tak teda tento fachman ma naozaj pobavil. Robím revízneho technika, stretnem sa s kde čím, ale desaťročný elektrikár ( nie že by mal desať rokov, ale desať rokov robí elektrikára), tak by sa už mohlo na neho aj niečo nalepiť nie? A tí jeho kolegovia.... nevedeli mu to vysvetliť? To sú takí istí machri ako on? ? Nečítal som všetky odpovede, ale jeden neelektrikár celkom fundovane odpovedal... a stačí na to aj trošku porozmýšľať ( aj keď teda tá odpoveď nebola do detailu presná, no asi to ani nie je potrebné) Ale aby som dal aj ja odpoveď na položenú otázku: takže chránič ak je správne zapojený so správnymi hodnotami ( pre kúpeľňu zvyčajne B/16/1N/003) by mal začať reagovať pri unikajúcom prúde 50% z jeho hodnoty, teda začína pri 15mA, s časom vypnutia do max 400mS, čo je dané normou, ale zvyčajne sa pohybuje na úrovni cca 20 až 60 mS. Samozrejme so stúpajúcim unikajúcim prúdom sa reakčný čas skracuje. Používajú sa aj selektívne chrániče, ktoré majú o niečo dlhší vypínací čas, ale nepredpokladám že by bol použitý pre kúpeľňu. Sú to síce extrémne krátke časy, ale na to aby to človek pocítil to stačí... a aj 15 mA je hodnota, ktorú väčšina ľudí pocíti. Takže ak nevypol a je správne zapojený, tak to má niekoľko príčin:1.chránič je vadný 2. čas kontaktu s človekom bol kratší ako reakčný čas chrániča 3. unikajúci prúd bol nižší ako vypínací unikajúci prúd 4. kombinácia bodu 2 a 3. Neviem si predstaviť inú príčinu.
A synku, rada na záver: nestrkaj klince do zásuvky, porucha chrániča je dosť častý a bežný jav, takže nemusí sa Ti to vyplatiť