Dobry den,
mam nasledovny problem:
Pred priblizne 10 rokmi som ako jeden so spoluvlastnikov pozemku ustne povolil (ustne povolili aj ostatni spoluvlastnici) prechod jednemu susedovi cez nas pozemok na jeho pozemok B. Na jeho pozemok B sa da dostat bud cez nas pozemok alebo este cez jeden pozemok. Vsetky pozemky su orna poda - je to v intravilane. Dokonca sme mu povolili vybudovat spevnenu cestu cez nas pozemok s tym, ze mozno ju niekedy vyuzijeme aj my. Prechod cez pozemok aj spevnenu cestu ma "na cierno" - nema k tomu samozrejme ziadne povolenie.
Pred 3 rokmi sme sa rozhodli, ze si rozdelime spolocny velky pozemok, aby sme mali kazdy svoje. Tak sme teda zasli za susedom, ze ci bude ochotny nam dat vecne bremeno cez jeho dalsi pozemok A, aby sme sa oficialne dostali inou cestou na nas pozemok. My sme mu naoplatku chceli dat vecne bremeno, aby sa on dostal zo svojho pozemku A cez nas pozemok na jeho pozemok B. S tym suhlasil, ale za podmienky, ze mu zaplatime 4000 EUR. S tym sme nesuhlasili, pretoze nas pozemok sa dal rozdelit (sice velmi neoptimalne)
aj bez toho, aby sme vyuzivali prechod cez jeho pozemok A. Bohuzial, cast pozemku, ktoru vyuziva na prechod pripadla mne... :-(
Pred dvomi rokmi som mu poslal preto list, ze nas pozemok si planujeme oplotit, ze prechod cez nas pozemok uz nebude moct vyuzivat. Nakoniec z oplotenia nebolo nic, lebo sme jeho cestu zacali vyuzivat aj my. Kedze ju 10 rokov vyuzival iba on, tak preco nie aj my? :-) To mu zacalo strasne vadit, zacal robit strasne naprieky, len aby ukazal, ze panom je on. Je to pravnik, tak si mysli, ze nikto nad neho nie je. Kedze uz fakt pretiekol pohar mojej trpezlivosti s tym jeho spravanim, rozhodol som sa, ze mu oznamim, ze s prechodom je koniec a nech mi da pozemok do povodneho stavu. S tym pred tromi mesiacmi, sice nechtiac, ale suhlasil. Kedze nadalej drzo vyuziva prechod cez
moj pozemok a ani ho neuviedol do povodneho stavu (nezrusil spevnenu cestu), znovu som ho oslovil. Povedal mi, ze prechod bude vyuzivat nadalej a cestu nezrusi.
Co teraz s tym? Predpokladam, ze pozemok si mozem kludne oplotit. A nemoze proti tomu nic. Myslim, ze by nemal sancu uplatnit § 151o odstavec 3 Obcianskeho zakonnika. Na jeho pozemku sa ziadna stavba nenachadza. Teda aspon predpokladam, ze nema sancu vysudit prechod na jeho pozemok cez moj pozemok.
Ale co s tou spevnenou cestou? Ako ho donutim, aby to odstranil? Vyzvat ho listom a dat mu nejaku primeranu lehotu (3 mesiace)? A ak to do tej doby neodstrani, tak tu spevnenu plochu rozoberiem a pouzijem na svoje potreby? Ako to spravit tak, aby ma v ziadnom pripade nemohol napadnut nejakou zalobou ze som mu znicil jeho majetok i ked na cudzom pozemku?
Dakujem za kazdu radu.