Pozrel som sa Ti na to, ale nečakaj nejaké úplné riešenie...
Ako najvhodnejšie riešenie mi prišlo rozbiť to samostatné tabuľky/listy + vzorce. Jasné že by sa to dalo urobiť aj na jednom liste ale mne to prišlo takto lepšie... Už Chobot Ti napísal čo všetko to obnáša.
Ja som to "rozbil" nasledovne:
1. Zoznam výrobkov a 2. Zoznam súčiastok-to je myslím jasné. Tieto údaje sa potom prenášajú aj na ďalšie listy ktoré na ne odkazujú.
3. Rozpis spotreby - tu je potrebné ručne zadať koľko súčiastok z jednotlivých druhov ide do príslušného výrobku.Predpokladám že tieto počty sú dané a nebudú sa meniť.Aby to niekto omylom nezmenil tak som list radšej zamkol a zahesloval. Heslo máš uvedené v liste. Ty si to zmeň podľa potreby a tiež Ti ho potom doporučujem uzamknúť.
4. Počiatočný stav súčiastok - urob si inventúru a zadaj si aj minimálny a optimálny počet súčiastok. Minimálny bude hranicou pre objednávku a optimálny bude hranicou na ktorú sa pri objednávke doplní stav súčiastok.
5.Plán spotreby - Tu vyplníš len hornú tabuľku, teda pondelkový dátum a počty výrobkov ktoré plánuješ vyrobiť na jednotlivé dni (lososová farba pozadia)
Spodná tabuľka má v sebe vzorce ktoré na základe Rozpisu spotreby (list č.3) a počtov v hornej tabuľke prepočítajú koľko budeš potrebovať akých súčiastok.
PS: Vzorec je dosť krkolomný dúfam že som ho napísal správne, ešte to checkni...
6.Príjem súčiastok-počty súčiastok ktoré si v príslušnom týždni/dni dofasoval. Toto je na diskusiu. Z Tvojho zadania chápem že zrejme dopĺňaš súčiastky len raz do týždňa, ale neviem ako potom vykazuješ mesačný príjem v týždňoch kde sa "lámu mesiace"-teda napr. takých ako je tento týždeň? Kvôli zjednodušeniu som teda túto tabuľku nadizajnoval rovnako ako tabuľku spotreby a dofasované počty sa dajú uvádzať po dňoch.
7.Týždenný stav - balans súčiastok s vyznačením tých ktoré je potrebné dofasovať, množstvo sa dofasuje do optimálneho stavu z tab.4
Keď budeš mať uzavretý týždeň:
- prenes si BALANCE z listu č.7 do stĺpca "C"-Počet pri inventúre na liste č.4 (musíš to tam vložiť ako údaje / values, nie ako vzorce)
- vymaž počty v hornej tabuľke na liste č.5 (iba tie na "lososovom pozadí"), ale POZOR ak si z toho budeš chcieť neskôr urobiť štatistický prehľad tak tieto údaje budeš potrebovať. Vytvor si samostatný list a skopíruj tam obe tabuľky ešte pred vymazaním (musíš ich tam taktiež vložiť ako údaje / values.)
- vymaž počty nafasovaných súčiastok na liste č.6, pre zálohu platí to isté čo v predchádzajúcom bode.
-potom môžeš začať zapisovať údaje pre ďalší týždeň.
Je jasné že tieto tri body by sa dali naprogramovať cez VBA ale robiť to takto na diaľku mi nepríde najvhodnejšie. Každý z nás ma iný spôsob uvažovania a na to aby sme sa "stretli" treba veci konzultovať priamo a nie cez fórum.
PS2: Na Youtube najdeš videá v ktorých borci robia takýto "Excel inventory management", aj keď sú iba v angličtine dá sa z nich poučiť.