Zavrieť

Porady

Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa bodov
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Tuldo dakujem ale nebola som uplne presna svojou otazkou, take talianske som mala na mysli ako spaghetti, tagliatelle, farfalle , len vyrabane na slovensku
    mirko70 Zdravím a čo tak klasika http://www.ideal.sk/
    Kabaka123 doplň to aj do otázky..., že máš záujem o talianske... len vyrábané na slovensku... dosť nešťastná formulácia
    lujza.j Talianske cestoviny:

    Spaghetti sú asi najznámajším druhom. Sú dlhé tvarom podobné špagátikom. nedajú sa plniť a preto sú vhodné k omáčkam, známe su Bolognese špagety. Podľa etikety sa špagety jedia vidličkou, pre tých menej skúsených je povolená lyžička, na ktorú si nakrútime pomocou vidličky špagety a celé vložíme do úst.
    Tortellini majú tvar stočených taštičiek, pripomínajú tvarom slimáčikov. Ich tvar je inšpirovaný Venušiným pupkom. Sú plnené rôznymi plnkami, napríklad mäsovou.
    Ravioli sú cestoviny v tvare štvorca. Sú plnené. Pri servírovaní sa posýpajú nastrúhaným parmezánom.
    Tagliatelle sú široké dlhé rezance stočené do tvaru hniezda. Servírujú sa podobne ako špagety a jedia sa taktiež natáčaním na vidličku.
    Fusilli (vretená) majú tvar vretien. Často sa podávajú k darom mora.
    Farfalle (mašličky) majú tvar mašličiek alebo motýlikov. Sú vhodné k omáčkam, ale aj na zapekanie. Vyrábajú sa z tvrdej pšenice.
    Maccheroni - sú podobné penne, sú však väčšie a širšie. Podobajú sa našim kolienkam, len narozdiel od nich sú rovné.
    Lasagne sú pláty s rozmermmi 2,5x8 cm. Prekaldajú sa plnkou, mäsovou alebo zeleninovou a potreté bešamelom sa zapekajú.
    Ravioli sú cestoviny v tvare štvorca. Sú plnené. Pri servírovaní sa posýpajú nastrúhaným parmezánom.
    Maltagliati sú cestoviny nepravidelného tvaru.
    Rigatoni sú rovnaké ako penne, ale majú rovné konce. Majú vrúbkový povrch.
    Fettucine sú široké rezance, asi 3-5mm. Výborne sa hodia k smotanovej omáčke s hubami.
    Pappardelle sú podobné ako Fettucine, sú to do klbka stočené rezance široké asi 1 cm. Majú buď hladký alebo zvlnený okraj.
    Linguine sú prechodom medzi špagetami a lasagnami. Hovorí sa im aj jazýčky. Sú širšie ako špagety ale užšie ako lasagne.
    Cavatappi majú tvar špirály. Sú duté a preto veľmi vhodné k omáčkam.
    Stelline majú tvar hviezdičiek a používajú sa do polievok.
    Cappelleti majú tvar klobúčikov a používajú sa ako plnené.
    Fagotini majú tvar uzlíka. Sú plnené. Vyrábajú sa v rôznych farbách.
    Canelloni majú tvar závitkov. Bývajú plnené najmä mäsovou plnkou. Sú vhodné na zapekanie.

    sú to vlastne druhy....
      zbaliť
    taiko to som bol ja
    buchač Na chujovú otázku normálnu odpoveď nech nik odo mňa nečaká.

    Ja viem, nemusel som reagovať...ALE odpoveď je len subjektívna...niekomu vyhovuje jedna značka a tá istá nemusí chutiť tomu druhému.
    ...a kľudne môže ísť aj o vychýrené svetové značky a pritom je to len značka a kvalita o hovne...doslovne.
    bettylou čoo? tá cestovina?
    CityRunner Budte tak laskavy a precitajte si podmienky (napr. co sa tyka vulgarizmov). Vas slovnik je odpudzujuci.
    taiko pre niektorych az nesplnitelne

    lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

    lujza.j
    Cestoviny su v prvom rade o tom...ich vediet uvarit..
    ...ja kupujem cestoviny v dm-ke....od alnatura....lebo celozrnne.....predtym cestoviny z lidlu....
    8 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    draik "Cestoviny" ideál a pod. sa uvariť ani nedajú..veľmi závisí od kvality cesta.
    kopretinka cestoviny sú v prvom rade o kvalite múky.Ak sú z obyčajnej pšeničnej,tak ani taliansky majster sveta ich neuvarí dobre.Ak sú zo semoliny,uvarím ich dobre aj ja.
    lujza.j Nemam problem uvarit akukolvek cestovinu....to co je pre inych uvarene pre mna je to uz rozvarene....ale kazdemu chuti nieco ine....cim dlhsie sa cestovina vari...zvysuje sa v nej cukor....ale to je uz o inom
    bettylou to ich varíš v cukrovej vode či ako?
    lujza.j Ne preco?mrkva surova ma iny cukor ako uvarena....a tak aj zemiaky.....aku zvolis pripravu...taky cukor budu mat....
    kopretinka ale semolina sa nerozvarí,obyčajné sú rozvarené hneď....akurát som mala na obed semolinové a ešte aj celozrnné zároveň
    lujza.j Vsetko sa da rozvarit...pre mna ano ked nemam cestovinu na skus taku aku nam predstavu vyhodim...moje decko podla mna vzdy rozvari ja som uchyl na cestoviny....kedysi som Pasta Zara,Pagani,...
    bettylou teda mení sa dĺžka sacharidového reťazca, chémia ma nikdy nejak neoslovila, tak preto.
      zbaliť

    kopretinka je offline (nepripojený) kopretinka

    kopretinka
    kvalitné cestoviny by nemali byť z obyčajnej múky,ale zo semolinovej,takže treba hľadať na obale zloženie.
    14 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Slayer666 To nie je pravda. Vajecne rezance a podobne tradicne slovenske cestoviny sa urcite nemaju vyrabat zo semoliny. Normalna hruba muka. Zo semoliny sa vyrabaju len talianske cestoviny, aj to nie vsetky druhy.
    korela Pravda.
    kopretinka zadávateľka mala záujem o "talianske cestoviny" vyrábané na Slovensku. Síce slov.firmu neviem,ale v Taliansku ich robia zo semoliny.http://www.podravka.sk/corporate/ces...y-zo-100-durum
    Slayer666 No nenapisala to prave najstastnejsie Ano, take ake myslela ona, sa robia zo semoliny. Teda tagliatelle nie, aj ked vsetky (aj talianske) firmy ich robia zo semoliny, ale tagliatelle sa tradicne robia z obycajnej psenice.
    korela Mňa na cestovinách zo semoliny odrádza, že majú vyšší obsah lepku. Preto sa im vyhýbam. Celiakia je stále na vzostupe, ako asi nikdy.
    Ale zasa majú dobrý glykemický index.
    http://www.zbynekmlcoch.cz/informace...jsou-zdravejsi
    Kvaka Robila som už doma rezance zo semolinovej múky, boli úplne iné, ako z obyčajnej, také talianske, dobré. Keď som bola v Taliansku, dali sme si plnené mäsom, ale mne sa zdali polosurové, boli veľmi tvrdé, nedojedla som. Asi to kuchári trochu pokazili, ale bolo to iba raz.
    lujza.j Tak varim cestoviny ja... su ako keby nedovarene...myslim,ze nepokazili nic....
    buchač lujza.j (Dnes 08:00) Tak varim cestoviny ja... su ako keby nedovarene...myslim,ze nepokazili nic....
    ===============================
    Veru nepokazili.
    Takémuto spôsobu uvarenia sa vraví " Al dente "....ale to ty predsa vieš..
    lujza.j buchi viém..al dente alebo "na skus"...
    lujza.j cestoviny neoplachujem a sol dávam až ked voda vrie...
    Kvaka Lujza, ja viem, čo je dobrá cestovina, vždy varím cestoviny "al dente" , ale tieto boli skutočno surové. Bolo to v Ríme a nebola som jediná, čo som to nezjedla. nevšimla som si, kto sedel privedľajšom stole. si juro, ale nebolo to jedlo pod zub. Pokazili.
    lujza.j ale to ja nemožem vedieťpre každého je cestovina niečo iné...ako aj pizza....na SK sa na pizzu nafláka kadečo ital by sa za hlavu chytal a to už nehovorím o "10"cm ceste čo nemá s pizzou nič spoločné...kečup,vajco,kukurica...pomoc...ak pokazili ..tak to je pekný prieser...tam by som očakávala 100%-tip-top..
    Kvaka Bolo vtedy strašne veľa turistov, oni nestíhali, sedeli sme vonku pod slnečníkmi, nevedeli, kde a čo skôr. Inde sme jedli tiež za ten týždeň a bolo všetko tak, ako má byť. Niekomu tam tuším aj vrátili peniaze alebo doniesli iné jedlo bolo to cca -15 rokov.
    lujza.j dúfam,že "nefungujú" ako chorváti....že turista zožere všetko
      zbaliť

    Poznate nejaku znacku kvalitnych slovenskych cestovin?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.