Každý zamestnanec bude musieť mať platný zdravotný preukaz, a over si, či nebudeš potrebovať aj osvedčenie pre epidemiologicku závažnú činnosť pri manipulácii potravín. Okolo tohoto nájdeš informácie v Potranovinom kódexe časť I.
Povinnosti zodpovedného vedúceho:
- osobná hygiena
- kontrola surovín
- dokumentácia surovín
- kontrola uloženia surovín – ich nepoškodenosť
- záznamy čistenia a dezinfekcie
- poučovanie zamestnancov o každej zmene
Pravdepodobné je aj vypracovanie HACCP, ale určite budeš potrebovať prevádzkový a sanitačný poriadok.
Pr.:
- zamestnanec musí mať osvedčenie o zdravotnej a odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností. Pred nástupom do zamestnania musí absolvovať vstupnú lekársku prehliadku.
- zamestnanec je povinný oboznámiť zamestnávateľovi ochorenie na prenosnú chorobu (hnačkové, hnisavé alebo iné horúčkovité ochorenie alebo inú prenosnú chorobu). Zamestnávateľovi musí hlásiť ochorenie svoje, ako aj infekčné ochorenie členov domácnosti alebo spolubývajúcich. V týchto prípadoch sa musí podrobiť lekárskej prehliadke.
- pred vstupom na pracovisko musí mať zamestnanec čistý pracovný odev (svetlej, pastelovej farby, pokrytú vlasovú časť hlavy, podľa potreby ochranné rukavice, vhodnú pracovnú obuv).
- na pracovisko nesmie vstupovať po konzumácii alkoholických nápojov
- zamestnanec musí byť dôkladne upravený, na pracovisku nesmie vykonávať žiadne toaletné úpravy, alebo česanie, strihanie nechtov a iné kozmetické úpravy. Musí mať ostrihané čisté nechty, nesmie ich mať pri práci nalakované
- na rukách nesmie mať prstene, na oblečení nesmú byť ostré predmety, kde je riziko znehodnotenia alebo ohrozenia pripravovaného výrobku. Vo vreckách pracovného odevu nesmú mať iné predmety okrem vreckovky
- zamestnanci nesmú fajčiť a jesť v miestnostiach, kde sa nachádzajú suroviny, polotovary a hotové výrobky (prevádzkovateľ musí pre zamestnancov vytvoriť osobitný priestor na fajčenie a konzumáciu jedál, mimo jednotlivých častí prevádzky)
- neprechádzať z čistej časti prevádzky do nečistej časti
- nevykonávať počas prevádzky – výroby potravín čistenie podláh, úkony týkajúce sa sanitácie prevádzky
- dôkladne si umývať ruky pred začatím činnosti, ihneď po znečistení, pri prechode z jedného druhu práce na druhý, po fajčení, po úprave šatstva, osobitne po použití WC
- pred vstupom na pracovisko umyť si ruky až po predlaktie pod tečúcou vodou s použitím tekutého mydla a kefky
- používať pri podávaní pokrmov pracovné pomôcky a vyhýbať sa priamemu kontaktu s podávaným pokrmom
- zanechať po skončení práce svoje pracovné miesto čisté a v poriadku
- uložiť po skončení práce špinavý pracovný odev na určené miesto, oddelene os čistého pracovného odevu, musí byť dodržaná zásada oddeleného ukladania pracovného odevu od civilu
- Dezinsekcia
- Deratizácia