Darica Takže nie so sama, koho netešia označenia ako : ,,škôlka" a ,,tety" . Veď skúste povedať p.učiteľke na prvom stupni ,,teta".
Tento príspevok, vyčaril na mojej tvári úsmev a pekné spomienky. Musím ale jedným dychom povedať, že s ním súhlasím. Avšak tak, ako nie je škola ako škola, tak nie je ani učiteľka ako učiteľka.
Poznám "škôlky" aj školy, kde sa pedagogickí zamestnanci nebránia osloveniu teta
a niekde (hlavne pre tých maličkých školáčikoch dajú možnosť výberu teta - pani učiteľka (samozrejme s patričným vysvetlením.
Mne osobne sa viac páči aj od starších žiakov neformálnejšie oslovenie napr. pani Janka a pod.
Ak má učiteľ autoritu, tak na oslovení až tak nezáleží. Dôležitejší v tomto prípade je tón, neverbálne prejavy, dôvera dieťaťa k učiteľovi, ....
Spomínam si, keď som učil malých žiačikov, tak jeden ma v zápale samostatnej páce oslovil ocino ..., tak bol zahĺbený do práce ... celá trieda sa zarehotala a ja som musel vynaložiť dosť úsilia na to, aby som ho vyviedol z tejto pre niekoho možno trapnej, pre iného komickej situácie ako víťaza. Pre mňa to bolo veľmi milé a príjemné ocenenie
;