damati Hľadám dobrého odborníka na Slovensku na diagnózu histamínová intolerancia. Táto diagnóza je u nás veľmi málo známa a aj naši alergológovia o nej vedia veľmi málo alebo vôbec nič.
Ak poznáte u nás odborníka, ktorý sa venuje špeciálne tejto diagnóze, tak poraďte.
Vďaka
Syndróm histamínovej intolerancie je pomerne nové ochorenie. „Histamín je prirodzená látka vo vašom organizme. Má dôležitú funkciu pri imunite, je nenahraditeľná pri stimulácii tvorby žalúdočnej kyseliny, aktivuje centrálny nervový systém a ovplyvňuje biele krvinky,“ vysvetľuje
Martin Lešťan z Alergiomunologického centra Alergo v Prešove. Problém nastane, keď sa histamínu do organizmu uvoľní veľa alebo ho prijmete vo veľkom množstve a vaše telo si s ním nevie poradiť.
Rovnaké príznaky, iná príčina
Útok histamínu vás potrápi, ak sa dostanete do styku so svojím alergénom. Histamín spustí alergickú reakciu a vy začnete slziť, smrkať a kýchať. Existujú však aj látky, ktoré histamín z buniek uvoľnia aj vtedy, ak na ne alergická nie ste. Nemali ste podozrivé ťažkosti po zjedení fazule, jahôd, paradajok, čokolády, vaječného bielka, bravčového mäsa, jedla s potravinárskymi farbivami, ananásu či papáje? „Príznaky takejto nepravej potravinovej alergie môžu byť na nerozoznanie od skutočnej alergickej reakcie na potraviny,“ tvrdí Martin Lešťan. Rozdiel tu však je. Alergickú reakciu môže spôsobiť aj minimálne množstvo alergénu. Ak však zjete potravinu, ktorá uvoľňuje histamín, negatívna reakcia vášho organizmu je závislá od toho, koľko potraviny zjete. Histamínová intolerancia teda nie je alergia. Je to porucha aktivity enzýmu v čreve, ktorý má histamín rozkladať. Zavádzajúce je, že príznaky syndrómu histamínovej intolerancie prichádzajú postupne. Preto si neuvedomíte hneď, že vaše ťažkosti má na svedomí niečo iné ako alergia.
Zvykli ste si?
Na pozore sa majte pri rybách, údeninách, archívnych vínach a vyzretých syroch. „Skrývajú sa v nich baktérie produkujúce histamín, prípadne môžu obsahovať látky, ktoré histamín dokážu uvoľniť z buniek. Čím je potravina staršia, tým je riziko negatívnej reakcie vyššie,“ varuje doktor Lešťan. Dokáže sa váš organizmus bez problémov vyrovnať s väčším množstvom histamínu? Začnite si všímať, ako vaše telo reaguje na kulinárske lahôdky alebo návštevu čínskej reštaurácie. Prejavy histamínovej intolerancie sú rôzne, možno vás bude svrbieť pokožka, opuchnú vám pery, prepadne vás hnačka či bolesť hlavy. „Veľa ľudí si na takéto miernejšie ťažkosti zvykne a nekonzultuje ich s lekárom.“ Naša rada Všímajte si, po ktorých potravinách máte vyrážky, hnačky alebo nafukovanie, nádchu či pocit upchatého nosa, bolesti hlavy, migrény, kašeľ, či sa vám ťažšie dýcha, máte nízky tlak a krúti sa vám hlava. Alebo vám štrajkuje srdcový rytmus či menštruácia? Aj to môže patriť k histamínovej intolerancii.
Máte po štyridsiatke?
Patríte do rizikovej skupiny. „Mladšie ženy trápi histamínová intolerancia zriedkavo, počas tehotenstva takmer vôbec,“ vysvetľuje
alergiológ Vladimír Talán z ambulancie klinickej imunológie a alergiológie Okia v Košiciach.
Liečba
Ženy sú nedostatkom enzýmu DAO, ktorý má histamín z tela odstraňovať, postihnuté štyrikrát častejšie ako muži. Možno k nim tiež patríte a máte príznaky podobné alergii, chronické bolesti hlavy, bolestivú menštruáciu alebo problémy s menštruačným cyklom. Ak máte negatívne výsledky z alergiológie, neurológie či gynekológie, ale problémy neprestali, dajte si vyšetriť hladinu enzýmu z krvi na špecializovanom pracovisku. „Ťažkosti sa neoplatí podceňovať, s pribúdajúcim vekom sa zhoršujú,“ varuje doktor Talán. Liečba pozostáva z trvalého užívania antihistaminík a zo špeciálnej diéty. V Dánsku a USA nedávno začali s výrobou špeciálne upravených potravín, výskum sa zaoberá izolovaním enzýmu do formy tabliet.
Patríme k špičke
Podľa odhadov problém s odbúravaním histamínu majú na Slovensku až tri percentá ľudí. Dobrá správa je, že vo výskume choroby patrí naša krajina k špičke, vážne sa ňou zaoberajú ešte v Nemecku, Rakúsku a Slovinsku, ostatné krajiny jej nevenujú veľa pozornosti.
Rizikové lahôdky
- červené a šumivé víno
- tuniak, sardinky, sardely
- syry ementál, camembert, gouda, plesnivé syry a vyzreté syry
- pivo
- suché a trvanlivé salámy
- kyslá kapusta, špenát kečup
Poznámka :
...o čo Ti ide konkrétne ???
Imunologické vyšetrenia máš za sebou ?