Zavrieť

Porady

Ukladanie pokladničných dokladov

Vie mi niekto poradiť, ako opraviť zle poskladané doklady, aby boli v súlade so zákonom o účtovníctve? Podarilo sa mi založiť asi 30ks dokladov v termínoch od 3-30.6.05 mimo obal v ktorom som skladala doklady, takže som urobila pokladnu v PU chronologicky.Ked som zistila,že tých 30dokladov,ktoré patria do 6 mesaica som nezapísala. V jednom mesiaci mám asi tak 100 dokladov. Ako najednoduchšie to opraviť. Prosím skúsených o radu. Je to súrne. Ďakujem.
Usporiadat
babenko1 babenko1

babenko1 je offline (nepripojený) babenko1

Renata :-)
Tie doklady sú zaúčtované alebo nie? Ak nie, tak ich zaúčtuj teraz.. aj ked to nebude dátumovo nadväzovať ale aspoň číselne.. inak.. asi by bolo potom vhodné urobiť aj dodatočné k DPH, ak boli fyzicky vyplatené peniažky ešte v 6/05. Ďalšia rada by bola, ak máš možnosť, poukladaj doklady podľa dátumu a potom všetky tie doklady prečísluj.. ak ti to program dovolí.
koalko koalko

koalko je offline (nepripojený) koalko

Nie sme platcami DPH. Myslíš, že by sa to dalo takou formou, že síce na PPD je dátum napr.3.6.2005 a ja ešte na ten bloček napíšem zúčtované 30.6.05 a budem v pokladni pokračovať s dátumom 30.6.05 aj ked na bločku PPD je iný dátum a číslovanie v pokladni mi pôjde zaradom? Alebo znova ich poskladať a ako píšeš tak ich prečíslovať. A všade napísať opravila? Tak?
babenko1 babenko1

babenko1 je offline (nepripojený) babenko1

Renata :-)
Všetko záleží aj od toho, ako máš vedenú knihu pokladne. (to je tá, čo sa vypisuje ručne), ako si kontrolovaná, ako máš uzávierky...
poslala som ti ss
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Ak nie si platca DPH, tak si myslim, ze je vcelku jedno, ci doklady budes mat v casovom slede alebo nie. Uctovnym obdobim je predsa rok. Ja by som to spravila tak, ze by som dala na zabudnute doklady cisla, ktore nasleduju a na kazdy doklad by som napisala, ze som ho zuctovala napr. 12.8.2005.
koalko koalko

koalko je offline (nepripojený) koalko

Ja som to tak robila, ale dala som si urobiť kontrolu dokladov u mojej známej je kontrolórka v štátnom sektore. A vyhodila mi doklady,kde som mala na vydavkovom pokl.doklade napísaný dátum napr. 4.3.2005 to je dátum bločku z ERP a hore nad tým dátumom som mala napísané zúčťované dňa 8.3.2005.
Že vraj je to v rozpore so zákonom o účtovníctve. Tak ja už neviem, čo je správne.
mlyn16 mlyn16

mlyn16 je offline (nepripojený) mlyn16

optimistka
Ja bežne účtujem pokladničné doklady z predchádzajúceho mesiaca v bežnom období a mám to určite dobre (boli aj kontroly z DU). Zamestnanci majú napr. zálohu na nákup tovaru a keď sa im peniažky minú, prídu si vyúčtovať nákupy. Aj DPH si uplatním v tom mesiaci, keď mi predložia doklady na zaúčtovanie.
alexis alexis

alexis je offline (nepripojený) alexis

Myslim ze ta tvoja kamoska kontrolorka nema pravdu. Mala som uz 5 kontorl z DU a nikdy mi nic take nevyhodili, aj ked som to mala zauctovane o dva tyzdne neskor. Takze kludne to moze zauctovat aj neskor. Len zas nie o pol roka neskor.:-))
apsgroup apsgroup

apsgroup je offline (nepripojený) apsgroup

koalko
Ja som to tak robila, ale dala som si urobiť kontrolu dokladov u mojej známej je kontrolórka v štátnom sektore. A vyhodila mi doklady,kde som mala na vydavkovom pokl.doklade napísaný dátum napr. 4.3.2005 to je dátum bločku z ERP a hore nad tým dátumom som mala napísané zúčťované dňa 8.3.2005.
Že vraj je to v rozpore so zákonom o účtovníctve. Tak ja už neviem, čo je správne.
Nepis tam dva datumy, ale len jeden,kedy to uctujes. Napr.blocek z registracky je 4.3. a na vydavkovy napises 8.3, t.j.kedy uctujes.Ked su tam dva datumy,tak to myli a nevedela by som, kde to hladat.
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
Podľa zákona o účtovníctve § 10 sú povinnými náležitosťami účtovného dokladu okrem iného aj:
- dátum vyhotovenia účtovného dokladu (za jeho uvedenie zodpovedá vystavovateľ)
- dátum uskutočnenia účtovného prípadu, ak nie je zhodný s dátumom vyhotovenia (za jeho uvedenie zodpovedá účtovná jednotka, ktorá o doklade účtuje - v prípade pokladničného dokladu je dátum vyhotovenia zhodný s dátumom uskutočnenia účtovného prípadu, preto sa spravidla neuvádza na doklad zvlášť).
Pokladničné doklady spravidla majú v predtlači okrem dátumu vyhotovenia aj dátum pri účtovacom predpise. Tento dátum môže účtovná jednotka využiť pre vlastné potreby (evidenčné) a uvádzať sem:
- dátum zaúčtovania
- dátum uskutočnenia účtovného prípadu
- resp. nemusí uvádzať nič, v prípade, že dátum vyhotovenia je zhodný s dátumom uskutočnenia účtovného prípadu.
V prípade, že túto kolónku vyplňujeme, doporučujem uviesť v smernici, aký dátum sa bude okrem dátumu vystavenia na pokladničnom doklade uvádzať.

Zaúčtovanie dokladu do účtovných kníh: dátum uskutočnenia účtovného prípadu.
Janka6685 Janka6685

Janka6685 je offline (nepripojený) Janka6685

mladá začínajúca podnikateľka - účtovníčka, mzdárka, ktorá potrebuje poradiť a ak to bude možné, rada poradím aj ja ...viac
Ahojte.

Ja by som sa chcela opýtať, či máte všetky VPD resp. PPD pokope v jednom šanóne, alebo ich prikladáte do rôznych šanónov k napr. faktúram a v šanóne s VPD je len poznámka, kde je VPD prilepený?

Ďakujem
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Janka6685
Ahojte.

Ja by som sa chcela opýtať, či máte všetky VPD resp. PPD pokope v jednom šanóne, alebo ich prikladáte do rôznych šanónov k napr. faktúram a v šanóne s VPD je len poznámka, kde je VPD prilepený?

Ďakujem
Fa zvlášť, Pokladničné doklady zvlášť, a pod.
evina evina

evina je offline (nepripojený) evina

Janka6685
Ahojte.

Ďakujem
Áno spolu, s priloženou vytlačenou pokladničnou knihou.
alex1 alex1

alex1 je offline (nepripojený) alex1

Všetko zvlášť. Ja mám aj príjmové oddelené od výdavkových. Je to prehľadnejšie. A keď uhrádzam fa cez pokladňu, priložím si kópiu faktúry k tomuto bločku, aby som nemusela potom hladať.
Janka6685 Janka6685

mladá začínajúca podnikateľka - účtovníčka, mzdárka, ktorá potrebuje poradiť a ak to bude možné, rada poradím aj ja ...viac
alex1
Všetko zvlášť. Ja mám aj príjmové oddelené od výdavkových. Je to prehľadnejšie. A keď uhrádzam fa cez pokladňu, priložím si kópiu faktúry k tomuto bločku, aby som nemusela potom hladať.
A keď je takto všetko zvlášť, potom stačí písať odkaz, kde sa nachádza doklad, na základe ktorého bol VPD vystavený?
Dana K. Dana K.

Dana K. je offline (nepripojený) Dana K.

Janka6685
A keď je takto všetko zvlášť, potom stačí písať odkaz, kde sa nachádza doklad, na základe ktorého bol VPD vystavený?

Ale veď VPD vystavuješ buď na základe dokladu z ERP alebo na základe PPD od dodávateľa. A tieto doklady priložíš k VPD. Pri úhrade fa v hotovosti do účelu napíšem: úhrada prijatej fa č. D-2006/232 (tj.naše interné číslo dokladu)
renatan renatan

renatan je offline (nepripojený) renatan

Aj ja mám všetko zvlášť a je to prehľadnejšie, ako keď je všetko v kope. K VDP neprikladám ani kópie faktúr, veď na čo. Na VDP mám napísané číslo faktúry, ktorú tým dokladom uhrádzam aj jej variabilný symbol a ľahko si to v šanone faktúr nájdem. To by som potom musela mať pomalu každý doklad duplicitne.
gu100 gu100

gu100 je offline (nepripojený) gu100

zvlast ulozene prijmove pokladnicne dokaldy a zvlast vydavkove...
dve ciselne rady, zvlast na PPD a zvlast na VPD...

na kazdy doklad (PPD alebo VPD), ak sa plati faktura, sa napise odkaz na cislo faktury.. a na fakturu sa poznaci cislo dokladu..

nikde nic nekopirujem, ani neprikladam, staci mi odkaz co sa to plati
Janka6685 Janka6685

Ďakujem.

Stále zisťujem, ako mám mať uložené doklady, aby sa potom kontrola nechyala za hlavu. Nikdy som totiž nevidela nikoho účtovníctvo...
sta sta

sta je offline (nepripojený) sta

- jeden šanón máš DF - došlé faktúry, chronologicky za sebou uložené podľa čísla
- druhý šanón sú VF - vystavené faktúry, uložené rovnako
- tretí šanón POKLADŇA - kde máš uložené všetky VPD,PPD, každý musí byť očíslovaný a uložený podľa čísiel + ku každému VPD musíš mať podklad na základe ktorého tak účtuješ, t.j. buď blok z RP, alebo PPD od dodávateľa, alebo pri úhrade faktúr, si daj k účelu odkaz na číslo DF pod ktorou ju máš u seba vedenú.
- štvrtý šanón ID - interné doklady
- piaty šanón BANKA - výpisy z účtu

+ ak máš zahraničnú pokladňu/bankový účet v cudzej mene, to treba zakladať zvlášť
mlyn16 mlyn16

mlyn16 je offline (nepripojený) mlyn16

optimistka
Rada by som uviedla aj moju tridsaťročnú skúsenosť s pokladničnými dokladmi v podvojnom účtovníctve. V programe COMPEKO aj v programe SOFTIP používame jeden číselný rad na príjmové a výdajové doklady. Doklady zakladáme za sebou podľa čísla. Aj pokladničná kniha je prehľadná. Nikdy nám nebol vytknutý tento systém daňovou kontrolou.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať