Každý z nás má so školstvom vlastné skúsenosti - ak nie ako učiteľ, tak určite ako žiak, rodič, starý rodič. A na sebe a svojich deťoch máme možnosť vidieť, ako sa vyvíja vedomostná úroveň ďalšej generácie, ako sa menili/menia školské osnovy, aký všeobecný rozhľad a pripravenosť na život deti získavajú... Žiaľ, nie vždy k lepšiemu. Keby deficit vedomostí často nesuplovali rodičia či súkromné školy, mnohé deti by sa ani po 8 rokoch výučby cudzieho jazyka nedokázali dohovoriť, nieto ešte komunikovať písomne... Vrátili niekedy títo jazykári svoje platy? Za čo ich celé roky brali???
Máme známych - obaja učitelia na ZŠ, on telocvikár, dve deti. Dnes na dôchodku, ale učia naďalej. Postavili si domček, každý rok zahraničná dovolenka, kedysi bez Egypta alebo Turecka by sa im prázdniny ani nerátali, každý svoje auto. Nechápala som, odkiaľ na to berú, keď je učiteľský stav taký nedocenený a finančne poddimenzovaný, a ani som to nikdy neriešila, veď je to ich vec... Pochopila som až nedávno, keď boli zverejnené výplatné pásky mnohých učiteľov... Myslím, že si urobili akurát tak medvediu službu a otvorili iným profesiám oči...
A keď som počula v priamom prenose na TA3 toho ich "Járu Cimrmana", ako vyhlásil "My sme elita národa"

- mala som dosť...
To mi pripomenulo jedného muža, ktorý sa charakterizoval takto: Som mladý bratislavský gentleman

... Čo k tomu dodať?
Ich požiadavka o navýšenie platov o 66 % v najbližších rokoch je na hony vzdialená od reality. Neviem, ktorí učitelia matematiky a akým spôsobom to vypočítali... A vyhodnotil niekto, ako sa zlepšila vedomostná úroveň študentov, odkedy im boli platy zvýšené? Ako sa zmenilo postavenie našich univerzít v medzinárodných ratingoch, trebárs v takom Šanghajskom rebríčku? Či - načo?
Aby bolo jasné, nie, nezávidím učiteľom ani nikomu inému. Každému, co jeho jest...A tým myslím naozaj každému...Lebo aj keby sme sa im poskladali na 100 % zvýšenie platov, neverím, že by z každej školy začali vychádzať o 100 % múdrejšie a schopnejšie deti, pripravenejšie popasovať sa so životom... A či by potom učitelia povedali, že už majú dosť...
Ani lekári nemajú oproti iným profesiám na SK málo a tiež nemajú dosť... Mal vari málo Fischer? A nebolo mu dosť...
Bojujme všetci.
To sa teda veľmi mýliš.
Ale mne je to aj tak jedno...