Zdravím Vás!
Potrebujem poradiť. Chcem reklamovať počítačovú myš, ktorú mám 32 mesiacov. Výrobca myši na ňu poskytuje záruku 36 mesiacov (uvedené ako na obale, tak aj na jeho stránke). Predajca myši ma odkázal priamo na autorizovaný servis, avšak s tým, že po 24 mesiacoch je to už na moje náklady. (V poslednej vete musím opraviť, že sa malo jednať o náklady na prepravu)
Autorizovaný servis sa nachádza až v Poľsku a na svojej stránke má v podmienkach pre mňa niekoľko zásadných "ale".
Požaduje potrvdenie o tom, že myš pochádza od oficiálneho distribútora pre SR. Ja mám však iba doklad o kúpe a nie som schopný potvrdiť alebo vyvrátiť, či predajca nakupoval od oficiálneho distribútora.
Ďalším "ale" je, že v prípade, že sa bude jednať o mimozáručnú opravu, budú účtované náklady na dopravu a opravu.
Ja sa obávam, že by tak mohli urobiť na základe prvého spomínaného "ale". To by mohla oprava predražiť aj na pôvodnú cenu myši a stratilo by to pre mňa zmysel. Myš nebola lacná, inak by som to neriešil.
Je to skutočne tak, že predajca so mnou už reklamáciu po 24 mesiacoch riešiť nemusí, napriek tomu, že výrobca poskytuje záruku 36 mesiacov? Viem, že v ČR je to po úprave legislatívy tak, že reklamáciu (aj nadštandardnú) je povinný riešiť predajca. Neviem ale ako je to u nás.
Ďakujem za odpoveď alebo rady ako postupovať ďalej.
Doplnenie: Obrátil som sa teda na autorizovaný servis (s tým, že risknem platbu za dopravu). Myš vyzdvihol kuriér vyslaný zo servisu. Myš opravili a zaslali naspäť bez zaúčtovania nákladov (čo mi ale celú dobu nebolo jasné, či účtované budú alebo nie). Takže nakoniec to bolo vybavené kladne.
Stále by ma ale zaujímalo, ktoré z tvrdení čo tu padlo je skutočne správne. Prišla mi aj jedna odborná odpoveď. Aj keď ani z tej mi nie je odpoveď úplne jasná. Píše sa tam, že voči spotrebiteľovi je právne zodpovedný predajca. Že ak výrobca alebo predajca poskytne záruku nad rámec zákona, tak sa stáva právne záväzná, no môže mať pozmenené podmienky. A ďalej, že predajca je povinný poskytnúť predávajúcemu informácie o záruke tak, aby boli zrozumiteľné a jasné, a spotrebiteľ nemohol byť uvedený do omylu.
Naposledy upravil revo : 25.09.14 at 18:09 Dôvod: Doplnenie po ukončení reklamácie