Prešla som dnes po prvýkrát túto tému. Nikto tu zatiaľ nespomenul, že by mohla nafukovanie brucha spôsobovať niektorá potravinová zložka, na ktorú je človek intolerantný. Najčastejšími alergénmi sú mliečne bielkoviny, laktóza, vajcia, niekedy iba vaječný bielok, sója a lepok. Pri lepku sa jedná o dg. celiakia. Viac na
www.celiakia.sk. Neliečená celiakia spôsobuje vážne zdravotné problémy.
Keďže nafukovanie spôsobuje bolesť, a pri intoleranciách pobolieva i žalúdok, lekár prvého kontaktu pošle človeka radšej pre "istotu" k psychológovi, resp. psychiatrovi. Taktiež veľmi často sa ľudia s helicobacterom pylori ocitnú najskôr u psychiatra, pretože sprievodné javy ako únava, bolesti brucha a žalúdka, sa prekrývajú s úzkostnými stavmi.
V každom prípade doporučujem návštevu gastroenterológa, ktorý stanoví po vyšetreniach riadnu dg. V žiadnom prípade sa nenechať odbiť. Po rodinných skúsenostiach, kedy sa skončila tortúra bolestí brucha, migrén, kožných prejavov, stavov úplnej vyčerpanosti po období trvajúceho od útleho detstva po dospelosť, je potrebné ak to bude náležité, "zatlačiť " na obvodného lekára a žiadať o odborné vyšetrenie. Pretože ak niekto nemá v rodine alebo blízkom okolí takúto skúsenosť, ťažko ho napadne i takáto alternatíva.