorý sa stáva symptomatickým, až keď prejde do chronického štádia, čo nastáva po opakovanom dlhodobom príjme problematickej potraviny, cca 2 – 3 krát za týždeň (kumulatívny efekt).

Vajíčka – slepačí žĺtok, bielok
Ovocie – limetka, melón, rebarbora, dula, opuncia, granátové jablko, guava, brusnice, grapefruit, mandarinka, malina, brusnica, egreš, čučoriedky, ríbezle, černice
Ryby a morské plody – krevety, morský rak, ustrice, slávky, pangasius, úhor, čert morský, morský vlk, sépia, mušle, chobotnica, chňapáč červený
Korenie a bylinky – rakytník, bambusové výhonky, červené riasy, púpava, fenikel, hroznové listy, ibištek, ďatelina, chilli, aníz, koriander, kardamón, rasca, rasca lúčna, klinček, šafran, kandizovaná citrónová kôra, trebuľka pravá, nové korenie, biele korenie, borievky, kurkuma, kôpor, šalvia, levanduľa, žerucha, ligurček, saturejka, medovka lekárska, bobkový list, majorán, cesnak medvedí, zázvor, žihľava, moluchia
Huby – shitake, hliva ustricová, kuriatka, dubáky, suchohríby
Čaj/káva/taníny – šípky, káva, čierny, zelený, roibos čaj, harmanček, triesloviny
Sladidlá – javorový sirup
Aditíva - E407, E413, pektín (E440), agar (E406), xantánová guma, agávový nektár, kyselina benzoová (E211), kyselina sorbová (E200), aloe vera
Plesne a kvasinky – aspergillus niger, candida albicans
stránka
https://www.laboratornadiagnostika.s...eny-a-koreniny
2 0
wegamizi wegamizi

wegamizi je offline (nepripojený) wegamizi

Sp4m3r Pozri príspevok
Ahojte chcel by som sa spýtať na to či sú šípky za surového stavu odtrhnuté z kríka alebo sušené jedle ? Môžem ich normálne jesť alebo je to škodlivé ?
CH: Ruža tvorí bohato vetvený ostnatý ker s nepárnoperovito zloženými listami, s prílistkami a päťpočetnými ružovými kvetmi. Plody sú chlpaté nažky. Šípky sú nepravé plody. Pod tenkou vrstvou dužiny tohto plodu je veľké množstvo nápadne chlpatých jadierok, nažiek.
DG: (Cynosbati fructus) Drogu tvoria celé oválne až vajcovité plody, vnútri mäsité, s obsahom mnohých tvrdých, obojstranne končistých nažiek, uložených v drobno štetinkatých chĺpkoch. Droga má slabý pach a jemnú kyslastú chuť.
OL: Plody obsahujú kyselinu askorbovú (1,7 %) a dehydroaskorbovú, z vita
mínov sa v nich v menšom množstve nachádza aj kyselina nikotínová, riboflavín, tiamín a vitamín P a K. Ďalej obsahujú triesloviny, pektíny, flavonoidy, značné množstvo červeného a žltého farbiva – karotenoidov (ß-karotén, rubixantín), sacharidy a silicu.
KI: Nie sú známe.
D: Na prípravu záparu: 1 – 2 g plodov na pohár vody; užíva sa niekoľkokrát denne.
P: Vitamíny obsiahnuté v droge významne pôsobia pri oxidačno-redukčných procesoch v organizme, zlepšujú resorpciu železa v tráviacej sústave a spolu s flavonoidmi ovplyvňujú správnu funkciu kapilár. Ostatné zložky zvyšujú účinok kyseliny askorbovej, a preto je vitamín C oveľa účinnejší v prírodnej forme ako syntetický alebo izolovaný substrát. Triesloviny majú adstringentný účinok, ktorý sa využíva v terapii ochorení tráviacej sústavy, najmä hnačiek. Silica potencuje antibakteriálne pôsobenie drogy. Celkovo droga pôsobí na organizmus tonizujúco u všetkých vekových skupín. Terapeuticky sa používa najmä pri stavoch spôsobených nedostatkom vitamínu C (krvácaní z ďasien, anorexii, únave), pri chrípke a infekčných ochoreniach, zápaloch ústnej dutiny a hltana, pri chorobách tráviacej sústavy s hnačkami, poruchách pečeňového meta
bolizmu, v terapii ochorení močových orgánov a pri cholestáze, tiež pri liečbe dekubitov, anémie a ďalších ochorení.

Ako vidis o skodlivosti ani zmienky
1 0
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

petmar Pozri príspevok
Tie pichliačiky v šípkach sú asi dosť nebezpečné, my sme doma surové nikdy nejedli, vraj sa môže stať, že prejdú cez črevné steny do krvného obehu a zachytia sa v srdci - to už je iná škoda. Tiež sa hovorí že príliš veľa šípkových produktov nemajú jesť srdciari - pre toto ?!?
Ja ich radšej nejem, manželka pri zbieraní ich prežúva - nič nám (zatiaľ ) nie je. Čaju ale vypijeme šípkového veľa.
Pri lisovaní šípok sa má používať špeciálny postup, aby neprešli ani tie pichliačiky, popýtajte sa v Nemecku, tam majú na to strojčeky....
Ja som vlani varila šípkový lekvár. Prepasírovala som uvarené šípky cez sitko, ale aj tak tam zostalo niečo pichliačov. Nám ten lekvár veľmi chutil. Pichliačiky bolo trochu cítiť, ale nám to nevadilo. Dosť som sa zaujímala, či tie pichliačiky sú škodlivé.V časopise Zdravie písali, že nie. Pýtala som sa na to srdciara /doktora/ a on povedal, že nikdy také niečo nepočul a ani v praxi sa s tým nestretol. Povedal, že šípky sú zdravé a plné vitamínov.
1 0
Watson Watson

Watson je offline (nepripojený) Watson

Samé povery, ale že v párkoch je pomleté už "bársčo" Vás netrápi. Ja keď sa idem prejsť v zime do prírody, tak vždy zjem zopár mrazom štipnutých šípok. Dužinu s kockami a ihličkami vytlačím a mám sladkokyslú prírodnú maškrtu. Zatiaľ sa mi nikde nič nezapichlo
1 0
amon2 amon2

amon2 je offline (nepripojený) amon2

Raz na jar (vek asi 45) som si na ceste autom kúpil C-vitamin - bol so šípkami. Behom hodiny a pol, ešte počas jazdy, mi prudko začalo búšiť srdce, zadúšalo ma a mal som pichavú bolesť v oblasti srdca asi tak hodinu. Nevedel som si to vysvetliť. Po pár dňoch, som narazil na ten C-vitamín so šípkami a znova to isté. Opakovalo sa to zakaždým, keď som tabletku zjedol. Nenapadlo ma nič iné, ako podozrenie na tie šípky. Tak som krabičku odsunul. Znova sa ten kolotoč zopakoval na jeseň, keď som doma nemal iný C-vitamín. Potom viackrát v nasledujúcich rokoch. Nikdy tie príznaky, keď som to nezjedol. Dnes som si už istý. Raz som sa o tom zmienil doma a dcéra potvrdila, že má tie isté príznaky zo šípkového čaju a tiež z tých tabliet so šípkami. Na internete som sa o pár rokov neskôr na mnohých miestach dočítal, že šípky škodia na srdce a na arytmiu. Dokonca som našiel aj také miesta, kde tvrdia opak!!! Neverme teda hneď jednému textu v novinách alebo na nete! Ale ja mám v tom jasno ohľadne šípok. Ohľadne mechanických chĺpkov si myslím, že je hlúposť, že by sa dostali do tela. Keď som bol malý, tak sme doma často varili šípky na lekvár. Hrozne mi chutil, ale dnes sa už šípkam vyhýbam. Pred pol rokom som prestal piť kávu a začal som piť bylinkové čaje. Na moje prekvapenie som zistil, že z 9-tich druhov čajov, čo máme doma - všetky obsahovali šípky. V obchode sme zistili to isté. Zo sáčkových boli iba kamilkový (harmanček) a repík kóšer.
1 0
legolas legolas

legolas je offline (nepripojený) legolas

muž
...no keď z nich pripravujeme čaj tak asi nie sú škodlivé. Môžeš ich spokojne jesť či už sušené, alebo čerstvé, ale majú jednú zlú vlastnosť a to, že ak potom ideš na WC tak Ťa to tam neprijemne šimra, máš zlý pocit.
0 0
alla66 alla66

alla66 je offline (nepripojený) alla66

Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac
Sp4m3r Pozri príspevok
Ahojte chcel by som sa spýtať na to či sú šípky za surového stavu odtrhnuté z kríka alebo sušené jedle ? Môžem ich normálne jesť alebo je to škodlivé ?
Ak sú šípky vedľa železničnej trate, alebo frekventovanej cesty majú okrem vitamínov určitú dávku olova...tie neodporúčam konzumovať
0 0
Sp4m3r Sp4m3r

Sp4m3r je offline (nepripojený) Sp4m3r

legolas Pozri príspevok
...no keď z nich pripravujeme čaj tak asi nie sú škodlivé. Môžeš ich spokojne jesť či už sušené, alebo čerstvé, ale majú jednú zlú vlastnosť a to, že ak potom ideš na WC tak Ťa to tam neprijemne šimra, máš zlý pocit.
Tomu neprijemnému pocitu som nepochopil najme tomus slovíčku šimra mohol by si to skonkretizovať ?
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
Sp4m3r Pozri príspevok
Tomu neprijemnému pocitu som nepochopil najme tomus slovíčku šimra mohol by si to skonkretizovať ?
Správne je šimrať

Synonymum od lechtat .

Po slovensky štekliť ...


alla66 Re: Šípky
Citát:Pôvodca textu príspevku: Sp4m3r
Ahojte chcel by som sa spýtať na to či sú šípky za surového stavu odtrhnuté z kríka alebo sušené jedle ? Môžem ich normálne jesť alebo je to škodlivé ?

Ak sú šípky vedľa železničnej trate, alebo frekventovanej cesty majú okrem vitamínov určitú dávku olova...tie neodporúčam konzumovať
Nevadí , ak pôjdeš na rontgen , tak si imúnna voči žiareniu ....
0 0
stonka stonka

stonka je offline (nepripojený) stonka

Nevadí , ak pôjdeš na rontgen , tak si imúnna voči žiareniu ....[/QUOTE]
dávno som sa tak nenarehotala....ty si číslo
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Konzumacia sipiek je velmi skodliva, vzhladom na drobne pichliaciky, ktore su velmi tvrde a posobia na traviaci trakt drazdivo podobne ako azbest (zapichuju sa).

Preto aj ked sa robi dzem, musi sa to pasirovat cez sukno, caj je v pohode, tam sa tie pichliaciky pri spravnej priprave tiez nedostanu.
0 0
alla66 alla66

alla66 je offline (nepripojený) alla66

Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac
misomiso Pozri príspevok
Konzumacia sipiek je velmi skodliva, vzhladom na drobne pichliaciky, ktore su velmi tvrde a posobia na traviaci trakt drazdivo podobne ako azbest (zapichuju sa).

Preto aj ked sa robi dzem, musi sa to pasirovat cez sukno, caj je v pohode, tam sa tie pichliaciky pri spravnej priprave tiez nedostanu.
myslíš tieto zrniečka? ..potom sa nesmie jesť ani melón s kôstkami...ja som počula o opaku, vraj to prečistí črievka
0 0
Antea Antea

Antea je offline (nepripojený) Antea

misomiso Pozri príspevok
Konzumacia sipiek je velmi skodliva, vzhladom na drobne pichliaciky, ktore su velmi tvrde a posobia na traviaci trakt drazdivo podobne ako azbest (zapichuju sa).

Preto aj ked sa robi dzem, musi sa to pasirovat cez sukno, caj je v pohode, tam sa tie pichliaciky pri spravnej priprave tiez nedostanu.
Konzumácia šípok vôbec nie je škodlivá, len pichliačiky sú možno trochu nepríjemné. A po uvarení už vôbec nie, sú rastlinného pôvodu, rozvaria sa nie ako azbest čo je minerál. Moja mama sa navarila šípkového lekváru ajaj, a zodpovedne prehlasujem, že nemám nikde nič pozapichované.
Súkno sa vyrába valchovaním vlny, a to práve z toho dôvodu, aby neprepúšťalo vodu, bolo používané na vrchné odevy, keď dážniky a pršiplášte naši predkovia nenosili, tak ako môžeš cez súkno niečo prepasírovať?
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

alla66 Pozri príspevok
myslíš tieto zrniečka? ..potom sa nesmie jesť ani melón s kôstkami...ja som počula o opaku, vraj to prečistí črievka
Nie. Zrniecka su uplne v poriadku, no zrniecka su obalene takymi extremne tenkymi dlhymi pichliacikmi, ktore na fotke velmi nevidno, no ak rozlomis sipku a mas dobre oci do blizka (alebo lupu) nebudes mat problem ich vidiet. V podstate cele vnutro tvoria iba semienka a pichliace. Vyzeraju ako vlakna z Nobasilu.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Antea Pozri príspevok
Konzumácia šípok vôbec nie je škodlivá, len pichliačiky sú možno trochu nepríjemné. A po uvarení už vôbec nie, sú rastlinného pôvodu, rozvaria sa nie ako azbest čo je minerál. Moja mama sa navarila šípkového lekváru ajaj, a zodpovedne prehlasujem, že nemám nikde nič pozapichované.
Súkno sa vyrába valchovaním vlny, a to práve z toho dôvodu, aby neprepúšťalo vodu, bolo používané na vrchné odevy, keď dážniky a pršiplášte naši predkovia nenosili, tak ako môžeš cez súkno niečo prepasírovať?
No - dobre, mozno som sa nepresne vyjadril, myslel som latku, tkaninu, textiliu. Mozno sa pouziva plienke, neviem, jedine co isto viem, ze tie pichliaciky su skodlive a urcite sa nerozvaria. Aj vlasy su prirodny material, a nerozvaria sa, dokonca ani tak rychlo nezhniju...
0 0
alla66 alla66

alla66 je offline (nepripojený) alla66

Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac
misomiso Pozri príspevok
Nie. Zrniecka su uplne v poriadku, no zrniecka su obalene takymi extremne tenkymi dlhymi pichliacikmi, ktore na fotke velmi nevidno, no ak rozlomis sipku a mas dobre oci do blizka (alebo lupu) nebudes mat problem ich vidiet. V podstate cele vnutro tvoria iba semienka a pichliace. Vyzeraju ako vlakna z Nobasilu.
Vďaka.... na jeseň ak nezabudnem, nájdem si čas a rozpitvem šípku...
a zrniečka z melóna??? môžem ich jesť?
Ps: vlákna z Nobasilu = super porovnanie , vidno, že si chlap...
0 0
Antea Antea

Antea je offline (nepripojený) Antea

misomiso Pozri príspevok
No - dobre, mozno som sa nepresne vyjadril, myslel som latku, tkaninu, textiliu. Mozno sa pouziva plienke, neviem, jedine co isto viem, ze tie pichliaciky su skodlive a urcite sa nerozvaria. Aj vlasy su prirodny material, a nerozvaria sa, dokonca ani tak rychlo nezhniju...
Ver mi, že sa Ti nič nikde nezapichne. Nie tak dávno sa varieval prívarok zo žihľavy a tá má podobné pichliačiky na listoch a po uvarení úplne zmiznú, prídeš nato, keď si urobíš čaj z čerstvej žihľavy, a to stačí len zaliať vriacou vodou. My ako deti sme po prvých mrazoch konzumovali šípky veselo, boli zmäknuté a výborné, a nejaké pichliačiky sa nám dostali do úst, bolo to síce nepríjemné, no nie škodlivé. Keby boli škodlivé tak nám to rodičia a starší ľudia povedia, oni vedeli omnoho viac ako my teraz. Len si predstav akú silnú koncentráciu kyselín má človek v žalúdku. Dokážu rozložiť aj rybiu kosť.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

No ved dobre, kludne to jedzte. Inak - netvrdim, ze zjete sipku a odvezia vas pohrebna sluzba - aj sa som v detstve pilil s otcom azbetove rury karbobruskou a doteraz som nedostal rakovinu pluc.
0 0
legolas legolas

legolas je offline (nepripojený) legolas

muž
Sp4m3r Pozri príspevok
Tomu neprijemnému pocitu som nepochopil najme tomus slovíčku šimra mohol by si to skonkretizovať ?
...stačí, ak ich zješ napr.10 a potom mi odpíš ako si sa cítil dobre?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať