Môžem poradiť na základe vlastných skúseností pri rekonštrukcii kuchyne v obývanom panelákovom byte, keď sme mohli uvoľniť potrebné priestory len na nami vymedzený kratší čas a chceli sme sa vyhnúť tomu, aby sme niektoré veci museli riešiť, rozhodovať o nich alebo meniť v priebehu rekonštrukcie:
- povedať si, čo a kde chcete alebo môžete mať v kuchyni umiestnené (varnú dosku, trúbu, drez, chladničku, umývačku riadu ...),
- poznačiť si, kde máte aké prívody/potrubia umiestnené (plynové, vodovodné, el. zásuvky), vrátane príslušných rozmerov a vzdialeností či už vzájomne od seba alebo od stien (pre posúdenie ich možného premiestnenia, pre potrebnú hĺbku či inú úpravu skriniek kuch. linky ...) a podľa toho zvažovať aj prípadnú zmenu dispozičného riešenia kuchyne,
- pri pridávaní elektrickej trúby zistiť si v byte, prípadne sa poradiť ohľadom samostatného el. obvodu a ističa pre trúbu,
- pri záujme o silgranitový drez (ja ho mám už cca 10 rokov a zase by som si taký vybrala) je lepšie pracovnú dosku dať namontovať o niekoľko cm vyššie (prípadne vyššie spodné skrinky), ako je klasika, lebo tento drez môže byť hlbší ako napríklad nerezový (vyššie kvôli spádu-odtoku vody); horné skrinky/osvetľovaciu rampu linky potom tiež montovať vyššie kvôli zachovaniu vzdialenosti medzi varnou doskou a digestorom,
- pri úprave stien/otvorov v stenách a pri linke na mieru "od kraja po kraj" stien/otvorov: šírku, zistenú za súčasného stavu pri vymeriavaní "od kraja po kraj" pre novú linku, radšej zmenšiť o niekoľko cm, lebo úpravou stien/otvorov sa môže ich rozmer zväčšiť a priestor pre linku zmenšiť (my sme dali všetko strhnúť až na holý panel a všetko nahadzovali na panel nanovo a hlavne rovno
),
- ak sú v kuchyni stúpačky a je záujem ich "schovať", riešiť to tak, aby v prípade potreby bol k nim jednoduchý prístup.