Moja NOVOROČNÁ kapustnica
Túto kapustnicu ozaj varím len raz do roka, našala som kedysi veľmi dávno tento recept v nejakom časopise, je to postup úplne podrobný, výsledok je vynikajúci
Obľubujem takýto typ tradičných receptov, tak sa dnes chcem s vami oň podeliť.
Suroviny:
1 kg kyslej kapusty, 0,5 l kapustnice, 1,5 l vody, 5 ks sušené slivky, 1 jablko, kúsok šupky z citróna, 20 zrniek čierneho korenia, 10 zrniek nového korenia, 6 zrniek jalovca /borievky/, 2 kocky cukru, trošku soli, trošku mletého čierneho korenia, 2 voňavé klinčeky, 2 bobkové listy, 3 ks stredne veľkej cibule, štipku strúhaného muškátového orieška, za hrsť sušených hríbov, 6 strúčikov cesnaku, 300 - 400 g bravčovej krkovičky, 1-2 nožičky domácej klobásky, 1 PL mletej sladkej papriky, 1 ČL mletej štipľavej papriky, trošku octu, 0,5 l kyslej smotany /ja nedávam/, 1 PL hladkej múky, 2 PL bravčovej masti.
Postup:
Vodu, kapustu a kapustnicu dáme variť. Pridáme jablko a dve cibule rozrezané na plovičky, čierne korenie, nové korenie, jalovec, 2 strúčiky cesnaku, slivky, šupku z citróna, voňavé klinčeky, bobkový list, postrúhaný mušk. oriešok, horúcou vodou sparené hríby a varíme.
Krkovičku pokrájame na kocky, ktoré potrieme zvyšným prelisovaným cesnakom /4 strúčiky/ posolíme a usmažíme na masti s jednou cibuľou. Zaprášime paprikou a zmes vlejeme do kapusty.
Varíme 1 hodinu.
Potom pridáme klobásku pokrájanú na kolieska a varíme ešte 30 minút.
Kapustnicu dochutíme soľou, cukrom, octom a kyslou smotanou /kto má rád/. V smotane alebo troške vody rozmiešame zvyšok korenia a múku. Krátko povaríme a máme hotovo.