TomasHC
Ahojte, riesim co dat pod laminatovu plavajucu podlahu. Na poter dam PE foliu (parozabrana) proti vlhkosti z poteru a co na to? Ked porovnam lacny bezny
Mirelon 2mm (PE pena, 0,5 EUR/m2) a specialny a drahy
Izo-Floor Thermo 1,6mm (XPS, na Slovensku za 2 EUR/m2), a hlavne ich parametre:
Izo-Floor Thermo 1,6mm
Tepelný odpor
0,06 m2K/W
Součinitel tepelné vodivosti
0,025 W/mK
Mirelon 2mm
Tepelný odpor
0,053 m2K/W
Součinitel tepelné vodivosti
0,038 W/mK
...vychadza mi z toho vitazne Mirelon, nehovoriac o 1/4 cene. V tomto pripade - tepelny odpor - cim menej tym lepsie; vodivost - viac je lepsie.
Alebo sa mylim?
Máš pravdu. Presne toto som riešil vlani pred pokládkou plávajúcej podlahy. Obehal som viacero predajní a všade mi núkali ako jediné možné riešenie na podlahovku Izo- Floor thermo( alebo iné XPS). Keď som im hovoril, že predsa Mirelon má vyššiu tepelnú vodivosť, tak kukali po mne ako vyorané myši. Viacerí ma silou mocou presviedčali, že Mirelon neprepustí teplo(to by bol matroš na zatepľovanie

). Takže pod podlahou mám Mirelon a nezamrzol som. Celé to chápem, ako dobrý obchodný ťah predať 4x drahší materiál.
Fóliu nedávaj. Poter sa potrebuje ešte zbaviť vlhkosti, aj keď naoko vyzerá suchý. Zbadal by si to tak, že by si dal na poter igelit a zakúril. Na povrchu preschol, ale dole môže a aj bude ešte dosť vlhkosti. Ak by si dal fóliu, tak sa vlhkosti z poteru budeš zbavovať len ťažko. Je dosť možné, že medzi poterom a fóliou by si našli životné podmienky nechcené plesne.